Poveži se s nama

CityTV

VIDEO Otac i kćer u Kurilovcu pokrenuli tvornicu čokoladnih slastica

Obitelj Marković proizvodnju čokoladnih slastica pokrenula je prošle godine, a pogon se nalazi u Kurilovcu…

Objavljeno

Povijest čokolade je duga i uzbudljiva, a prvi proizvođači i konzumenti bili su Maje i Azteci. U Europu je stigla zahvaljujući Kristoforu Kolumbu, dok je njezina masovna proizvodnja započela tek u 19. stoljeću. Proizvodnjom čokolade, odnosno čokoladnih slastica, prošle godine počela se baviti i gorička obitelj Marković. Glavni akteri su otac Dragutin i kćer Marcela koji u svojoj maloj tvornici u Kurilovcu stvaraju slatka čuda pod nazivom ChoCo.

– Naš put čokolade je krenuo s mišlju da krenemo s nečim novim na hrvatskom tržištu. Vidjeli smo da je prazan prostor u domeni namaza, pa smo počeli proizvoditi kakao namaze od bundeve, rogača i žira. Mislim da smo jedini u Hrvatskoj koji imaju namaz od žira, što istovremeno predstavlja i turopoljske šume – ističe Dragutin Marković te dodaje kako to ujedno postaje i gorički brand.

– Također, sve popularniji postaju i turopoljski tartufi pa smo i njih iskoristili u našim slasticama. Napravili smo manje količine i čekamo odjek kupaca – dodaje Dragutin.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Osim sve popularnijih namaza, proizvode i čokoladne dražeje, a sve je krenulo s bučinim košticama. Svoj čokoladni omot našli su i lješnjaci, bademi, aronija, koje otkupljuju od lokalnih OPG-ova. Od konkurencije na tržištu, ističu se kvalitetom, smatra gospodin Marković. A to potvrđuju i sami kupci.

– U naše proizvode stavljamo vrhunske sastojke i tko god ih proba, uvijek nam se vraća – kaže Dragutin.

I dok je on zadužen za proizvodnju čokoladnih dražeja, kćer Marcela, pomalo samouka slastičarka, ručno izrađuje praline.

– Uvijek me privlačilo slastičarstvo, a s čokoladom sam se upoznala sasvim slučajno. Tu je krenula ta ljubav. Počela sam proučavati temperiranje, vrste čokolade, sve što se od nje može napraviti. Krenula sam istraživati, učila se i eksperimentirala. Sve sam naučila sama – kaže Marcela Marković Halkić.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

A okusi!? Tu su praline s bučinim uljem i sjemenkama, košuljice tamne čokolade punjene slanom karamelom, marcipanom, karameliziranim lješnjakom u lješnjak pasti…

– Sve ovo što sam napravila i što inače radim je meni fino. Svi okusi su, mogu reći, moji najdraži okusi. Naravno da poslušamo kupca kada nam nešto predloži. Napravimo to i isprobamo, ali uvijek se vraćamo klasičnim okusima i punjenjima – ističe Marcela i dodaje kako je pri izradi pralina najbitnije da je čokolada dobro istemperirana.

– Bitno je i da je krema dobre konzistencije, da je fina, ali i da to radite s puno ljubavi. Za izradu jedne bombonjere potrebno nam je otprilike dva dana, od samog početka pa do završnog pakiranja – priča nam.

– Kod recepture uvijek vrijedi zlatno pravilo. Što stavljate veći postotak skuplje sirovine to je i finalni proizvod bolji. Tu ne šparamo, imamo manju zaradu, ali mislimo da će se kvaliteta isplatiti i da će ljudi to prepoznati – kaže Dragutin.

Gorička obitelj Marković bavi se proizvodnjom čokoladnih slastica foto:Petra Škrinjarić/cityportal.hr

Posla je nekada više, nekada manje, no ovom uigranom dvojcu kada zagusti uskače i ostatak obitelji.

– Imam tri kćeri. Najstarija je krenula sa mnom u posao, ali kada je gužva i ne stignemo pakirati ambalažu, uključe se svi članovi obitelji. Navečer, uz TV, sjednemo zajedno i slažemo kutije. Baš kako su se nekada obitelji družile – prepričava nam Dragutin.

Unatoč teškoj godini, planova imaju mnogo. Želja im je otvoriti vlastitu trgovinu sa slasticama u Zvonimirovoj ulici, ali i unaprijediti pogon uz pomoć europskih fondova.

– Kontaktirali smo gorički poduzetnički centar i planiramo se prijaviti na natječaj. S dobivenim sredstvima kupili bi rashladni tunel s kojim bi mogli proizvoditi čokoladne table, a što bi nam puno pomoglo u našem poslovanju – objašnjava Dragutin.

Sve što nosi naziv ručno rađeno, dobiva na težini i postaje sve više cijenjeno među kupcima i potrošačima.

– Zadovoljstvo je kada iz prve ruke dobijete odgovor od svojih kupaca da je sve fino i da su zadovoljni. Ništa se ne može usporediti s time kada imate svoj vlastiti posao i svaki puta bi odabrala isto – završava Marcela.

Inače, ChoCo proizvode možete kupiti online na njihovoj web stranici ili putem društvene mreže, a dostava za područje Velike Gorice je besplatna.

CityTV

VIDEO Predstavljanje kandidata za gradonačelnika – Krešimir Ačkar

Zajednički je kandidat za gradonačelnika na lokalnim izborima HDZ-a, BM – 365, SKNL, HSU-a i HSLS-a…

Objavljeno

on

Krešimir Ačkar, četvrti je kandidat za gradonačelnika Velike Gorice na lokalnim izborima.  Zajednički je  HDZ-a, BM – 365, SKNL, HSU-a i HSLS-a. Inače po struci magistar teologije, trenutni je v.d. gradonačelnika Velike Gorice, ali i saborski zastupnik.

 

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Intervju tjedna – gost Lucija Majetić, magistra farmacije iz Ljekarni Zagrebačke županije

Što je to detoksikacija? Pojam detoksikacije podrazumijeva uklanjanje otrova, a u našem se organizmu taj proces odvija svakodnevno kroz funkciju pluća, bubrega, kože i jetre…

Objavljeno

on

Svakodnevno smo izloženi raznim štetnim tvarima i toksinima. Zato je današnja emisija posvećena čišćenju našeg organizma odnosno detoksikaciji. Što je ona? Koji su to toksini u našoj okolini i kako možemo prepoznati da je naše tijelo opterećeno? Zašto je proljeće idealno za temeljito čišćenje organizma? Na ta i mnoga druga pitanja odgovorila nam je magistra farmacije Lucija Majetić iz Ljekarni Zagrebačke županije.

Nastavi čitati

CityTV

VIDEO Predstavljanje kandidata za gradonačelnika – Ivo Jelušić

Ivo Jelušić zajednički je kandidat za gradonačelnika SDP-a, HSS-a i GLAS-a …

Objavljeno

on

Treći kandidat koji će se naći na izbornoj listi za gradonačelnika Velike Gorice  je Ivo Jelušić. Inače, diplomirani politolog i dugogodišnji političar. Zajednički je  kandidat SDP-a, HSS-a i GLAS-a. Svi kandidati dobili su ista pitanja na koja su odgovarali, a u videu poslušajte kako se predstavio Jelušić.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno