Poveži se s nama

HOTNEWS

Patronažnim sestrama i mobilnim palijativnim timovima 11 novih vozila

Dom zdravlja Zagrebačke županije, prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila

Objavljeno

Patronažnim sestrama osam ispostava županijskoga Doma zdravlja i mobilnim palijativnim timovima koji od 1. lipnja rade u ispostavama Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu uručeni su ključevi novih vozila.

Ukupna vrijednost 11 vozila je 720.000 kuna, a nabavljena su decentraliziranim sredstvima Zagrebačke županije. Ključeve je medicinskim djelatnicama uručio župan Stjepan Kožić.

„Vozila nabavljamo u kontinuitetu, a ove godine njihova je nabava proširena i na palijativu. Prepoznali smo potrebu palijativne skrbi, koja je potrebna sve većem broju osoba. Mislim da će ona značajno pripomoći i obiteljima i palijativnim pacijentima“, rekao je župan, dodavši da Županija u primarnu zdravstvenu zaštitu ulaže značajna sredstva.

„Pacijenti u ruralnim prostorima trebaju imati istu zdravstvenu skrb kao i oni u većim sredinama“, naglasio je župan, rekavši da je Županija ove godine za rad ustanova u zdravstvu predvidjela u proračunu 60 milijuna kuna.

„Radi se o decentraliziranim, ali i vlastitim sredstvima Županije kojima želimo izbalansirati primarnu zdravstvenu zaštitu. Želimo da svi pacijenti u županiji imaju jednaki tretman“, dodao je.

Dom zdravlja Zagrebačke županije, prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila. Godišnje između 10 i 12 vozila.

„Registrirali smo dvije nove djelatnosti – kućnu njegu i palijativnu skrb, tako da od 11 nabavljenih vozila osam ide za patronažu i kućnu njegu, a tri za potrebe timova palijativne skrbi. U ispostavama Doma zdravlja rade 52-je patronažne sestre, imamo ugovoreno i 13 osoba za kućnu njegu i svi oni trebaju imati svoje vozilo. U našim, više ruralnim, nego urbanim sredinama, bez adekvatnog vozila je nemoguće funkcionirati“, rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja.

Primopredaja ključeva novih vozila obavljena je u Samoboru, pa je prisutne, u ime grada domaćina, pozdravila zamjenica gradonačelnika Samobora Sanja Horvat Iveković.

U kraćem obraćanju prisutnima župan Kožić je govorio i o ulaganjima Županije u energetsku obnovu ispostava Doma zdravlja.

„Ugovoreni su radovi za energetsku obnovu ispostave Doma zdravlja u Vrbovcu. Radovi su vrijedni 2,1 milijun kuna, od čega je 50 posto osigurano iz fondova EU. Najesen kreće i obnova ispostave Doma zdravlja u Jastrebarskom. Radovi su vrijedni 2,5 milijuna kuna, od čega također 50 posto otpada na bespovratna sredstva EU, a ostatak financira Zagrebačka županija“, rekao je župan.

Primopredaji ključeva novih vozila prisustvovala je i zamjenica župana Nadica Žužak.

HOTNEWS

MIG-ovi u akciji do petka

Letačke aktivnosti provodit će se od 11 do 16 sati

Objavljeno

on

Piloti 191. Eskadrile lovačkih aviona 91. krila do petka će provoditi redovite letačke aktivnosti. Zrakoplovi će letjeti iznad Zagrebačke, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Sisačko-Moslavačke i Požeško-slavonske županije svaki dan od 11 do 16 sati. Tijekom vježbe moguća su probijanja zvučnog zida.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Gradski Stožer civilne zaštite preporučio pojačano čišćenje zajedničkih prostora u zgradama

Potrebno je povremeno dezinficirati ulaz, rukohvate i liftove

Objavljeno

on

Stožer civilne zaštite Grada Velike Gorice apelira na stanare u stambenih zgradama da vode računa o pojačanom čišćenju zajedničkih prostora i povremenom dezinficiranju ulaza, rukohvata, liftova.

Upućuju se predstavnici stanara da navedene mjere dogovore i realiziraju putem svojih izabranih upravitelja zgrada.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Beba iz okolice Vrbovca rođena noćas u vozilu Hitne medicine!

Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19.

Objavljeno

on

Na poziv dispečera, tim hitne medicine Zagrebačke županije iz Ispostave Vrbovec noćas u 22:40 sati je upućen na intervenciju kod trudnice kojoj je pukao vodenjak. Ekipa hitne medicinske pomoći s doktoricom Kristinom Vučemilo i medicinskim tehničarom Goranom Tvorićem, doznali su kako trudnica već dva tjedna kašlje, a u trenutku pregleda imala je i povišenu temperaturu. Epidemiološki nije bila u bliskom socijalnom kontaktu s osobama sumnjivim na COVID-19, a zadnji izlazak iz kuće je bio redovna kontrola. Medicinski tim Zagrebačke županije krenuo je prema KB Merkur, uz najavu da je porod u tijeku. Bolnički tim spremno je dočekao vozilo ispred bolnice na čelu s dr.med. Miom Buršić, specijalizanticom ginekologije. Zdrava djevojčica  rođena je u 23:15 sati u vozilu hitne medicinske službe ispred same bolnice. Novorođenče je smješteno u rodilište a majka je, obzirom na febrilitet i kašalj kao suspektne simptome, najprije prebačena u poseban dio bolnice za pacijente sa sumnjom na COVID-19. S obzirom na hitnost intervencije ni tim Hitne medicine Zagrebačke županije nije bio obučen u zaštitna odijela te su nakon predaje majke i djeteta u KB Merkur u dogovoru s epidemiologom u izolaciji čekali rezultate brisa na COVID-19.

Nakon testiranja je utvrđeno da majka nije pozitivna na COVID-19, te se s bebom uspješno oporavlja u KB Merkur!

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno