Povežite se s nama

Udruge

Klub žena Pokupsko: ‘Mi ne mirujemo!’ njihov je moto već 10 godina, a rezultati impresivni

Djeca, mladi, samci, stariji, bolesni, siromašne obitelji, svaka osoba u potrebi, svi su oni u fokusu akcija i projekata ove udruge

Objavljeno

na

Koliko udruge civilnog društva mogu doprinijeti napretku lokalne zajednice pokazuje primjer Kluba žena Pokupsko, koji je krajem prošle godine obilježio deset godina postojanja. Iako im je, kako kažu, ‘tek 10 godina’, iza njih je čitav niz akcija i projekata kojima poboljšavaju život svih stanovnika pokupskog kraja u svakom smislu, što im je i primarni cilj.

Tu su humanitarne, sportsko-rekreativne, edukacijske, kulturne, društvene i zabavne aktivnosti, kojima promiču i potiču individualni razvoj žena, djece i mladih sa šireg pokupskog područja.

– Na početku, od osnutka 10. studenog 2012. godine, okupilo nas se 60-tak članica i članova, a sad deset godina kasnije, u klubu je aktivno nas 40-tak. Ostala je jedna čvrsta, jaka grupa koja je za sve sposobna. Ima nas iz svih pokupskih naselja. Sve aktivnosti provodimo uz veliku pomoć naših volonterki i volontera, koji su od osnutka udruge odradili više od 15.340 sati, na što smo posebno ponosni – kaže nam Zorica Šestak, predsjednica udruge od njenog osnutka.

Foto: Klub žena Pokupsko

Zbog brojnih aktivnosti tijekom studenog i pogotovo prosinca prošle godine, jubilarku nisu nešto posebno proslavile, ali su zato ispekle više od 100 kilograma kolača! U svibnju ih očekuje izborna skupština, pa će to biti i prigoda za malu svečanost i podjelu zahvalnica.

– Mi smo vam ionako više za rad, nego za zabavu, al’ nemojte sumnjati znamo se itekako zabaviti – rekle su.

Kako bismo uopće mogli posumnjati u ekipu koja je osmislila projekte poput ‘Na Kupi me pokupi’, gdje se u veselom okruženju druže oni koji traže srodnu dušu, a još se i natječu u spravljanju najbolje tradicionalne gibanice. Kako bregima itekako nedostaje ovakvih sadržaja pokazuje i podatak kako se na ovoj manifestaciji ngotovo uvijek okupi i više od dvije tisuće posjetitelja, pa se u jednom danu doslovno udvostruči ukupna populacija čitave općine.

A to je samo ‘kap u pokupskom moru’ projekata koje su proizašle iz kreativne radionice Kluba žena Pokupsko. I to iz gotovo svih područja koja si možete zamisliti.

– Sadržaja u ovoj ruralnoj sredini baš i nema, pa ako imate grupu, kak ja kažem, baba koje ne znaju kaj bi sa sobomi, dobijete nas – šali se, te dodaje: “Znaju nam često reći da za svaki problem imamo rješenje. Mi ne mirujemo, to nam je moto.”

Ne samo da se čini, nego doista jest tako. Upravo je impresivan broj projekata i aktivnosti koje Klub žena Pokupsko provodi od samih početaka, a svoje ciljeve i premašuju. Posebno su aktivne u brizi za samce, starije, bolesne, socijalno ugrožene obitelji i svakog čovjeka u nevolji, kojima pomažu kroz niz humanitarnih akcija. Bilo to podjelom kolača i osnovnih namirnica kroz  ‘Slatki Božić’ ili nabavkom odjeće, obuće, igračaka, kućanskih aparata, pomoći kod gradnje kuće, financiranje liječenja, tu su  za sve.

– Često surađujemo i s drugim udrugama koje humanitarno djeluju, te im darujemo robu, radove za prodaju ili novac kao pomoć njihovom humanitarnim akcijama. Pomažemo i različitim institucijama, od kojih izdvajamo Crveni križ u Glini, Caritas te Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem iz Brezovice – istaknule su.

