Povežite se s nama

HOTNEWS

VIDEO Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu

Već više od 30 godina njeguju tradiciju proizvodnje kvalitetne durum tjestenine, a danas u svojoj paleti imaju više od 15 različitih proizvoda.

Objavljeno

na

Kada spomenemo tjesteninu, prva država koja nam padne na pamet je susjedna nam Italija. Opće je poznato da nas Talijani ‘šišaju’ kako u proizvodnji tako i u samoj konzumaciji tjestenine. No, svoje mjesto pod suncem, odnosno na domaćem tržištu, pronašla je i gorička tvornica tjestenine KOLEDA koja je u stopostotnom privatnom vlasništvu, a njeguje tradiciju proizvodnje tjestenine po domaćoj recepturi već 30 godina.

– Sve je počelo davnih 90-tih godina. Otac i majka htjeli su pokrenuti vlastiti posao te su došli na ideju da bi mogli proizvoditi tjesteninu. I tako su doslovce iz svoje garaže u centru Velike Gorice krenuli sa samom proizvodnjom koja se održala do dan danas – prepričava nam Antun Kamenjašević koji je preuzeo i nastavio obiteljski posao.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Zbog povećanja obujma posla i širenja asortimana, posao su iz Velike Gorice preselili u Ključić Brdo gdje je otvoren novi moderan pogon Koleda tjestenine. U svojoj paleti proizvoda imaju oko 15 različitih vrsta tjestenine, od jušnih rezanaca s jajima, ribane kašice, makarona, krpica, svrdla, školjki…a tu su i tjestenine s dodatkom mrkve.

– Proizvodimo premium tjesteninu od visoko kvalitetne durum pšenice s dodatkom jaja. To je zapravo tvrda pšenica bogata hranjivim sastojcima kao što su proteini, vitamini, minerali i antioksidansi te sadrži čak 50 posto više bjelančevina od obične pšenice. Želimo imati vrhunsku kvalitetu, stoga koristimo pažljivo odabranu i strogu kontroliranu vrhunsku durum krupicu – rekao je Kamenjašević te dodaje kako su, kada je u pitanju sami brend, treći po jačini u Hrvatskoj.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

S novim modernim strojevima, olakšali su proizvodnju i dobili veliki tehnološki napredak kod zamjesa i hidratizacije tjestenine. A pri izradi, tjestenina prolazi kroz tri miješalice.

– Prvo ide u turbo mikser, a zatim u drugi u kojem se miješa i u treći gdje se miješa, hidratizira i vakuum pumpom izvlači zrak kako bi tjestenina prvobitno dobila na čvrstoći zatim i na izgledu. Kasnije ide u puž koji ima pritisak preko 100 bara te potom u pretkomoru kako se u dugom sušenju ne bi slijepila. Potom ide sušenje i nakon toga slijedi pakiranje koje je s novim strojem znatno olakšano, a čime možemo postići brzinu od 30 do 45 komada u minuti – ističe vlasnik ove goričke tvornice tjestenine koji je ujedno zbog povećanja obujma posla u potrazi za domaćom lokalnom radnom snagom.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

KOLEDA tjesteninu možete pronaći u gotovo svim trgovačkim lancima, a njihovo dugogodišnje iskustvo i kvalitetu prepoznali su brojni kupci.

– Svojim rezancima definitivno možemo konkurirati talijanskoj kvaliteti i cijenama, daleko smo jeftiniji nego talijanska jajčana tjestenina i tu smo se našli, a maksimalno ćemo se razvijati u vidu jušnog programa i širokih rezanaca – naglašava Kamenjašić te dodaje kako ove godine u planu imaju proizvesti 600 tona tjestenine.

Gorička tvornica tjestenine KOLEDA otvorila moderan pogon u Ključić Brdu – Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Osim duge tradicije i kvalitete, postali su prepoznatljivi i po svom imenu. Koleda označava koledarenje, odnosno običaj čestitarenja u blagdansko doba koje se još od starih Slavena zadržalo u našim krajevima i dan danas. Pjevajući koledarske pjesme zazivalo se ukućanima bogat stol, uspješnu i plodnu godinu. Koleda je bila ujedno i mitsko biće koje se brine da seljacima bude dobar urod, a upravo se njen lik nalazi na vrhu pakiranja KOLEDA tjestenine.

U tom duhu, u najboljoj tradiciji KOLEDA donosi na vaš stol izdašne mirise i okuse jela pripravljenih s kvalitetnom durum tjesteninom koja u sastavu sadrži najmanje 15% jaja. To je tjestenina koja se žuti u krepkim juhama, zlati se iz punih tanjura, pripravljena od srca i s puno pažnje – po domaći.

HOTNEWS

Vikend prognoza: Južina donosi temperature zraka i do 27 Celzijusa

Ako birate najidealniji dan za izlet, roštiljanje i slične proljetne radosti, prema najavama prognostičara – subota je taj dan!

Objavljeno

na

Umjereni vjetrovi južnih smjerova ‘zapuhivati’ će nas tijekom nadolazećeg vikenda, a ponovo nam stižu i više ljetne, no proljetne vrijednosti temperature zraka.

Danas će ujutro biti oblačnije, a danju djelomično ili pretežno sunčano. Vjetar slab i umjeren jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 25°C.

U subotu će biti pretežno sunčano. Vjetar većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 7 do 12°C, a najviša dnevna između 24 i 27 Celzijevih stupnjeva.

U nedjelju će biti djelomično sunčanih i oblačnijih razdoblja. Ponegdje može pasti malo kiše ili lokalni pljusak. Vjetar slab do umjeren južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 9 do 14°C, a najviša dnevna između 23 i 26 Celzijevih stupnjeva – najavljuje prognostičar Kristijan Božarov.

 

Naslovna fotografija: pexels/pixabay.com

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velika Gorica domaćin izbora za Miss Zagrebačke županije, za krunu se bori sedam ljepotica

Izbor je u petak u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

Tomislava Dukić okrunjena je kao Miss Hrvatske i natjecati će se na izboru Miss Svijeta koji će se održati na proljeće sljedeće godine. I dok se lijepa Tomislava priprema za 72. Miss World kreću županijska natjecanja i borba za mjesto u finalu jubilarnog izbora 30. Miss Hrvatske.

Prvi u nizu dvadeset županijskih izbora je Miss Zagrebačke županije za Miss Hrvatske koji će se održati u petak u dvorani Pučkog otvorenog učilišta u Velikoj Gorici. Sedam lijepih djevojaka pokušati će osvojiti ručno izrađenu krunu dizajnerice Ivane Milun. Nježna kruna iz Gallery Gemstone optočena je dragim kamenom smaragdom te poludragim kamenom moonstone i zaslužiti će je svaka pobjednica županijskog izbora koja uđe u veliko finale 30. Miss Hrvatske.

Za titulu se bori 20-godišnja Ines Opačić studentica fakulteta iformatičkog managementa, zatim 26-godišnja nogometašica Ana Tutić koja pohađa Medicinsku školu. Najmlađe među natjecateljicama su 18-godišnja Magdalena Pavlečić maturantica zagrebačke Sportske gimnazije te Leticija Hajnić maturantica zagrebačke Prve Ekonomske škole.

Tu je i studentica ekonomije, 21-godišnja Andrea Burtina i 25-godišnja Manuela Mlinar, profesionalni model koja je ujedno nosila reviju za poznatu modnu kuću Prada. Za titulu Miss Zagrebačke županije bori se i 22-godišnja Ema Helena Vičar koja studira Međunarodno poslovanje.

– Jako mi je drago da se izbor u Zagrebačku županiju vratio nakon četiri godine. Posebno se zahvaljujem pokroviteljima Turističkoj zajednici Zagrebačke županije, Gradu Velika Gorica i gradonačelniku Krešimiru Ačkaru, hvala i Gradu Sv. Ivan Zelina, Gradu Dugo Selo, cvjećarnici White Poppy, Balon centru, Amuerte ginu i Chelos baru gdje je održan casting i gdje će biti službeni after party – izjavila je Iva Loparić Kontek vlasnica licence i direktorica Miss Hrvatske za Miss Svijeta.

Djevojke će predstaviti novu modnu kolekciju hrvatskog branda Calico Mood, a prošetati će pozornicom i u vjenčanicama Nikolina. Za šminku se brine Učilište Profokus, a za frizure Blowout bar. Voditelj programa je Davor Garić.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

HEP Toplinarstvo gasi grijanje u šest hrvatskih gradova, među njima i u Velikoj Gorici

Građani imaju prilike izvoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima.

Objavljeno

na

HEP-Toplinarstvo danas je započelo s podešavanjem regulacije u toplinskim podstanicama na ljetni režim rada, čime će završiti ogrjevnu sezonu 2023./2024. za približno 130 tisuća krajnjih kupaca spojenih na toplinske sustave u gradovima Zagrebu, Osijeku, Sisku, Velikoj Gorici, Samoboru i Zaprešiću. Za podešavanje regulacije u svim toplinskim podstanicama potrebno je tri dana.

– Krajnji kupci u razdoblju izvan ogrjevne sezone, odnosno do početka rujna 2024., imaju mogućnost provoditi radove na unutarnjim instalacijama grijanja u svojim stambenim i poslovnim prostorima. Prije izvođenja radova trebaju se obratiti ovlaštenom predstavniku suvlasnika ili upravitelju zgrade, kako bi se putem HEP-Toplinarstva osiguralo pražnjenje pogonske vode iz sustava zgrade – ističu iz HEP-Toplinarstva te dodaju kako nakon završetka svih radova na unutarnjim instalacijama grijanja predstavnik suvlasnika treba dostaviti pisanu potvrdu da su svi radovi uspješno završeni i da je sustav grijanja u zgradi spreman za prihvat toplinske energije.

Za novu ogrjevnu sezonu sve će biti spremno 15. rujna, a grijanje će se u novoj sezoni uključiti u skladu s vremenskim uvjetima.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zapjevajte u glas s Magazinom koji u petak otvara Goričke večeri

Koncert u Parku dr. Franje Tuđmana počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

Objavljeno

na

Jedan od najdugovječnijih i najslušanijih domaćih pop sastava Magazin otvara u petak tradicionalnu proljetnu manifestaciju Goričke večeri. Pred goričkom publikom izvest će neke od svojih najvećih hitova; Rano, ranije, Piši mi, Put putujem, Tri sam ti zime šaptala ime, Simpatija, Kemija te mnoge druge.

Na sceni su već 43 godine, a tijekom godina uspješnog djelovanja izmijenilo se čak sedam pjevačica od kojih je svaka dala svoj obol. Andrea Šušnjara aktualna je i najdugovječnija pjevačica grupe. S Magazinom je već 13 godina.

Koncert u Parku dr. Franje Tuđmana počinje u 20 sati, a ulaz je besplatan.

– Uživajmo zajedno u koncertu za pamćenje uz popularne hitove na koje se već godinama zabavljaju brojne generacije – pozivaju iz Pučkog otvorenog učilišta.

Program Goričkih večeri pronađite ovdje. 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Po goričkoj obilaznici vozio pijan bez vozačke, pa izgubio nadzor i sletio s ceste

U nesreći je stradala 22-godišnja putnica, a vozač je uhićen.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o prometnoj nesreći koja se dogodila 13. svibnja oko 2 sata u Velikoj Gorici. Naime, 41-godišnjak se vozio Avenijom pape Ivana Pavla II s 1.28 promila alkohola u krvi. Dolaskom do raskrižja s Ulicom 153. brigade Hrvatske vojske nije prilagodio brzinu kretanja osobinama ceste i vidljivosti iz kojeg razlog je izgubio nadzor nad vozilom te naletio na rubni kamen uslijed čega je sletio na meki teren s istočne strane raskrižja.

– U prometnoj nesreći 22-godišnja putnica iz osobnog automobila je teško ozlijeđena, a liječnička pomoć joj je pružena u Kliničkom bolničkom centru Zagreb. Nadzorom je utvrđeno da je vozač upravljao vozilom prije stjecanja prava na samostalno upravljanje odnosno bez položenog vozačkog ispita bilo koje kategorije – ističu iz policije.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu policijski službenici su uhitili osumnjičenog 41-godišnjaka, a kaznena prijava podnijeta je nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno