Poveži se s nama

Vijesti

U Gorici počeo s radom prvi edukacijski centar u Hrvatskoj specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene djeci

Centar posjeduje licencu za svaki od programa te zapošljava nastavni kadar koji je prošao obuku i certifikaciju za sve programe

Objavljeno

U tijeku su upisi u siječanjske grupe na programe “Centra za poduku HELENA” koji je s radom započeo u rujnu, a čiji su osnivači Helena i Hrvoje Tkalčić, certificirani master učitelji mentalne aritmetike i mudrog učenja iz Velike Gorice.

Centar je specijaliziran za specifične obrazovne programe namijenjene prvenstveno djeci u dobi 3 godine pa naviše. Tkalčići su u njemu oformili dva edukacijska odjela – ‘Matematički odjel’ koji se bavi razvojem intelektualnih i kognitivnih sposobnosti djece kroz mentalnu aritmetiku i matematiku, i ‘Odjel za funkcionalno učenje’ – koji uči metodama i vještinama mudrog, funkcionalnog učenja.

“Nastavni program matematičkog odjela je fleksibilno i pažljivo osmišljen uzimajući u obzir individualne potrebe svakog djeteta. Učenje se prakticira u malim grupama, kroz zabavne aktivnosti, različite igre i natjecanja, pri čemu je najvažnija opuštajuća i kreativna atmosfera i pozitivni emocionalni odnosi”, objašnjava Helena Tkalčić, voditeljica i jedna od nastavnica Matematičkog odjela.

Prvi od tri programa Matematičkog odjela, onaj za najmlađe, zove se Numicon, traje 10 mjeseci, namijenjen je djeci u dobi od 3 do 5 godina i ima zadaću razvijati njihove predmatematičke sposobnosti. Ovaj program razvili su stručnjaci Oxford University-a, a 2015. godine je proglašen najboljom svjetskom edukativnom matematičkom metodom. Numicon pokriva cjelokupno područje brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca.

“Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju. Najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom je igra, a Numicon je upravo učenje kroz igru”, naglašava Helena Tkalčić.

Za predškolce i osnovnoškolce do uzrasta 12 godina Centar je osigurao Školu mentalne aritmetike ‘Malac Genijalac’. Cilj programa ove Škole je da svako dijete maksimalno probudi svoje mentalne kapacitete i postane bolja verzija sebe. Zdrav kognitivan razvoj postiže se na zabavan i razigran način, programom zasnovanim na tri ključne stvari: računanje abakusom, mentalna aritmetika i didaktičke igre. Kroz 10 mjeseci, djeca nauče brzo računati i to potpuno mentalno – bez olovke, papira ili drugih pomagala, no brzo računanje predstavlja samo alat kojim se postiže krajnji cilj, a to je razvoj fotografskog pamćenja, mogućnost vizualizacije, poboljšana koncentracija, fokus i pažnja.

“To je ono što nedostaje današnjoj djeci i u Centru rade na razvoju upravo tih kognitivnih vještina”. istaknula je Tkalčić.

Za nešto starije osnovnoškolce i srednjoškolce, Centar provodi 10-mjesečni program ‘Super um’ koji obuhvaća rješavanje složenih matematičkih problema isključivo mentalnim putem. Kroz ovaj program djeca uče metode mentalne konverzije valuta, računanje vremenskih intervala, određivanje dana u tjednu za bilo koji datum u prošlosti ili budućnosti, te binarni kod.

S druge strane, Odjel za funkcionalno učenje sastoji se od dva programa i jednog kluba, a bavi se metodama koje olakšavaju učenje. U njemu se uči kako mudro učiti i to ne samo učenike već i studente. Temelj ovog odjela predstavlja Škola brzog čitanja i mudrog učenja na koju su vlasnici Centra posebno ponosni obzirom se radi o jedinstvenom programu za koji je Centar inače vlasnik licence za čitavu Republiku Hrvatsku, tako da program ove Škole ne sprovode samo u ovom Centru već i u suradnji sa učilištima, logopedskim centrima, školama stranih jezika, ali i u sklopu neovisnih škola, u ukupno 12 hrvatskih gradova. Do sada su odškolovali i licencirali preko 30 nastavnika za ovaj program. Znanstvena istraživanja kažu kako trenutno živimo u vremenu kada dnevno primamo 100 puta više informacija nego što li je prosječan čovjek primao prije samo 30 godina.

“U Školi brzog čitanja i mudrog učenja zato učimo naše polaznike kako tu količinu informacija kvalitetno primiti, odnosno – poboljšavamo polaznicima kapacitet za prijem informacija korištenjem posebnih tehnika brzog čitanja, uz pomoć kojih mogu kvalitetnije sagledati sve te silne informacije i obraditi ih, filtrirati, vizualno ih prikazati uz pomoć specijalne dijagramske tehnike – tzv. asocijativne mape. Nadalje, učimo polaznike kako da one informacije koje su izabrali kao najvažnije – kvalitetno pohrane u mozgu i učine ih brzo dostupnima kad zatrebaju, korištenjem posebno osmišljenih tehnika pamćenja. Na kraju, što je jako bitno, učimo kako kvalitetno prezentirati sve što su naučili, a to je ono što se kroz klasično obrazovanje rijetko nauči”, objašnjava Hrvoje Tkalčić, voditelj i jedan od nastavnika Odjela za funkcionalno učenje.

Kako je Škola brzog čitanja i mudrog učenja namijenjena onima koji već znaju tečno čitati, Centar se pobrinuo i za one koji to još ne znaju. Program „Mudro učenje – prvi koraci“ predstavlja pripremni program za izraziti razvoj vještine brzog čitanja, pamćenja, prezentiranja i djelotvornog učenja uopće. U pitanju je osmomjesečni program namijenjen učenicima prvog i drugog razreda osnovne škole koji djecu u početku podržava u ‘klasičnom’ pristupu školi – dok im sve to ne postane mnogo lakše, a u kasnijim modulima im pomaže da usvoje naprednije pristupe učenju. Program potiče sveukupni psihomotorni, govorno-jezični i intelektualni razvoj. Uče i vještinu vizualne organizacije gradiva kroz elementarne asocijativne mape, uče tehnike pamćenja i polako kreću sa tehnikama brzog čitanja.

Po završetku navedenih programa, polaznici imaju priliku pohađati Klub mudrog učenja gdje mogu nastaviti njegovati naučene vještine funkcionalnog učenja i lakše rješavati svakodnevne izazove u školovanju.

“U pripremi je i program za djecu koja još ne idu u školu, a koji će imati za cilj kod djece predškolskog uzrasta potaknuti razvoj tzv. životnih vještina, odnosno onih vještina koje se nedovoljno razvijaju tijekom školovanja, a neophodne su za postizanje ozbiljnih rezultata u obrazovanju i karijeri. Primjeri ovih vještina su financijska inteligencija, upravljanje vremenom, snalaženje u prostoru, kao i čitav spektar psihomotornih vještina čiji nivo razvijenosti u velikoj mjeri ovisi o uspjehu u školi i životu”, kažu iz Centra za poduku HELENA.

Svi opisani programi Centra se provode u više zemalja diljem svijeta, a Helena i Hrvoje Tkalčić su ih uspjeli objediniti. Centar posjeduje licencu za svaki od programa po kojoj ih provodi, te zapošljava nastavni kadar koji je prošao obuku i certifikaciju za sve ove programe. Programi se provode kroz 3 tematski uređene učionice u malim grupama što omogućava maksimalno individualni pristup svakom djetetu. Za relaksaciju u pauzama Centar se pobrinuo prigodno urediti igraonicu te poticati zdrav razvoj djece kroz domaće voćne proizvode.

U tijeku su upisi u siječanjske grupe, a više informacija možete saznati na https://www.centar-HELENA.hr

HOTNEWS

Stiže 14 kamiona s ukupno 8,5 tisuća posuda za plastiku i papir

Posude će biti zapremnine od 240 litara, a doći će i do manjih promjena u odvozu otpada…

Objavljeno

on

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu žute i plave posude za razvrstavanje papira i plastike na kućnom pragu. Sveukupno bi trebalo stići 8 500 tisuća posuda, a do sad je pristiglo i oko 4 tisuće smeđih posuda za razvrstavanje bio-otpada.

– Išli smo na nabavu malo većih posuda od 240 litara s obzirom da smo uvidjeli potrebu građana zbog povećane potrebe za razvrstavanjem, posebno plastike. Do sada je pristigla četvrtina posuda, a dolazit će još narednih dva tjedna jer očekujemo 14 velikih kamiona koji će dostaviti te posude na reciklažno dvorište – ispričao nam je predsjednik uprave VG Čistoća, Ivan Rak.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon toga slijedi potpisivanje ugovora između Grada i Fonda za zaštitu okoliša gdje će Fond prenijeti vlasništvo, odnosno tu imovinu, u vlasništvo Grada Velika Gorica. To bi sve trebalo biti gotovo do kraja lipnja kada bi se i krenulo s podjelom posuda.

– Svi građani od sada će moći razvrstavati otpad na kućnom pragu te će se smanjiti potreba odlaska na reciklažno dvorište. Zapravo tako i je cijeli sustav zamišljen da svaki vlasnik kućanstva odnosno domaćinstva na svojem pragu ima posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada – dodaje Rak.

Kako doznajemo odvoz u urbanom dijelu grada, ostat će za sada isti. Po podjeli posuda u ruralna naselja, povećat će se broj odvoza, sa sadašnjih četiri odvoza miješanog komunalnog otpada uvest će se, ovisno o rasporedu, dva puta mjesečno odvoz plastične ambalaže, jednom odvoz papira dok će se bio-otpad odvoziti samo iz onih kućanstava koji su uzeli smeđu posudu.

Inače, posude su sufinancirane od strane Fonda u iznosu od 6,9 milijuna kuna dok će Velika Gorica za kante izdvojiti milijun kuna.

Na reciklažno dvorište u Mraclinsku Dubravu pristižu kante za plastiku i papir foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

 

Nastavi čitati

Vijesti

Stjepo Bartulica dao podršku kandidatima Domovinskog pokreta te poručio “Dosta je!”

Iz Domovinskog pokreta vjeruju u odlične rezultate na nadolazećim izborima.

Objavljeno

on

Završno obraćanje pred lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja danas je u Parku dr. Franje Tuđmana imao Domovinski pokret. Podršku kandidatima za župana Zagrebačke županije Domagoju Lovriću, te kandidatu za gradonačelnika Grada Velike Gorice Zvonimiru Lovriću došao je dati saborski zastupnik Dommovinskog pokreta Stjepo Bartulica.

– Kao Velikogoričanin i kandidat za gradonačelnika želim istaknuti da su ovo povijesni dani za Domovinski pokret Velike Gorice jer prvi puta izlazimo na izbore, a mogli bi biti povijesni i za ovaj grad ako Goričani prepoznaju naš program, i to da smo mi ekipa koja može promijeniti i preokrenuti stvari na bolje, jer svima je jasno da u Velikoj Gorici trenutačno nije baš dobro. – rekao je kandidat za gradonačelnika Zvonimir Lovrić.

– Zvonimir je vrlo samozatajan i skroman, ali velik čovjek koji se odvažio angažirati na ovim izborima. Prije svega je obiteljski čovjek i domoljub, voli ovu zemlju za koju je podnio žrtvu. Bio je ratni kirurg, branitelj, i sada želi služiti na način da promijeni uvjete u Velikoj Gorici koji nisu dobre. Zašto? Zato jer naše institucije od centralne države do lokalne razine su zarobljene od vladajućih struktura koje ne daju lako poluge moći. To su ljudi koji izazivaju veliku štetu i zato je nastao Domovinski pokret. Vjerujem da će se ovaj trud isplatiti i da ništa što radimo nije uzaludno. Također, vjerujem u odlične rezultate na ovim izborima samo ako ljudi izađu, i to oni koji su slobodni, koji vide što se oko nas događa, i oni koji s pravom nisu zadovoljni, te ne žele da njihova djeca ili unuci napuštaju Hrvatsku.
Bartulica je istaknuo kako birači 16.svibnja imaju mogućnost reći da je dosta, promijeniti trenutnu političku situaciju, te poželio uspjeh kandidatima Domovinskog pokreta za župana Zagrebačke županije Domagoju Lovriću, te kandidatu za gradonačelnika Grada Velike Gorice Zvonimiru Lovriću.
– Kao kandidat za župana Zagrebačke županije ističem da smo mi ovdje da služimo svojim građanima i svojim bližnjima, to je naša glavna motivacija. Ljudi, shvatite, ako nećete izaći na izbore i preuzeti odgovornost, sve će ostati isto, a moguće i daleko gore nego sada. Ignoriranje je propast. Izađite na izbore i odaberite ljude koji žele služiti i vole svoje, a to je jedino i isključivo Domovinski pokret – zaključio je kandidat za župana Domagoj Lovrić.

Nastavi čitati

Vijesti

Ivo Jelušić predstavio svoj program za kulturu i povijesnu baštinu

Nezadovoljan je odnosom gradskih vlasti prema kulturno-povijesnoj baštini te kulturnim ustanovama i manifestacijama

Objavljeno

on

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice sa svojim je kolegama obišao Lukavec-grad te se osvrnuo na “devastiranu kulturu u Velikoj Gorici i okolici”. Podsjetio je i na planove da se u Lukavcu oformi nacionalno središte Folklornog ansambla Lado, što se nikada nije ostvarilo.

– Proteklih su se godina pod pritiscima ili odlukom gradonačelnika ugasili neki važni festivali koji su bili integrativne spone kulturnoga stvaralaštva u gradu. Oni koji su opstali, jedva preživljavaju. Pod primitivnim pritiscima gradskih vlasti zaustavljen je veliki i važan projekt izgradnje etno-sela Kravaščica. Prstom se nije mrdnulo niti na valorizaciji Arheološkoga parka Šćitarjevo. Urušili su se stari turopoljski drveni mostovi. Zamjenjuju ih betonski. Također, prije 11 godina iz Lukavec-grada istjeran je koncesionar koji je taj nulti spomenik kulture namjeravao staviti u trajnu funkciju kako zaživio i kao kulturno središte i kao ugostiteljski sadržaj. Taj biser Turopolja i sad stoji prazan i propada. U posljednjih 12 godina ne možemo se sjetiti ni jednog većeg koncerta istaknutih hrvatskih glazbenika, ne sjećamo se ni jedne ozbiljnije izložbe, gradska galerija ostala je bez stručnoga vodstva. Ne zaboravljamo ni to da je HDZ-ova vlast prije 11 godina praktički ukinula velikogoričko kazalište u sastavu Pučkog otvorenog učilišta. A bilo je to najbolje hrvatsko malo kazalište u kojemu su radila neka od najvažnijih imena hrvatskoga teatra – istaknuli su iz goričkog SDP-a i stranaka koalicijskih partnera te dodali kako Grad nije pomogao u korona-krizi onima koji se bave kulturom i umjetnošću.

S druge strane, naveli su svoje planove za kulturu i kulturnu baštinu. Kažu kako će žurno katalogizirati i javnosti predočiti oštećenja na kulturnim i sakralnim objektima koji su stradali u nedavnim potresima te pristupiti pripremi dokumentacije za njihovu što bržu obnovu. Neke od ideja su im i potaknuti otvaranje etno-parkova o kojima bi skrbila veća kulturno-umjetnička društva te obnoviti bisere drvene arhitekture Turopolja. Plan je osnovati Muzej vatrogastva i stvoriti partnerstvo Grada s Arheološkim muzejem iz Zagreba koji upravlja Arheološkim parkom u Šćitarjevu.

– Ojačat ćemo proračun za kulturu, kako prema gradskim kulturnim institucijama, tako i prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Oživjet ćemo kazališnu, koncertnu i galerijsku djelatnost, pokrenuti nekoliko novih festivalskih manifestacija, probuditi uspavani Muzej Turopolja, povesti brigu o ostavštini najvećega i europski prepoznatog umjetnika Turopolja Dragutina Trumbetaša, nedavno preminuloga, ali brzo zaboravljenoga. Ozbiljno ćemo se pozabaviti idejom osnivanja Arhiva Turopolja, kako bismo spasili i skućili ogromnu arhivsku građu koja sada propada i nije predmet valorizacije. U tome velikom i važnom poslu mi institucije i udruge, među njima i Plemenitu općinu turopoljsku, vidimo kao važne partnere. Svakako ne kao one koje treba ucjenjivati da bi postale filijale vladajuće stranke, kako ih sada tretira HDZ, gušeći njihovu kreativnost – poručio je Ivo Jelušić.

Nastavi čitati

Reporter 403 - 22.04.2021.

Facebook

Izdvojeno