Pomagali su i nastradalima od poplava i potresa, a aktivno sudjeluju i u ‘Danu narcisa’ i ‘Danu ružičaste vrpce’. Uključivanje čitave zajednice u aktivnosti udruge, pogotovo djece i mladih, također je jedna od bitnih značajki njihovog rada. Jedna od takvih je akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma.

– Nositelji smo projekta Pokupsko prijatelj starijih osoba koji provodimo sa DVD Pokupsko, kojim je osiguran prijevoz starijih osoba iz naselja koja nemaju javni prijevoz – podsjetile su iz Udruge žena Pokupsko.

Tu su i brojne aktivnosti kojima se čuvaju stare vještine, poput radionica tradicionalnog ukrašavanja pokupskih pisanica ili radionice ručnog rada u suradnji sa starijim članicama udruge, a sve kako bi se tradicionalne tehnike izrade prenijele na mlađe generacije.

– U 2019. proveli smo projekt „Bele rože“ u sklopu kojeg su djeca osnovnoškolske dobi učila tehniku izrade tradicionalnog pokupskog veza ‘bijelo na bijelo’, te su radovi prezentirani na izložbi. Uz izložbu, organizirale smo i modnu reviju s odjevnim predmetima izrađenim od ručno vezenih radova koji su nastali na radionicama – kažu pokupske žene.

Kako edukativni projekti mogu biti itekako slasni pokazali su 2018., kad su u suradnji s Osnovnom školom Pokupsko, proveli projekt „Žganci s tropom“.

– Cilj nam je bio educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti zdrave prehrane, poput žganaca, te ih ujedno naučiti tradicionalnoj pripremi. U sklopu projekta organizirano je i natjecanje u pripremi žganaca, te izrađena prigodna brošura s opisom projekta, te tradicionalnim receptima – rekle su nam iz Udruge.

U suradnji s dječjim vrtićem Didi osmislile su „Medeni vrtić”, hotel za kukce, uz povišene gredice i medonosno bilje. Ekologija im je također na listi prioritetnih ciljeva i slobodno se može reći kako je Pokupsko doslovno procvalo zadnjih godina, jer vrijedne članice sade cvijeće ispred škole, crkve i vrtića, a za vrijeme Božića u središtu mjesta izrađuju veliki adventski vijenac.

I ne samo to, sade one i eko voćnjake, park perunika, dijele sadnice pelina, organiziraju predavanja stručnjaka o uzgoju oraha i lješnjaka. Zaslužne su i za prvu razmjenu starih sorti sjemenja u Pokupskom, koja je ostvarena u suradnju s udrugom Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Tu su i projekti “Mali ljudi velikog srca”, Pokupsko u srcu, pa ako čovjek vidi sve te akcije, projekte, aktivnosti, pitamo se kako sve to uspiju financirati?

– Poslove si sami organiziramo i od prvog smo, mogla bih reći, samoodrživi. Većinom se financiramo putem raznih projekata, tako smo nabavili i potrebnu opremu. U zadnje dvije godine smo tako uprihodovali 700.000 kuna, a tu su i sredstva iz projekata u kojima smo partneri. Uporni rad donosi i rezultate, pa smo primijećeni od strane ministarstava i EU fondova, Zagrebačke županije, to nam je veliko priznanje, znači da radimo nešto dobro. Rezultati govore za sebe, pa tko vidi, vidi – poručuje.

Osim toga, u udruzi su zaposlene već tri osobe, što je u pokupskom kraju velika vijest, jer novih poslova nedostaje.

– Jedan od prioriteta nam je u naše projekte uključiti što više mladih, koji još uvijek sebe traže u gradu. Zato sam jako sretna što na novom projektu sad sa mnom rade dvije mlade osobe, čime pokazujemo kako posla ima i doma – ispričala je Zorica Šestak.

U njihovom ‘Bunaru želja’, kako se zove i projekt kojim su obnovili stari, zapušteni bunar na tradicijskoj okućnici, te zasadili čak 80 ruža, nalazi se ona o adekvatnom prostoru za rad.

– Jako nam fali naš prostor. Imamo ideja, to nam je velika želja za iduće razdoblje. Nadamo se kako će se ubrzo i ostvariti – otkriva predsjednica Šestak.

Ako vas je priča o ovoj inspirativnoj ekipi potaknula da im se pridružite, na njihovoj Facebook stranici postoji online pristupnica, a tu je i poziv novim članovima predsjednice Kluba žena Pokupsko.

– Otvoreni smo za sve koji hoće raditi i imaju dobre ideje, dobro su došli! – poručuje Zorica Šestak, te svim člancama i članovima još jednom upućuje čestitku povodom značajne obljetnice.

‘Nek’ nam život daruje dovoljno sreće da bude sladak, dovoljno izazova da ostanemo snažne, dovoljno uspjeha da se i dalje trudimo, dovoljno vjere da zadržimo hrabrost i dovoljno odlučnosti da nastavimo dalje, a život je staza kojom treba trčati s prijateljem koji će nam pokazati da vrijedimo onoliko koliko smo sposobni voljeti druge. Drage članice sretan nam 10-ti rođendan!’

Foto: Klub žena Pokupsko

Udruge

Ingeborg Matečić docentica na ekonomiji gošća predavanja “Iz prve ruke”

Boravila je u Meksiku u samoj blizini svjetski poznatih turističkih destinacija – Cancuna i Tuluma, istražujući i pišući disertaciju.

Objavljeno

na

O poslu u znanosti i visokom školstvu u području turizma, sutra će u sklopu predavanja “Iz prve ruke” govoriti Ingeborg Matečić, inače docentica na Katedri za turizam, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Inače, Ingeborg ima dva doktorata, a boravila je i sedam mjeseci u Meksiku u samoj blizini svjetski poznatih turističkih destinacija na Mayanskoj Rivieri, Cancuna i Tuluma istražujući i i pišući disertaciju. Uže područje istraživanja upravo joj se nalazi na sjecištu dviju disciplina i to u području kulturnih identiteta i turizma.

Također, govorit će i o svom dugogodišnjem iskustvu rada na Ekonomskom fakultetu te o istraživanjima u području kulturnog turizma kao i o predrasudama koje se vežu uz turizam u znanosti. Također će objasniti zašto je zaista zanimljivo studirati turizam na EFZG-u i koja su najrecentnija istraživanja u području kreiranja kulturno turističkog doživljaja.

Predavanje je sutra u 19 sati u Goričkom klubu mladih.

Nastavite čitati

Udruge

Tradicionalne i moderne tehnike na Uskrsnoj radionici u Dubrancu

Dio ukrasa će se iskoristiti i za tradicionalno uređenje dvorišta ispred Društvenog doma u središtu mjesta za Uskrs.

Objavljeno

na

Objavio/la

Uskrs je sve bliže, pa je Udruga žena Dubranec okupila i velike i male na prigodnoj radionici.

– Održali smo Uskrsnu radionicu kako bismo djeci pokazali stare tehnike izrade pisanica i ukrasa, a oni nama modernije. Tako smo pisali pisanice na stari način voskom, bojali u lukovici, s kurkumom, u riži, a  ukrase smo izrađivali od prirodnih materijala. Mlađi su nam pokazali dekupaž, radili smo i s lakom za nokte, izrađivali smo ukrase od limenki i toaletnog papira, a od starih staklenki smo radili svjećnjake – rekla nam je Ivana Kanić, predsjednica udruge žena Dubranec.

Pisanice su nakon radionice poklonjene djeci, a dio ukrasa će se iskoristiti za tradicionalno uređenje  dvorište ispred Društvenog doma u centru mjesta za Uskrs.

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Foto: Uskrsna radionica Udruge žena Dubranec

Nastavite čitati

Udruge

Kroz “Živu knjižnicu” upoznajte ljude s nesvakidašnjim pričama i životnim iskustvima

Druženje je u prostoru goričke Turističke zajednice u utorak 28. ožujka.

Objavljeno

na

Gorički klub mladih organizira novo izdanje „Žive knjižnice“. Ovoga puta tema će biti život ljudi s nesvakidašnjim pričama i životnim iskustvima pripadnicima manjinskih ili društvenih skupina koje su vrlo često diskriminirane ili stigmatizirane.

– Na taj način, živa knjižnica pomaže u uklanjanju stereotipa i predrasuda, a u ovom izdanju događaja imat ćete priliku upoznati pripadnicu zajednice transrodnih osoba, Alisu Kušter, zatim Marijanu Ibriks iz Udruge osoba oštećena sluha Centar Zagrebačke županije, Milu Mrvalja, suosnivača udruge bivših beskućnika ”Fajter” te dodatne goste – ističu iz kluba mladih.

Živa knjižnica će se održati u dvorani Turističke zajednice Velike Gorice u utorak 28. ožujak. Početak je u 18:30 sati, a ulaz je slobodan.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Folkloraši iz Buševca i Donje Lomnice najbolji na gradskoj smotri

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora. 

Objavljeno

na

Objavio/la

“Šokačka kola Sonte” u izvedbi članova Ogranka Seljačke sloge Buševec pobjednička je koreografija Gradske smotre koreografiranog i izvornog folklora održanoj jučer u dvorani Gorica, a u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Prema odluci stručnog žirija, pobjednička koreografija u izvornom folkloru je “Doželnica – zahvala za ovogodišnju žetvu” u izvedbi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 12 goričkih folklornih društava, a koji su izveli ukupno 15 točaka u izvornom i koreografiranom folkloru. Plesnu izvedbu i koreografsku obradu izričaja, glazbenu izvedbu i obradu kao i likovnu sastavnicu izvedbi, ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Tomislav Habulin i Katarina Bušić.

– Bilo je impresivno kao i svake godine, a čini mi se kako je ovaj put bilo sve s još više energije i dobrog raspoloženja. Vidjeli smo neke nove koreografije, ali i neke stare, no  vidi se kako su svi zajedno u to uložili jako puno truda. I zato je uvijek je teško odabrati najbolje – komentirao je nakon programa Tvrtko Zebec.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Katarina Bušić istaknula je kako su na ovogodišnjoj smotri grupe prikazale svoju iznimnu kvalitetu.

– Bila je to večer u kojoj smo ipak vidjeli nešto više koreografiranih izvedbi što je pomalo čudno za Turopolje. Osobno bi ipak voljela vidjeti malo više koreografija izvornih društava. Izvorne točke bile su uglavnom zavičajne, to se nekako uvijek dobro izvodi, a nošnje standardno dobro odjevene. Sitnice su presudile u izboru najboljih – rekla je Bušić.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Drugo mjesto u koreografiranom folkloru pripalo je FA Šiljakovini s koreografijom “Prelijepo je u našeme kraju” pjesmama i plesovima Korduna dok su treći folkloraši iz Velike Mlake s pjesmama i plesovima Baranje “Tako, tako Adame”. Na četvrtom mjestu je KUD Nova zora s pjesmama i plesovima Međimurja “Komu majka beli kolač pečeš”, a peto mjesto pripalo je Folklornom ansamblu Turopolje s pjesmama i plesovima Vukomeričkih gorica.

Kada je u pitaju izvorni folklor, na drugom mjestu su folkoraši iz Veleševca s koreografijom “I ja jesam posavačko dete”, a za treće mjesto otplesali su folkloraši iz Šiljakovine s prikazima žetve u Vukomeričkim goricama “Zlatno nam pole široko”. S crticama iz života mještana, prema odluci prosudbenog povjerenstva, KUD Gradići su na četvrtom mjestu.

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

Reporter 424 - 30.03.2023.

Facebook

Izdvojeno