Poveži se s nama

HOTNEWS

U zraku sve veća koncentracija ambrozije, gorička epidemiologinja savjetuje što učiniti

Objavljeno

Curi vam nos i kišete, a niste prehlađeni? Razlog tome je vjerojatno sve veća koncentracija najjačeg peludnog alergena. Ako vam ambrozija otežava život, obavezno se javite liječniku kako bi vam odredio terapiju.

foto: Cityportal

foto: Cityportal

„U slučaju da osjećate simptome peludne groznice poput curenja nosa, kihanja, otežanog disanja i oticanja kapaka potrebno je uzimati antihistaminike. Lijekove je, međutim, najbolje početi uzimati 10 dana prije peludne sezone kako bi se na vrijeme ublažili simptomi bolesti“, priča nam Gordana Pajan Lehpaner, voditeljica Epidemiološke službe Velika Gorica. 

Alergičarima savjetuje izbjegavanje hrane koja ima križnu reakciju s alergenima ambrozije, poput dinja, lubenica, tikvica i rajčica. Također, preporuča nošenje kape i sunčanih naočala, a nakon boravka na otvorenom pranje ruku i tuširanje.

 

„Osobe koje su jako alergične, kada dođu kući trebale bi skinuti svu odjeću koju su nosili, čak bi trebalo i pročešljati kućne ljubimce, kako bi se spriječio fizički kontakt sa zrncima peludi“, dodaje epidemiologinja Pajan Lehpaner.

 

Ambroziju treba čupati iz korijena što je više moguće, ali tu je biljku iznimno teško uništiti. Svaka biljka, naime, proizvede čak 60.000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji preko 30 godina. Jedna stabljika ambrozije otpušta čak osam milijuna zrnaca peludi, dok je samo 8 – 20 zrnaca peludi u 1m3 zraka dovoljno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

 

Gospodarstvo

Do novca bez zaduživanja? Moguće je uz otkup zlata!

Kako je zlato uvijek na cijeni, iz poslovnice klijenti izlaze zadovoljni, sa znatno podebljanim novčanikom!

Objavljeno

on

Autor

Pandemija koronavirusa je uz ozbiljne zdravstvene probleme uzrokovala i velike potrese u gospodarstvu. Mnoge su obitelji pogođene posljedicama zatvaranja obrta i poduzeća, gubitkom poslova ili smanjivanjem plaća. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ukupan broj nezaposlenih u Hrvatskoj lani se povećao za više od 21 posto u odnosu na kraj 2019. a ove se godine kriza nastavlja… Rupe u kućnim proračunima ljudi su često prisiljeni zatvarati uzimanjem gotovinskih kredita pod svakakvim uvjetima. Posljedice su nažalost česte blokade računa, ovrhe i ulazak u još veće probleme.

I mnogi su se građani Velika Gorica tako pitali hoće li moći zatvoriti financijske potrebe do kraja mjeseca ili će se morati zadužiti. No, saznali su da postoji jednostavniji način dolaska do gotovine.

U poslovnici Auro Domusa jedinog hrvatskog lanca specijaliziranog za otkup zlata, moguće je doći do gotovine brzo i jednostavno. Za komad lom zlata, zaboravljenu zlatnu ogrlicu ili zubno zlato moguće je dobiti pozamašan iznos gotovine. Mnogi kod kuće imaju takav zlatni predmet na kojeg su možda i zaboravili, a može im riješiti neki financijski problem. Ili ga barem znatno olakšati. Sve što trebaju učiniti je donijeti ga u poslovnicu Auro Domusa gdje će ga ljubazni djelatnici besplatno procijeniti i ponuditi otkup.

Kako je zlato uvijek na cijeni, iz poslovnice klijenti izlaze zadovoljni, sa znatno podebljanim novčanikom!

Na ovaj se način zlato zanemareno u ladicama može najbolje iskoristiti kako bi se izbjeglo skupo zaduživanje i riješio problem nedostatka gotovine.

Auro Domus možete kontaktirati i saznati sve što vas zanima pozivom na besplatni broj info-telefona 0800 73 72 ili dolaskom u poslovnicu Velika Gorica na adresi Zagrebačka 15.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Radovi na Aglomeraciji i ovoga tjedna u Donjoj Lomnici, Mraclinu, Kučama, Buševcu…

Iz VG Vodoopskrbe su dostavili plan izvođača radova za period od 25. do 29.listopada te obavještavaju kako je on podložan promjenama.

Objavljeno

on

Na širem području Velike Gorice i okolice u tijeku su radovi na izgradnji „Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Velika Gorica“. S obzirom na velik obim radova koji se izvode, pojedine ulice i prometnice u narednim će danima biti ili zatvorene ili će biti otežano prometovanje. Iz VG Vodoopskrbe su dostavili plan izvođača radova za period od 25. do 29.listopada te obavještavaju kako je on podložan promjenama.

Trenutno su u Donjoj Lomnici radovi na Industrijskoj i Odranskoj, a Ulica Vladimira Nazora sljedeći bi tjedan trebala biti puštena u promet. U Mraclinu se za asfaltiranje pripremaju Radićeva i Galekovićeva, dok je u Kučama riječ o nekoliko ulica. Radi se i u Vukovini, Rakitovcu, Črnkovcu, Obrezini, Ščitarjevu…U Buševcu i Ogulincu trenutno se radi na glavnom kolektoru.

Detaljan plan radova od 25.-29.listopada možete pogledati OVDJE.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Manifestacija Via Kino u Velikoj Gorici odgođena za nedjelju 24.listopada

Program ostaje isti…

Objavljeno

on

Kako ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke župnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do promjene termina održavanja manifestacije Via Kino u Velikoj Gorici u Parku dr. Franje Tuđmana. Manifestacija, o kojoj smo pisali ovdje, će se umjesto sutra u subotu, 23. listopada održati u nedjelju , 24. listopada.

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno