Povežite se s nama

Udruge

Klub žena Pokupsko: ‘Mi ne mirujemo!’ njihov je moto već 10 godina, a rezultati impresivni

Djeca, mladi, samci, stariji, bolesni, siromašne obitelji, svaka osoba u potrebi, svi su oni u fokusu akcija i projekata ove udruge

Objavljeno

na

Koliko udruge civilnog društva mogu doprinijeti napretku lokalne zajednice pokazuje primjer Kluba žena Pokupsko, koji je krajem prošle godine obilježio deset godina postojanja. Iako im je, kako kažu, ‘tek 10 godina’, iza njih je čitav niz akcija i projekata kojima poboljšavaju život svih stanovnika pokupskog kraja u svakom smislu, što im je i primarni cilj.

Tu su humanitarne, sportsko-rekreativne, edukacijske, kulturne, društvene i zabavne aktivnosti, kojima promiču i potiču individualni razvoj žena, djece i mladih sa šireg pokupskog područja.

– Na početku, od osnutka 10. studenog 2012. godine, okupilo nas se 60-tak članica i članova, a sad deset godina kasnije, u klubu je aktivno nas 40-tak. Ostala je jedna čvrsta, jaka grupa koja je za sve sposobna. Ima nas iz svih pokupskih naselja. Sve aktivnosti provodimo uz veliku pomoć naših volonterki i volontera, koji su od osnutka udruge odradili više od 15.340 sati, na što smo posebno ponosni – kaže nam Zorica Šestak, predsjednica udruge od njenog osnutka.

Foto: Klub žena Pokupsko

Zbog brojnih aktivnosti tijekom studenog i pogotovo prosinca prošle godine, jubilarku nisu nešto posebno proslavile, ali su zato ispekle više od 100 kilograma kolača! U svibnju ih očekuje izborna skupština, pa će to biti i prigoda za malu svečanost i podjelu zahvalnica.

– Mi smo vam ionako više za rad, nego za zabavu, al’ nemojte sumnjati znamo se itekako zabaviti – rekle su.

Kako bismo uopće mogli posumnjati u ekipu koja je osmislila projekte poput ‘Na Kupi me pokupi’, gdje se u veselom okruženju druže oni koji traže srodnu dušu, a još se i natječu u spravljanju najbolje tradicionalne gibanice. Kako bregima itekako nedostaje ovakvih sadržaja pokazuje i podatak kako se na ovoj manifestaciji ngotovo uvijek okupi i više od dvije tisuće posjetitelja, pa se u jednom danu doslovno udvostruči ukupna populacija čitave općine.

A to je samo ‘kap u pokupskom moru’ projekata koje su proizašle iz kreativne radionice Kluba žena Pokupsko. I to iz gotovo svih područja koja si možete zamisliti.

– Sadržaja u ovoj ruralnoj sredini baš i nema, pa ako imate grupu, kak ja kažem, baba koje ne znaju kaj bi sa sobomi, dobijete nas – šali se, te dodaje: “Znaju nam često reći da za svaki problem imamo rješenje. Mi ne mirujemo, to nam je moto.”

Ne samo da se čini, nego doista jest tako. Upravo je impresivan broj projekata i aktivnosti koje Klub žena Pokupsko provodi od samih početaka, a svoje ciljeve i premašuju. Posebno su aktivne u brizi za samce, starije, bolesne, socijalno ugrožene obitelji i svakog čovjeka u nevolji, kojima pomažu kroz niz humanitarnih akcija. Bilo to podjelom kolača i osnovnih namirnica kroz  ‘Slatki Božić’ ili nabavkom odjeće, obuće, igračaka, kućanskih aparata, pomoći kod gradnje kuće, financiranje liječenja, tu su  za sve.

– Često surađujemo i s drugim udrugama koje humanitarno djeluju, te im darujemo robu, radove za prodaju ili novac kao pomoć njihovom humanitarnim akcijama. Pomažemo i različitim institucijama, od kojih izdvajamo Crveni križ u Glini, Caritas te Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem iz Brezovice – istaknule su.

Pomagali su i nastradalima od poplava i potresa, a aktivno sudjeluju i u ‘Danu narcisa’ i ‘Danu ružičaste vrpce’. Uključivanje čitave zajednice u aktivnosti udruge, pogotovo djece i mladih, također je jedna od bitnih značajki njihovog rada. Jedna od takvih je akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma.

– Nositelji smo projekta Pokupsko prijatelj starijih osoba koji provodimo sa DVD Pokupsko, kojim je osiguran prijevoz starijih osoba iz naselja koja nemaju javni prijevoz – podsjetile su iz Udruge žena Pokupsko.

Tu su i brojne aktivnosti kojima se čuvaju stare vještine, poput radionica tradicionalnog ukrašavanja pokupskih pisanica ili radionice ručnog rada u suradnji sa starijim članicama udruge, a sve kako bi se tradicionalne tehnike izrade prenijele na mlađe generacije.

– U 2019. proveli smo projekt „Bele rože“ u sklopu kojeg su djeca osnovnoškolske dobi učila tehniku izrade tradicionalnog pokupskog veza ‘bijelo na bijelo’, te su radovi prezentirani na izložbi. Uz izložbu, organizirale smo i modnu reviju s odjevnim predmetima izrađenim od ručno vezenih radova koji su nastali na radionicama – kažu pokupske žene.

Kako edukativni projekti mogu biti itekako slasni pokazali su 2018., kad su u suradnji s Osnovnom školom Pokupsko, proveli projekt „Žganci s tropom“.

– Cilj nam je bio educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti zdrave prehrane, poput žganaca, te ih ujedno naučiti tradicionalnoj pripremi. U sklopu projekta organizirano je i natjecanje u pripremi žganaca, te izrađena prigodna brošura s opisom projekta, te tradicionalnim receptima – rekle su nam iz Udruge.

U suradnji s dječjim vrtićem Didi osmislile su „Medeni vrtić”, hotel za kukce, uz povišene gredice i medonosno bilje. Ekologija im je također na listi prioritetnih ciljeva i slobodno se može reći kako je Pokupsko doslovno procvalo zadnjih godina, jer vrijedne članice sade cvijeće ispred škole, crkve i vrtića, a za vrijeme Božića u središtu mjesta izrađuju veliki adventski vijenac.

I ne samo to, sade one i eko voćnjake, park perunika, dijele sadnice pelina, organiziraju predavanja stručnjaka o uzgoju oraha i lješnjaka. Zaslužne su i za prvu razmjenu starih sorti sjemenja u Pokupskom, koja je ostvarena u suradnju s udrugom Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Tu su i projekti “Mali ljudi velikog srca”, Pokupsko u srcu, pa ako čovjek vidi sve te akcije, projekte, aktivnosti, pitamo se kako sve to uspiju financirati?

– Poslove si sami organiziramo i od prvog smo, mogla bih reći, samoodrživi. Većinom se financiramo putem raznih projekata, tako smo nabavili i potrebnu opremu. U zadnje dvije godine smo tako uprihodovali 700.000 kuna, a tu su i sredstva iz projekata u kojima smo partneri. Uporni rad donosi i rezultate, pa smo primijećeni od strane ministarstava i EU fondova, Zagrebačke županije, to nam je veliko priznanje, znači da radimo nešto dobro. Rezultati govore za sebe, pa tko vidi, vidi – poručuje.

Osim toga, u udruzi su zaposlene već tri osobe, što je u pokupskom kraju velika vijest, jer novih poslova nedostaje.

– Jedan od prioriteta nam je u naše projekte uključiti što više mladih, koji još uvijek sebe traže u gradu. Zato sam jako sretna što na novom projektu sad sa mnom rade dvije mlade osobe, čime pokazujemo kako posla ima i doma – ispričala je Zorica Šestak.

U njihovom ‘Bunaru želja’, kako se zove i projekt kojim su obnovili stari, zapušteni bunar na tradicijskoj okućnici, te zasadili čak 80 ruža, nalazi se ona o adekvatnom prostoru za rad.

– Jako nam fali naš prostor. Imamo ideja, to nam je velika želja za iduće razdoblje. Nadamo se kako će se ubrzo i ostvariti – otkriva predsjednica Šestak.

Ako vas je priča o ovoj inspirativnoj ekipi potaknula da im se pridružite, na njihovoj Facebook stranici postoji online pristupnica, a tu je i poziv novim članovima predsjednice Kluba žena Pokupsko.

– Otvoreni smo za sve koji hoće raditi i imaju dobre ideje, dobro su došli! – poručuje Zorica Šestak, te svim člancama i članovima još jednom upućuje čestitku povodom značajne obljetnice.

‘Nek’ nam život daruje dovoljno sreće da bude sladak, dovoljno izazova da ostanemo snažne, dovoljno uspjeha da se i dalje trudimo, dovoljno vjere da zadržimo hrabrost i dovoljno odlučnosti da nastavimo dalje, a život je staza kojom treba trčati s prijateljem koji će nam pokazati da vrijedimo onoliko koliko smo sposobni voljeti druge. Drage članice sretan nam 10-ti rođendan!’

Foto: Klub žena Pokupsko

Udruge

FOTO Otvorena izložba motocikala JAWA u Muzeju Turopolja

Objavljeno

na

Objavio/la

Oldtimer klub Turopolje (OTK) i Muzej Turopolja organizirali su izložbu povijesnih modela JAWA motocikala, koja je jučer (utorak, 18. lipnja 2024.) otvorena  u prostoru Muzeja i zainteresirani će moći pogledati do 01. srpnja.

Velika Gorica, 18.06.2024. Otvorena izložba motocikala JAWA. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 18.06.2024. Otvorena izložba motocikala JAWA. Foto: David Jolić/cityportal.hr

JAWE su u Hrvatskoj bile dostupne 80-tih godina, a iz kluba ističu kako na ovaj način žele oživjeti sjećanja na neka prošla vremena. Na otvorenju izložbe tajnik OTK-a Vladimir Gašparec, koji se već 40 godina bavi restauriranjem ovih modela motocikala, održao je i poduže predavanje o jurilicama na dva kotača.

Velika Gorica, 18.06.2024. Otvorena izložba motocikala JAWA. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 18.06.2024. Otvorena izložba motocikala JAWA. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 18.06.2024. Otvorena izložba motocikala JAWA. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Izložbu je moguće pogledati u radno vrijeme Muzeja.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Suradnja za primjer KUD-a Šćitarjevo i SOS Dječje selo Lekenik

Objavljeno

na

Objavio/la

Predsjednica KUD-a Šćitarjevo Branka Tretinjak i djelatnice SOS Dječje selo Lekenik surađuju već duže vrijeme i uvijek iznova svoju suradnju obogaćuju novim elementima. Iako je u travnju ove godine dječja skupina  KUD-a Šćitarjevo bila u posjeti  u Lekeniku te nastupila i prikazala narodne običaje, samo dva mjeseca kasnije opet su se susreli i proveli nepuna tri sata u igri i prijateljskom druženju.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Naime, u nedjelju, 16.travnja 2024. u Bapču u organizaciji  KUD-a Šćitarjevo s predsjednicom Tretinjak i tajnicom Sanjom Markus, uz potporu Mjesnog odbora Bapča i Podružnice umirovljenika Šiljakovina, primili su djecu iz SOS DS Lekenik u prijateljsku posjetu.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Gosti iz SOS DS-a dočekani su u prostoru Društvenog doma i dječjeg igrališta raširenih ruku, reprezentativni napuhanac bio je spreman da primi male (i malo veće goste), jelo i piće po izboru bilo je već servirano, a svako malo ponuda je bila obnavljana.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Već na prvi pogled bilo je vidljivo da se domaćini i gosti vrlo dobro poznaju i raduju susretu, druženje je bez zastoja krenulo na najljepši mogući način. Odrasli su uživali u dječjem smijehu i igri, a djeca su imala, za ovakve prigode, uhodanu shemu: napuhanac, igralište, stolovi sa slasnim ponudama i osvježavajućim pićima.

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Bapča, 16.06.2024. KUD Šćitarjevo i SOS DS Lekenik-suradnja za primjer. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pred odlazak su domaćini prikupljene donacije (kućanski aparati, higijenski artikli, igračke) za svoje prijatelje odnijeli do autobusa, pozdravili se, zahvalili se na ugodnom druženju i obećali da će opet doći u Lekenik kada budu pozvani.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Javna vatrogasna postrojba Velike Gorice – Dan otvorenih vrata

Objavljeno

na

Objavio/la

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Velike Gorice je manifestacija koja privlači i okuplja sve generacije, ali to su i obiteljska druženja. Program je bio raznolik, za svakoga ponešto.

 

 

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Naravno, najozbiljniji dio programa bilo je natjecanje 6.Plamen Turopolja i 3.Memorijal Ivana Galekovića-Gale. Sudjelovale su 22 ekipe u 4 kategorije. Pobjednici u najjačoj kategoriji A bili su Lovro Hajdek i Goran Mikulec (DVD Zlatar Bistrica). Iz istog DVD-a su i pobjednici kategorije B Nikola Jantolek i Dario Hoić.

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pobjednici u kategorijama C i E su gosti iz Slovenije, iz Prostovoljnog gasilskog društva (PGD) Videž iz Slovenske Bistrice: Damijan Selinšek i Boštjan Vehovar te u konkurenciji vatrogaskinja Katarina Vehovar i Katarina Hašek.

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Velika Gorica, 01.06.2024. JVPVG-Dan otvorenih vrata. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon podjele nagrada i diploma druženje je nastavljeno uz jelo i piće.

Galerija fotografija

6.Plamen Turopolja i 3.Memorijal Ivana Galekovića – Gale

Kategorija A: 1. Taj Team – Lovro Hajdek, Goran Mikulec (DVD Zlatar Bistrica), 2. Ognjena škorpiona – Miha Selinšek i Marcel Selinšek (PGD Videž), 3. Team trn u oku – Siniša Horvat, Andy Barulek (DVD Varaždinbreg). Kategorija B: 1. Cintar Boys – Nikola Jantolek, Dario Hoić (DVD Zlatar Bistrica), 2. JVP Velika Gorica 2 – Robert Radač, Zvonimir Beketić (JVP Velika Gorica). Kategorija C: 1. Videž – Damijan Selinšek, Boštjan Vehovar (PGV Videž), 2. Team nikad skupa – Ivica Balenović, Tomislav Cundeković (DVD Vrapče/DVD Heašće). Kategorija E: 1. Katarina na kvadrat – Katarina Vehovar, Katarina Hašek (PGD Videž), 2. Team iskra – Elena Šestak, Silvija Težački (DVD Varaždinbreg).

Nastavite čitati

Udruge

FOTO 2.Mini Gastro u Šćitarjevu opet u znaku pobjede Ekipe ”Zlatni kotel”

Objavljeno

na

Objavio/la

Drugi Mini Gastro u Šćitarjevu u organizaciji Društva žena Šćitarjevo pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Velike Gorice (TZVG-a) održan je na Dan državnosti danas (četvrtak, 30.svibnja 2024.godine) na prostoru ŠRC Mladost Obrezina.

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. 1. mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. 2. mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. 3. mjesto. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Iako je ove godine odziv u pripremanju kotlovine i prezentiranju proizvoda OPG-ova bio nešto manji to se nije osjetilo u kompletnom ugođaju. Organizatorima je uspjelo pripremiti vrlo zanimljivu manifestaciju i vrijedi je podržati da nađe svoje mjesto u bogatoj turističkoj ponudi Grada Velike Gorice. Natjecale su se mjesne udruge iz Šćitarjeva i Obrezine, Kosnice, Strmca Bukevskog, Kobilića, Kozjače.

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. Sudački žiri i organizatori. Foto: David Jolić/cityportal.hr

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Pripremljene kotlovine ocjenjivao je četveročlani žiri, čija je predsjednica bila  Maja Toth, direktorica TZVG-a.

 

 

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Prva tri mjesta osvojile su: 1. Ekipa 01 – Zlatni kotel, 2. Ekipa 15 – DVD Strmec Bukevski, 3. Ekipa Štigleci. Zlatni kotel je u istom sastavu pobijedio i prošle godine.

2.mini Gastro u Šćitarjevu, 30.05.2024. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednica Društva žena Šćitarjevo Željka Sviličić zahvalila se svim sudionicima na dolasku, mjesnim udrugama na pomoći u organizaciji i posebice Turističkoj zajednici Velike Gorice na pokroviteljstvu.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Održana Godišnja skupština Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice

Objavljeno

na

Objavio/la

Redovna izvještajna sjednica Skupštine Udruge umirovljenika Grada Velike Gorice (UUGVG) održana je prošlog tjedna (srijeda, 22. svibnja 2024., početak u 15 sati) u Restoranu ”Za vašu dušu” u Okuju. Sjednica je bila radnog karaktera bez pozvanih gostiju.

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sjednicu je vodila Vera Šebrek, predsjednica UUGVG-a, a u voditeljstvu su bili još Višnja Fabečić, dopredsjednica Udruge, Krunoslav Ban, tajnik Udruge (i zapisničar) i Josip Mihalinčić. Pozivu su se odazvali predstavnici 26 podružnica (koji su materijale za skupštinu već prije dobili) i dnevni red od 13 točaka je apsolviran bez zastoja. Jedino je tajnik Ban nešto duže pojašnjavao stavke iz financijskog izvješća za prošlu godinu.

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednica je obznanila podatak da je u prošloj 2023. godini u usporedbi s 2022. broj članova Udruge bio nešto manji te je aktualni broj 2359 članova. Konkretni podaci o smanjenom broju članstva nisu poznati, a pretpostavka je da su neki odustali od članstva zbog bolesti te da se određeni broj učlanio u druge udruge.

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Udruga pokušava za svoje članove organizirati termalna liječenja, tako su u proljeće prošle godine 44 člana boravili u Crikvenici na talasoterapiji. Članovi Udruge sudjelovali su na sportskim susretima u organizaciji Udruge umirovljenika Jastrebarsko, natjecali su se u svim disciplinama, a u šahu su nagrađeni peharom za osvojeno 3. mjesto. Početkom 2023. UUGVG je otvorila i web stranicu na kojoj se objavljuju novosti iz Udruge, a i od podružnica, koje dostave tekst i fotografije.

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednica Šebrek je na kraju izvješća za prošlu godinu istakla kako je određeni broj podružnica neaktivan, ne rade ništa za svoje članove, jedino održe godišnju skupštinu. Financijski plan i izvješće o radu za prošlu godinu su usvojeni, kao i plan rada odnosno financijski plan za aktualnu godinu, uz kraću raspravu.

Okuje, 22.05.2024. Godišnja skupština UUGVG-a. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Drugi dio Skupštine, uz dolazak članova podružnica kako je i bilo dogovoreno, protekao je, uz domjenak, u druženju, pjesmi i plesu. Za raspoloženje se svirkom i pjesmom  pobrinuo Darko Janječić.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno