Povežite se s nama

Vijesti

Nigdje bez boce vode i šešira! Iako ga ne vidimo, sunce itekako grije, a evo što nas čeka sutra…

Nakon prvog ovogodišnjeg toplinskog vala već idući tjedan nas čeka nova promjena vremena.

Objavljeno

na

Iako zbog zamućene atmosfere ne vidimo sunce, ono itekako grije. Najviša temperatura danas bi mogla doseći između 32, ponegdje i 36 °C, a u većini krajeva umjerena je opasnost od toplinskog vala. Zagrebačka regija obojana je u žuto što označava da je vrijeme potencijalno opasno pa bi građani zbog vrućina trebali biti na oprezu.

– Izbjegavajte boravak na suncu u najgorem razdoblju dana, od 10 do 17 sati, pogotovo djeca, trudnice i starije osobe kao i osobe s kroničnim bolestima. Treba redovito piti tekućinu, ali izbjegavati alkohol i napitke s previše kofeina ili šećera. Preporuka je jesti češće i manje obroke te sve dnevne aktivnosti treba prilagoditi ovim zahtjevnim vremenskim uvjetima i povišenim temperaturama – ističe Katarina Petroci iz goričkog Crvenog križa te podsjeća na simptome toplinskog udara.

– To su glavobolja i vrtoglavica, uznemirenost, smetenost, zbunjenost, a koža je crvena, topla i suha na dodir dok je puls ubrzan. Najčešće se tu javlja i povišena tjelesna temperatura, a u težim slučajevima može se pojaviti i poremećaj ili gubitak svijesti – dodaje Petroci i posebno upozorava da se životinje i djeca ne ostavljaju u vozilima na suncu.

Foto: Screenshoot DHMZ

Današnji dan još ćemo nekako preživjeti, no kako ističu iz DHMZ-a sutra bi trebalo biti barem djelomice sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala.

Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, lokalno i izraženiji. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najniža temperatura uglavnom od 17 do 22, na Jadranu od 23 do 28 °C. Najviša dnevna od 35 do 40 °C.
Toplinski će se val u većini područja vjerojatno nastaviti i u subotu, no s dotokom manje toplog, ali i vlažnijeg zraka porast će vjerojatnost za izražene pljuskove s grmljavinom, barem u sjevernim kopnenim predjelima.

Foto: Screenshoot DHMZ

Preporuke su i da se svakodnevno prati vremenska prognoza i upozorenja, ali i preporuke što činiti, odnosno ne činiti za vrijeme toplinskog vala.

Naslovna fotografija: Pixabay

HOTNEWS

Mještani Kurilovca ponovno mogu koristiti vodu, analize pokazale da je sigurna za upotrebu

Voda je prošla sve provjere.

Objavljeno

na

Dobre vijesti za mještane Kurilovca stižu iz VG Vodoopskrbe. Naime, ukidaju se dosadašnja ograničenja upotrebe vode za piće i kuhanje koja je bila na snazi posljednja dva dana nakon što je primijećeno da voda ima neugodan miris.  

– Obavještavamo korisnike naselja Kurilovec da je voda sigurna za upotrebu i da se ukidaju dosadašnja ograničenja upotrebe. Voda je prošla sve provjere i službeni rezultati analize vode od strane ovlaštenog laboratorija pokazali da je voda u potpunosti sukladna odredbama važećih zakonskih propisa, odnosno, Zakona o vodi za ljudsku potrošnju i Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize i monitorinzima vode namijenjene za ljudsku potrošnju – ističu iz Vodoopskrbe te zahvaljuju svim korisnicima na razumijevanju i strpljenju tijekom rješavanja nastalih problema.

 

Nastavite čitati

Crna kronika

FOTO Na Jakuševcu gorjelo skladište i pogon za obradu otpada

Iz policije ističu kako ozlijeđenih osoba nije bilo te sada slijedi očevid.

Objavljeno

na

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je noćas u 2:04 sati više dojava građana o požaru u sklopu skladišta i pogona za obradu neopasnog otpada u Tišinskoj ulici, a koje se nalazi u blizini odlagališta otpada Jakuševec, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Foto: FB Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Požar su gasili vatogasci iz JVP-a Zagreb koji je lokaliziran u 3:23 sata te više nema otvorenog plamena. Dodaju i kako je angažiran je radni stroj koji pomaže u raskapanju požarišta te je dio vatrogasnih snaga i dalje na intervenciji sanacije.

Foto: FB Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Iz policije ističu kako ozlijeđenih osoba nije bilo te sada slijedi očevid.

Foto: FB Ravnateljstvo civilne zaštite MUP RH

Nastavite čitati

Vijesti

I Šiljakovina slavi Petrovo, a evo i programa

Dan će biti ispunjen nogometom, folklornim programom i feštom do ranih jutarnjih sati.

Objavljeno

na

Tradicionalno u Šiljakovini svake godine za Petrovo pripremaju veliku feštu. Bit će tako i ove godine u subotu 29. lipnja na sam blagdan svetog Petra i Pavla.
Dan će biti ispunjen nogometom, folklornim programom i feštom do ranih jutarnjih sati.

Cjelodnevni program počinje u 10:30 procesijom ispred kapele sv. Petra i Pavla, a uz pjesmu i molitvu hodat će se ulicom Ivana Šabana do križnog drva na Križanje gdje će u 11 sati biti održana sveta misa.

U poslijepodnevnim satima na igralištu kraj Društvenog doma u Šiljakovini počinje i 3. kolo Breške lige, a raspored utakmica možete vidjeti ovdje.

Folklorni program predviđen je u 18 sati, a uz domaćine FA Šiljakovinu nastupit će i KUD ‘Nova zora’ iz Donje Lomnice.

Kasnije slijedi druženje i zabava uz Macho band.

 

Nastavite čitati

Moja županija

Jedini restoran u Hrvatskoj s obje Michelinove oznake nalazi se na Plešivici

A četvrtu preporuku od Michelinovih inspektora dobio je turopoljski gastronomski dragulj – restoran Mon Ami.

Objavljeno

na

U Plešivici, srcu eno-gastronomske meke, kako se usudimo reći za Zagrebačku županiju, nalazi se jedinstven dragulj hrvatske gastronomije – Restoran Korak. Ovaj skriveni biser, vođen strastvenom vizijom chefa Bernarda Koraka, ponosno nosi titulu jedinog restorana u kontinentalnoj Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom i prestižnom Zelenom zvjezdicom za izvrsnost u održivosti.

Obiteljski vođen i smješten usred pitoresknog krajolika, Restoran Korak nije samo gastronomska destinacija, već i simbol predanosti ekološkoj odgovornosti u proizvodnji i rukovanju namirnicama. Od obitelji Korak doznajemo da se kreativnost u pripremi gastronomskih delicija inspirira lokalnim i sezonskim namirnicama uzgojenim posebnom pažnjom: “Održivost je temelj naše filozofije”, istaknuo je poznati hrvatski chef Bernard Korak.

Da je održivost zaista temelj njihove filozofije u poslovanju, potvrđuje i zelena Michelin zvjezdica, a Korakov restoran jedini je u Hrvatskoj s Michelinovom zvjezdicom i, posebnom, Zelenom zvjezdicom, koja potvrđuje posvećenost ekološkoj i održivoj gastronomiji. U kontekstu rastućeg interesa za održivost u svim aspektima gospodarstva, a ponajviše u turizmu i gastronomiji, Restoran Korak predstavlja pravi gastronomski doživljaj i model za buduće generacije restorana.

– Ponosni smo što možemo promicati Plešivicu i Restoran Korak kao dragulje naše održive destinacije. Restoran Korak samo je još jedan primjer kako se kroz gastronomiju može očuvati kulturno naslijeđe i priroda naše regije, a pritom poštujući načela održivosti. Eno-gastronomska ponuda vrhunske kvalitete od izrazitog je značaja za našu destinaciju, s obzirom na sve veći broj inozemnih turista prikladne platežne moći – izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Zagrebačka županija krije još jedan gastronomski dragulj koji su prepoznali Michelinovi inspektori i dodijelili mu preporuku – i to, ni manje, ni više, četvrtu. Radi se o turopoljskom restoranu Mon Ami koji je ponajviše prepoznat po vrhunski pripremljenim mediteranskim delicijama, a s obzirom na kvalitetu, vjerujemo da i njih u skorijoj budućnosti očekuje oznaka u obliku zvjezdica.

Inače, prema najnovijim podatcima, u Zagrebačkoj županiji je do sada ostvareno 20 % više dolazaka i 17 % više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2023. godine. Brojke su to koje ohrabruju sve istaknutiji kontinentalni turizam u Hrvatskoj, ali i svojevrsno potvrđuju kvalitetu turističke ponude u regiji. Mnogo je primjera koji svojom jedinstvenom ponudom jela i vlastitim vinima pružaju gostima nezaboravan doživljaj autentičnih okusa. A takvi primjeri, vjetar su u leđa još jačim turističkim brojkama koje već sada – obećavaju.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Učenici u Pokupskom oživjeli ‘Pokupsku svadbu’ i prisjetili se nekih starih običaja

Riječ je o projektu Kluba žena Pokupsko, a kojim se nastoji očuvati tradicija i baština pokupskog kraja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Posljednji dan školske godine, učenici u Osnovnoj školi Pokupsko proveli su na malo drugačiji način. Bila je to jedna sasvim posebna priredba koju su pripremili učenici i učitelji škole s Klubom žena Pokupsko, a uprizorili su niti više niti manje nego svadbe običaje svoga kraja u scenskom prikazu ‘Pokupska svadba’. Bila je to ujedno i završnica istoimenog projekta Kluba žena Pokupsko kojim se želi očuvati tradicija pokupskog kraja, ali i ostaviti trajne zapise za neke buduće generacije. Iz osnovne škole ističu kako se u školi redovito provode projekti i aktivnosti koji za cilj imaju očuvanje bogate tradicije kroz pisanu riječ, ples, glazbu, narodne nošnje, kuharstvo i običaje, te na taj način oživljuju prošlost.

– S obzirom na to da naši stari običaji izumiru i mladi ne znaju za njih mi smo iskoristili priliku da napravimo repliku stare pokupske svadbe. Od samog osnutka udruge želimo obnoviti baštinu našeg kraja i imamo puno projekata koji su bili vezani za dijelove Pokuplja, a upravo je i ovaj jedan od njih – govori nam Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko te se prisjeća kako se nekad svadbovalo u tom kraju.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

– Pokupska se svadba razlikuje po pokupskim nošnjama koje su bijele, imaju drugačije oglavlje i običaje iako su svi dosta slični. Svaki kraj je imao svoj specifičan običaj od prošnje mlade do samog čina vjenčanja i proslave koja je znala potrajati i nekoliko dana. Nekada se nakit radio od krep papira, ručno rađenim kiticama kitili su se barjaci, svatovi i mladenci. I vijenac za mladu radio se od papira, nekada nije bilo modernih tkanina i tila. Mladenci su obavezno bili u narodnim nošnjama – prisjeća se Šestak.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

Prikaz ‘Pokupske svadbe’ djeca su sa svojim učiteljicama i učiteljima, danima i tjednima pripremala i uvježbavala da bi ga na kraju odradili u holu škole i to u više scena, baš poput pravih malih glumaca. Sudjelovalo je ukupno 40 izvođača. Za scenarij je bila zadužena učiteljica Marija Zbačnik, a kojoj je uvelike pomogao i učenik sedmog razreda Josip Vranešić.

– Htjeli smo uprizoriti običaje vezane uz svadbu i vjenčanje pokupskog kraja. Tu smo se u prvom djelu bazirali na prisjećanje nekakvih tradicija u Pokupskom i njegovoj okolici. Svadba počinje s uvodom gdje glavni glumci Janica i Ivek idu na sajam jer je Pokupsko nekada bilo razvijeno mjesto poznato po svom sajmu gdje su se odvijali brojni dogovori, mladići upoznavali djevojke te su se razvijale i neke ljubavi. Nakon toga u svadbi dolazi čin snuboka, običaj prošnje mlade. Bio je tu i čin dolaska mladenčeve obitelji na ogradu i famozno kupovanje mlade te odlazak u crkvu na vjenčanje, a sve je završilo proslavom – otkriva nam učiteljica Marija.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

Glumački ansambl činio je dvadesetak učenika iz 5, 7 i 8 razreda, a scenarij je bio raspisan u isto toliko uloga.

– To je zaista velik broj za našu malu školu koja broji svega stotinjak učenika. Pazili smo da sve nekako bude u skladu sa scenarijem i ono što će se izreći u skladu s karakterom svakog glumca. Vodili smo računa i da bude izvedena na dijalektu odnosno poddijalektu pokupskog kraja. Poticala sam učenike da izgovaraju riječi onako kako ih govore kod kuće, kako su govorili njihovi roditelji bake i djedovi – naglašava Zbačnik.

Kako je tu bilo i pjesme i plesa, za glazbeni dio pobrinuo se učitelj glazbene kulture i voditelj tamburaša Hrvoje Kurtanjak, a svoj doprinos u scenskom prikazu dala je i učiteljica Jasminka Podlejan.

– Kao velika ljubiteljica i čuvarica kulturne baštine rado sam se odazvala ovom projektu tako da pripremila folkloraše koji su izveli tipične pjesme i plesove Pokuplja. Ono što me posebno veseli da i u knjizi ‘Lepi naš k(r)aj učenici su istraživali običaje kroz godinu pa tako i svadbene običaje što je sigurno jednim dijelom doprinijelo kolegici Mariji da osmisli scenarij koji je bio zaista na jednoj zavidnoj razini – dodala je Podlejan, koja je inače i autorica spomenute knjige.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

No, i sama ravnateljica Štefica Facko-Vrban bila je uključena u cijeli proces te je na kraju osmislila cijelu scenografiju koja se odigrala unutar škole. Kako bi mali glumci bili vjerodostojni onome što prikazuju, obukli su pravo narodno ruho. Dio nošnji je iz škole, dio posuđen iz KUD-a Pokuplje kao i privatnih arhiva.

– Tu smo vidjeli osim pokupskih i neke narodne nošnje s područja Banovine. Učenici su nosili ruho koje su za njih čuvale bake pa je ovo bila prilika da ga pokažu pred publikom i s ponosom ga nose – ističe Zbačnik te dodaje kako su nakon izvedbe povratne informacije i više nego dobre te ih vesele, a uz to su im jedan vjetar u leđa.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

Spomenimo kako je projekt financijski podržala Zagrebačka županija.

– Djeca su bila oduševljena i jedva su dočekala da pokažu to s velikim oduševljenjem. Toliko su bili ponosni, sretni ozarenih lica. Iako je taj dan bilo vruće, odradili su to kao pravi profesionalci. Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli, i školi i voditeljima i KUD-u koji nam je ustupio narodne nošnje, roditeljima koji su došli i članicama udruge koje su ispekle kolače kako bi sve bilo kao na pravoj svadbi. No, najveća hvala izvođačima, našim mladima koji su nam predstavili zaboravljene običaje našeg kraja – poručila je na kraju predsjednica Šestak.

Foto: FB Klub žena Pokupsko

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno