Poveži se s nama

Gospodarstvo

Spas za hrvatske voćare: Započela gradnja moderne ULO hladnjače

Vrijednost projekta u Radnoj zoni Rakitovec je 27 milijuna kuna, a hladnjača će biti u funkciji krajem godine

Objavljeno

U Radnoj zoni Rakitovec završili su zemljani radovi te je započela gradnja ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona koja će omogućiti proizvođačima da svoje proizvode, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, skladište tijekom cijele godine. Hladnjača vrijedna 27 milijuna kuna bit će u funkciji krajem godine.

“Hladnjača je opremljena najmodernijom opremom, pakirkama i transportnim sredstvima. Tako smo zaokružili svu potrebnu infrastrukturu kako bismo zadržali domaće tržište, osvojili još malo domaćeg tržišta i zadovoljili uvjete koje su nam zadali naši inozemni partneri”, rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., i dodao kako su se 2005. godine počeli širiti i na susjedna tržišta Italije, Slovenije i Austrije.

“Ja se nadam da će izgradnjom ove hladnjače započeti nova era za naše voćare, era u kojoj će oni moći biti konkurentni na tržištu i stvarati normalan dohodak. S Distributivnim centrom imamo još dosta planova, a jedan od njih je da kroz njega plasiramo školski doručak”, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Direktor Distributivnog centra istaknuo je kako će ova hladnjača riješiti probleme dvije najveće hrvatske voćarske regije, Zagrebačke i Međimurske županije.

“Proizvođači će dobiti čamac za spašavanje jer se hrvatska voćarska proizvodnja davi. U ovome trenutku smo došli na najniže grane. Sve se urotilo protiv nas, neorganiziranost tržišta, elementarne nepogode, jako nelojalan uvoz stare jabuke i proizvođači su došli do trenutka da masovno krče svoje voćnjake te se razmišlja da li se uopće isplati baviti proizvodnjom voća u ovoj državi”, kazao je Bunjevac.

“Prednost ovog Distributivnog centra je što su, uz državu, direktni vlasnici proizvođači. Nema trgovaca i sav profit ide našim zadrugarima. Zadruga ima oko 180 hektara jabuka, a do sada smo ih mogli skladištiti tek do šest mjeseci. Ova hladnjača će omogućiti da jabuke skladištimo do dvije godine, a to je jako velika stvar jer ne moramo prodati proizvod dok ne bude najpovoljniji trenutak”, objasnio je Mario Di Giusti, upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Od ukupne vrijednosti projekta, gotovo 23,4 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19,5 milijuna je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, dok je ostatak od 3,5 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o..

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača. Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom od 77,27 posto vlasništva, Grad Velika Gorica s 17,73 posto vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 5 posto vlasništva.

Gospodarstvo

Doznajte kako do potpora za mlade poljoprivrednike

Potpore iznose od 148 do 370 tisuća kuna

Objavljeno

on

U Kravarskom će sutra održati radionica na temu potpora mladim poljoprivrednicima. Naime, LAG Vallis Colapis otvorio je natječaj za dodjelu potpora mladim poljoprivrednicima nositeljima/odgovornim osobama poljoprivrednih gospodarstava za početak poslovanja. Budućim korisnicima je na raspolaganju 1 111 875 kuna.

– Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa Republike Hrvatske (mirovinsko i zdravstveno osiguranje) po osnovi poljoprivrede u skladu s nacionalnim zakonodavstvom najmanje pet godina nakon konačne isplate iznosi 370 625 kuna.
Potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148 250 kuna – poručili su iz LAG-a.

Natječaj će biti otvoren od 20. siječnja do 24. veljače, a više o uvjetima možete doznati na radionici  sutra od 17 sati u vijećnici Općine Kravarsko, Trg Stjepana Radića 1, Kravarsko.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

VIDEO City puls: Počeo prosinac u Gorici! Najljepši Advent u srcu grada…

Pogledajte i kako je usvojen nikad veći Proračun grada Velike Gorice, kako je protekao Međunarodni dan osoba s invaliditetom i tko su mali čuvari folklorne baštine!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Raspored odvoza otpada za blagdane za sljedeću godinu

Prvog dana sljedeće godine, na Uskrsni ponedjeljak i na sam Božić neće se odvoziti otpad, dok će na sve ostale blagdane djelatnici VG Čistoće odrađivati svoj posao kao i svakog drugog dana

Objavljeno

on

Iz VG Čistoće objavili su obavijest o odvozu komunalnog otpada na blagdane u 2020. godini. Osim na datume koji su istaknuti u ovoj obavijesti, otpad će se odvoziti po uobičajenom rasporedu. Dakle, za Veliku Gospu, Tijelovo i na sve ostale praznike, promjena u odnosu na ostale dane neće biti.

NOVA GODINA
(srijeda, 1. siječnja 2020. godine)
Dana 1. siječnja 2020.godine, srijeda, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, srijedom, usluga će biti izvršena u subotu, 4.1.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na dan odvoza,za naselja: Velika Mlaka, Gradići, Kurilovec, Pleso, Novo Čiče, Jagodno, Donje Podotočje, Ribnica, Poljana Čička dio, Mraclin, Ključić Brdo, Šiljakovina, Kozjača, Velika Buna, Mala Buna, Gustelnica.

USKRSNI PONEDJELJAK
(ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine)
Dana 13. travnja 2020.godine, ponedjeljak, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju dva puta tjedno, ponedjeljkom i četvrtkom, usluga će biti izvršena na dan slijedećeg redovnog odvoza, u četvrtak, 16.4.2020.godine, s izuzetkom stambenih zgrada kojima će usluga biti izvršena u utorak, 14.4.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza.

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, ponedjeljkom, usluga će biti izvršena u subotu, 18.4.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na dan odvoza, za naselja Ogulinec, Donja Lomnica, Velika Kosnica, Mala Kosnica, Petina, Kobilić, Gudci.

BOŽIĆNI BLAGDANI, 1. dan, BOŽIĆ
(petak, 25. prosinca 2020. godine)
Dana 25.prosinca 2020. godine, petak, neće se odvoziti komunalni otpad

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju dva puta tjedno, utorkom i petkom, usluga će biti izvršena u utorak, 29.12.2020. godine, uključujući i stambene zgrade, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza.

Korisnicima usluge odvoza komunalnog otpada koji odvoz imaju jednom tjedno, petkom, usluga će biti izvršena u ponedjeljak, 28.12.2020.godine, uz uzimanje svih dodataka (vrećica), isključivo i samo na naznačeni dan odvoza, za naselja Okuje, Vukovina, Gornje Podotočje, Lazina Čička, Bapča, Črnkovec, Selnica Ščitarjevska, Lekneno, Trnje, Sasi, Novaki, Strmec Bukevski, Zablatje Posavsko, Sop Bukevski.

Kako naglašavaju iz VG Čistoće, novi raspored odvoza za 2020. biti objavljen najkasnije krajem godine.

Nastavi čitati

Reporter 389 - 19.12.2019.

Facebook

Izdvojeno