Povežite se s nama

Udruge

Klub žena Pokupsko: ‘Mi ne mirujemo!’ njihov je moto već 10 godina, a rezultati impresivni

Djeca, mladi, samci, stariji, bolesni, siromašne obitelji, svaka osoba u potrebi, svi su oni u fokusu akcija i projekata ove udruge

Objavljeno

na

Koliko udruge civilnog društva mogu doprinijeti napretku lokalne zajednice pokazuje primjer Kluba žena Pokupsko, koji je krajem prošle godine obilježio deset godina postojanja. Iako im je, kako kažu, ‘tek 10 godina’, iza njih je čitav niz akcija i projekata kojima poboljšavaju život svih stanovnika pokupskog kraja u svakom smislu, što im je i primarni cilj.

Tu su humanitarne, sportsko-rekreativne, edukacijske, kulturne, društvene i zabavne aktivnosti, kojima promiču i potiču individualni razvoj žena, djece i mladih sa šireg pokupskog područja.

– Na početku, od osnutka 10. studenog 2012. godine, okupilo nas se 60-tak članica i članova, a sad deset godina kasnije, u klubu je aktivno nas 40-tak. Ostala je jedna čvrsta, jaka grupa koja je za sve sposobna. Ima nas iz svih pokupskih naselja. Sve aktivnosti provodimo uz veliku pomoć naših volonterki i volontera, koji su od osnutka udruge odradili više od 15.340 sati, na što smo posebno ponosni – kaže nam Zorica Šestak, predsjednica udruge od njenog osnutka.

Foto: Klub žena Pokupsko

Zbog brojnih aktivnosti tijekom studenog i pogotovo prosinca prošle godine, jubilarku nisu nešto posebno proslavile, ali su zato ispekle više od 100 kilograma kolača! U svibnju ih očekuje izborna skupština, pa će to biti i prigoda za malu svečanost i podjelu zahvalnica.

– Mi smo vam ionako više za rad, nego za zabavu, al’ nemojte sumnjati znamo se itekako zabaviti – rekle su.

Kako bismo uopće mogli posumnjati u ekipu koja je osmislila projekte poput ‘Na Kupi me pokupi’, gdje se u veselom okruženju druže oni koji traže srodnu dušu, a još se i natječu u spravljanju najbolje tradicionalne gibanice. Kako bregima itekako nedostaje ovakvih sadržaja pokazuje i podatak kako se na ovoj manifestaciji ngotovo uvijek okupi i više od dvije tisuće posjetitelja, pa se u jednom danu doslovno udvostruči ukupna populacija čitave općine.

A to je samo ‘kap u pokupskom moru’ projekata koje su proizašle iz kreativne radionice Kluba žena Pokupsko. I to iz gotovo svih područja koja si možete zamisliti.

– Sadržaja u ovoj ruralnoj sredini baš i nema, pa ako imate grupu, kak ja kažem, baba koje ne znaju kaj bi sa sobomi, dobijete nas – šali se, te dodaje: “Znaju nam često reći da za svaki problem imamo rješenje. Mi ne mirujemo, to nam je moto.”

Ne samo da se čini, nego doista jest tako. Upravo je impresivan broj projekata i aktivnosti koje Klub žena Pokupsko provodi od samih početaka, a svoje ciljeve i premašuju. Posebno su aktivne u brizi za samce, starije, bolesne, socijalno ugrožene obitelji i svakog čovjeka u nevolji, kojima pomažu kroz niz humanitarnih akcija. Bilo to podjelom kolača i osnovnih namirnica kroz  ‘Slatki Božić’ ili nabavkom odjeće, obuće, igračaka, kućanskih aparata, pomoći kod gradnje kuće, financiranje liječenja, tu su  za sve.

– Često surađujemo i s drugim udrugama koje humanitarno djeluju, te im darujemo robu, radove za prodaju ili novac kao pomoć njihovom humanitarnim akcijama. Pomažemo i različitim institucijama, od kojih izdvajamo Crveni križ u Glini, Caritas te Kuću za zbrinjavanje djece i odraslih osoba s tjelesnim i mentalnim oštećenjem iz Brezovice – istaknule su.

Pomagali su i nastradalima od poplava i potresa, a aktivno sudjeluju i u ‘Danu narcisa’ i ‘Danu ružičaste vrpce’. Uključivanje čitave zajednice u aktivnosti udruge, pogotovo djece i mladih, također je jedna od bitnih značajki njihovog rada. Jedna od takvih je akcija “Plastičnim čepovima do skupih lijekova”u suradnji s Udrugom oboljelih od leukemije i limfoma.

– Nositelji smo projekta Pokupsko prijatelj starijih osoba koji provodimo sa DVD Pokupsko, kojim je osiguran prijevoz starijih osoba iz naselja koja nemaju javni prijevoz – podsjetile su iz Udruge žena Pokupsko.

Tu su i brojne aktivnosti kojima se čuvaju stare vještine, poput radionica tradicionalnog ukrašavanja pokupskih pisanica ili radionice ručnog rada u suradnji sa starijim članicama udruge, a sve kako bi se tradicionalne tehnike izrade prenijele na mlađe generacije.

– U 2019. proveli smo projekt „Bele rože“ u sklopu kojeg su djeca osnovnoškolske dobi učila tehniku izrade tradicionalnog pokupskog veza ‘bijelo na bijelo’, te su radovi prezentirani na izložbi. Uz izložbu, organizirale smo i modnu reviju s odjevnim predmetima izrađenim od ručno vezenih radova koji su nastali na radionicama – kažu pokupske žene.

Kako edukativni projekti mogu biti itekako slasni pokazali su 2018., kad su u suradnji s Osnovnom školom Pokupsko, proveli projekt „Žganci s tropom“.

– Cilj nam je bio educirati osnovnoškolsku djecu o važnosti zdrave prehrane, poput žganaca, te ih ujedno naučiti tradicionalnoj pripremi. U sklopu projekta organizirano je i natjecanje u pripremi žganaca, te izrađena prigodna brošura s opisom projekta, te tradicionalnim receptima – rekle su nam iz Udruge.

U suradnji s dječjim vrtićem Didi osmislile su „Medeni vrtić”, hotel za kukce, uz povišene gredice i medonosno bilje. Ekologija im je također na listi prioritetnih ciljeva i slobodno se može reći kako je Pokupsko doslovno procvalo zadnjih godina, jer vrijedne članice sade cvijeće ispred škole, crkve i vrtića, a za vrijeme Božića u središtu mjesta izrađuju veliki adventski vijenac.

I ne samo to, sade one i eko voćnjake, park perunika, dijele sadnice pelina, organiziraju predavanja stručnjaka o uzgoju oraha i lješnjaka. Zaslužne su i za prvu razmjenu starih sorti sjemenja u Pokupskom, koja je ostvarena u suradnju s udrugom Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG).

Tu su i projekti “Mali ljudi velikog srca”, Pokupsko u srcu, pa ako čovjek vidi sve te akcije, projekte, aktivnosti, pitamo se kako sve to uspiju financirati?

– Poslove si sami organiziramo i od prvog smo, mogla bih reći, samoodrživi. Većinom se financiramo putem raznih projekata, tako smo nabavili i potrebnu opremu. U zadnje dvije godine smo tako uprihodovali 700.000 kuna, a tu su i sredstva iz projekata u kojima smo partneri. Uporni rad donosi i rezultate, pa smo primijećeni od strane ministarstava i EU fondova, Zagrebačke županije, to nam je veliko priznanje, znači da radimo nešto dobro. Rezultati govore za sebe, pa tko vidi, vidi – poručuje.

Osim toga, u udruzi su zaposlene već tri osobe, što je u pokupskom kraju velika vijest, jer novih poslova nedostaje.

– Jedan od prioriteta nam je u naše projekte uključiti što više mladih, koji još uvijek sebe traže u gradu. Zato sam jako sretna što na novom projektu sad sa mnom rade dvije mlade osobe, čime pokazujemo kako posla ima i doma – ispričala je Zorica Šestak.

U njihovom ‘Bunaru želja’, kako se zove i projekt kojim su obnovili stari, zapušteni bunar na tradicijskoj okućnici, te zasadili čak 80 ruža, nalazi se ona o adekvatnom prostoru za rad.

– Jako nam fali naš prostor. Imamo ideja, to nam je velika želja za iduće razdoblje. Nadamo se kako će se ubrzo i ostvariti – otkriva predsjednica Šestak.

Ako vas je priča o ovoj inspirativnoj ekipi potaknula da im se pridružite, na njihovoj Facebook stranici postoji online pristupnica, a tu je i poziv novim članovima predsjednice Kluba žena Pokupsko.

– Otvoreni smo za sve koji hoće raditi i imaju dobre ideje, dobro su došli! – poručuje Zorica Šestak, te svim člancama i članovima još jednom upućuje čestitku povodom značajne obljetnice.

‘Nek’ nam život daruje dovoljno sreće da bude sladak, dovoljno izazova da ostanemo snažne, dovoljno uspjeha da se i dalje trudimo, dovoljno vjere da zadržimo hrabrost i dovoljno odlučnosti da nastavimo dalje, a život je staza kojom treba trčati s prijateljem koji će nam pokazati da vrijedimo onoliko koliko smo sposobni voljeti druge. Drage članice sretan nam 10-ti rođendan!’

Foto: Klub žena Pokupsko

Udruge

FOTO Druženje članova Udruge umirovljenika i građana ‘Zlatna dob’

Objavljeno

na

Objavio/la

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Udruga umirovljenika i građana ‘Zlatna dob’ Velika Gorica organizirala je druženje svojih članova u hotelu Phoenix, jučer, četvrtak, 24. kolovoza 2023. godine, u ranim poslijepodnevnim satima. Druženju se odazvalo više od četrdeset članova.

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Predsjednik Udruge Stjepan Šantek u kratkom pozdravnom govoru izrazio je zadovoljstvo da se druženju odazove uvijek zadovoljavajući broj članova, a spomenuo je i ostala druženja (odlazak na jednotjedni boravak na moru, Sportski susreti, …) do kraja ove godine.

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Za raspoloženje glazbom i pjesmom pobrinuo se Stjepan Miladin iz Jastrebarskog. Umirovljenici su ponovo dokazali da se vole družiti, plesati i pjevati. Teško je procijeniti kada su bili raspoloženiji, prije ili poslije bogatog domjenka.

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

24.08.2023. Velika Gorica, Hotel Phoenix. Družženje članova Udruge Zlatna dob. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Udruga umirovljenika i građana ‘Zlatna dob’ osnovana je 15. siječnja 2020. godine i, prema riječima Šanteka, u protekle tri godine broj članova Udruge višestruko se povećao.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikih pola stoljeća Društva žena Velika Mlaka, Đurđa Havidić proglašena počasnom predsjednicom

Na svečanosti je prikazan i video pod nazivom ’50. godina djelovanja žena u Velikoj Mlaki’,  u kojoj su riječju i fotografijama prikazani najvažniji događaji iz bogate prošlosti ove udruge.

Objavljeno

na

Objavio/la

Društvo žena Velika Mlaka proteklog je vikenda obilježilo punih pola stoljeća djelovanja. Značajna, 50.obljetnica proslavljena je svečanim programom u subotu, 3. lipnja, u Vatrogasnom domu u Velikoj Mlaki.

Brojnim okupljenim članicama i gostima obratile su se bivša, najdugovječnija predsjednica i počasna članica Društva Đurđa Havidić, te aktualna predsjednica Ivana Andrić Penava, koje su govorile o Aktivu i Društvu žena Velika Mlaka, kako je funkcioniralo nekad, a kako je danas. Na kraju je puštena videoprojekcija ’50. godina djelovanja žena u Velikoj Mlaki’,  u kojoj su riječju i fotografijama prikazani najvažniji događaji iz bogate prošlosti ove udruge.

Osobito svečani dio večeri bio je trenutak proglašenja Đurđe Havidić počasnom predsjednicom društva, a članice koje su u udruzi praktički od samog početka osnivanja, proglašene su počasnim članicama.

– Osobita je čast voditi udrugu iza koje je pola stoljeća djelovanja, a mnogo znači prisustvo članica koje su od početka u Društvu, te su podrška sadašnjem vodstvu. Velika hvala i aktivnim članicama danas bez kojih udruga ne bi funkcionirala niti postojala – istaknula je predsjednica Ivana Andrić Penava, koja se svojim prethodnicama zahvalila na iskazanom povjerenju.

U sklopu svečanosti, predstavljen je i najnoviji broj ‘Ljetopisa Grada Velike Gorice’, čiji je glavni urednik, Stipo Bilić, pozvao udruge da se više uključe u suradnju i šalju članke o svojim važnim događajima.

Proslavi svečane obljetnice odazvali su se brojni gosti. U ime velikogoričkog gradonačelnika, čestitke prigodom pola stoljeća djelovanja žena u Velikoj Mlaki je prenio Jurica Mihalj. Svečanosti je nazočila i predsjednica Mjesnog odbora Velikog Polja, Marsela Alić, predstavnica Župe Velika Mlaka članica Pastoralnog vijeća,Ana Jerbić, te mjesne i prijateljske udruge s kojima Društvo žena Velika Mlaka uspješno surađuje: Sučija Velika Mlaka, Klub Josip Zidar, Udruga veterana Domovinskog rata Velika Gorica, KUD Velika Mlaka, DVD Velika Mlaka, Podružnica umirovljenika Velika Mlaka, NK Velika Mlaka 1974, Plesni klub „Barbara“, Udruga umirovljenika SPARK iz Velike Gorice, Plemenita Opčina Turopoljska, Etnoudruga „Korablja“ Marinbrod, Društvo žena Buševec, Udruga žena Kozjača, Udruga žena Kuče, Društvo žena Novo Čiče.

Za glazbeni dio svečanoga programa zaslužan je KUD Velika Mlaka, koji je izveo dvije pjesme, velikomlačku himnu „Naše selo Mlaka je“ i „Mlekarsku“.

Fotografije: Lidija Pocrnić, Monika Adžaga

Nastavite čitati

HOTNEWS

Mini gastro Šćitarjevo: Za majstora naj kotlovine borit će se 22 ekipe

Organizatori su pripremili i sajam domaćih proizvoda, te zabavni program za male i velike.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kao što smo nedavno pisali, Društvo žena Ščitarjevo pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Velika Gorica organizira prvi Mini Gastro u Šćitarjevu. Glavni je događaj natjecanje u pripremanju najbolje kotlovine, a kako doznajemo na poziv organizatora prijavile su se brojne ekipe.

– Jako smo zadovoljne odazivom, natjecat će se ukupno 22 ekipe, mahom su to društva žena, te udruge s našeg područja. Imat ćemo i mini sajam domaćih proizvoda, sa 14 OPG-ova i ostalih izlagača, kao i brojne zabavne sadržaje. Imat ćemo oslikavanje lica, radionicu Arheološkog parka Andautonija, čitava manifestacija ima i humanitarni karakter, a ovog tjedna ćemo otkriti više informacia u suradnji s Turističkom zajednicom – rekla nam je predsjednica društva, Željka Sviličić.

Na manifestaciji će nastupiti i članice Plesnog kluba Barbara i Cheerleading kluba Vegasice, a fešta se nastavlja u poslijepodnevnim satima uz grupu Sjaj.

Prvi mini gastro u Šćitarjevu održat će se 30. svibnja kod vatrogasnog doma u Obrezini s početkom u 11 sati.

FOTO: FB Društvo žena Šćitarjevo

*Naslovna fotografija: ilustrativna/David Jolić, cityportal.hr

Nastavite čitati

Kultura

FOTO ”Svibanj u Andautoniji” u Šćitarjevu u izvedbi Plesnog kluba Barbara

Objavljeno

na

Objavio/la

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Manifestacija ”Svibanj u Andautoniji”, Plesna revija i obilazak Arheološkog parka, u organizaciji Plesnog kluba Barbara uz podršku Grada Velike Gorice, Mjesnog odbora Šćitarjevo, Arheološkog muzeja Zagreb i Arheološkog parka Andautonija, Osnovne škole Šćitarjevo (ravnatelj Mario Ivić) održana je jučer (nedjelja, 07.05.2023.) na školskom igralištu OŠ Šćitarjevo. Voditelj kompletnog projekta bio je Vlado Palac, predsjednik Hrvatskog udruženja mažoret timova (HUMT).

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Sudionici programa bili su: Plesni klub Barbara (predsjednica Štefica Krilčić), Plesna udruga Ritmokracija Brdovec, Vodiške mažoretkinje (Vodice), Zelinske mažoretkinje (Sveti Ivan Zelina) i KUD Šćitarjevo – mlađa folklorna skupina.

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Voditeljica programa bila je Marina Palac. Majstor tehnike Milenko Kovačević Fleka.

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Velika Gorica, Šćitarjevo. ”Svibanj u Andautoniji” – plesna revija. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon jednosatne revije ugodno druženje nastavljeno je u prostoru škole, uz postavljene stolove s pićem, narescima i kolačima.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Udruge

FOTO Nabavljena nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski

Objavljeno

na

Objavio/la

07.05.2023. Markuševec Turopoljski. Nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Dobrovoljno vatrogasno društvo Markuševec Turopoljski ‘ponovilo’ se s novom opremom, koja je nabavljena bespovratnim financijskim sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske Unije (FSEU). Kako je DVD Markuševec uspio doći do tih sredstava pojasnio je zapovjednik Ivica Maceković: – Naše Društvo je prošle godine (10.02.2022.) potpisalo Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava iz FSEU-a u vrijednosti od 30.465,87 eura. Ugovorom između DVD-a Markuševec i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske uspjeli smo isfinancirati svu oštećenu opremu na intervencijama potresa, koje smo odradili na području našeg grada i Sisačko-moslavačke županije. Nabavili smo 13 kompleta kvalitetne zaštitne vatrogasne opreme i motornu pilu.

07.05.2023. Markuševec Turopoljski. Nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Markuševec Turopoljski. Nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski. Foto: David Joliæ/cityportal.hr

Ugovor je realiziran 05.05.2023. kada smo dodijeljena sredstva od FSEU-a prebacili na račun dobavljača. Nabavljena oprema će biti od velike koristi našim operativnim vatrogascima kroz sljedećih desetak godina – završio je zapovjednik Maceković.

07.05.2023. Markuševec Turopoljski. Nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

07.05.2023. Markuševec Turopoljski. Nova oprema za DVD Markuševec Turopoljski. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Realizacija spomenutog ugovora odnosno nabava vrijedne opreme dogodila se u pravo vrijeme, jer DVD Markuševec krajem ovog mjeseca (27.05.2023.) slavi veliki jubilej – 80 godina postojanja Društva.

Galerija fotografija

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno