Povežite se s nama

Kultura

Traže se dragulji ručnog rada – nova misija Kluba žena Pokupsko

Cilj projekta ‘Oživimo tradiciju’ je spasiti od zaborava uporabne i ukrasne predmete, koji su nekad bili dio svakog doma. Kako se možete uključiti u projekt, otkrila nam je Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Objavljeno

na

Jedna od najaktivnijih udruga žena s našeg područja, Klub žena Pokupsko, postavila si je novi cilj – prikupiti što više uporabnih i ukrasnih, ručno rađenih predmeta, koji su se nekad koristili u domaćinstvu.

– Javile smo se na projekt Zagrebačke županije ‘Oživimo tradiciju’ i sad prikupljamo stare zidnjake, vezene ručnike, držače za češljeve i za četke za cipele, bitno da je ručni rad. Imamo nešto i iz vlastitih ormara i ladica, ali svakako pozivamo sve koji imaju nešto od ovoga ili slično da nam se jave – detalje projekta otkriva nam Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Zidnjaci, vezene krpe ili kuvarice su zidne ili kuhinjske krpe, a ukrašavali su zidove radnog, svakodnevnog prostora domaćice. Te male dragulje ručnog rada pamtimo po šaljivim i poučnim porukama, koji otkrivaju običaje jednoga vremena.

Nakon što prikupljene predmete urede i uštirkaju, članice ih planiraju i prezentirati široj javnosti kroz izložbu.

– Nadamo se kako ćemo izložbu organizirati do kraja godine, a daljnji je plan da to postane i jedna putujuća izložba – kaže.

No, kako bi izložba bila što uspješnija, potrebna im je i vaša pomoć.

– Molimo zainteresirane da nam se jave i pomognu nam da sačuvamo dio naše tradicije. Možete se javiti na telefon 099/3322125 ili na e-mail: kzpokupsko@gmail.com – poziva Zorica Šestak, predsjednica Kluba žena Pokupsko.

Kultura

U Galženici će nastupiti nadareni učenici iz šest glazbenih škola

Na programu je 18 skladbi

Objavljeno

na

Objavio/la

Umjetnička škola Franje Lučića poziva na “Koncert nadarenih učenika” kojega organiziraju nastavnice Iva Šorša i Tea Krčelić Rabadan. Na njemu će nastupiti učenici Glazbenog učilišta Elly Bašić i Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Zagreba, Glazbene škole Ferdo Livadić iz Samobora, Glazbene škole Varaždin, Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca te Umjetničke škole Franje Lučića.

– Rad s naradenim učenicima je poseban, nosi veliku odgovornost, ali i radost. Cilj ovog projekta je dati tim učenicima priliku da dobiju svoj poseban dan i koncert te okupiti ih na jednome mjestu, na kojem će nam pružiti nezaboravno iskustvo muziciranja. Voljela bih da postanu svjesni da se njihov talent, upornost i rad isplate te da je prepoznat od nas, njihovih mentora. To su djeca koja će zasigurno jednoga dana postati naše kolege na Akademijama u Hrvatskoj ili diljem svijeta. Glazbenici koji će zajedno dijeliti pozornice, snimati nosače zvuka, puniti koncertne dvorane, biti vrsni muzičari, pedagozi i mislim da im treba omogućiti da se već od najranije dobi upoznaju, druže i predstave jedni drugima i široj publici. Također, ovaj koncert će biti i nama, njihovim profesorima, idealna prilika za razmjenu iskustava o radu s njima, možda i poticaj za neke daljnje suradnje i, nadam se početak nekih novih poznanstava i prijateljstava – kazala je Iva Šorša.

Kako zvuči glazba nadarenih učenika građani mogu poslušati u četvrtak, 1. lipnja, u 18.30 sati u dvorani Galženica, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Lučićevi harmonikaši ‘rasturili’ na međunarodnom natjecanju u Puli s tri prve nagrade!

Dora Smolković, Tomislav Stanešić i orkestar harmonikaša UŠ Franje Lučića pobjedili su jaku konkurenciju na 46. međunarodnom susretu harmonikaša, koji je ove godine privukao rekordni broj natjecatelja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Više nego li sjajne vijesti stižu iz Umjetničke škole Franje Lučića! Na 46. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli, s rekordnim brojem natjecatelja, u iznimno jakoj konkurenciji njihovi su učenici osvojili prve nagrade u tri kategorije.

Foto: Pobjednici Dora Smolković i Tomislav Stanešić s profesorima na 46. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli /UŠ F.Lučića

Dora Smolković natjecala se u B2 kategoriji i osvojila prvu nagradu sa 92,83 bodova, a u D kategoriji prvu je nagradu sa 91,17 bodova osvojio Tomislav Stanešić.
– Kruna natjecanja bio je nastup našeg orkestra harmonikaša koji su u A kategoriji osvojili također prvu  nagradu, te svojom svirkom pokazali muzikalnost i vještine sviranja harmonike pod vodstvom svog profesora i dirigenta, Igora Jugeca! I njemu i profesorici Mariji Ostrugač Jugec čestitamo na ovim sjajnim rezultatima, ali i organizaciji cijelog putovanja koje će učenicima, sigurni smo, ostati u divnom sjećanju! Bravo harmonikaši! – poručili su iz Umjetničke škole Franje Lučića.
46. međunarodni susret harmonikaša održan je u Puli od 23. do 26. svibnja, u organizaciji OKUD-a Istra, uz sudjelovanje više od 400 natjecatelja iz 21 zemlje svijeta.

Foto: orkestar Umjetničke škole F.Lučića na 46. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli/UŠ F.Lučića

Foto: učenici Umjetničke škole F.Lučića na 46. međunarodnom susretu harmonikaša u Puli osvojili tri prve nagrade/UŠ F.Lučića

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Izložba je kruna događanja posvećenih Dragi Trumbetašu u ovoj obljetničkoj godini’

Na izložbi ‘Prva likovna kolonija – Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu’ možete razgledati 39 slika s motivima Turopolja i Velike Mlake, a otvorena je do 9.lipnja.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Galeriji Trumbetaš sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom ‘Prva likovna kolonija Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu’, na kojoj su izloženi radovi s istoimene manifestacije koja je krajem travnja održana rodnom mjestu velikog umjetnika. Susret umjetnika koji su stigli iz svih dijelova Hrvatske organiziralo je Društvo žena Velika Mlaka povodom obljetnice smrti poznatog velikomlačkog umjetnika.
– Ova izložba kruna je događanja posvećenih Dragi Trumbetašu održanih u godini kada obilježavamo  5. godišnjicu njegove smrti. Zahvaljujemo POU Velika Gorica i Jurici Škofaču na suradnji, Sidoniji Trumbetaš i njenoj kćeri Katarini, svim slikarima koji su se odazvali i došli na likovnu koloniju -istaknula je Ivana Andrić Penava, predsjednica Društva žena Velika Mlaka, koja je s Juricom Škofačem, voditeljem Galerije Galženica svečano otvorila izložbu.

Foto: Svečano otvorenje izložbe ‘Prva likovna kolonija Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu’/Društvo žena V.Mlaka

Prisutne je posebno oduševio i nastup Nevenke Lang, predsjednice Udruge umjetnika SPARK, koja je za ovu prigodu napisala dvije pjesme koje je posvetila Dragi Trumbetašu, dragom i nikad prežaljenom prijatelju i suradniku.

Foto: Svečano otvorenje izložbe ‘Prva likovna kolonija Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu’/Društvo žena V.Mlaka

Na izložbi možete pogledati 39 slika s motivima Turopolja i Velike Mlake, a otvorena je do 9.lipnja.

Foto: Svečano otvorenje izložbe ‘Prva likovna kolonija Velika Mlaka Dragutinu Trumbetašu’/Društvo žena V.Mlaka

Naslovna i fotografije u članku: Katarina Trumbetaš, Lidija Pocrnić i Ivana Andrić Penava

Nastavite čitati

HOTNEWS

Najmlađi gorički glumci na kazališne daske donose bajku i Šegrta Hlapića

U tijeku su završne probe najmlađih polaznika Dramskog studija POUVG za dvije predstave, koje će početkom lipnja predstaviti na pozornici Dvorane Galženica.

Objavljeno

na

Objavio/la

Iz Pučkog otvorenog učilišta stižu vijesti o završnim probama najmlađih polaznika njihovog Dramskog studija za dvije predstave, koje će početkom lipnja predstaviti publici na pozornici Dvorane Galženica.
Tako doznajemo kako će se osnovnoškolci predstaviti predstavom ‘Čudnovate zgode Šegrta Hlapića’, rađenoj prema romanu I. B. Mažuranić.
– Priču o šegrtu malenom kao lakat, veselom kao ptica, hrabrom kao Kraljević Marko, mudrom kao knjiga, a dobrom kao sunce na pozornicu će postaviti 22 malih glumaca polaznika uz stručno vodstvo voditeljica Gabrijela Špehar i Marijane Vlahović – najavljuju.

Foto: Završne probe najmlađih polaznika Dramskog studija POUVG za dvije predstave/POUVG

Na finalne probe marljivo dolaze i oni najmlađi polaznici Dramskog studija, a njihova je završna predstava temeljena na Disney klasiku.
– Na pozornici Dvorane Galženica predstavit će se predstavom ‘Najljepše Belline bajke’, rađenoj prema Disneyjevom klasiku ‘Ljepotica i zvijer’. U čarobni svijet princeze Bellle, uvest će nas sedam vrtićanaca uz stručno vodstvo voditeljice Sandre Toplek – otkrivaju iz POUVG.

Foto: Završne probe najmlađih polaznika Dramskog studija POUVG za dvije predstave/POUVG

‘Hlapić’ u izvedbi osnovnoškolaca Dramskog studija na rasporedu je u petak, 2. lipnja u 19 sati, a predškolci se svojom bajkovitom produkcijom predstavljaju u utorak, 6. lipnja u 18 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Kako je jedan bijeli fićek zauvijek povezao naš Buševec i rumunjski Klokotić

Već četiri generacije njeguju kulturnu suradnju

Objavljeno

na

Objavio/la

Krenulo je sasvim slučajno. Jedan put u nepoznato doveo je do neraskidivog prijateljstva koje traje već 50 godina. Četvorica Buševčana krenula su, naime, davne 1972. na put u malom bijelom fići, koji je tako i postao simbol ove priče. Nikoga tamo, u Rumunjskoj u koju su se zaputili, nisu poznavali. Znali su samo da negdje žive neki Hrvati i krenuli su ih potražiti.

– Dobili su dozvolu da odu u Rumunjsku i vozeći se naišli na radnike koji su radili uz cestu te ih pitali za Hrvate. Čudno su ih gledali, mislili su da su to neki špijuni, ali su ih ipak uputili u Klokotić uz napomenu da je tamo najbrojnija ta hrvatska manjina – ispričao nam je predsjednik Ogranka seljačke sloge Buševec Nenad Rožić te objasnio kako u Rumunjskoj postoje tri hrvatske manjine, a jedna od njih, u koju spada i Klokotić, nalazi se u Karaš-severinskoj županiji i najbrojnija je to skupina Hrvata u toj zemlji, a najvjerojatnije su doselili iz Bosne.

– Kad su Buševčani došli u Klokotić, malo su ih i u selu čudno gledali, ali su ih ipak spojili s komitetom. Kako je to bilo ’72. – možemo si samo zamisliti! I uspjeli su isposlovati, jedini u tadašnjoj Jugoslaviji, dozvolu da krenu s kulturnom suradnjom s Hrvatima iz Rumunjske. Tako su ’73. godine poslali poziv, a oni su s dva busa prvi puta došli u Buševec na kulturnu suradnju koja je nastavljena godinama. Sad već četvrta generacija nastavlja tu tradiciju – kaže Rožić.

Društva su održala prijateljstvo i pomagala si i tijekom najtežih vremena, kada se u Rumunjskoj događala promjena vlasti, ali i kada je u Hrvatskoj bjesnio rat.

– Uvijek smo i školu pomagali i slali im knjige. Održavali smo božićne koncerte, folklorne programe, a izvodili smo im i dramske predstave. Na taj način, kako i oni kažu, ponukali smo tu hrvatsku manjinu da održe hrvatsku kulturu i da opstanu u tim uvjetima gdje su živjeli – dodao je Rožić te istaknuo kako je avantura puta Ogrankaša u Klokotić opisana i u knjizi Putopisi koju je napisao jedan od četvorice putnika iz fiće – Josip Kovačević. Uz njega, u Rumunjsku su putovali još i Ivan Kos, te pokojni Stjepan Robić i Josip Vinter.

Povelja prijateljstva i okrugli stol

Kako bi svečano obilježili velikih jubilej i dugih 50 godina prijateljstva Ogranka seljačke sloge iz Buševca i KUD-a Klokotić iz Rumunjske, Buševčani su pripremili prigodan program. U subotu, 27. svibnja u 20 sati u Domu kulture Buševec zaplesat će folklorna sekcija OSS-a, a nastupit će i KUD Klokotić s nekoliko koreografija. Istu večer, potpisat će i povelju o prijateljstvu.

Osim zabavnog programa, domaćini su organizirali i okrugli stol na temu “Položaj Hrvata u Rumunjskoj”, koji će se održati u 17 sati u buševskom Domu kulture.

Foto: KUD Klokotič – Clocotici

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno