Povežite se s nama

Vijesti

Velikogorička HVIDRA obilježava 30 godina postojanja

U listopadu jubilarni Memorijalni maraton u čast poginulim braniteljima

Objavljeno

na

Hvidra Velika Gorica obljetnica

Mjesec travanj ove godine posebno je značajan za sve članove velikogoričke HVIDRA-e, jer obilježavaju 30 godina uspješnog i neprekidnog rada.  Udruga je osnovana 1992. godine na inicijativu samih ranjenika koji su stradali braneći suverenitet Hrvatske, kao udruga socijalne i pravne zaštite hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

– Naše kolege, koji su bili u najvećim borbama za opstojnost naše domovine, organizirali su se u HVIDRA-u Velika Gorica kako bi se međusobno pomagali, posebno mislim na naše teže ranjene i oboljele branitelje. U startu nas je bilo više, to je bilo doba rata, prva crta bojišnice bila nam je jako blizu, na rijeci Kupi, bilo nas je jako puno. Vremena su se promijenila, okolnosti su se promijenile, biološki sat odradio je svoje..Danas imamo oko 110 aktivnih članova, imamo dosta pasivnih članova, to znači da bez obzira što netko nije formalno naš član pomognemo s uputama, stručnim savjetom, iskustvom, u ostvarivanju prava ili u svakodnevnom životu – ispričao nam je Slavko Tolić, voditelj za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e.

hvidra kupa1 e1650378767958

Foto: HVIDRA Velika Gorica

Pandemijsko doba je za nama, pa će se 30. obljetnica obilježiti kroz niz aktivnosti, na poseban i prikladan način.

– Imali smo prijem i vrlo kvalitetan sastanak kod vodećih ljudi našeg grada na temu ‘Uduga HVIDRA Velika Gorica, jučer-danas-sutra’. Moram istaknuti da s njima imamo izuzeno kvalitetnu suradnju, dobru komunikaciju i hvala im na tome – otkriva Tolić.

hvidra turnir

Foto: malonogometni turnir/HVIDRA V.Gorica

U četvrtak, 21.travnja, održat će se Sveta misa za sve poginule i umrle članove Udruge i sve hrvatske branitelje, koja će se služiti u 17 sati u crkvi Sv. Petra i Pavla. Središnje događanje je u petak, 22. travnja, a započinje polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomen- obilježja Golubica na platou ispred gradskog groblja. Slijedi svečana sjednica u prigodi 30.obljetnice osnivanja i djelovanja Udruge i redovna Izvještajna skupština u 18 sati u Društvenom domu Ribnica, gdje će se uručiti prigodni darovi članovima i gostima.

Udruga HVIDR-a Velika Gorica vrlo uspješno i aktivno sudjeluje i u mnogim humanitarnim, kao i drugim aktivnostima civilnog i društvenog života u našem gradu, Turopolju a i šire.

– Mi ne djelujemo samo unutar sebe, želimo biti integrirani član naše zajednice i Turopolja. Uvijek smo jako aktivni u humanitarnom radu, pomoći potrebitima. Pomagali smo tijekom poplava, potresa, čitav niz pomaganja kako unutar udruge tako i van – kaže Tolić.

IMG 20211002 125943 scaled e1633183677839

Foto: HVIDRA maraton, obljetnica 153. brigade/Gabrijela Radunović

HVIDRA Velika Gorica od samog osnutka organizira i malonogometni turnir koji je kroz tri desetljeća postao jedan od zaštitnih znakova našega grada. Početkom siječnja iduće godine, kad se turnir uobičajeno održava, planiraju i posebno obilježiti jubilarnog izdanje. Svečanije će biti i u listopadu kad se održava Memorijalna utrka u čast poginulim braniteljima s velikogoričkog područja.

– Posebno smo ponosni na našu maraton Memorijalnu utrku, jer smo simbolično povezali prvu crtu obrane tijekom rata na rijeci Kupi, gdje je start, s ciljem kod spomen – obilježja Golubice. To ćemo uvijek organizirati kao trajnu zahvalu svima, koji su nažalost poginuli tijekom rata ili onih članova koji su umrli nakon rata. To je utrka zamišljena kao jedna trajna zahvalnost braniteljima koji su položili živote za Hrvatsku, a ujedno je i naš doprinos obilježavanju dana 153. velikogoričke brigade, koja je osnovana 3. listopada – ističe Slavko Tolić, voditelj za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e.

City Radio ugostio je povodom 30. obljetnice HVIDRA-e Velika Gorica Željka Klasnića, predsjednika Udruge HVIDRA-e V. Gorica i Slavka Tolića, voditelja za sport i komunikaciju s medijima velikogoričke HVIDRA-e. Razgovor je vodila Suzana Majstorović, a snimku poslušajte ovdje.

 

 

 

Obrazovanje

FOTO Završni ispit položila 83 maturanta Ekonomske škole

Objavljeno

na

Objavio/la

DSC 0559 1
DSC 0512

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Adrijana Đuretić, Petar Šipušić i Vesna Brkljačić. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Učenicima završnih razreda Ekonomske škole Velika Gorica (generacija 2018./2022.) svečano su uručene maturalne svjedodžbe u holu Srednjoškolskog centra, danas (utorak, 28.06.2022.) i tim činom su učenici i simbolično okončali srednjoškolsko obrazovanje.

DSC 0480

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0492 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon intoniranja državne himne u uvodnom govoru ravnateljica Ekonomske škole Vesna Brkljačić izrazila je veliko zadovoljstvo rezultatima ove generacije maturanata, jer je završni ispit položilo 83 od 85 maturanata. Naglašeno je kako su pandemijske godine obilježile školovanje ove generacije, koja je zbog online nastave te epidemioloških mjera zakinuta za mnoga lijepa događanja, primjerice, maturalac.

DSC 0598

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.A razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0602

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.B razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Spomenuti su izvrsni rezultati koje je ova generacija tijekom školovanja ostvarila na županijskim i državnim natjecanjima u znanju, struci i sportu. Najboljim maturantima ove generacije proglašeni su Petar Šipušić i Adrijana Đuretić, kojoj je pripala čast da u ime svih učenika pozdravi nazočne profesore, roditelje i maturante. Prigodni glazbeni program pjesmom i svirkom ispunio je duet nastavnika – Ivan Veljača i Kristijan Ban.

DSC 0606

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.C razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0612

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. 4.D razred. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svim učenicima završne svjedodžbe uručila je i čestitala ravnateljica Brkljačić, uz asistenciju razrednika odnosno razrednica. Nakon upisa u ‘Ljetopis maturanata Ekonomske škole Velika Gorica’ i okončanja službenog dijela svečanosti, uslijedilo je zajedničko fotografiranje učenika, profesora i roditelja te druženje.

DSC 0636

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Petar Šipušić s roditeljima i razrednikom Ivanom Moharom. Foto: David Jolić/cityportal.hr

DSC 0632 1

28.06.2022. Velika Gorica. Svečana dodjela svjedodžžbi maturantima Ekonomske škole. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Svakako treba naglasiti da je uručivanje maturalnih svjedodžbi učenicima Ekonomske škole istinska svečanost. Ravnateljici i kompletnom nastavničkom vijeću uvijek iznova uspijeva napuniti hol, ne samo maturantima, nego i roditeljima. Taj veliki odziv roditelja je istinska čestitka maturantima, koji disciplinirano čekaju do kraja da svi dobiju svoje svjedodžbe, a onda slijedi zajedničko fotografiranje.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Kultura

Koncert Metaklape u završnici manifestacije Goričke večeri

Posljednji dan manifestacije donosi kino na otvorenom…

Objavljeno

na

Metaklapa

Još samo danas i sutra traju Goričke večeri, a posljednji koncert u sklopu manifestacije će biti večeras kada će na pozornici u Parku dr.Franje Tuđmana zapjevati Metaklapa i gosti.

Klapsku pjesmu u malo drugačijem aranžmanu donosi Metaklapa koja spaja tradicionalnu klapsku pjesmu i heavy metal glazbu. Biti će to zanimljiva večer, u kojoj ćete moći čuti pjesme popularne grupe Iron Maiden bez instrumenata.

Na koncertu će nastupiti i klapa Leggero i Vokalisti svetog Josipa, a koncert počinje u 20 sati.

Sutrašnji dan donosi nam posljednje kino projekcije na otvorenom. Od 18 sati klinci i roditelji mogu pogledati animirani sinkronizirani film Priče iz skrivenog grada: Drvo želja, a u 20 sati počinje projekcija glazbene drame Divlja Ruža. Ne zaboravite pritom sa sobom ponijeti grickalice i dekicu.

Foto: FB Metaklapa

Nastavite čitati

Vijesti

Do kraja kolovoza gorička Gradska knjižnica ima ljetno radno vrijeme

Knjižnica će raditi dvokratno sve do 31.kolovoza…

Objavljeno

na

Gradska knjiznica Velika Gorica

Gradska knjižnica Velika Gorica od petka ima ljetno radno vrijeme, a radit će dvokratno.

Središnji i Dječji odjel, ponedjeljkom, srijedom i petkom radit će u jutarnjim satima od 8 do 14, a utorkom i četvrtkom od 14 do 20 sati. S obzirom da Dječji odjel subotom ne radi, knjige iz tog odjela možete vratiti u Središnji odjel za odrasle od 8 do 12 sati.

Kada je u pitanju Područna knjižnica Galženica ona će ponedjeljkom, srijedom i petkom raditi od 14 do 20 sati, a utorkom i četvrtkom od 8 do 14 sati. Subotom će biti otvorena od 8 do 12 sati.

Ovakvo radno vrijeme knjižnice potrajat će do kraja kolovoza.

Nastavite čitati

Vijesti

Pogledajte kako je nekada, a kako danas prostorno izgleda Velika Gorica

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest…

Objavljeno

na

gis1

Kako bi građani imali mogućnost pratiti prostorno stanje grada kroz povijest, Grad Velika Gorica implementirao je novu funkcionalnost gradskog GIS-a kojim je omogućeno pratiti postojeće i povijesno stanje, ali i postojeće i buduće stanje, kod primjerice sljedećih izmjena i dopuna Prostornog plana.

Kroz paralelni prikaz građani mogu promatrati kako se cijeli grad mijenjao kroz povijest, a radi lakšeg snalaženja, prilikom otvaranja aplikacije, izrađene su upute koje građanima olakšavaju upotrebu novog alata.

Link za pristup s uputama:

https://gis.gorica.hr

Nastavite čitati

Vijesti

Mladi, i ovog ljeta “Nema maženja bez paženja“

Preliminarna istraživanja HZJZ-a pokazala kako je oko 30 posto učenika trećih razreda srednje škole imalo neku vrstu spolnog odnosa…

Objavljeno

na

Ljubav par

Mladi su često suočeni sa zbunjujućim i proturječnim informacijama iz nepouzdanih izvora kada je u pitanju spolno i reproduktivno zdravlje. Stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo u sklopu projekta “Živjeti zdravo” provodi ljetnu javnozdravstvenu kampanju na temu zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja pod nazivom “Nema maženja bez paženja”, a koja će trajati sve do 4.rujna.

Preliminarni rezultati istraživanja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provedenog 2021./2022. na uzorku od 1208 učenika 3. razreda srednjih škola iz cijele Hrvatske, pokazuju da je njih 355 (29,3%) imalo neku vrstu spolnoga odnosa. Od 355 spolno aktivnih učenika samo njih 57 (16%) ima osnovnu razinu znanja o kontracepcijskim metodama.

– Zato je od iznimne  važnosti omogućiti mladima pristup točnim i provjerenim informacijama, a u sklopu ovogodišnje kampanje provodimo online edukaciju putem objava i kvizova na društvenim mrežama. Najoriginalnije fotografije, videozapise i slogane kao i najbrže točne odgovore na kvizove znanja darivat ćemo poklon paketima – rekli su iz HZJZ-a te dodali kako će tijekom ljetnih mjeseci, putem info panoa, svlačionica na plažama diljem Hrvatske i plakata u ljekarnama biti prikazane preventivne poruke kako bi potaknuli svijest svih građana, posebice mladih, o važnosti očuvanja i unaprjeđenja spolnog i reproduktivnog zdravlja.

– Pozivamo sve zainteresirane da svakog tjedna šalju i podijelile s nama fotografije/videozapise pored naših plakata, info panoa i svlačionica na plažama. Uključite se i podijelite s nama i vaše slogane na temu spolnog zdravlja, a one najoriginalnije ćemo i darivati – pozvali su iz Zvoda za javno zdravstvo.

Popis svlacionica i ljekarni 2048x2048 1

 

Ilustracija/Pixabay/StockSnap

Nastavite čitati

Reporter 415 - 26.05.2022.

Facebook

Izdvojeno