Poveži se s nama

Kultura

Spektakl na aerodromu: Zagrebački solisti nastupaju na ‘međunarodnim odlascima’

Glasoviti, svjetski poznati ansambl Zagrebački solisti nastupit će u utorak u 13.30 sati u zračnoj luci, bit će to još jedan od neobičnih koncerata koje održavaju kao dar svojim sugrađanima za 65. rođendan ansambla

Objavljeno

Bečki Musikverein, Concertgebouw u Amsterdamu, lonskonski Royal Festival Hall, Berlin Philharmonic Hall, Tchaikowski Hall u Moskvi, Santa Cecilia u Rimu, njujorški Carnegie Hall, Opera House u Sydneyju, Victoria Hall u Ženevi, madridrski Teatro Real, Teatro Colon u Buenos Aires, francuski Versailles… U svim tim su dvoranama, najvećima i najvažnijima na svijetu, u svojih 65 godina postojanja svirali Zagrebački solisti, kultni ansambl koji je odavno na glasu u cijelom svijetu. A u utorak će, nakon svega toga, nastupati u – Zračnoj luci Franjo Tuđman!

Već neko vrijeme Solisti sviraju na raznim lokacijama po Zagrebu, u sklopu serijala “Dar Zagrepčanima”, kako bi obilježili 65. godišnju svog prvoga nastupa. U sklopu toga će u utorak od 13.30 sati održati i koncert u vrlo neobičnom okruženju, na prostoru koji se u svakodnevnoj upotrebi naziva “međunarodni odlasci”. Nakratko će se taj koncert pretvoriti u koncertnu dvoranu, a spektakl je, ako se pita ljubitelje ozbiljne glazbe, neizbježan.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, i to pod umjetničkim vodstvom čuvenog violinista Antonija Janigra. Svih ovih godina ansambl je održavao visoku razinu izvedbi, nastupao na prestižnim svjetskim pozornicama, ukupno održavši gotovo četiri tisuće koncerata. Redovito su gostovali i na najpoznatijih glazbenim festivalima, nastupali na svim kontinentima, snimili više od 70 nosača zvuka, osvajali gomilu nagrada…

Ukratko, u utorak se u Zračnoj luci pruža sjajna prilika da ih se vidi i čuje na djelu, u okruženju u kojem se ne može često vidjeti glazbenike tog renomea. Neće biti loše ni onima koji tek zakorače na hrvatsko tlo, pa ih na “međunarodnim dolascima” dočeka vrhunska glazbena priča…

Kultura

Krenite stopama velike turopoljske ljubavne priče i pronađite omotnice s iznenađenjima

Potraga će oživjeti sjećanje na veliku ljubav Augusta i Slavice te upoznati građane s nekim još nepoznatim detaljima iz njihova života, probuditi avanturistički duh te prizvati čaroliju ljubavi…

Objavljeno

on

Ususret mjesecu zaljubljenih Pučko otvoreno učilište osmislilo je potragu kroz koju će svi koji budu sudjelovali otkriti detalje najpoznatije velikogoričke ljubavne priče – one književnika Augusta Šenoe i Slavice pl. Ištvanić. U nedjelju, 31. siječnja, na dan kad se par upoznao, započinje priča kroz koju će sudionike voditi potraga za pismima u crvenim omotnicama. Pisma će biti sakrivena na nekoliko lokacija u gradu i okolici. Potraga traje sve do 14. veljače, dana sv. Valentina, zaštitnika zaljubljenih.

– U tom razdoblju pratite nas na Facebook stranicama POUVG-a gdje ćemo objavljivati pozive i upute s malim zagonetkama gdje se pisma nalaze. Sve lokacije bit će vezane za mjesta i događaje koji su obilježili ljubav Slavice i Augusta. U svakom pismu nalaznika čeka prigodno iznenađenje koje će preuzeti na info pultu POUVG. Cilj ove potrage je oživjeti sjećanje na veliku i trajnu ljubav najpoznatijeg turopoljskog zeta i njegove odabranice te upoznati građane s nekim još nepoznatim detaljima iz njihova života, probuditi avanturistički duh te prizvati čaroliju ljubavi, povezanosti i podrške koja je u ovim vremenima svima nama itekako potrebna – poručili su iz Pučkog otvorenog učilišta.

 

Nastavi čitati

Kultura

Više od milijun kuna za programe i projekte u kulturi

Rok za dostavu prijedloga je 1. ožujka

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica raspisao je javni poziv za dodjelu financijskih potpora za programe/projekte u kulturi u 2021. godini. Na poziv se mogu javiti udruge, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici i drugi pravni subjekti koji obavljaju djelatnosti iz područja kulture i umjetnosti, a na raspolaganju će im biti ukupno 1.040.000 kuna. Najmanji iznos financijskih sredstava koji se može prijaviti i ugovoriti po pojedinom projektu je 1.000, a najveći iznos po pojedinom projektu je 240 tisuća kuna.

Rok za dostavu prijedloga je 1. ožujka.

Nastavi čitati

Kultura

Do Jurjeva izlazi Turopoljski leksikon. Sadrži više od 700 stranica o turopoljskoj povijesti i sadašnjosti

Na njemu je autorski tim radio tri godine

Objavljeno

on

U suradnji sa Leksikografskim zavodom “Miroslav Krleža” u pripremi je objava “Leksikona Turopolja” – kapitalnog izdanja o povijesti turopoljskog kraja, ključnim osobama i događajima. Na ovoj knjizi autorski tim, koji čini preko sedamdeset suradnika iz Zavoda i Turopolja, radio je tri godine. Urednički tim predvođen Katjom Matković Mikulčić i Ratkom Cvetnićem pripremio je više od 700 stranica materijala koji će uskoro biti tiskan. A na jučerašnjem sastanku Grada Velike Gorice, predvođenog v.d. gradonačelnika Krešimirom Ačkarom, i ravnateljem Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” Filipom Hameršakom dogovorili su se preostali detalji projekta.

Leksikon bi svjetlo dana trebao ugledati do Jurjeva, a zbog oštećenja koja je dvorac u Lukavcu pretrpio u potresu, promocija će se ipak održati na nekoj drugoj lokaciji.

 

Nastavi čitati

Reporter 400 - 17.12.2020.

Facebook

Izdvojeno