Poveži se s nama

Gospodarstvo

Održan ‘Gospodarski forum – obrtništvo Zagrebačke županije’

Objavljeno

Kako bi utvrdili ključne probleme i zadatke s ciljem zaštite, razvoja i promocije obrtništva, Županija i Obrtnička komora Zagreb u Samoboru su organizirali „Gospodarski forum – obrtništvo Zagrebačke županije“.

„Ako sustav gospodarstva dobro funkcionira, onda će biti sredstava i za školstvo, zdravstvo, infrastrukturu… Kroz statističke podatke možemo reći da poduzetništvo županije u cjelini funkcionira relativno dobro. Iako pokazatelji govore da izlazimo iz recesije, trebat će još dosta napora da naši građani to i konkretno osjete“, rekao je župan Kožić. Istaknuo je da je forum organiziran kako bi se čula mišljenja obrtničkih udruženja treba li Županija i koje mjere mijenjati da obrtnicima bude bolje. Izdvojio je subvencioniranje kamate poduzetničkih kredita, što obrtnike, odnosno njihove proizvode, rekao je, čini konkurentnijima na tržištu.

Županija će nastaviti s bespovratnim potporama i subvencijama obrta, u visini od 10.000 do 100.000 kuna za početak poslovanja, povećanje konkurentnosti, za žene poduzetnice, nastupe na sajmovima, za prijavu projekata na EU fondove, nastavit će subvencionirati kamatu poduzetničkih kredita kroz kreditnu liniju „Kreditom do uspjeha“, dodjeljivati potpore udruženjima obrtnika i razvojnim agencijama, kroz poslovanje Regionalne razvojne agencije.

Kako bi se u obrtnička zanimanja privukli mladi i povećala zainteresiranost obrtnika za prijem naučnika, predloženo je promoviranje obrtničkih zanimanja kroz medije (novine i web stranice gradova i Županije), te izrada promotivnih filmova, brošura, letaka.
Također, predloženo je da Županija i gradovi s njezina područja razmotre mogućnost sufinanciranja obrtnika koji primaju naučnike. Nadalje, predlaže se, u suradnji s lokalnim udruženjima obrtnika provesti istraživanje potreba za pojedinim obrtničkim zanimanjima s ciljem što bolje pokrivenosti potreba gospodarstva.

Naglašena je i potreba poticanja specijaliziranih regionalnih sajmova, kako bi se izbjeglo „svaštarenje“ te u supartnerstvu s turističkim zajednicama i potpornim institucijama poduzetnika, sufinanciranje odlazaka obrtnika/poduzetnika na stručne, međunarodne sajmove.

Predstavljen je i program OKZ-a ‘Artifex’, koji obrtnicima, njihovim objedinjavanjem, omogućava povoljnije uvjete nabave energenata, robe i usluga. Za sada u ovaj projekt uključeno 56 dobavljača, poput HEP-a, INE, Bauhausa i Peveca, a pogodnosti projekta iskoristilo je više od 2000 obrtnika. Ukazano je i na potrebu razvoja projekta centara kompetencija u strukovnom obrazovanju, a predloženo je i angažiranje lokalnih obrtnika na manjim poslovima u gradovima i općinama koji nisu regulirani javnom nabavom. Predloženo je i čvršće povezivanje obrta i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u dijelu ugostiteljstva i trgovine.

Gospodarstvo

Izložba bučinog ulja “na čekanju”

Izložba ove vrste ulja je jedinstvena u Europi a zajednički ju organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Objavljeno

on

Zbog epidemije uzrokovane korona virusom zabranjena je bilo kakva aktivnost ili organizacija događaja, te su organizatori 10. Izložbe bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske i 3. međunarodne izložbe bučinog ulja Alpe-Jadran odgodili ranije najavljeno prikupljanje uzoraka bučinog ulja.

Za sada nisu odustali od održavanja ovogodišnje izložbe, te će čekati razvoj zdravstvene situacije u državi i sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite prolongirati datum događanja. Kada se za to steknu uvjeti, kontaktirati će proizvođače kako bi se dogovorili o novom terminu izložbe.

Ove je godine u planu dodatno proširenje manifestacije, podizanje kriterija ocjenjivanja na najvišu europsku razinu, promocija na gastro-sajmovima u Francuskoj, ali i drugim državama kako bi postao prepoznatljiv i traženi proizvod u cijeloj Europi. No, čini se da će ovo posljednje ipak pričekati neka bolje vremena i zaustavljanje pandemije koja trenutno potresa cijeli svijet.

Inače, ovo visokokvalitetno ulje smanjuje kolesterol u krvi, stoga djeluje kao prevencija od arteroskleroze, zatim poboljšava imunološki sustav, pozitivno utječe na vid, pozitivno utječe na raspoloženje te olakšava učenje i koncentraciju. Stoga, imate li zalihu ovog delikatesnog ulja, svakako ga je preporučljivo ubaciti u svakodnevnu prehranu, kako bi u ovo izazovno razdoblje ostali zdravi. Preporučuje se uporaba 1 do 3 čajne žlice dnevno, samostalno ili sa salatom, umakom ili nekim kuhanim prilogom.

Izložbu bučinog ulja sjeverozapadne Hrvatske zajednički organiziraju Varaždinska, Međimurska, Krapinsko-zagorska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Sastali se predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije

Razgovaralo se o potporama, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva

Objavljeno

on

U Zagrebačkoj županiji na poziv Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije jučer su se sastali predstavnici vinogradarsko-vinskih udruga Zagrebačke županije. Razgovaralo se o planiranim mjerama potpora, aktivnostima i projektima iz područja vinogradarstva i vinarstva u ovoj godini. Predstavnici udruga informirani su tijeku priprema za 3. Reviju najboljih vina Zagrebačke županije, koja će se održati 12. ožujka u The Westin Zagreb hotelu u Kristalnoj dvorani od 13 do 19 sati.

Nastavi čitati

CityLIGHTS

VIDEO Na 5. Obrtničkom forumu predstavljene izmjene i dopune Zakona o obrtu

Početkom 2019. godine u Zagrebačkoj županiji bilo je 5.042 obrta, a početkom ove godine ta se brojka povećala na 5.526. Je li to znak laganog oporavka obrtništva? Odgovor smo dobili na Obrtničkom forumu u Velikoj Gorici – gradu s najvećim brojem obrtnika u Zagrebačkoj županiji.

Objavljeno

on

Domagoj Ilečić, pročelnik za poduzetništvo, investicije i EU fondove grada Velike Gorice: “Obrtnici su oduvijek bili pokretač gospodarstva u Velikoj Gorici, i naša snaga, i motor razvoja.”

 

Nastavi čitati

Reporter 391 - 12.03.2020.

Facebook

Izdvojeno