Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Upoznajte noćni život Turopolja

Postanite terenski biolog

Objavljeno

U suradnji s gradskim Upravnim odjelom za urbanizam i zaštitu okoliša Velike Gorice Udruga Hyla je tijekom prošle godine provodila istraživanje na danjim i noćnim leptirima, vodozemcima i gmazovima, kornjašima te flori Turopoljskog luga i livada košnica uz rijeku Odru. Turopoljski lug jedna je od rijetkih očuvanih poplavnih šuma na području Hrvatske te je kao takva veoma značajna za bioraznolikost flore i faune Hrvatske.

„Fauna Turopoljskog luga iznimno je bogata. Unutar našeg istraživanja posebno bismo istaknuli nalaze zaštićenih, Natura 2000, vrsta leptira poput kiseličinog vatrenog plavca te močvarne riđe, kornjaša (velika hrastova strizibuba), vodozemaca poput mukača i velikog vodenjaka te barsku kornjaču kao predstavnika gmazova. Istraživanjem je po prvi puta, za ovo područje, zabilježena vrsta vretenca sredozemna zelenka“, kaže Ivona Burić iz Udruge Hyla.

Noćni život Turopolja možete razgledavati u petak, 7. rujna od 19 sati, kraj starog Selačkog mosta. Kroz priču, terensku šetnju i sjaj svjetlosnih piramida pobliže upoznajte biljni i životinjski svijet Turopoljskog luga.

„Noću su šuma i njeni „stanovnici“ i dalje aktivni, neki tek započinju svoju aktivnost dok drugi odmaraju na travkama ili vegetaciji uz rijeku Odru. Zajedno ćemo laganom šetnjom obići njihova staništa – dio šume, livade, rijeke, a vi i vaši najmlađi ćete imati priliku postati terenski biolozi na jedan dan. Postaviti ćemo i svjetlosne piramide kako biste se upoznali i s noćnim leptirima ovoga kraja, osim njih piramide posjećuju i ostali predstavnici faune kukaca poput kornjaša i skakavaca, ali i predstavnici vodozemaca poput žaba“, pojasnila je Burić.

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno