Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Krijes obasjao Lukavec za kraj Turopoljskog Jurjeva

Uz Jurjevo je proslavljen i Dan turopoljskog banderija, a u njihovu čast okupilo se 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske

Objavljeno

Paljenjem krijesa završilo je 25. Turopoljsko Jurjevo u 300 godina starom Lukavec gradu. Dvodnevna manifestacija prezentirala je najbolje od Turopolja i njegovu tradiciju, a u sklopu nje održano je i 1. Svjetsko natjecanje u pripremanju kotlovine te izložba konja ‘Hrvatski posavac’.

“Mi se nastojimo držati tradicije, povijesnih činjenica i Jurjevskih običaja koji su zaštićeno kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Jurjevom obilježavamo početak gospodarske poljoprivredne godine, tada se po prvi put krenulo u poljoprivredne radove, a blago je izlazilo na pašu. Jurjevo je u Turopolju na razini blagdana”, rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske koja, uz podršku Grada Velike Gorice i Turističke zajednice grada Velike Gorice, organizira Turopoljsko Jurjevo.

“Nije mi prvi put, bio sam već prije i sviđa mi se. Paljenje krijesa mi je najzanimljivije, ali došli smo vidjeti i domaće proizvode te folklor jer su cure išle na njega”, rekao je jedan od posjetitelja Jurjeva.

23.04.2017. Lukavec – Održano 25. Turopoljsko Jurjevo. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Jako sam zadovoljan. Vidim da su zadovoljni i naši Turopoljci i gosti. Jurjevo je doista postalo brend, a lijepo je kad se brend temelji na tradiciji, povijesti i dijelu našeg identiteta. Hvala svima koji su to održali, i u ono puno teže vrijeme, kako bi mi danas znali tko smo, što smo, gdje smo i od čega smo satkani”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić i najavio projekt ‘Ladova‘, središnjeg nacionalnog centra Ansambla LADO, koji će svoje mjesto naći upravo u blizini lukavečkog dvorca.

Turopoljsko Jurjevo ove je godine imalo puno sadržaja. Pa su tako organizatori postavili izložbu ‘Jurjevo u Turopolju’, posjetitelji su mogli isprobati i kupiti domaće proizvode na sajmu ili se pak voziti kočijama. Na turopoljskom gruntu prikazani su Jurjevski običaji, projekt ‘Od lana haljina tkana‘ te rad s konjima.

“Radimo dvorac od kartona i kolaža. Do sad smo vijele djecu koja se voze u drvenim pletenim košarama koje okreće jedan mladi dečko i ne treba mu motor. Vidjeli smo narodne nošnje i kako su ljudi prije bili obučeni, a kupili smo igračku – drveni samostrel“, kaže posjetiteljica Jurjeva.

Turopoljska udruga skauta ‘Tur’ postavila je kod dvorca svoj kamp, a upravo su njeni članovi i složili jurjevski krijes. Pregršt događanja u Lukavcu pratio je bogat kulturno-umjetnički te zabavni program.

“Na mom štandu se nalaze rukotvorine rađene na tkalačkom stanu. Imam lanene nadstolnjake, pletene čarape, šlape, ‘nakurnjake‘ i kape. Radim to odmalena i želim očuvati svoju tradiciju, ali voljela bih i da to netko nastavi raditi da ne izumre”, objasnila je Ruža Ratkić.

Dan Turopoljskog banderija

Na samo Jurjevo obilježava se i Dan turopoljskog banderija, posvijesne vojne postrojbe čiji vod koji danas broji 35 članova. Na proslavu njihova dana, banderijalcima je u goste došlo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a sve su se one, na čelu s Turopoljskim banderijem, postrojile ispred dvorca. Nešto kasnije, vojne postrojbe pucale su iz kubura i topova te tako pokazale i svoje vojno umijeće.

Galerija fotografija

 

 

HOTNEWS

FOTO Gorica i Zadar u finalu slavljeničkog turnira

Objavljeno

on

Proslava obljetnice 50. godina košarke u Velikoj Gorici započela je jučer turnirom u Gradskoj sportskoj dvorani na kojem sudjeluju KK Cibona, KK Zadar, Temp-Sumz Revda i domaćin KK Gorica. U prvoj utakmici vječnih rivala Cibone i Zadra pobijedili su nešto agresivniji Zadrani, koji su imali vodstvo tijekom cijele utakmice. Rezultat u korist Zadra prelomljen je u posljednjoj četvrtini, kada je napravljena velika razlika 87:74 dovoljna za konačni trijumf.

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

U drugoj utakmici sastali su se Gorica i Temp-Sumz Revda, klub koji je u prošloj sezoni u ruskoj Super ligi u regularnoj sezoni od 30 utakmica (21/9) osvojio 3. mjesto. Rusi su otvorili utakmicu s 5 trica i završili poluvrijeme s vodstvom 29:36. Vidno iznervirani trener Gorice Josip Sesar bio je vrlo žestok u poluvremenu prigodom obraćanja svojim igračima i to je imalo očekivani učinak. U trećoj dionici zaostatak je smanjen na minus 6 (52:58), posljednju četvrtinu Gorica je dobila 18:10, dovoljno za pobjedu 82:80 u vrlo uzbudljivoj završnici!

13.09.2019. Velika Gorica. KK Gorica – 50. godina košarke u Velikoj Gorici. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Danas u Gradskoj sportskoj dvorani za 3. mjesto u 15 sati igraju Cibona i Temp-Sumz Revda, finalni susret Gorice i Zadra na programu je u 17 sati. U 11 sati je svečana akademija u dvorani Pučkog otvorenog učilišta.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Turističke pristojbe iznajmljivača ostaju na zakonskom mimimumu

Najposjećeniji županijski gradovi su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja. Turističke pristojbe koje plaćaju iznajmljivači, lokalne jedinice samouprave zadržale su na zakonskom minimumu.

Objavljeno

on

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije donesena je Odluka o visini turističke pristojbe za 2020. godinu za područje Županije. Po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima pristojbe se kreću od 7 do 12 kuna, ovisno o pojedinom gradu i općini, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

Naime, temeljem novog Zakona iz svibnja ove godine turistička pristojba predstavlja prihod turističkih zajednica. 65 posto prihoda ide lokalnoj turističkoj zajednici koja 30 posto prosljeđuje općini ili gradu, zatim 15 posto ukupnog prihoda odlazi županijskoj turističkoj zajednici i na posljetku preostalih 20 posto dobiva Hrvatska turistička zajednica.Skupština je donijela Odluku na temelju zahtjeva koje su Županiji uputile lokalne turističke zajednice. “Pojedine pristojbe su povećane za nekoliko kuna, ali samo one koje su dužni platiti turisti prilikom noćenja u turističkim objektima.“ – naglasio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić.

Inače, visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu po 200 kuna i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna. Dodajmo kako turistička pristojba koju plaća iznajmljivač za sebe i članove uže obitelji u godišnjem paušalnom iznosu za sve jedinice lokalne samouprave na području županije za prvog i drugog člana iznosi po 60 kuna, a za svakog sljedećeg 25 kuna.

Interes turista za posjet Zagrebačkoj županiji i dalje je u porastu, ističe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović. Prema podacima sustava eVisitor Zagrebačku županiju je tijekom prvih osam mjeseci 2019. godine posjetilo 18 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine, a za 18 posto je porastao i broj turističkih noćenja. Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja.

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost, po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije:

Područje (JLS)Razdoblje
1.4. –30.9.ostalo
Gradovi:
Ivanić-Grad, Samobor, Zaprešić, Velika Gorica
12,00 kn12,00 kn
Grad Jastrebarsko12,00 kn11,00 kn
Gradovi:

Sveta Nedelja, Dugo Selo

 

Općine:
Brdovec, Marija Gorica, Dubravica
10,00 kn10,00 kn
Gradovi:
Sveti Ivan Zelina, Vrbovec,

 

Općine:
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Žumberak
10,00 kn7,00 kn

 

Visina turističke pristojbe za osobe koje koriste uslugu noćenja u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost iz skupine Kampovi po osobi i noćenju na području Zagrebačke županije:

Područje (JLS)Razdoblje
1.4. –30.9.ostalo
Grad Jastrebarsko10,00 kn7,00 kn
Gradovi:
Sveta Nedelja, Samobor, Zaprešić, Velika Gorica, Dugo Selo
Općine:
Brdovec, Marija Gorica, Dubravica
8,00 kn8,00 kn
Gradovi:
Ivanić – Grad, Sveti Ivan Zelina, Vrbovec

 

Općine:
Bedenica, Bistra, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Jakovlje, Klinča Sela, Kloštar Ivanić, Krašić, Kravarsko, Križ, Luka, Orle, Pisarovina, Pokupsko, Preseka, Pušća, Rakovec, Rugvica, Stupnik, Žumberak
8,00 kn5,00 kn

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO Rekonstruirana Ulica Kolarci-Zagorci

Vrijednost radova 5.473.252,50 kuna

Objavljeno

on

Radovi na rekonstrukciji prometnice Zagorci-Kolarci su gotovi, a mještani pojedinih naselja napokon mogu odahnuti. U sklopu rekonstrukcije prometnice postavljen je i sustav odvodnje oborinskih voda, koji bi trebao spriječiti stvaranje novih klizišta. Mještani naselja kojim prolazi ova prometnica napokon su dobili modernu cestu s pješačkim stazama.

Vrijednost izvedenih radova je 5.473.252,50 kuna, a većim dijelom sufinanciran je sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

Reporter 385 - 29.08.2019.

Facebook

Izdvojeno