Poveži se s nama

HOTNEWS

Smjena straže Turopoljskog banderija za 25 godina od obnove Plemenite opčine turopoljske

Objavljeno

Ove nedjelje točno u podne nakon dugo vremena ispred Muzeja Turopolja postrojit će se povijesna postrojba Turopoljskih banderija koja će za građane po prvi put izvesti smjenu straže. Plemenita opčina turopoljska tako će obilježiti 25 godina od obnove.

 

“Kada govorimo o Plemenitoj opčini turopoljskoj govorimo zapravo o osam stoljeća tradicije i samouprave u našem kraju. Od 13. stoljeća pa sve do današnjeg dana, osam stoljeća smo čuvali naše turopoljsko bratstvo, naše pravice, brinuli se jedni za druge. U tih osam stoljeća nismo funkcionirali samo nekih 40-ak godina i to od nepravedne 1947. godine kada nam je oduzeta sva imovina, ali 7. srpnja 1991. godine ponovno smo se našli na okupu”, rekao je vršitelj dužnosti župana Plemenite opčine turopoljske Juraj Odrčić.

 

Osim postrojavanja banderija, Plemenita opčina turopoljska obilježit će 25. obljetnicu ponovnog okupljanja odavanjem počasti svom prvom obnoviteljskom županu Zdravku pl. Lučiću, čiji grob će ujutro posjetiti. Nakon toga okupit će se na misi u crkvi Navještenja blažene djevice Marije, a održat će i Svečano spravišće u Muzeju Turopolja.

 

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

obrtnički forum

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Srce Turopoljskog fašnika osvojile žene!

Pogledajte i ovo: Grad Velika Gorica je među prvim gradovima u Hrvatskoj sa sustavnim upravljanjem energijom.
Saznajte tko su pobjednici Zimske malonogometne lige!
Gdje su besplatni pregledi kože?
Gorički doktori obiteljske medicine uključili su se u Nacionalni programa ranog otkrivanja raka pluća.

Objavljeno

on

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO VIJEST Survakari prodrmali Veliku Goricu

Zanimljivim maskama i bučnim zvonima plijenili pažnju posjetitelja

Objavljeno

on

U velikoj povorci središtem Velike Gorice prodefilirale su maškare. Među brojnim sudionicima bili su i gosti iz Bugarske.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno