Povežite se s nama

HOTNEWS

FOTO Rakitovec: Požar livade proširio se na dva objekta

Bila je to jedna dosta komplicirana i naporna intervencija, rekli su iz goričke JVP…

Objavljeno

na

Pozar Radna zona Rakitovec2

Suho i vjetrovito vrijeme, jučer zasigurno nije išlo na ruku goričkim vatrogascima. Kako doznajemo iz Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica zabilježeno je čak 6 požara niske trave i raslinja, a od kojih je čak četiri bilo u isto vrijeme. No, najveća intervencija bila je u Rakitovcu.

– U 14:36 zaprimili smo dojavu o požaru drvene građe u Rakitovcu. Radilo se zapravo o istovremenom požaru dvaju objekata, a koji se najvjerojatnije proširio zbog požara trave i niskog raslinja između dva objekta. S obzirom da je riječ o dva velika objekta s puno drvene građe stoga je bilo potrebno više vatrogasaca i vode za gašenje – rekao nam je zapovjednik goričke JVP, Ivica Maceković.

Pozar Radna zona Rakitovec1

Foto: DVD Turopolje

Tako je taj požar, uz osam vatrogasaca goričke Javne vatrogasne postrojbe, a koji su na teren izašli s dva vozila, gasilo i pet vatrogasaca iz DVD-a Buševec s navalnim vozilom, zatim pet vatrogasaca DVD-a Rakitovec i zapovjednim vozilom te šest vatrogasaca s dva vozila iz DVD-a Turopolje.

– Bila je to jedna dosta komplicirana i naporna intervencija koja je potrajala tri sata – dodao je Maceković i još jednom apelirao na sve građane.

Pozar Radna zona Rakitovec

Foto: DVD Turopolje

– Ne palite po vjetrovitom vremenu i večernjim satima. Osigurajte prostor na kojem palite kako ne bi došlo do širenja požara na okolna područja. Također radite to u dogovoru sa zapovjednicima nadležnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji će vam pomoći da to radite na što sigurniji način. Oni će o vremenu početka spaljivanja obavijestiti i vatrogasni operativni centar te će kontrolirati to spaljivanje. Ako nisu u mogućnosti osigurati sigurna spaljivanja, spaljivanja se ne bi smjela raditi – zaključno će Maceković.

 

HOTNEWS

Goričani vole vožnju bez pojasa, a neki su “uhvaćeni” i s promilima

42-godišnji muškarac “napuhao” 2,23 promila u Turopoljskom Markuševcu.

Objavljeno

na

kontrola prometa policija brzina

Gorički vozači i ovog vikenda nisu se držali određenih prometnih propisa i sigurnosnih pravila. U vikend akciji od 23. do 26.rujna, na području policijske postaje Velika Gorica, prometna policija utvrdila je 18 ciljanih, kao i 27 ostalih prekršaja iz domene prometa.

I ovoga puta najviše je bilo vozača koji nisu bili vezani za vrijeme vožnje, njih 7. Zatim ih slijedi pet “uhvaćenih” vozača s promilima u krvi, a njih četvero je koristilo mobitel za vrijeme vožnje. Bilo je tu i prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja na samostalno upravljanje.

Kako su izvijestili iz goričke policije, najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu oko 22 sata kod 42-godišnjeg muškarca. Isti se vozio Ulicom Peršinovec u mjestu Turopoljski Markuševec, a nadzorom kod križanja s Ulicom Stari put utvrđeno je da je imao 2,23 promila alkohola u krvi.

Muškarac je smješten u policijsku postaju do otrježnjenja te je protiv njega podignut Optužni prijedlog redovnim putem.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Teška nesreća na radu u Poslovnoj zoni Meridian 16

Objavljeno

na

Objavio/la

hitna pomoc

Iz zagrebačke policije javljaju o teškoj nesreći koja se sinoć dogodila u tvrtci, koja se nalazi u Poslovnoj zoni Meridian 16 u Velikoj Gorici.

– Jučer, 22. rujna oko 19:30 sati na području Velike Gorice, u Ulici Zelena aleja, 46-godišnji zaposlenik poduzeća upravljao je viličarom u prostoru poduzeća, da bi potom naletio na 26-godišnjeg zaposlenika. Liječnička pomoć pružena mu je u Klinici za traumatologiju, gdje je utvrđeno da je teško ozlijeđen – izvijestili su kratko iz Policijske uprave zagrebačke.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz otvorene dvorišne šupe u Turopolju ukradene dvije ‘motorke’

Objavljeno

na

Objavio/la

motorna pila Stihl

Kako često i zbog vlastitog nemara, neopreza, a možda i prevelike vjere u ljudsko poštenje, ljudi znaju biti laka meta lopovima, pokazuje i ovaj slučaj iz policijskih zapisnika.

– U razdoblju od 6. do 15. rujna u mjestu Turopolje, počinjena je krađa na štetu 68-godišnjaka. U tom je periodu nepoznati lopov došao do otvorene šupe u dvorištu kuće, te ukrao dvije motorne pile marke Stihl, šteta se procjenjuje na 2500 kuna. Da je kojim slučajem ta šupa bar imala lokot, možda se to ne bi dogodilo.- upozoravaju iz velikogoričke policije.

Nastavite čitati

Moja županija

Od 1. listopada redovni studenti vlakom za 75 kuna mjesečno

Riječ je o pilot-projektu koji se provodi u Europskoj godini mladih.

Objavljeno

na

Vlak Zeljeznicka postaja Velika Gorica

Od 1. listopada 2022. pa sve do 30. rujna 2023. godine provodit će se pilot-projekt povoljnijeg željezničkog prijevoza redovnih studenata po jedinstvenoj mjesečnoj karti od 75 kuna (9,95 eura).

Pilot-projekt provodi se u Europskoj godini mladih, a obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja i povremena putovanja, kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na ljetovanje i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području RH.

Realizacija pilot-projekta doprinijet će povećanju mobilnosti studenata, zaustavljanju iseljavanja u urbane sredine i podršci demografskoj revitalizaciji, poboljšanju životnog standarda građana i poticanju korištenja željezničkog prijevoza.

Kako do povoljnije mjesečne karte saznajte ovdje.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će završen 1.prosinca

Investicija je vrijedna 9,7 milijuna kuna, a u centru će biti muzejski depo, multifunkcionalna prezentacijska dvorana, prostori za radionice čuvanja turopoljske baštine, knjižnica, vanjski prostor za dodatna događanja..

Objavljeno

na

Objavio/la

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja radovi2 scaled

Na adresi Šetalište Franje Lučića 15, već bi početkom prosinca trebao bi biti završen Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, najavljeno je na početnoj konferenciji predstavljanja projekta, koji će na 600 kvadrata i tri etaže biti dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našega kraja.

– Radovi su u punom jeku, najteži i najopsežniji radovi su obavljeni. Investicija je vrijedna 9,7 milijuna  kuna, od kojih čak 8,3 milijuna kuna iz europskih fondova. Očekivani završetak radova je 1.prosinca ove godine. Dodatna vrijednost ovog centra je, kako će osim eksponata, ovdje biti provedba programa  čuvanja materijalne i nematerijalne baštine kroz razne radionice, do toga da se sačuva tradicionalna drvna arhitektura i baština našeg hrasta – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar prigodom predstavljanja projekta ‘Izgradnja interpretacijskog centra Muzeja Turopolja’.

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja radovi3

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

A kako je novi centar zamišljen? U opisu projekta se navodi kako će se novi objekt prostirati na tri etaže (podrum, prizemlje i prvi kat) bruto povrsine 695,11 četvornih metara. Objekt ce doprinijeti energetskoj učinkovitosti kroz koristenje LED rasvjete, te dizalice topline, koja je predvidena za hlađenje, ali može i grijati u prijelaznim vremenskim razdobljima. Isto tako, izgradit će se pristup za osobe s invaliditetom (dizalo) kao doprinos promicanju jednakih mogućnosti.

Za podrumsku etažu nabavit će se specializirana oprema za čuvanje i pohranu kulturne baštine-fundusa (muzejski depo), obzirom kako Muzej Turopolja trenutno pohranjuje kulturnu baštinu na četiri neadekvatne lokacije na području grada Velike Gorice. U prizemlju će se urediti multifunkcionalna dvorana, koja će se naknadno opremiti digitalnom tehnologijom, putem koje će se prezentirati kulturna materijalna i nematerijalna baština i na taj nacin pribliziti široj javnosti.

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja radovi1

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Uz prezentacijsku dvoranu, u prizemlju će se urediti i opremiti prostorija u kojoj će se održavati radionice kojima će poticati očuvanje kulturne baštine, najviše kroz učenje raznih tehnika rada (tehnike štikanja, pletenja, građenje drvenih kuća i slično) koje obilježavaju turopoliski kraj. Na etaži prvog kata uredit će se prostori za potrebe djelatnika Muzeja Turopolja (uredi i čajna kuhinja), te za širu javnost (knjižnica). Isto tako, uredit će se okoliš objekta, te na taj način kreirati potencijalni prostor za ljetna događanja ili slično.

Uklanjanjem postojećeg objekta, te izgradnjom novog objekta, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, revitalizirat ce se brownfield lokacije u samome središtu grada. Daljnjim uređenjem stvorit će se dugoročno rješenje za deponiranje dijela muzejskog fundusa, kreirat će se prostor za prezentaciju nematerijalne kulturne baštine uz pomoć digitalnih medija, te će se stvoriti prostor za učenje starih turopoljskih tehnika rada. Na koncu, stvorit će se administrativni uvieti za djelatnike Muzeia Turopolia i na taj nacin omogućiti prosirenje izložbenog prostora u samome muzeju, koje koriste zaposlenici.

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja radovi1

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

Nastavite čitati

Reporter 419 - 22.09.2022.

Facebook

Izdvojeno