Povežite se s nama

Vijesti

Vlč. Dragutin Kujavec o izuzetnom značenju svakog dana Svetog vazmenog trodnevlja

‘Značenje ovih dana je toliko veliko i duboko, ono se jednostavno treba slaviti. Zato pozivam sve vjernike da u svojim župama budu na liturgijskim slavljima’, poručuje župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

Objavljeno

na

U Velikom smo tjednu, a upravo danas počinje i Vazmeno ili Sveto Trodnevlje, najznačajnije vrijeme u liturgijskoj godini kada kršćani slave otajstvo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Izuzetno značenje tih dana, kao i poruke koje nam nose, pojasnio je za sve čitatelje Cityportala, župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

– Sveto Trodnevlje se osobito odnosi na Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu, a ja ću ovdje reći i Velika nedjelja, Vazam, Uskrs, koja je temelj svih nedjeljnih slavlja. Svaki od ovih dana Svetog Trodnevlja ima svoje izuzetno značenje.

Veliki četvrtak je spomendan Isusove posljednje večere, prestaju zvoniti zvona u crkvama do Vazmenog bdijenja.

– Danas na misi ustanovljenja presvete Euharistije ili Misi večeri Gospodnje, već sam naziv govori kako se radi o slavlju koje nazivamo i Isusova posljednja večera, unutar koje se događa upravo ono čemu svjedočimo na svakoj misi, kod svakog euharistijskog slavlja, da po Kristovoj zapovijedi, uzimajući čestice kruha i vina budu po Duhu Svetome pretvorene u Otajstvo njegova tijela i njegove krvi. Mi čvrsto vjerujemo da je upravo po tom Otajstvu prisutnost Njegova u svakodnevnom životu vjernika i životu crkve tako čvrsta da u to ne sumnjamo. Zato nema neke veće blizine koju bi čovjek mogao doživjeti s Bogom, s Isusom Kristom, nego li pričestiti se, primiti taj neizrecivi dar. Pred tim Otajstvom ne možemo ostati nijemi, gluhi, i bez poziva na poniznost, zahvalnost, potaknuti do ganuća, jer smo zagrljeni od Isusa Krista koji nam se tako daruje – kaže vlč. Kujavec.

Foto: Veliki petak 2023.g./Župa sv.Petra i Pavla

Posebno ističe poruku koju je Isus poslao apostolima, pa tako i svim kršćanima.

– U euharistijskoj poniznosti On se stavlja u granice običnog kruha i kapi vina, ali ide još dublje, ponižava se, saginje do nogu svojih učenika da bi im oprao noge. Upravo u toj gesti koja izazove pobunu kod svetog Petra, koji kazuje ‘ti da meni pereš noge’, on to ne može dopustiti, ali Isus mu kaže ‘ako te ne operem nećeš imati djela sa mnom. S pravom me zovete učiteljem i gospodinom, ako sam ja kao takav vama oprao noge, učinite i vi to jedni drugima’. Time je uspostavljena nova služba, možemo reći i mentalitet koji bi trebao resiti kršćane, da se nitko ne smatra većim od drugih, nego da jedni drugima budemo u službi i kao poslužitelji. Isus kaže – ‘tko želi biti onaj koji će upravljati većim, neka bude najmanji, ja sam vam dao primjer’ – podsjeća vlč. Kujavec.

Foto: Prikaz Božjeg groba/ Župa sv.Petra i Pavla

Posebno sadržajno bogat program očekuje vjernike na Veliki petak, spomendan Isusove muke i smrti i Veliku subotu, dan tišine, molitve i pohoda Božjeg groba.

– Na Veliki petak, barem u mojoj župi, u 15 sati će biti Pobožnost križnog puta. Na Cvjetnicu se pjevala i čitala Muka po sv. Marku, a svake godine na Veliki petak je tu Muka po sv. Ivanu. Središnji dio svakog evanđelja su Isusova muka, smrt i njegovo uskrsnuće. Ivan i križ gleda kao prijestolje na kojemu je ustoličen Krist kralj i možemo reći kao da već s tog križa sjaji slava Krista uskrslog. Kod proslava Isusove muke i smrti, kod nas će biti u petak u 18:30 sati, ulazi se u tišinu crkve, stoji se ili kleči pred oltarom u tišini. Služba Riječi, meni osobno vrlo potresni tekstovi, a posebno tekst proroka Izaije, koji impresivnim bojama oslikava lik Krista Raspetoga. Slijedi homilija, propovijed i sveopća molitva, gdje se moli na predloženih deset nakana, jedan dio se pjeva, jedan recitira. Dolazi središnji dio službe Velikog petka, to je donošenje križa i ljubljenje križa. Svakome se treba za to dati prilika, kako bi vjernik iskazao ljubav prema onome koji je za nas podnio muku i smrt. Nakon toga se pripremi euharistijski stol gdje se donose posvećene hostije od Velikog četvrtka, Veliki petak nema svete mise, zato se pričešćujemo od posljednje Isusove večere. Zatim se ide na posebno mjesto, ambijent koje simbolizira Isusov, Božji grob, gdje se odlaže križ. Kod mene u župi će od Velikog petka navečer, od završetka slavlja Isusove muke i smrti, biti izloženo sve do Vazmenog bdijenja na veliku subotu, imat ćemo 24 satno euharistijsko klanjanje, na to su me potaknuli župljani, kako bi svatko u tišini mogao provesti svoje vrijeme i u svakom trenutku će u crkvi netko biti prisutan – ističe velečasni.

Foto: Velika subota 2023.g/Župa sv.Petra i Pavla

Velika subota je u znaku tišine, zvona šute.

– Od Velikog četvrtka do Velike subote navečer kaže se kako su zvona gluha, zavezana, ne izvodi se ni liturgijska glazba, pjeva se bez instrumenata. Zvona zazvone opet na Veliku subotu kad se zapjeva kod bdijenja ‘Slava Bogu na visini’. Bdijenje Velike subote je, možemo reći, poseban dan. Splet bogatih događaja koji počinju pred crkvom  – blagoslovom ognja, na tom ognju se pale uskrsne svijeće i slijedi ulazak u potpuno mračnu crkvu, gdje do izražaja dolazi da je jedino svjetlo upravo ta uskrsna svijeća, koja simbolizira Isusa Krista. Slijedi starodrevni hvalospjev uskrsnoj svijeći u kojemu se iznenađujuće pjeva ‘O, sretna li grijeha koji je zavrijedio imati takvog otkupitelja’ . Jer da nije bilo grijeha ne bi bila očitovana takva slava Uskrsloga i ne bi došao na ovaj svijet. Slijedi služba čitanja koja je izuzetno bogata u vazmenom bdijenju. Nekada su kršćani u Prvoj crkvi imali jedino tu misu na uskrsno bdijenje. Tu se blagoslivlja krsni studenac i ako ima prvokrštenika, pa i ako nema, a u Prvoj crkvi se jedino tada i krstilo, pa je Uskrs bio u znaku bjeline koju su dobili i nosili bi je idućih osam dana. Zato se do danas nedjelja nakon Uskrsa naziva po tome Bijela nedjelja – rekao nam je velečasni.

Za kraj razgovora poziva sve vjernike da posebno ovih dana izdvje vrijeme za odlazak na misu i sudjelovanje u liturgijskimn slavljima.

– Značenje Svetog trodnevlja je toliko veliko i duboko, gotovo ga je nemoguće interpretirati kroz jedan razgovor, ono se jednostavno treba slaviti. Zato pozivam sve vjernike da ovih dana u svojim župama budu na liturgijskim slavljima – poručuje župnik Župe sv.Petra i Pavla, vlč. Dragutin Kujavec.

Obrazovanje

UŠ Franje Lučića poziva na prijemne za upis u glazbene i plesne obrazovne programe!

Prijave za prijemni ispit se primaju do 4. lipnja, objava rezultata će biti 6. lipnja, a prijemni ispiti za ples bit će 10. i 11. lipnja, a za glazbene programe 10. i 12. lipnja, doznajemo iz Umjetničke škole Franje Lučića.

Objavljeno

na

50 godina tradicije, kvalitetan nastavnički kadar, brojni koncerti i nastupi, mnoštvo osvojenih nagrada na međunarodnim glazbenim i plesnim natjecanjima, zanimljivi projekti i suradnje, neki su od brojnih dokaza izvrsnosti Umjetničke škole Franje Lučića iz Velike Gorice, a povodom značajne obljetnice nedavno smo objavili i razgovor s ravnateljem UŠ F.Lučića, Borutom Vidoševićem.

Ako vaše dijete ima umjetničkih sklonosti, talenta, želi naučiti plesati ili svirati neki instrument znajte kako je škola upravo otvorila poziv na prijemne ispite za upis osnovnog glazbenog i plesnog obrazovanja!

– U našoj školi djeca mogu naučiti plesati suvremeni ples ili svirati neki od čak 13 instrumenata, klavir, violinu, violončelo, flautu, obou, klarinet, saksofon, trubu, rog, trombon, harmoniku, tambure i gitaru! Prijave za prijemni ispit se primaju do 4. lipnja, objava rezultata će biti 6. lipnja, a prijemni ispiti su 10. i 11. lipnja za ples, te 10. i 12. lipnja za glazbu – doznajemo iz Umjetničke škole Franje Lučića.

Detalje potražite na internetskoj stranici škole klikom OVDJE.

Naslovna fotografija: Umjetnička škola Franje Lučića

Nastavite čitati

HOTNEWS

Bio blagdan ili praznik, ljeto, zima ili nevrijeme, oni su uvijek na zadatku!

Zahvaljujući dobroj organizaciji i vrijednim djelatnicima gradske Čistoće, te drugih komunalnih službi, naša Velika Gorica je doista čist i uredan grad.

Objavljeno

na

Bez obzira bio blagdan, praznik, pržilo sunce, udarao vjetar ili kiša lije k’o iz kabla, vrijedni djelatnici VG Čistoće uredno odvoze otpad. Pa smo ih tako i jutros, na nacionalni praznnik dan državnosti i blagdan Tijelova, ‘uhvatili’ foto-kamerom na njihovom radnom zadatku odvoza miješanog komunalnog otpada.

Foto: Djelatnici VG Čistoće vrijedno rade i na blagdane i praznike/G.Kiš, Cityportal.hr

 

Naslovna fotografija: Odvoz miješanog kom. otpada išao je po redovnom rasporedu i na ovaj praznično blagdanski dan/G.Kiš, Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Što nam prognoziraju prometni, a što stručnjaci za vremenske prilike na ovaj praznično blagdanski dan

Gužve su pojačane na gotovo svim prometnicama, u svim smjerovima, a meteorolozi najavljuju nestabilnije vrijeme u nedjelju, osobito na Jadranu, dok će u ponedjeljak kiša i grmljavina zahvatiti veći dio Hrvatske.

Objavljeno

na

Iz HAK-a stiže prometna prognoza za 30.svibnja, Dan državnosti i ujedno i blagdan Tijelova. Povećana gužva je očekivana obzirom kako se puno ljudi uputilo na proslave, ali i na produženi vikend.

– Povećanu gustoću prometa očekujemo na važnijim cestama, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima, te pojedinim graničnim prijelazima. Zastoje očekujemo na cestama gdje traju radovi te na gradskim prometnicama.

Zbog Dana državnosti i Tijelova zabrana je prometa za teretna vozila najveće dopuštene mase iznad 7,5 t na važnijim državnim cestama u priobalju u četvrtak (30. svibnja) od 14:00 do 23:00. Zabrane nema na autocestama kao i na državnoj cesti DC1. Pojačan promet putničkih i teretnih vozila očekujemo na većini graničnih prijelaza – doznajemo iz Hrvatskog autokluba na čijim stranicama možete i uživo pratiti stanje na cestama.

screenshot /Videozid HAK

Meteorolozi najavljuju kako će nam vrijeme na ovaj praznično-blagdanski četvrtak biti djelomično sunčano, a u drugom dijelu dana stiže nam više oblaka.
– Kasno poslijepodne i navečer moguća je prolazna kiša ili lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25°C.
U petak će vrijeme biti umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom ili pljuskovima i grmljavinom koji mogu biti obilniji. Vjetar slab do umjeren jugoistočni. Jutarnja temperatura od 13 do 16°C, a najviša dnevna između 21 i 24 Celzijeva stupnja – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov s FB stranice ‘Kad će kiša?’.

Foto: ilustrativna, grmljavinsko nevrijeme/Bruno Fantulin/PIXSELL

Prognostičari DHMZ-a najavljuju kako se u nedjelju očekuje nestabilnije vrijeme, osobito na Jadranu i predjelima uz njega, dok će u ponedjeljak kiša i grmljavina zahvatiti veći dio Hrvatske. Temperatura zraka bez izražene promjene.
Iz HAK-a vozače upozoravaju i da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te upozoravaju vozače na potrebu za dodatnom pozornošću u prometu zbog sve već broja ‘dvokotača’ na cestama.

– U prometu je svakodnevno velik broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine te koriste zakonom propisanu zaštitnu opremu – poručuju.

 

Naslovna fotografija: Jurica Galoic/PIXSELL (arhivska, 2023.)

Nastavite čitati

Sport

Lukavcu zabio i Lukavečki, Kurilovec pao u sedmoj seriji penala i ostao bez finala

Nogometaši Lukavca izborili su finale Kupa Nogometnog središta Velika Gorica nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca protiv Kurilovca. Nakon 2-2 u 90 minuta domaćin je na Lukavellu slavio s ukupnih 8-7

Objavljeno

na

Objavio/la

Tri tjedna nakon što smo dobili prvog finalista velikogoričkoga kupa, nakon što su Gradići izborili završnicu ovog natjecanja u sudaru s Poletom iz Buševca, na lukavečkom Lukavellu odigrano je drugo polufinale, sudar između klubova koji se bore za ulogu druge snage turopoljskog nogometa. Lukavec je pred svojim navijačima ugostio Kurilovec, a okupljeni iz oba tabora vidjeli su sadržajnu, dramatičnu i uzbudljivu utakmicu, u kojoj je odluka pala tek nakon izvođenja jedanaesteraca. Na “lutriji” su na kraju sretniji i spretniji bili domaćini, pa će 12. lipnja na buševečkom Zvrniku finale igrati Lukavec i Gradići.

Iako, nisu ni Kurilovčani bili daleko od ulaska u finale. Dapače, najmanje polovica ovoga ogleda pripala je Kurilovčanima, koji su u prvom poluvremenu bili bolja momčad, imali više šansi i dobrih situacija, pa su i na predah otišli s vodstvom. Iako, tih 1-0, do kojih je Kurilovec došao golom Luke Sedlačeka, nije idealno oslikalo prvih 45 minuta, budući da je opća ocjena kako ne bi bilo nezasluženo da je prednost gostiju uoči odmora bili i veća, značajnija.

Lukavčani su uspjeli preživjeti to prvo poluvrijeme, u svlačionici su se presložili, trener Idrizi napravio je i neke promjene, što je donijelo i promjenu odnosa snaga na terenu. Lukavčani su se konsolidirali, preuzeli kontrolu nad utakmicom, a preko Antuna Grozdeka uspjeli i izjednačiti. Efikasni ofenzivac Lukavca iskoristio je pogrešku gostujuće obrane, sam izašao pred vratara i poslao loptu u mrežu za izjednačenje.

Kurilovec je pronašao način za odgovor na nešto bolju prezentaciju Lukavca i uspio opet povesti nakon što je nadahnuti Sedlaček golu dodao i asistenciju. Centaršut u sredinu bio je idealan i Kurilovčani su golom glavom Frana Krste Lukavečkog došli do nove prednosti, koju ni ovoga puta nisu uspjeli sačuvati. Ponovno je koban po goste bio Grozdek, koji je drugim golom postavio konačnih 2-2.

Moglo se to i promijeniti, svoje prilike u završnici su imali i jedni i drugi, no mreže se više nisu tresle i odluka je padala s bijele točke, nakon raspucavanja. Kurilovčani su zapucali svoj treći penal, a Lukavčani su u petoj seriji propustili prvu meč loptu. Serija je tako nastavljena, obje momčadi realizirale su svoj prvi sljedeći pokušaj, da bi Kurilovčani zapucali drugi, a Marijan Grdenić pogodio za prolazak Lukavca u finale.

Bit će to 12. lipnja na Zvrniku finale Kupa NS Velika Gorica, ali i finale sezone, posljednja utakmica prije odlaska na nogometno ljetovanje.

 

0-1, 1-1, 1-2, 2-2

Kurilovec puno bolje ušao u utakmici, na poluvremenu bilo 0-1, a moglo je biti i više, Lukavec se izrotirao, napravio neke zamjene, puno bolje za domaćina, izjednačili iz njihove greške, preuzeli inicijativu, kurilovec uveo nove igrače, dobro rotirali, Sedlaček zabio prvi, asistirao za drugi, bio jako dobar

prvi gol, desni bočni krivo dodavanje, dubinska na sedlačeka, pa grozdek početkom drugog, stoperi razigravali, pogriješili, Grozdek jedan na jedan s golmanom.

lukavec stisnuo, knežić na sedlačeka, centrirao, glavom za 1-2

za 2-2 iz penala, Grozdek pucao iz voleja, lopta u ruku, penal, sudac Marinčević iz Mičevca

stisnuo lukavec do kraja, imao dvije dobre šanse, nešto i kurilovec, završilo 2-2

lukavec fulao jedan (rašić), kurilovec fulao treći, lukavec peti, raspucavanje, i jedni i drugi zabili prvi, onda oni fulali, preko gola, marijan grdenić zabio za pobjedu

prvo poluvrijeme kurilovec puno bolji

finale 12. lipnja, buševec

šest tjedana slobodno, prvenstvo 24. kolovoza

Nastavite čitati

CityLIGHTS

FOTO Najmirisniju vrtnu izložbu posjetite na zagrebačkom Bundeku sve do nedjelje

Na gotovo čitavom prostoru prekrasnog parka uz Veliko i Malo jezero Bundek, na lokaciji kod kvartova Središće i Zapruđe u Novom Zagrebu, razgledajte ponudu više od 150 izlagača, te brojne popratne sadržaje za sve generacije. Detalji o najdražem sajmu svih urbanih vrtlara i vrtlarica – u članku.

Objavljeno

na

Jedna od najpopularnijih manifestacija grada Zagreba, FloraArt, koju svake godine posjeti na tisuće ljudi, svečano je otvorena u srijedu, 29.svibnja. Jedinstvena izložba na otvorenom u novozagrebačkom parku Bundek, 58. Međunarodna vrtna izložba FloraArt, ove godine nosi naziv ‘Cvijet za bolji svijet’.

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Glavni organizator ovog jedinstvenog sajma hortikulture u ovom dijelu Europe, tradicionalno je podružnica ZG Holdinga – Zrinjevac, čija je voditeljica, Božena Cvitanović, posebno zahvalila radnicima Zrinjevca na velikom trudu, te najavila bogati program izložbe.

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Osim dva natjecanja, Hrvatski kup florista i Natjecanje učenika srednjih škola, do nedjelje 2. lipnja na Bundeku će se održati i niz popratnih događanja za posjetitelje.

– Ove godine imamo oko 150 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Nizozemske. Osim toga, na rasporedu je i ukupno 11 radionica na temu uzgoja biljaka. Novost je i Cvjetno nogometno igralište FloraArt stadion, a za najmlađe posjetitelje i ove godine tu je FloraGrad, s dječjim predstavama i likovnim radionicama – najavila je Cvitanović.

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u obilasku 58. FloraArta/ Grad Zagreb

Jedan od najposjećenijih događaja u godini svečano je otvorio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, čestitavši svima koji su sudjelovali u njegovog pripremi, te najavio daljnju podršku razvoju cvjećarske djelatnosti u Gradu Zagrebu, koji je i suorganizator 58. FloraArta.

Ovu najmirisniju izložbu u Zagrebu možete razgledati svaki dan od 9 do 21 sat, a zadnjeg dana, u nedjelju, 2. lipnja, programi i izložba bit će otvoreni do 17:30 sati.

Foto: Grad Zagreb

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Grad Zagreb

Foto: Grad Zagreb

Foto: 58. međunarodna vrtna izložba FloraArt na zagrebačkom Bundeku od 29. do 2. lipnja/ Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Grad Zagreb

 

Nastavite čitati

Reporter 437 - 23.05.2024.

Facebook

Izdvojeno