Povežite se s nama

HOTNEWS

Zauvijek ne postoji i nije ni potrebno

Teško je preživjeti rastanke, raskide i gubitke.

Objavljeno

na

Pisali smo prošli tjedan o ljudima koje puštamo ili ne, nazad u svoje živote. Ja sam osobno stava da je svatko tko je otišao iz moga života na ovaj ili onaj način, odradio ono zbog čega smo se sreli. I to je sasvim u redu. Teško je preživjeti rastanke, raskide i gubitke. Teško je nositi se činjenicom da nešto čemu ste posvetili puno vremena i emocija, nešto što je bio sami centar vašeg postojanja ili izvor neopisive sreće, može jednostavno nestati. S osjećajem gubitka se teško nositi baš zato što osjećate kao da ste sve što ste dali, dali uzalud.

Moja obitelj i ja smo se prije nekoliko dana oprostili od našeg kućnog ljubimca – najdražeg psa ikada, našeg Flekija. Tog divnog stvorenja koji je ušlo u našu obitelj na početku i koji je uz nas proveo 19 godina prepunih ljubavi koju je nesebično davao i primao od svih nas. Iako smo znali da neće biti s nama zauvijek svjesno smo ga pustili u naše živote. Bol koju sad osjećamo, neopisiva je, ali naučila nas je ponešto. Rečenica koju je moj sin drugi dan nakon gubitka izgovorio, reći će vam sve: „Mama, sad znam zašto roditelji ne žele kupiti kućne ljubimce svojoj djeci.“ A još mu nije ni 17 godina. Shvatio je smisao.

Ista je stvar s prijateljstvima. Rijetki od nas imaju prijatelje još iz djetinjstva. Ako se slučajno takvo prijateljstvo i dogodi, budite sigurni da su te godine druženja bile isprepletene usponima i padovima. Jer, veza jesu usponi i padovi. A prijateljstvo je veza. Raskidiva. Kao i sve ostale. U slučaju da u vašem prijateljstvu cvjetaju ružice i da se nikad niste posvadili, e onda je tu netko glumac i ne izražava svoje osjećaje iskreno. Hm, da li je to pravi prijatelj? Zapitajte se malo. Zapitajte se čije savjete slušate i koliko su oni zapravo iskreni.

Foto: pexels-phil-nguyen

Ljubavne veze i brakovi. E te veze su najopasnije zato što se baziraju na emociji za kojoj svi žudimo, a to je ljubav. Na početku tih veza, sebe pokazujemo u najboljem svjetlu. Dajemo sve od sebe da partner ostane opčinjen našim vrlinama, dok mane vješto skrivamo, ne želeći se osjetiti nevoljeno. Ponekad te mane izrone na površinu u trenucima slabosti, ali u početnim fazama veze, i to može biti simpatično. Dakle, prezentiramo sebe kako bismo željeli biti viđeni, dok istovremeno očekujemo od partnera da shvati poruku. Teško će on to shvatiti što mi želimo reći, kad nerijetko on ne govori isti jezik kao mi. Onaj trenutak u vezi kad shvatite da ste dali sve od sebe, ponudili sve opcije da bi partner bio sretan, da ste se prilagodili svim njegovim načinima, jer pobogu vi niste važni, važno je da je on sretan, a i dalje ne osjećate da od njega dobivate ljubav koliku dajte….znate taj trenutak? E to je pravi trenutak da se okrenete i odete. Zašto? Pa jednostavno. Vi ste sve odradili dok je on htio nešto drugo. Vi ste mu nudili super extra luksuzan svemirski brod, a njemu je trebao Hello Kitty zmaj.

Foto: pexels-alena-darmel

Nemojte to raditi. Nemojte od početka veze biti dostupni. Nemojte nuditi sve i tražiti ništa za uzvrat jer točno to ćete i dobiti.

Ja osobno nemam nekog iskustva u vezama i svoja pisanja baziram na tuđim pričama, ali ono što sam u životu naučila o vezama je sljedeće:

– Nauči biti sama sa sobom i uživaj u tom vremenu

– Radi na sebi, nauči neki strani jezik, čitaj, educiraj se

– Imaj hobi koji te čini sretnom

– Stvaraj uspomene svaki dan jer uspomene ti nitko ne može oduzeti

– Ne serviraj se na pladnju nikome

– Pravi se glupa često

– Pjevaj, plači, pleši sama sa sobom što više možeš

– Budi sebi prva

– Pogledaj tu ženu u ogledalu i priznaj joj da si ponosna na nju

To sam naučila, ali na žalost ne prakticiram. Radim na tome, ali nije to lagan put, bez obzira koliko lako izgleda.

Foto: pexels-karolina-grabowska

Znam da većina vas zna da sam u pravu i da zapravo nemate komentara, jer osjećati se nevoljeno dok volite svim srcem, zapravo i nije situacija o kojoj želite razgovarati, ne za boravite ovo:

„Nitko u vašem životu nije tu da ostane zauvijek. Uvijek, ali uvijek iz svake situacije izvucite najbolje, jer u svakom zlu ima i dobra.“

Rekla mi je neki dan to jedna Irena i mogu vam reći da žena zna o čemu govori. Biti uz nekoga zauvijek, zapravo je dosadno, a život ne smije biti dosadan jer ga u ovom tijelu živimo samo jednom. Iskoristite ga najbolje što možete.

I za kraj, krenula ja s talijanskim. Pa kaže: „Sono una donna felice.“

Slušam vas i dalje.

Ispričajte mi svoju priču. Možda nekome pomognemo.

Volim vas vaša Nevena

CityTV

VIDEO Krojačica Duškica šiva punom parom kako bi kreativci iz Vukovine bili spremni za fašnik

Turopoljski fašnik prilika je da istaknu i pokažu svu svoju originalnost i kreativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ulicama našeg grada uskoro će zavladati fašničko veselje. Vrijeme je to u godini kada na kratko predahnemo od svakodnevice, uskočimo u šarene i vesele kostime, a brige ostavimo iza sebe. Nakon dvije godine stanke, ovogodišnje izdanje 114. Turopoljskog fašnika ponovno nam donosi najveseliju, najluđu i najšareniju povorku fašničkih grupa, udruga i pojedinaca. Biti će to prilika za istaknuti i pokazati svu svoju kreativnost, a iskoristit će ju i članovi i članice Udruge Vukovina u srcu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorjelo smeće na Tržnom centru

Policija će danas obaviti očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru smeća koji se dogodio jučer oko 20:20 sati na Trgu kralja Petra Krešimira u Velikoj Gorici.

– Iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar smeća te su izgorjela dva kontejnera i dvije kante. Uslijed djelovanja topline nastale su termičke destrukcije na plastičnom krovištu – rekli su iz policije.

Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Policija će danas obaviti očevid.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO “Rječnik buševskog govora” kao svojevrsni udžbenik za buduće naraštaje

U Turopolju postoji svega četiri rječnika ovakve vrste.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dopovedati, dotepenec, drobec…samo su neke od 4 tisuće riječi koje su zapisane u “Rječniku buševskog govora”, autora Ivana Rožića čija je promocija održana jučer u Domu kulture u Buševcu. Riječ je zapravo o izgovornom rječniku kao dopuna kajkavskom “Rječniku turopoljskog dijalekta”, kapitalnom djelu koje obuhvaća govore Turopolja, a koji se priprema još od 2018. godine.

– Ovaj rječnik uz prijevod kajkavskih riječi i izraza na štokavski govor ima kao glavnu namjenu zabilježiti onakav izgovor kajkavskih riječi kakav je uobičajen na području Buševca. Prilikom izrade poslužio sam se načinom zapisivanja izgovora riječi u engleskom jeziku. Za glasove, za koje u hrvatskom jeziku ne postoje slova, izabrao sam slična prilagođena slova i u uvodu objasnio kako se izgovaraju. Vjerujem da su pravila za izgovor jednostavna – ispričao nam je buševski kreator rječnika, Ivan Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Ana Plehinger, koji je ujedno i izdavač ove posebne zbirke buševskih riječi, podsjetila je kako turopoljski dijalekt ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkog blaga, a upravo s tim ciljem nastao je i ovaj rječnik. Nakon objave da je turopoljski dijalekt i službeno postao zaštićen, pojavili su se brojni autori, većinom pjesnici, nešto i pisci koji već duže vremena pišu na domaćem kajkavskom govoru. Stoga, možemo reći da naš dijalekt neće izumrijeti, barem dok nositelji zaštite brinu o njemu – rekla je Plehinger.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao urednik Rožićeva djela potpisuje se Stjepan Rendulić koji naglašava kako u našem Turopolju postoji svega četiri rječnika, a ovaj je jedan od njih.

– On je posebno vrijedan zbog identiteta Buševca kao mjesta i samih stanovnika, ali i samog Turopolja. On povezuje Turopoljce s Buševcem i obrnuto. Devedeset posto su riječi iste s malim razlikama. Bilo bi lijepo kada bi svako selo imalo tako nešto, kako bi na osnovu tih rječnika  sačuvali kompletan fundus riječi turopoljskog dijalekta  – dodao je Rendulić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Rožića je oduvijek fascinirao njegov turopoljski kraj pa je ta ljubav prema prošlosti, običajima, kulturi i tradiciji urodila i brojnim drugim djelima, poput Rodoslovlja buševskih obitelji, monografije Buševca, Povijest Plemenite opčine turopoljske…

– Za svakoga koga zanimaju turopoljski govori ova je knjiga neizbježni udžbenik. Vjerujem da će rječnik ispuniti svoju svrhu, a to je da za buduće naraštaje sačuva buševski govor kao i da potakne ili olakša eventualno učenje buševskog govora u našem vrtiću i u školi – istaknuo je autor Rožić te otkrio kako radi na nekim novim projektima.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Radim trenutno na monografiji vatrogasnog društva, ali i jednoj velikoj knjizi “Zborniku turopoljskog plemstva” koji bi obuhvatio sve plemiće od 15., 16. stoljeća pa sve do danas. Posla ima hvala Bogu, a ima i vremena – s osmijehom zaključuje Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka ZET prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozi obilazno

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice

Objavljeno

na

Zbog izgradnje kanala i kućnih priključaka te asfaltiranja dijela Velikogoričke ulice u sklopu projekta Aglomeracije, ZET-ove linije 323 i 324 koje voze prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozit će od ponedjeljka 30. siječnja do subote 1. travnja obilaznim pravcima.

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice, od kućnog broja 1A do raskrižja Ščitarjevske i Vukovinske ulice.

  • terminal Velika Gorica – Sisačka – Velikogorička – Ulica Seljine brigade – Vukovinska i dalje redovnom trasom
  • Ribnica (Lazina) redovnom trasom do raskrižja Velikogoričke i Vukovinske ulice – Vukovinska – Ulica Seljine brigade – Velikogorička – Sisačka – terminal Velika Gorica

Privremeno se ukida obostrano stajalište Novo Čiče – Jezero u Velikogoričkoj ulici, a uspostavljaju se privremena stajališta u Vukovinskoj ulici kod kućnih brojeva 2 i 1B i u Ulici Seljine brigade kod kućnih brojeva 6, 72 i 75.

Prema kolodvoru u Velikoj Gorici autobusi će koristiti autobusno stajalište Vukovina u Velikogoričkoj ulici.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno