Povežite se s nama

Obrazovanje

Dr. sc. Obitelj: ‘Mi smo Cvetnići, jedina obitelj u Hrvatskoj s tri doktora znanosti!’

Nakon što je Marija Cvetnić postala doktorica znanosti, ova je obitelj postala pravi raritet za ponos cijeloga kraja. Doktor znanosti je i Marijin suprug Luka, njegov otac Željko je akademik, a ključan dio posla rade sestra Iva i mama Melita, legendarna gorička odgajateljica

Objavljeno

na

Ceremonija na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu tog je 5. lipnja išla prema svome kraju, hrvatska akademska zajednica upravo je postala još malo bogatija, jer Marija Cvetnić postala je doktorica znanosti, kad je netko od okupljenih potegao prilično logično pitanje.

– Ne možemo reći da smo sto posto sigurni, ali prilično smo uvjereni da ste jedina obitelj u Hrvatskoj s tri doktora znanosti. Kad je riječ o najužem krugu obitelji, naravno…

I nije to uopće teško povjerovati, u ovom slučaju čak ćemo i vrlo rado prihvatiti da su jedini takvi baš oni, naši Mraclinci. Marija je, dakle, samo posljednja u nizu, jer doktor znanosti je i njezin suprug Luka, dijete Mraclina i NK Mraclina, veterinar baš kao što mu je i otac Željko, koji je otišao i korak ili dva dalje. Tata je, naime, akademik, sama krema hrvatske znanosti, dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta, on je doktor znanosti postao još davnih dana.

– Realno, Željka baš i nećemo moći dostići, on je posebna priča, ali lijep je osjećaj znati da smo jedina ili jedna od vrlo rijetkih obitelji s tri doktora znanosti – kaže snaha Marija, koja će prije svega biti sretna i zadovoljna što je sve konačno gotovo.

Ona je, naime, majka dvoje male djece, sina Antuna i kćerkice Judite, a to baš i nisu uvjeti koji spadaju u idealne kad je riječ o znanstvenom radu…

– Iskreno, iza mene je strašno zahtjevan period. Znala sam da će biti teško, ali ispalo je još i puno, puno teže nego što sam mislila. Razdoblje je to s puno stresa, ali i s jako, jako malo sna… Ostavila sam iza sebe pet godina istraživanja, a zatim godinu i pol dana intenzivnog pisanja doktorskog rada. Naravno, sve to bilo bi potpuno nemoguće izvesti bez ogromne potpore obitelji, i to u najkonkretnijem mogućem smislu, od čuvanja djece pa na dalje. Hvala im svima što su mi omogućili da ostvarim ovaj cilj – zahvalna je Marija.

Doktorat je bio njezina želja, ne toliko zbog okruženja u kojem se našla unutar obitelji, koliko zbog propisa vezanih za radno mjesto. Marija je, naime, zaposlena na Veterinarskom fakulteta, kao asistent i predavač, a to je posao u kojem postoji rok u kojem se mora doći do doktorata. Neće Marija na tome i stati, jer slijedi još učenja, još teškog posla.

– U sljedeće tri godine imam obavezu postati i docent doktor, tako da je to sljedeći korak. Kažu da nije baš ovako zahtjevno kao doktorat, nadam se da će tako i biti – sa smiješkom kaže Marija.

Sretna je i zadovoljna, ponosna na postignuto, a logično je da su na istom tragu i kolege s titulom “dr. sc.” iz najbliže obitelji.

– Naravno da smo svi ponosni na nju, velika je to stvar. Marija je jako vrijedna znanstvenica, a ovo što je postigla plod je truda, rada, odricanja, ali i spleta okolnosti. Kroz radno mjesto otvorila joj se ova prilika, a ona je priliku iskoristila. Svatko je tu dao svoj obol, pomagali smo koliko mogli svi iz obitelji, smatrajući da je važno podržati je u ovome. Kad se sve to prođe, kad znaš koliko se dala u to, naravno da si još i sretniji, zadovoljniji – govori tata Željko.

Priču o njemu ispričali smo još 2016. godine, kad je postao akademik, u svojoj 52. godini, doznali smo tako da je bio zaljubljenik u životinje od ranog djetinjstva, uvijek okružen životinjama, ali nekako puno više okrenut nogometu, sviranju u folkloru, odrastanju u najzabavnijem mogućem obliku.

– Nikad nisam bio odličan učenik, više fakin koji se volio družiti, provoditi s vršnjacima. Međutim, bio sam i svjestan da mora doći trenutak kad je vrijeme za ozbiljnost. Meni se to u punom smislu dogodilo tek u završnom dijelu fakulteta, pa onda i tijekom daljnjeg školovanja, sve do tad se nisam previše opterećivao ocjenama, prosjekom… A onda uđeš u cijeli taj svijet i jednostavno te uvuče. Drago mi je da su sad u tom svijetu i Marija i Luka, ali rekao sam i njima da je ovo kao kad u nogometu uđeš u prvu ligu. Tu si, ali moraš se stalno dokazivati – ističe akademik Cvetnić.

Dodat će i kako su on i sin Luka vrlo slični karakteri, ali i priznati da Luka nije daleko od istine kad kaže da je “tata najsretniji što ima sina doktora znanosti, jer on je to najmanje očekivao”…

– Zapravo, znao sam da to može. Luka vam je čovjek zadatka. To smo shvatili vrlo brzo, kad je bio malo dijete, jer nije bilo zadatka kojeg nije izvršio. S njim tu nije bilo problema, ako mu nešto kažeš, znaš da će se tako i dogoditi. Točan je i pedantan, a u svemu tome me dosta podsjeća na mene kad sam bio mlađi. Posebno sam sretan zato što znam da je on tip čovjeka koji će i eventualne nedostatke u smislu talenta nadoknaditi radom, angažmanom, trudom. Preskakao je prepreke putem, prošao i neke stvari na kojima mnogi drugi zapnu, i zaslužio je biti ovdje gdje jest – zadovoljan je tata.

Prošle su već četiri godine otkad je Luka, nekoć učenik pučke škole u Mraclinu, a zatim i one u Vukovini, ima titulu “dr. sc.” ispred svoga imena. Slično kao i u očevoj priči, kombinirao je još od najranijih dana ljubav prema nogometu i životinjama, ali i relativno rano odabrao smjer kojim želi ići. Nakon završetka osnovne, upisao je Veterinarsku školu u Zagrebu i krenuo tatinim putem.

– Nije toliko ni tata utjecao na taj odabir, nego sam stvarno oduvijek volio životinje. Imali smo i doma uvijek svoje farme životinja, tako da za mene zapravo i nije bilo drugog odabira. Nakon srednje škole upisao sam Veterinarski fakultet, završio ga u roku, za šest godine, pa onda u sljedeće četiri došao i do doktorata – priča Luka, koji je u svemu tome susretao i jednu fatalnu kolegicu iz obližljeg Velikog Polja.

– Luka i ja spojili smo se jer smo jedino nas dvoje bauljali hodnicima fakulteta u sedam ujutro. Oboje smo baš pravi ranoranioci i uvijek smo prvi dolazili na faks, a kad smo se već tako viđali, zaključili smo da bi mogli i popiti kavu, ha, ha. Uskoro smo počeli i ići na faks zajedno, u vrijeme dok je Luka svakog jutra nosio jaja sa svoje farme na Dolac. Kupio bi me u Velikom Polju već u 6.20 sati… – prisjeća se Marija, koja nekih 12-13 godina poslije s Lukom ima dvoje djece i uživa u svim čarima Mraclina.

Za one malo upućenije neće biti ni posebno iznenađenje što se cijela ova priča o “Obitelji dr. sc.” događa upravo u Mraclinu. Zahvaljujući svojim precima, ali i pruzi koja je prilično rano povezala Mraclin i Zagreb, Mraclinci su danas dokazano najobrazovanije selo u našem kraju.

– Da, ima tu očito nešto u zraku. Sve je počelo još s Rockfellerovim centrom 1927. godine, a i veza sa Zagrebom učinila je puno po pitanju obrazovanja u selu. U vrijeme moga odrastanja bilo je jako puno visoko obrazovanih ljudi u Mraclinu, praktički u selu nije bilo kuće u kojoj barem jedan član nije bio fakultetski obrazovan. Evo, i danas prilično dobro stojimo, uz mene je akademik i moj rođak Ratko Cvetnić, a sad su tu i Luka i Marija – zadovoljno konstatira tata Željko.

Na obiteljskim druženjima Cvetnićevih, tvrde uključeni, rijetko se priča o veterini, o poslu, puno češće o djeci, o životnim stvarima, ali i o nogometu. Tata Željko bio je opak napadač, na četvrtoj godini fakulteta bio je i u Radniku, kojem je u prijateljskoj utakmici strpao tri komada, ali imao je i on odlučnog oca:

– Mali, ti buš igral nogomet ili završil fakultet?

Mali je odlučio završiti fakultet, a nogomet ostaviti nekim novim generacija, u koje spada i Luka. Igrao je za NK Mraclin do juniora, a zatim se odmah uključio u vođenje kluba. Već je godinama sportski direktor kluba kojeg uvijek ističemo kao pozitivan primjer u našem okruženju, baš je ovih dana dogovarao pojačanja za sljedeću sezonu…

– Nogomet mi jako dobro dođe kao ispušni ventil. Posao mi je vrlo stresan, bavim se kontrolom kvalitete mlijeka i svojim potpisom garantiram vrlo ozbiljne stvari. Nakon svega toga, uživam doći u klub, družiti se s ljudima, pomagati koliko mogu – kaže Luka.

Neće, međutim, ova priča ni u ludilu proći bez još dvije junakinje. Lukina sestra Iva nema ni najmanji problem s tim što ona nema taj “dr. sc.”, iako će tata reći da “ona ima najveći potencijal od svih nas”. Taj potencijal usmjerila je na agronomiju, koju je odabrala iako je na prijemnom upala i na medicinu i na veterinu. U tome se ostvarila, realizirala, posvetila u velikoj mjeri i ulozi majke…

A njezina i Lukina mama, Željkova supruga i Marijina svekrva, zaslužuje poseban komadić priče samo za sebe. Melita Cvetnić, mnogim Goričanima jako dobro poznata odgajateljica, nedavno je otišla u mirovinu, pa je “teta Melita” sad samo “baka Melita”.

– Ona je naša alfa i omega! Jako sam joj zahvalan na svemu, jer siguran sam da nikad ne bih napravio ni približno ovoliko u svojoj karijeri da nisam imao njezinu podršku. Vodila je brigu o apsolutno svemu, time mi je davala vremena i prostora za posao, cijelo vrijeme bila maksimalno uz mene. U srednjoj školi i na fakultetu vodila je borbe sa sinom Lukom, koji je isto dugo bio fakin svoje vrste, a danas čuva djecu, uskače, pomaže… Melita je tu uvijek imala ključnu ulogu – kaže Željko.

Melitu će u prvi plan staviti i Luka i Marija, spomenut će svatko od njih i Ivu, i tatu Željka, a to zapravo sve govori o jednoj posebnoj obitelji. Dr. sc. obitelji iz Mraclina.

Obrazovanje

FOTO Upis u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica

Objavljeno

na

Objavio/la

Upis učenika u ljetnom upisnom roku u 1. razred Srednje strukovne škole Velika Gorica (SSŠVG) u školsku 2024./2025. godinu započeo je danas (četvrtak, 11. srpnja 2024., od 11 do 15 sati.

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dokumenti koji su uvjet za upis u određeni program obrazovanja: 1. Upisnica (obvezno za sve učenike) – dostavlja se elektroničkim putem (srednje.e-upisi) ili dolaskom u školu, 2. Potvrda obiteljskog liječnika ili liječnička svjedodžba medicine rada – dostavlja se elektroničkim putem (e-adresa srednje škole) ili dolaskom u školu, 3. Ugovor o naukovanju donosi se u školu na upis ili najkasnije do 30. rujna 2023.

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dokumenti su zaprimani danas (četvrtak, 11. srpnja 2024., od 11:00 do 15:00 sati) u prostoru Srednje strukovne škole, bit će zaprimani još sutra (petak, 12.07.2024., od 09:00 do 13:00 sati).

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 11.07.2024. Upis u 1.razred SSŠVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Slanje dokumenata elektroničkom poštom moguće je na elektroničku adresu:

[email protected]

Za upis je potrebno dostaviti i dokumente kojima je učenik ostvario dodatni bod (ako ga ima).

Posao oko upisa učenika u kabinetu informatike, ‘uživo’, obavljaju Nikica Repač, prof., Nikoleta Kraševac Bilandžija, stručna učiteljica, Siniša Rajšić prof. i Sanja Pavišić, prof.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Vinko Lujić, Irena Gimpelj Gal i Emina Gudelj dobitnici nagrada Rudolf Perešin za 2023. godinu

Objavljeno

na

Objavio/la

Na svečanoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije održanoj jučer (utorak, 09.07.2024.) u Samoboru, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, dodijeljene su godišnje nagrade Rudolf Perešin za 2023. godinu i predstavljena monografija ‘’20 godina Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije”.

Vinko Lujić (OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica) dobitnik je nagrade za životno djelo. Irena Gimpelj Gal (OŠ Nikole Hribar Velika Gorica) i Emina Gudelj (OŠ Novo Čiče) dobitnice su godišnje nagrade, koju su dobila još tri nastavnika: Mladen Božić, Dalibor Matija Sabo i Igor Jurišić.

Nakon svečanosti monografija je podijeljena svim uzvanicima.

Galerija fotografija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Svečana podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole

Objavljeno

na

Objavio/la

Učenicima završnih razreda Srednje strukovne škole Velika Gorica (SSŠVG) svečano su uručene svjedodžbe o uspješno završenom srednjoškolskom obrazovanju jučer (četvrtak, 04. srpnja 2024.) u holu srednjoškolske zgrade.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Uvodnu riječ imao je Miroslav Antolčić, ravnatelj SSŠVG-a, koji je čestitao učenicima, njihovim roditeljima i nastavnicima na predanom radu i postignutim uspjesima. Maturantima je poručio da slijede svoje snove i želje te da se radom i trudom mogu postići veliki rezultati.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Razredne i završne svjedodžbe podijelili su ravnatelj, školska psihologinja Sanja Šipušić-Komar  i razrednici, a najbolji učenici su nagrađeni vrijednim knjigama.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Učeniku 4.B razreda Sebastijanu Eldiću, tehničaru za vozila i vozna sredstva, odlukom Školskog odbora dodijeljena je posebna nagrada – pametni sat,  za iznimno zalaganje u svim aktivnostima škole i Regionalnog centra kompetentnosti.

 

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Razredi i razrednici: 3A – automehatroničar – Helena Šipušić, 3C – automehaničar i instalater grijanja i klimatizacije – Ivan Barać, 3D – pomoćni kuhar i slastičar – Maja Hrustić, 3E – frizer i pediker – Mirna Belošević, 3G – elektromehaničar, elektroinstalater i autoelektričar – Andrija Klarić Kukuz, 3H – kuhar i konobar – Sanja Pavišić, 4B – tehničar za vozila i vozna sredstva – Jasminka Jurčić, 4F – tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom – Siniša Rajšić, 4I – tehničar za mehatroniku – Tomislav Škrinjarić.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Nagrađeni učenici za odličan uspjeh i uzorno vladanje: 3E – Helena Bakran, frizer, 3G – Leo Žužić, elektromehačar, 4B – Lovro Smrečki, tehničar za vozila i vozna sredstva, 4F – Eli Puljiz, Samuel Puljiz i Borna Rožanković, tehničari za mehatroniku, 4I – Matej Jankeš i Matija Antolić, tehničari za mehatroniku.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Posebna nagrada Školskog odbora: 4B – Sebastijan Eldić.

Velika Gorica, 04.07.2024.  Podjela svjedodžbi učenicima završnih razreda SSŠVG-a. Foto: SSŠVG

Cityportal.hr zahvaljuje se nastavnicama Jasminki Jurčić i Ljljiljani Vidaković za izvješće sa svečane podjele te nastavniku Nikici Repaču za fotografije.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO Završena dvodnevna edukacija učitelja u OŠ Šćitarjevo

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama u Gradu Velika Gorica pod nazivom ”Rescur: Na valovima” završena je jučer (utorak, 02. srpnja 2024.) u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo.

Šćitarjevo, 02.07.2024.  Edukacija za učitelje osnovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

”Rescur: Na valovima” ocijenjen je kao najcjelovitiji preventivni program za djecu od 6 do 10 godina, tako da je ideja o sveobuhvatnoj edukaciji učitelja u osnovnim školama, spremno dočekana i prihvaćena u Gradu Velikoj Gorici. Edukacija učitelja svih velikogoričkih osnovnih škola biti će financirana iz gradskog proračuna.

Šćitarjevo, 02.07.2024.  Edukacija za učitelje osnovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Na prvu edukaciju prijavilo se 60 učitelja razredne nastave OŠ Nikole Hribara , OŠ Novo Čiče,  OŠ Šćitarjevo i OŠ Vukovina.  Domaćin edukacije bila je OŠ Šćitarjevo, a izvoditeljice edukacije bile su stručne suradnice i voditeljice preventivnih programa Katarina Sikirić Lukić i Ana Goršeta.

Šćitarjevo, 02.07.2024.  Edukacija za učitelje osnovnih škola. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Grada Velike Gorice putem preventivnih programa pomaže školama i vrtićima u svladavanju izazova s kojima se susreću odgojno-obrazovni djelatnici u radu s djecom. Važno je istaknuti da se za provedbu u školama podržavaju verificirani i znanstveno utemeljeni programi čiji ishodi imaju pozitivan učinak na djecu i mlade.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Obrazovanje

FOTO ”Rescur: Na valovima” – dvodnevna edukacija učitelja u OŠ Šćitarjevo

Objavljeno

na

Objavio/la

Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama u Gradu Velika Gorica započela je danas (ponedjeljak, 01. srpnja 2024.) u prostoru Osnovne škole Šćitarjevo. Pobliže o ovoj edukaciji izvijestio je Mario Ivić, ravnatelj OŠ Šćitarjevo:

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

– Obzirom da je ”Rescur: Na valovima” najcjelovitiji preventivni program za djecu od 6 do 10 godina, ideja o sveobuhvatnoj edukaciji učitelja u osnovnim školama, spremno je dočekana u Gradu Velikoj Gorici te je započela edukacija učitelja svih velikogoričkih osnovnih škola, koja će se financirati iz gradskog proračuna.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionici prve edukacije koja se održava 1. i 2. srpnja 2024. godine, su učitelji razredne nastave OŠ Nikole Hribara , OŠ Novo Čiče,  OŠ Šćitarjevo i OŠ Vukovina.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Domaćin edukacije je OŠ Šćitarjevo, a izvoditeljice edukacije su stručne suradnice i voditeljice preventivnih programa Katarina Sikirić Lukić i Ana Goršeta.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Upravni odjel za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti Grada Velike Gorice putem preventivnih programa pomaže školama i vrtićima u svladavanju izazova s kojima se susreću odgojno-obrazovni djelatnici u radu s djecom. Važno je istaknuti da se za provedbu u školama podržavaju verificirani i znanstveno utemeljeni programi čiji ishodi imaju pozitivan učinak na djecu i mlade.

Šćitarjevo, 01.07.2024. Dvodnevna edukacija učitelja u osnovnim školama. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U ime Grada Velike Gorice i UO za predškolski odgoj, školstvo i društvene djelatnosti, sudionike je pozdravila i zaželjela im uspješan rad dr. sc. Arijana Mataga Tintor.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno