Poveži se s nama

Gospodarstvo

Spas za hrvatske voćare: Započela gradnja moderne ULO hladnjače

Vrijednost projekta u Radnoj zoni Rakitovec je 27 milijuna kuna, a hladnjača će biti u funkciji krajem godine

Objavljeno

U Radnoj zoni Rakitovec završili su zemljani radovi te je započela gradnja ULO hladnjače kapaciteta 3.000 tona koja će omogućiti proizvođačima da svoje proizvode, zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji, skladište tijekom cijele godine. Hladnjača vrijedna 27 milijuna kuna bit će u funkciji krajem godine.

“Hladnjača je opremljena najmodernijom opremom, pakirkama i transportnim sredstvima. Tako smo zaokružili svu potrebnu infrastrukturu kako bismo zadržali domaće tržište, osvojili još malo domaćeg tržišta i zadovoljili uvjete koje su nam zadali naši inozemni partneri”, rekao je Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., i dodao kako su se 2005. godine počeli širiti i na susjedna tržišta Italije, Slovenije i Austrije.

“Ja se nadam da će izgradnjom ove hladnjače započeti nova era za naše voćare, era u kojoj će oni moći biti konkurentni na tržištu i stvarati normalan dohodak. S Distributivnim centrom imamo još dosta planova, a jedan od njih je da kroz njega plasiramo školski doručak”, istaknuo je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Direktor Distributivnog centra istaknuo je kako će ova hladnjača riješiti probleme dvije najveće hrvatske voćarske regije, Zagrebačke i Međimurske županije.

“Proizvođači će dobiti čamac za spašavanje jer se hrvatska voćarska proizvodnja davi. U ovome trenutku smo došli na najniže grane. Sve se urotilo protiv nas, neorganiziranost tržišta, elementarne nepogode, jako nelojalan uvoz stare jabuke i proizvođači su došli do trenutka da masovno krče svoje voćnjake te se razmišlja da li se uopće isplati baviti proizvodnjom voća u ovoj državi”, kazao je Bunjevac.

“Prednost ovog Distributivnog centra je što su, uz državu, direktni vlasnici proizvođači. Nema trgovaca i sav profit ide našim zadrugarima. Zadruga ima oko 180 hektara jabuka, a do sada smo ih mogli skladištiti tek do šest mjeseci. Ova hladnjača će omogućiti da jabuke skladištimo do dvije godine, a to je jako velika stvar jer ne moramo prodati proizvod dok ne bude najpovoljniji trenutak”, objasnio je Mario Di Giusti, upravitelj Poljoprivredne zadruge Zagrebački voćnjaci.

16.05.2017. Rakitovec – Počela gradnja ULO hladnjače. Foto: Petra Rožić/Cityportal.hr

Od ukupne vrijednosti projekta, gotovo 23,4 milijuna kuna osigurala je Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Od spomenutog iznosa 19,5 milijuna je iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoja, dok je ostatak od 3,5 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Razliku do ukupne vrijednosti projekta osigurat će Distributivni centar za voće i povrće d.o.o..

Inače, Distributivni centar za voće i povrće d.o.o. osnovan je 2008. godine s namjerom da postane središnje mjesto koje će omogućiti koncentraciju ponude voća i povrća poljoprivrednih proizvođača. Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom od 77,27 posto vlasništva, Grad Velika Gorica s 17,73 posto vlasništva te Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci s 5 posto vlasništva.

Gospodarstvo

Grad objavio natječaj za poljoprivrednike

Uzgoj cvijeća, gljiva i bilja, pčele i ekološka poljoprivreda neke su od grana poljoprivrede obuhvaćene ovim natječajem

Objavljeno

on

Grad Velika Gorica objavio je natječaj za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi u 2020. godini. Poljoprivredna gospodarstva poticaj mogu dobiti za edukaciju i stručno osposobljavanje, nabavu/građenje nove proizvodne opreme, nabavu voćnih sadnica, sadnica jagoda i loznih cjepova, ekološku proizvodnju, uzgoj i držanje pčelinjih zajednica, uzgoj cvijeća, ljekovitog i začinskog bilja, uzgoj gljiva, baždarenje prskalica, premiju osiguranja, umjetno osjemenjivanje krava i junica, krmača i nazimica, kontrolu plodnosti tla na poljoprivrednom gospodarstvu, nabavu strojeva i opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda, uzgoj i držanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja (turopoljska svinja i hrvatski posavac), analizu kontrole mliječnosti, kontrolu kvalitete stočne hrane.

Sve ostale informacije, kao i rokovi te iznosi potpora za pojedine mjere, poljoprivrednici mogu pronaći OVDJE.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Za očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta i do 50.000 kuna potpore

Natječaj je otvoren do 28. svibnja

Objavljeno

on

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta poziva mikro, male i srednje poduzetnike, isključivo obrte, trgovačka društva i zadruge koji izrađuju tradicijske i umjetničke proizvode pretežno ručnim radom i u malim serijama da se prijave na program “Očuvanje i razvoj tradicijskih i umjetničkih obrta“ za 2020. godinu. Za svoju djelatnost mogu dobiti potporu od 20.000 do 50.000 kuna, a opravdana ulaganja smatraju se unapređenje proizvodnje, ulaganje u razvoj novih proizvoda ili usluga, prilagodbu, uređenje i poboljšanje interijera poslovnog i proizvodnog prostora, uvođenje sustava upravljanja kvalitetom, normi i znakova kvalitete, upravljanje i zaštita intelektualnog vlasništva, marketinške aktivnosti i ulaganja za izlazak na nova tržišta te edukaciju i stručno osposobljavanje vlasnika i zaposlenika.

Natječaj je otvoren do 28. svibnja.

 

Nastavi čitati

Gospodarstvo

POČETAK RADOVA: Gradi se nasip koji će u potpunosti spriječiti poplave

Povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle – jedan u nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije.

Objavljeno

on

Započeli su radovi na izgradnji nasipa u općini Orle. Riječ je o transverzalnom nasipu kanala Odra do Savskog nasipa koji će spriječiti poplave kakve su zadesile ovaj kraj 2010. godine. – Nasip je tada pukao na dva mjesta, a upravo tu dionicu vrijednu 45 milijuna kuna saniramo sada, te ćemo po završetku cijelog projekta imati siguran nasip koji će odolijevati visokim vodostajima i u potpunosti spriječiti poplave na području općine Orle, velikogoričkog područja te posebice Čičke Poljane koja je trpjela posljedice poplava. – rekao je direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Radi se naime o vodama koje naviru iz rijeke Kupe u Odru a izgradnjom ovog nasipa radi se spoj na desni Savski nasip te isto tako na nasip oteretnog kanala Odre. Isti projekti se provode i na području Siska, odnosno Odranskog polja.

Projekt je ubrzalo donošenje posebnog zakona Vlade Republike Hrvatske čije je Ministarstvo zaštite okoliša tada moglo djelovati na nizu projekata zaštite od poplava na području Zagrebačke, Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije na čijem području teče rijeka Kupa. – Hrvatske vode će po završetku projekta omogućiti da stanovnici ovog područja kao i njihova imovina budu sigurni od poplava i da zaista one postanu prošlost. Ukupna vrijednost radova je 50,8 milijuna kuna i vjerujem da je to dobro uložen novac. – naglasio je ministar zaštite okoliša Tomislav Čorić. U ime Zagrebačke županije otvorenju radova nazočio je i predsjednik Županijske skupštine Mato Čičak. – Svi znamo koliko je u prošlosti uz rijeku Savu bilo problema s poplavama, posebice 2010. godine. Stoga pozdravljam ovaj projekt i zahvaljujem hrvatskoj Vladi što omogućuje da ovo područje bude sigurnije i ljepše mjesto za život. – poručio je Čičak.

-Ovo je povijesni trenutak za grad Veliku Goricu i susjednu općinu Orle. Ovom fazom završavamo zapravo akciju spašavanja ovog kraja od prirodne nepogode jer se poplave pojavljuju periodično i predstavljaju stalan rizik za stanovnike koji ovdje žive. Šansa je to za budućnost u kojoj neće biti ugroze od zaobalnih voda, zato se zahvaljujem premijeru Plenkoviću, ministru Čoriću kao i izvođaču radova Hrvatskim vodama koje će privesti ovaj važan projekt zaštite od poplava kraju. – rekao je gradonačelnik grada Velike Gorice Dražen Barišić.

-Bojao sam se da ovaj projekt neće ići dalje zbog epidemije, zato sam izuzetno zadovoljan i sretan zbog početka radova na nasipu. Osim sigurnosti koju će nam pružiti, daje nam i mogućnost planiranja daljnjih projekata. – kazao je načelnik općine Orle Ervin Vujica.

Inače, kroz dvije naredne godine Hrvatske vode će izgraditi ukupno 6.825 metara nasipa koji će u svojoj najvećoj visini biti 5 metara, a uz njega će biti i servisna cesta kako bi u kriznim situacijama djelatnici mogli brže i lakše pristupiti nasipu i otkloniti problem. Nasip će onemogućiti ulazak vode iz rijeke Kupe i time osigurati 100 postotnu sigurnost, a sastavni je dio strateškog projekta hrvatske Vlade te je u fazi pripreme za aplikaciju prema Europskoj Uniji. Očekuje se da će se za pokrivanje troškova moći dobiti 85 posto vrijednosti projekta. No, kako bi se održala dinamika radova i što prije završio projekt predfinanciranje su uz potporu naše Vlade osigurale Hrvatske vode.

 

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno