Poveži se s nama

Vijesti

Predstavljena lokalna rješenja u borbi protiv energetskog siromaštva – potencijal za nova radna mjesta

U sklopu projekta edukaciju za energetskog savjetnika uspješno je završilo sedam polaznika, kojima je uručeno posebno uvjerenje

Objavljeno

U Velikoj Gorici je održan okrugli stol na temu “Lokalna rješenja u borbi protiv energetskog siromaštva – potencijal za nova radna mjesta” u okviru projekta “Dobra energije u društvenom poduzetništvu” kojeg provodi Zelena energetska zadruga, a sufinanciran je 100% sredstvima Europskog socijalnog fonda. Na okruglom stolu okupili su se predstavnici Zelene energetske zadruge, Obrtničkog učilišta Zagreb, Ekoregije Velika Gorica, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, predstavnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije, predstavnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti te energetski savjetnici educirani u okviru projekta.

Ivan Zoković iz ZEZ-a je ukratko predstavio projekt „Dobra energija u društvenom poduzetništvu“ u sklopu kojega je bila održana edukacija za energetske savjetnike u Velikoj Gorici. Predstavnik ZEZ-a govorio je i o primjerima dobre prakse iz Grčke, Njemačke i Danske te iznio različite modele financiranja programa energetskog siromaštva.

Slavica Robić iz DOOR-a je sve prisutne upoznala s pojmom energetskog siromaštva i važnosti u jačanju kapaciteta u borbi s tim problemom. Predstavila je njihova iskustva s projekata u okviru kojih su obavljali energetska savjetovanja na području Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, kao i iskustva iz drugih članica EU, te je podijelila svoja saznanja vezana uz nacionalnu politiku obzirom da je i DOOR sudjelovao u kreiranju tih politika. Kroz 4. Nacionalni akcijski plan za energetsku učinkovitost planirane su dvije mjere u borbi protiv energetskog siromaštva, od čega se prva odnosi na izgradnju kapaciteta JLS-ova u borbi protiv energetskog siromaštva. Također, predstavila je i natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća čija objava se očekuje do kraja godine, a koji bi trebao u bodovanju uključiti kriterij energetskog siromaštva.

U ime HZZ-a Hijacinta Švabelj je predstavila mjere zapošljavanja te njihove kriterije. Najveći naglasak bio je na mogućnostima zapošljavanja energetskih savjetnika putem mjere javnog rada. Prisutne je upoznala s procedurom prijave programa javnog rada te različitim skupinama korisnika i kriterijima ocjenjivanja programa.

Predsjednik Ekoregije Velika Gorica, Josip Kolarec, iznio je prijedloge o prilikama za zapošljavanje u privatnom sektoru i suradnji s Gradskim stambenim gospodarstvom Velika Gorica i drugim dionicima iz grada Velike Gorice. Predstavnici ZEZ-a i DOOR-a predstavili su različite modele financiranja, suradnje s gradovima i izradu programa borbe protiv energetskog siromaštva te primjere iz prakse poput programa suradnje energetskih savjetnika s javnim i privatnim sektorom u Irskoj, programima UNDP-a i sl.

Sljedeći koraci u realizaciji ciljeva je izrada programa za sprječavanje energetskog siromaštva na području Velike Gorice pod vodstvom Ekoregije Velika Gorica uz potporu DOOR-a, predstavnika Centra za socijalnu skrb Velika Gorica, DOOR-a, ZEZ-a, predstavnika Grada Velika Gorica i HZZ-a, te prijava energetskih savjetnika na mjere javnih radova. Svi prisutni su se složili da je energetsko savjetovanje društveno koristan rad koji treba poduprijeti te da su javni radovi idealan start iz kojeg se može razviti dugotrajnija priča.

U sklopu projekta edukaciju za energetskog savjetnika uspješno je završilo sedam polaznika, kojima je uručeno uvjerenje o usavršavanju za “Savjetnike za učinkovitu potrošnju energije i vode u kućanstvima”.

Vijesti

FOTO Ritam proljetnog dana u Gradu

Objavljeno

on

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Lijep proljetni dan bio je veliki mamac za Goričane da iziđu iz svoji kuća odnosno stanova na otvoreni prostor, ali su ipak othrvali kušnji i nije ih bilo u većem broju u parkovima odnosno na ulicama. Najčešće ih se moglo vidjeti na biciklima, uglavnom parovi te roditelji s djecom.

28.03.2020. Velika Gorica. Ritam proljetnog dana u Gradu. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Nakon 20 sati na ulicama se rijetko moglo zamijetiti prolaznika, koji je žurio doma i kućnog ljubimca u kratkoj šetnji. Nije bilo ni prometa, poneki taxi.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Vijesti

FOTO VIJEST Opet morala reagirati ophodnja Civilne zaštite?!

Nekima među nama stalna upozorenja nisu dovoljna…

Objavljeno

on

Upozorenja su stalna, molbe i preporuke, a restrikcije na trenutke vrlo rigorozna. Međutim, neki među nama kao da odbijaju čuti i shvatiti… Ophodnja Civilne zaštite tako je i večeras morala intervenirati u Velikoj Gorici zbog nepoštivanja odluka Nacionalnog stožera od strane neodgovornih pojedinaca. Prevedeno, radi se o, naravno, okupljanju većeg broja pojedinaca, društva koje očito misli kako “neće baš nas”. Pa ponovimo još jednom… Ostani doma, izbjegavaj okupljanja!

Nastavi čitati

Vijesti

U Gorici 12 oboljelih, prvi slučaj zaraze u općini Kravarsko

Objavljeno

on

Velika Gorica krajem dana bilježi 12, a općine 3 oboljela od COVID-19. U općini Pokupsko, podsjetimo, dvije su osobe zaražene kornavirusom, dok je prvi slučaj zaraze zabilježen i u općini Kravarsko.

– U zbirnim podacima Zagrebačke županije, podaci općina zbrajaju se u podatke gradova kojima gravitiraju. Iz tog razloga u tablici Zagrebačke županije za Veliku Goricu stoji broj od 15 zaraženih osoba – objasnili su iz Stožera civilne zaštite Grada Velike Gorice.

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno