Poveži se s nama

Vijesti

Sezona ambrozije pred vratima, evo što trebate učiniti!

Kazna za fizičke osobe je šesto, a za pravne dvije tisuće kuna ukoliko ne postupe prema zakonu.

Objavljeno

Ljetni mjeseci za alergičare su prava muka, pogotovo jer je jedan od najučestalijih alergena ambrozija. Njeno suzbijanje najbolje je kad je biljka vrlo mlada, još početkom lipnja, a ono što nikako nije dobro čupanje je biljke u kolovozu kad je biljka u punom cvatu jer se postiže kontraefekt. Kako do cvatnje još nije došlo, svi koji imate površine pod ambrozijom osim što ćete uništavanjem ove napasti pomoći alergičarima, ujedno vam je i zakonska obveza učiniti isto.

Simptomi alergije na pelud ambrozije su kihanje, nadraženo grlo, grlobolja, curenje nosa, svrbež u očima i nosu. Teži slučajevi alergije na ambroziju uključuju napad astme, probleme sa snom i glavobolju. Ovaj invazivni korov utječe na smanjenje kvalitete života ljudi, ali je i gospodarski problem. Osim na zdravlje ljudi i životinja, ambrozija negativno utječe na bioraznolikost, poljoprivredu i hortikulturu, turizam te na prometnu i građevinsku infrastrukturu.

Stoga je Ministarstvo poljoprivrede izdalo Naredbu o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije u cilju njenog suzbijanja i sprječavanja daljnjeg širenja na području Republike Hrvatske, a na to su podsjetili i iz Grada Velike Gorice.

– Prema Odluci o agrotehničkim mjerama, te mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Velike Gorice za obveznike koji ne budu izvršavali svoju obvezu uklanjanja ambrozije, propisane su kazne. Tako će fizičke osobe platiti 600 a pravne osobe 2 tisuće kuna -istaknuo je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Marko Kos.

Koliko god je važno da sami vodimo brigu o svojem zemljištu i uklanjamo ambroziju koja iz godine u godinu uzima sve više maha i stvara poteškoće alergičarima, važno je reagirati i ako vidimo površinu koja je pod istom, a o tome nitko ne brine.

– U interesu svih nas ovim putem pozivamo sve građane da prijave površine obrasle ambrozijom kako bismo spriječili neugodne i opasne zdravstvene tegobe koje ona uzrokuje. Površine pod ambrozijom možete prijaviti na broj 6269 947, mailom na poljoprivreda@gorica.hr ili osobno u Gradskoj upravi u Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj – kaže Kos.

CityLIGHTS

Krije li Petrovina buduće Rimce?

Objavljeno

on

Vožnja bicikla, čitanje knjiga, sakupljanje satova, sve su to hobiji koji imaju korisne utjecaje na osobu u smislu zdravlja, stjecanja novih znanja i slično.  Antonio Brajdić i Josip Komljenović iz Petrovine Turopoljske odlučili su biti malo više kreativni.

Kao svoj hobi, ova dva studenta FER-a su odabrali slaganje vlastitog automobila na daljinsko upravljanje.

-Već dugo vremena se bavimo slaganjem raznih tehničkih stvari. Izrađivali smo razne vrste proizvoda, kontrolere za mnoge svakodnevne stvari itd., a kao zaljubljenici u auto odlučili smo se napraviti ovaj autić na struju koji je potpuno naš proizvod.- govori Josip.

-Počeli smo se upoznavati Arduino platformom te smo tražili neki projekt koji bi mogli započeti. Nakon malo googlanja, našli smo šasiju automobila  te smo odlučili složiti svoj sustav upravljanja.- dodaje Antonio.

Slaganje autića traje već nekoliko mjeseci, ali najviše zbog dijelova.  -Najveća prepreka pri izradi je nabava dijelova. Veliku većinu nije moguće nabaviti kod nas te smo gotovo sve naručivali iz Kine, što je popraćeno čekanjem tjednima dok dijelovi ne stignu.- kaže Antonio.

Ovaj problem mislili su riješiti nabavom 3D printera, ali naravno to iziskuje malo veća ulaganja, ali naglašavaju da im je to svakako cilj, kako bi smanjili svoju ovisnost o drugima. 

Uz autić imaju i puno drugih ideja koje misle realizirati, ali naglašavaju kako je najveći ograničavajući faktor vrijeme, ali da je volja za rad uvijek prisutna.

-Budući da obojica studiramo na tehničkom fakultetu ovo nam služi kao dobra vrsta prakse za neki budući posao, tako da u svakom slučaju znanje koje koristimo ovdje možemo koristiti i na poslu, a tko zna, možda nam neki proizvod uspije na većoj razini i otvorimo privatni obrt.- rekao je Josip.

Sam autić još nije kompletno gotov, ali smatraju da će biti u funkciji u skoroj budućnosti. Kreativne ideje uvijek su dobrodošle, a osobe kao što su Antonio i Josip pokazuju kako i Velika Gorica ima kreativne i pametne mlade ljude.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Zadovoljstvo u Kosnici zbog dobre suradnje s Gradom

Objavljeno

on

Vrijeme godišnjih odmora u punom je jeku, ali to ne znači da je sve stalo i da radova diljem našeg grada i okolnih naselja nema. Naprotiv, radovi su na sve strane, a zadovoljstvo kako se situacija razvija u Facebook grupi Volim Kosnicu izrazio je tamošnji predsjednik Mjesnog odbora Josip Vlašić.

-Prošli tjedan grad Gorica isporučio je prvi kontejner za sanitarne prostorije na igralištu, a radi se i na pripremi priključka na vodu i kanalizaciju. Uz isporučeni kontejner grad je obećao isporučiti još 4 kontejnera koja bi zajedno sačinjavala prostoriju višestruke namjene odnosno koji bi uz mjesni odbor koristile i sve udruge koje djeluju na području mjesnog odbora, a i sami mještani.- kaže Vlašić.

Kako je naveo Vlašić, sprava na dječjem igralištu ugrađena je na svoje staro mjesto od strane izvođača radova koji je između ostalog na kolektivnom godišnjem odmoru pa su radovi na pripremi ulica za asfaltiranje privremeno stali.

Nastavi čitati

Vijesti

Reciklažna dvorišta na goričkom području sutra zatvorena

Objavljeno

on

Sutra je u Hrvatskoj državni praznik koji će mnogima biti neradni dan, pa ako ste planirali neko ljetno pospremanje i odvoz otpada na reciklažno dvorište, VG Čistoća uputila je obavijest.

-U četvrtak 5. kolovoza, na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, reciklažna dvorišta Velika Gorica i Mraclin neće raditi. Komunalni otpad odvoziti će se po redovnom rasporedu za četvrtak. – kažu iz VG Čistoće.

Nastavi čitati

Reporter 406 - 29.07.2021.

Facebook

Izdvojeno