Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Pod motom ‘Volim život’ počeli su Dani osoba s invaliditetom

Otvorena je izložba fotografija i rukotvorina Udruge Suncokret

Objavljeno

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, večeras su u Velikoj Gorici počeli Dani osoba s invaliditetom, koji će se pod motom ‘Volim život’ održavati do subote, 9. prosinca.

O projektima koji će im unaprijediti život te o njihovim potrebama, poput adekvatnijih prostora za rad udruga, govorilo se na tradicionalnom susretu gradonačelnika Dražena Barišića i građana s invaliditetom.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Jedna od organizatorica projekta ‘Volim život’, Petra Žuvela, istaknula je važnost provođenja Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koja je omogućila dobivanje posebnog transportnog vozila, realizaciju savjetovališta za djecu s teškoćama u razvoju i projekta osobnog asistenta u nastavi.

„Grad Velika Gorica prepoznao je naše potrebe i probleme u okviru Strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom, koju provodi već devet godina. Nakon prve i druge Strategije, u pripremi je i treća. Taj dokument nama je jako važan jer je sustavan i na stručan način planira mnoge programe i aktivnosti koje utječu na kvalitetu našeg života u svim životnim područjima“, kazala je Žuvela.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Gradonačelnik Barišić je istaknuo kako će treća Strategija od 2018. do 2022. godine biti iskorak prema naprijed.

„Kada govorimo o prijevozu osoba s invaliditetom, potreba je za više od jednog vozila te Grad treba razmišljati o nabavci još jednog. Također, kada su u pitanju vrtići za djecu s posebnim potrebama, nije dovoljan samo nedavno otvoreni vrtić u Cvjetnom naselju. Mogućnosti će se uvijek naći ako ćemo biti razumni i svi zajedno sudjelovati u izradi te Strategije“, rekao je Barišić, ističući kako je od realiziranih projekta iznimno važna integracija učenika s teškoćama u razvoju u redovan obrazovni sustav.

„To je omogućio projekt Svako dijete ima pravo na obrazovanje, za koji smo iz europskog socijalnog fonda uspjeli povući čak 9,4 milijuna kuna. Sredstva su bila dovoljna za 53 djece u četiri školske godine, u našim osnovnim školama. S obzirom da su potrebe bile veće, još smo iz vlastitog proračuna s 450 tisuća kuna osigurali plaće za 13 pomoćnika u nastavi. Ukupno je to gotovo 10 milijuna kuna za četiri godine“, rekao je Barišić.

04.12.2017. – Velika Gorica – Dani osoba s invaliditetom. Foto: Miljenko Milanović/Cityportal.hr

Na kraju susreta prikazan je film o Udruzi Suncokret, nakon čega je otvorena izložba fotografija i rukotvorina, također Udruge Suncokret.

Galerija fotografija:

HOTNEWS

Još jedan dan bez novooboljelih u Velikoj Gorici i susjednim općinama

Nema novih ozdravljenja

Objavljeno

on

Iz Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije danas su izvijestili kako na području Velike Gorice i susjednih općina nema novooboljelih osoba od COVID-19. Situacija je ista i u ostatku županije, gdje već 22 dana zaredom nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

Na području Zagrebačke županije do sada je ozdravilo osoba, a četiri su preminule.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Otvoren Arheološki park Andautonija

Besplatno se prošetajte i zavirite u prošlost Ščitarjeva

Objavljeno

on

Arheološki park Andautonija otvorio je danas svoja vrata posjetiteljima. Dobra je to prilika da se malo prošetate i zavirite u antičku povijest ovog kraja.

– 16. i 17. svibnja nema organiziranih događanja, no pozivamo Vas da svoje slobodno vrijeme tijekom vikenda provedete u razgledu i šetnji parkom. U subotu 16. svibnja ulaz u Arheološki park Andautonija je besplatan – poručili su iz Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Ovo arheološko nalazište možete posjetiti vikendom od 12 do 18 sati, a radnim danom mogu doći samo najavljene grupe. Park je zatvoren u dane blagdana, a više o svim događanjima možete više doznati na web stranici Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Uručena nova vozila za patronažnu službu

Ključeve vozila ravnatelju županijskog Doma zdravlja Većeslavu Bergmanu uručio je u Samoboru župan Stjepan Kožić.

Objavljeno

on

Patronažna služba Doma zdravlja Zagrebačke županije, u čijim ispostavama radi 61 patronažna sestra, dobila je 11 novih vozila marke  Mitsubishi ukupne vrijednosti gotovo 860 tisuća kuna. Nova vozila uručena su ispred ispostave Doma zdravlja u Samoboru koji je dobio pet vozila, dok će po jedno vozilo koristiti patronažna služba u ispostavama Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec, Zaprešić i Dugo Selo.  – U posljednje 3 godine nabavljena su 33 nova vozila, a uz ovaj novi vozni park je to ukupno 44 čija je ukupna vrijednost gotovo 3 milijuna kuna, što dokazuje da kontinuirano ulažemo u zdravstvo.- naglasio je prilikom predaje ključeva vozila župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Patronažna služba sa svojim timovima kućne njege i palijativne skrbi, važan je segment zdravstvene zaštite jer brine o korisnicima od najranije dobi, od kućnih posjeta rodiljama i bebama pa do održavanja zdravlja naših najstarijih stanovnika. Inače, Zagrebačka županija u zdravstvo ulaže i na druge načine, prije svega u energetsku obnovu, a rebalansom Proračuna koji je u pripremi zdravstvo Zagrebačke županije neće biti zakinuto. – Nastavljamo i dalje prema popisu prioriteta iz prošle godine nabavku neophodne opreme, dok su neke nabave uslijed epidemije stavljene na čekanje. – kazao je ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije Većeslav Bergman. Nova će vozila pridonijeti kvaliteti zdravstvene zaštite na području Zagrebačke županije kako bi patronažne sestre sigurnije i brže stizale do svojih korisnika.

Nastavi čitati

Reporter 393 - 21.05.2020.

Facebook

Izdvojeno