Poveži se s nama

CityLIGHTS

FOTO Sjajna predstava gimnazijalaca u Muzeju Turopolja

Objavljeno

Na 208. Matičinom četvrtku održan je sinoć 2. susret VG Gimnazijalaca i VG Matice Hrvatske (1. susret je bio prije skoro godinu dana, 11.05.2017.). Glazbeno-scensku večer pod nazivom ”Još Horvatska ni propala dok mi živimo!” pripremili su učenici Gimnazije Velika Gorica. Posjetiteljima su se kratko obratili Stjepan Rendulić, predsjednik velikogoričkog Ogranka Matice Hrvatske i Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica.

Sudjelovali su Tamburaši GVG-a: Josip Jurenić, Stjepan Kos, Luka Kos, Ivan Ivaci, Luka Novosel i Patrik Sučec, Djevojački zbor GVG-a (pod ravnanjem Ivane Petravić, prof.), Sven Rožić, Luka Kušec i Patrik Vuković predstavili su ”Podgutnica pod vratom i žganci v tanjeru”. Marijan Tomić recitirao je pjesmu ”Putnik” Petra Preradovića i podsjetio na govor Vlade Gotovca (Zagreb, 1991.), Katarina Bačurin je svoj glumački talent predstavila kratkim monologom iz ”Breze”, Sara Glogovčan izvela je Matoševu pjesmu iz 1909., Vili Kušen (usna harmonika) i Leon Marijan (gitara) izveli su klasični blues, Tin Šaban je govorio o manje poznatim (neobičnim) podacima o Hrvatskoj, a Katarina Vidas je temperamentno dočarala običaje otoka Paga odnosno ambijent svoje rodne Novalje.

Program su pripremile profesorice Dubravka Cundeković, Ivana Petravić i Gordana Vlašić, a vodili su ga mladalački elegantno Marija Vidović i Bruno Težak.

Galerija fotografija

CityLIGHTS

VIDEO Petek na Gorice, 6. srpnja 2018.

Slavica otkriva gdje rastu najveći klipovi kukuruza

Objavljeno

on

Ne propustite posljednji Petek na Gorice prije ljetne stanke. S vama smo ponovo od rujna.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

Upoznajte obrtničku elitu! Ovo su novopečeni gorički majstori svog zanata

Od sada imaju zadaću da svoje mlade kolege razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude

Objavljeno

on

U velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika u Zagrebu, svoju majstorsku diplomu preuzelo je 162 majstorica i majstora. Među njima je i 15 novopečenih goričkih majstora svog zanata. Domagoj Tomšić po zanimanju je kuhar, a položeni ispit omogućit će mu još bolju poziciju na tržištu rada.

“Evo upravo sam preuzeo majstorsku diplomu. Kao kuhar radim već sedmu godinu, a sada sam u poziciji da mogu otvoriti i vlastiti obrt. Ponosan sam na činjenicu da ću moći svoja znanja podijeliti sa praktikantima, budućim kolegama kuharima, ispričao nam je Domagoj.

Na jesenskom roku 2017. godine i proljetnom roku 2018. godine, u organizaciji Obrtničke komore Zagreb, uspješno je majstorske ispite položilo 245 kandidata. To je najviše položenih ispita u cijeloj Hrvatskoj, istaknuo je predsjednik OKZ-a dr. sc. Mirza Šabić.

“Ponosni smo što imamo najviše položenih majstorskih ispita u cijeloj Hrvatskoj. Tih 245 kolega od sada pripada obrtničkoj eliti jer jedan takav ispit nije lako položiti. Iza toga stoji puno truda, rada i učenja. Među njima je široka lepeza struka. Sretni smo što možemo širiti taj naš obrtnički način života, koji je i budućnost gospodarstva u cjelini, kaže Šabić, dodajući kako je potrebno istovremeno poticati tradicijska, umjetnička i deficitarna zanimanja te moderne tehnologije jer potrebno je ići u korak s 21. stoljećem.

Majstorski ispit najviši je stupanj obrazovanja u obrtničkim zanimanjima kojim se stječe strukovna kvalifikacija i titula majstora te otvara mogućnost za daljnje napredovanje u karijeri, otvaranje obrta, izvođenje praktične nastave i vježbe naukovanja, kao i veću konkurentnost u predstavljanju i poslovanju. Polaganjem majstorskog ispita stječe se peta razina obrazovanja koja je povezana s istom razinom obrazovanja u zemljama EU te omogućuje konkurentnost i mobilnost na europskom tržištu rada.

“Biti majstor je častan poziv i dokaz jednog usavršenog znanja. Kada vam određenu uslugu ili posao obavlja majstor svog zanata, dobit ćete kvalitetu, dobar i siguran proizvod. Obrtništvo ponovo živi i svakim danom sve više jača. Novi mastori na tržištu su jamstvo da će naše gospodarstvo dodatno rasti, a svi mi zajedno bolje živjeti”, napomenuo je predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, Antun Trojnar.

Jedna od najvažnijih zadaća majstora je i prenošenje stečenih znanja i vještina novim generacijama. Majstorice i majstori imaju značajnu ulogu kao stručni učitelji koji kod mladih ljudi-budućih obrtnika trebaju razviti i poticati osobnu, stručnu i socijalnu kompetenciju te im pomoći da se razviju u stručne i kvalitetne majstore i ljude.

Antun Trojnar, Mirza Šabić

 

 

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Evo kako je velikogorička obitelj Dianežević napravila najljepšu vrtnu bajku u cijeloj Zagrebačkoj županiji

Stručna komisija proučavala je svaki detalj u vrtu. Kreativnost, originalnost, zastupljenost pojedinih vrsta ukrasnog bilja i skladan međusobni odnos. I ne samo to. Pomno su promatrali staze, zidove, sjenicu, ograde i jezerce

Objavljeno

on

Ovi zaljubljenici u prirodu svoj kućni vrt neprestano kreiraju već 20 godina. Dosad su na Floraartu već dvaput osvajali nagrade, ali treća je kruna jer odnosi se na dosad najveću površinu koju je komisija ocjenjivala, od preko 500 četvornih metara i najzahtjevnija je kategorija na natječaju.

Nastavi čitati
ZELENI PRSTEN
EUROHERC
MONOKL
SOLARIJIzdvojeno