Poveži se s nama

HOTNEWS

FOTO Krijes obasjao Lukavec za kraj Turopoljskog Jurjeva

Uz Jurjevo je proslavljen i Dan turopoljskog banderija, a u njihovu čast okupilo se 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske

Objavljeno

Paljenjem krijesa završilo je 25. Turopoljsko Jurjevo u 300 godina starom Lukavec gradu. Dvodnevna manifestacija prezentirala je najbolje od Turopolja i njegovu tradiciju, a u sklopu nje održano je i 1. Svjetsko natjecanje u pripremanju kotlovine te izložba konja ‘Hrvatski posavac’.

“Mi se nastojimo držati tradicije, povijesnih činjenica i Jurjevskih običaja koji su zaštićeno kulturno nematerijalno dobro Republike Hrvatske. Jurjevom obilježavamo početak gospodarske poljoprivredne godine, tada se po prvi put krenulo u poljoprivredne radove, a blago je izlazilo na pašu. Jurjevo je u Turopolju na razini blagdana”, rekao je Juraj pl. Odrčić, župan Plemenite opčine turopoljske koja, uz podršku Grada Velike Gorice i Turističke zajednice grada Velike Gorice, organizira Turopoljsko Jurjevo.

“Nije mi prvi put, bio sam već prije i sviđa mi se. Paljenje krijesa mi je najzanimljivije, ali došli smo vidjeti i domaće proizvode te folklor jer su cure išle na njega”, rekao je jedan od posjetitelja Jurjeva.

23.04.2017. Lukavec – Održano 25. Turopoljsko Jurjevo. Foto: Vanja Stanojević/Cityportal.hr

“Jako sam zadovoljan. Vidim da su zadovoljni i naši Turopoljci i gosti. Jurjevo je doista postalo brend, a lijepo je kad se brend temelji na tradiciji, povijesti i dijelu našeg identiteta. Hvala svima koji su to održali, i u ono puno teže vrijeme, kako bi mi danas znali tko smo, što smo, gdje smo i od čega smo satkani”, rekao je gradonačelnik Dražen Barišić i najavio projekt ‘Ladova‘, središnjeg nacionalnog centra Ansambla LADO, koji će svoje mjesto naći upravo u blizini lukavečkog dvorca.

Turopoljsko Jurjevo ove je godine imalo puno sadržaja. Pa su tako organizatori postavili izložbu ‘Jurjevo u Turopolju’, posjetitelji su mogli isprobati i kupiti domaće proizvode na sajmu ili se pak voziti kočijama. Na turopoljskom gruntu prikazani su Jurjevski običaji, projekt ‘Od lana haljina tkana‘ te rad s konjima.

“Radimo dvorac od kartona i kolaža. Do sad smo vijele djecu koja se voze u drvenim pletenim košarama koje okreće jedan mladi dečko i ne treba mu motor. Vidjeli smo narodne nošnje i kako su ljudi prije bili obučeni, a kupili smo igračku – drveni samostrel“, kaže posjetiteljica Jurjeva.

Turopoljska udruga skauta ‘Tur’ postavila je kod dvorca svoj kamp, a upravo su njeni članovi i složili jurjevski krijes. Pregršt događanja u Lukavcu pratio je bogat kulturno-umjetnički te zabavni program.

“Na mom štandu se nalaze rukotvorine rađene na tkalačkom stanu. Imam lanene nadstolnjake, pletene čarape, šlape, ‘nakurnjake‘ i kape. Radim to odmalena i želim očuvati svoju tradiciju, ali voljela bih i da to netko nastavi raditi da ne izumre”, objasnila je Ruža Ratkić.

Dan Turopoljskog banderija

Na samo Jurjevo obilježava se i Dan turopoljskog banderija, posvijesne vojne postrojbe čiji vod koji danas broji 35 članova. Na proslavu njihova dana, banderijalcima je u goste došlo 13 povijesnih postrojbi iz cijele Hrvatske, a sve su se one, na čelu s Turopoljskim banderijem, postrojile ispred dvorca. Nešto kasnije, vojne postrojbe pucale su iz kubura i topova te tako pokazale i svoje vojno umijeće.

Galerija fotografija

 

 

HOTNEWS

FOTO Župnik i vinogradari u Kosnici svečano krstili mošt u vino

Objavljeno

on

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Blagdan Sv. Martina, Martinje, proslavljeno je tijekom vikenda diljem Turopolja i Vukomeričkih gorica ceremonijalom simboličnog prevođenja mošta u mlado vino (”krštenje vina”). U Kosnici su sinoć tradicionalnu manifestaciju organizirali župnik Stjepan Tenšek, Udruga vinogradara i vinara Grozd i DVD Kosnica. Nakon mise u Crkvi Svetog Martina u Šćitarjevu spomenuti ceremonijal, špelancija, izveden je u Vatrogasnom domu u Kosnici, koji je bio premali da primi sve pajdaše i pajdašice.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Špelanciju je vodio meštar martinjskog ceremonijala i pučki pjesnik Stjepan Vitez, a kuma je bila Snježana Dijanežević, ovogodišnja prva pratilja najuzornije hrvatske seoske žene. Nakon podužeg podsjećanja na Svetog Martina, čitanja martinjskog statuta i litanija prešlo se na kušanje mladog vina.

10.11.2019. Kosnica. Blagdan Sv. Martina, Martinje. Foto: David Jolić/cityportal.hr

Vojni kapelan Željko Savić vodio je zajedničku molitvu prije uživanja u bogatoj trpezi te zabavu uz odličnu živu svirku i pjesmu. Vrijedni članovi DVD Kosnica i djelatnice u kuhinji sve su besprijekorno pripremili i servirali posjetiteljima. Muzički program živom svirkom i pjesmom odradila je tročlana grupa Party Time.

Galerija fotografija

Nastavi čitati

HOTNEWS

Tri gola Mraclina za tri boda u Obrezini

Objavljeno

on

1. ŽUPANIJSKA LIGA ISTOK , 13. kolo

U borbenoj i zanimljivoj utakmici u Obrezini Mraclin je poveo u prvom poluvremenu iz kaznenog udarca, precizan sa bijele točke bio je Ladislav Roginić. U drugoj polovici dvoboja neizvjesno je bilo na obje strane. U 78. minuti sijevnula je kontra Mraclina preko Ivana Kosa koji je uputio snažan udarac u vrata domaćih koji golman Dominik Treščec neutralizira odbijancem. Odbijena lopta dolazi do Brune Augustića najboljeg strijelca mraclinske momčadi, koji sa desetak metara ne griješi. Intenzitet utakmice tada je znatno pao, no Mraclin je uspio stići do još jednog gola. U 83. minuti Josip Jurić je sa lijeve strane odličnom asistencijom pronašao Petra Bartolića u blizini gola, koji se odlično snašao i pogodio za konačnih 0:3.

MLADOST (O) – MRACLIN 0:3

OBREZINA. ŠRC Obrezina. Gledatelja 100.
Sudac: Kokot (Vrbovec). Pomoćnici: Čerkez i Crnoja.

STRIJELCI: 0:1 – Roginić (35 – 11 m), 0:2 – Augustić (78), 0:3 – Bartolić (83).

MLADOST (O): Treščec, Martinić, Perić (od 81. Jelić), M. Tadić, Sejfović, Crepulja, Periša, Zrnčić (od 66. J. Tadić), Muslija (od 46. Kuhar), Šorša (od 76. S. Tadić), Smajić (od 46. Antolović). TRENER: Josip Tadić.

MRACLIN: Dražić, Petravić (od 89. A. Dolibašić), J. Domitrović, M. Kos, Desput, J. Dolibašić, Bartolić (od 85. J. Cvetnić), Jurić (od 89. Cota), Augustić (od 84. Guduraš), Roginić, I. Kos (od 89. Golubić). TRENER: Marko Pancirov.

Nastavi čitati

HOTNEWS

VIDEO City puls: Od zimnice a la Kurilovec do odbačenih stvari u muzeju!

Pogledajte što je u gradu zabilježila naša kamera!

Objavljeno

on

Nastavi čitati

Reporter 387 - 24.10.2019.

Facebook

Izdvojeno