Povežite se s nama

Vijesti

Besplatne matematičke radionice za malene Goričane

Broj mjesta je ograničen

Objavljeno

na

Velikogorički Centar za poduku HELENA organizira besplatne matematičke radionice u sklopu programa NUMICON i Mentalna aritmetika Malac Genijalac.

NUMICON je program za razvoj predmatematičkih vještina od najranije dobi, za djecu od 3 do 5 godina, i predstavlja uvod u svijet matematike kroz igru. Radi se o nagrađivanom programu Oxford University-a koji se organizira u sklopu Škole mentalne aritmetike Malac Genijalac. Numicon pokriva cjelokupno područje brojeva, osnovnih računskih operacija i različitih matematičkih obrazaca.

Malac Genijalac je, s druge strane, program za predškolce i osnovnoškolce. Djeca kroz ovaj program osim brzog računanja razvijaju svoje samopouzdanje, koncentraciju, pažnju, fotografsko pamćenje kao i ostale kognitivne i intelektualne sposobnosti, primjenjive u školi i svakodnevnom životu.

– Matematika je prirodna znanost, a upoznavanje s njom dobro je početi još od najranijeg djetinjstva. Kako bi djeci matematika bila zanimljiva, neophodno je probuditi i razviti interes za nju. Najbolji način za upoznavanje i druženje s matematikom je igra – kažu iz Centra za poduku HELENA i pozivaju roditelje da svoju djecu prijave na besplatne radionice.

Za prijavu je potrebno poslati e-mail s imenom djeteta i datumom rođenja zajedno s kontakt podacima roditelja na adresu [email protected].

Moja županija

Pušteno u rad Vodocrpilište Kosnica koje će pitkom vodom opskrbljivati 105 tisuća stanovnika istočnog djela županije

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama.

Objavljeno

na

Svečano je pušteno u rad Vodoscrpilište Kosnica u Velikoj Kosnici, koje je dio projekta RVS Zagrebačke županije – Zagreb istok’ vrijednost 93,85 milijuna eura bez PDV-A, a koje će opskrbljivati 105.000 stanovnika istoka Zagrebačke županije pitkom vodom.

– Od 2016. godine do danas uloženo je 4,4 mlrd eura u projekte vodnog gospodarstva. Od toga, čak 486 mil. eura uloženo je u Zagrebačku županiju. U Operativnom programu Konkurentnost i kohezija cjelokupna omotnica od 950 mil. eura je iskorištena u projektima vodnog gospodarstva. Sredstava u iznosu od 1,24 mlrd eura u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u cijelosti su ugovorena. To sve govori o najboljem mogućem načinu korištenja sredstava koja su nam na raspolaganju“, rekao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan.

Nedavnom novom odlukom Vlade RH odobren je nastavak financiranja za 38 projekata, od toga 3 u Zagrebačkoj županiji, uključujući i ovaj.

– Svi ovi podaci govore kako smo u ovih osam godina uložili i proveli mnoge projekte po pitanju vodnog gospodarstva važnih za cjelokupno gospodarstvo i stanovništvo te ćemo s tom politikom nastaviti i dalje – dodao je ministar Habijan.

Izgradnja novog vodocrpilišta Kosnica kapaciteta Q ≈ 450 l/s vrijednog 4,1 milijuna eura započela je početkom 2020. godine, a radovi su uključivali gradnju vodocrpilišta sa svim pratećim objektima.

– Od početka otkupa prvih zemljišta do današnjeg otvaranja vodocrpilišta prošlo je već 20-tak godina, a okupili smo 4 grada i 10 općina u ovaj velik projekt. Ukoliko bude potrebe, ovo vodocrpilište može opskrbljivati i Grad Zagreb jer je smo spojeni na jedinstveni sustav. Budućnost ovog vodocrpilišta je spajanje na vodoopskrbni sustava Velike Gorice za obostranu isporuku. Na taj ćemo način biti u potpunosti sigurni u dobavi vode – rekao je direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije d.o.o. Tomislav Masten.

Vodocrpilište Kosnica je glavno crpilište Regionalnog vodoopskrbnog sustava, a za potrebe spajanja crpilišta sa sustavom izvršeni su i radovi na mikrotuneliranju, tj. bušenju tunela ispod rijeke Save koji su bili tehnički najosjetljiviji dio projekta. Probni rad trajao je nekoliko proteklih mjeseci te je sve proteklo u najboljem redu.

Iz vodocrpilišta će se voda novoizgrađenim magistralnim cjevovodom Kosnica – Hrušćica distribuirati dalje u vodoopskrbni sustav prema gradovima Ivanić-Gradu, Sv. Ivanu Zelini, Dugom Selu, Vrbovcu i okolnim općinama. Prosječni gubici u kompletnom sustavu smanjit će se s 29,2 % na 18.6%, a ujedno će se povećati priključenost, i to s postojećih 62,95% na 90,75%.

– Voda besprijekorne kakvoće kojoj nije potrebna prerada potekla je prema 30 tisuća stanovnika koji do sada istu nisu imali i 60 tisuća korisnika kojima je poboljšan pristup vodoopskrbi. Konačan pristup čistoj kvalitetnoj vodi dugoročno je osiguran za više od 100.000 ljudi. Uz europsko i financiranje Vlade RH ovaj projekt iznimno je uspješan u cjelokupnoj provedbi – istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati bez europskih sredstava i bez ujedinjenog društva.

– Oko 316 km novih cjevovoda, 15 crpnih stanica, 5 vodotornjeva samo je dio onog što je trebalo napraviti u cjelokupnom sustavu kako bi osigurali istočno područje Županije pitkom vodom. Voda je presudna za život, a početkom realizacije ovog projekta općine Preseka i Farkaševac nisu imale jednog metra javnog vodoopskrbnog sustava. Danas je cijelo područje pokriveno mrežom jer bez vode nema života ni gospodarskog razvoja – kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Vodocrpilište se sastoji od glavne upravljačke zgrade, tri bunara s pripadajućim komorama, klor stanice, vanjske i unutarnje transformatorske stanice, te ostale prateće infrastrukture kao što vanjska i interna odvodnja, interna vodoopskrbna i hidrantska mreža, interne prometnice, niskonaponska mreža, vanjska rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura.

Projekt je sufinanciran iz Kohezijskog fonda, vlastitih sredstava VIOZŽ, Republike Hrvatske i Hrvatskih voda.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Birališta su otvorena, a pravo glasa ima 54 669 Velikogoričana

U gradu i okolici ima 68 biračkih mjesta.

Objavljeno

na

Danas se održavaju parlamentarni izbori za novi 11. saziv Hrvatskog sabora. Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a važno je i znati ako se slučajno zateknete na biračkom mjestu u 19 sati, omogućit će vam se glasovanje i nakon 19 sati. Na ovim izborima pravo glasa ima ukupno 3 733.283 birača od kojih je 54 669 Velikogoričana.

U našem gradu i okolici ima ukupno 68 biračkih mjesta, a kada su u pitanju okolne općine, u Kravarskom i Pokupskom mještani će biti raspoređeni na devet biračkih mjesta dok Orle ima 6 biračkih mjesta.

Prema broju birača najviše ih ima Pokupsko, njih 1721 s pravom glasa, zatim kravarsko s 1639 birača, a Orle 1595. Inače, prva izborna jedinica u kojoj se nalazi i Velika Gorica ima ukupno 341 706 birača, a popis biračkih mjesta možete pronaći ovdje.

Ukupno u ovoj izbornoj jedinici ima 17 lista, a na njih šest nalaze se i naši sugrađani. Osim glasanja za željenu listu, imate pravo iskoristiti i ‘preferencijalni glas’, a to znaći da svoj glas možete dati i jednom kandidatu s te liste za kojeg želite da vas predstavlja u Hrvatskom saboru.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Snažna hladna fronta spušta temperaturu zraka za 20 Celzijusa, lokalno moguće jako nevrijeme s tučom

Za područje gotovo čitave Hrvatske izdano je žuto upozorenje za olujni sjeveroistočni vjetar s najjačim udarima do 65 km/h.

Objavljeno

na

Drastične promjene vremenskih prilika kojima svjedočimo zadnjih mjeseci, ako ne i godina, iako su ovogodišnje sve češće (sjetimo se snijega na Cvjetnicu!), stigle su nam i danas i to nakon dužeg, natprosječno toplog, pa i vrućeg vremenskog razdoblja. Izražena hladna fronta donosi pad temperature zraka za 20 Celzijusa!

– Obzirom na to da smo prethodnih dana na području Središnja Hrvatska – Slavonija imali temperature zraka i do 32°C, imamo zagrijanu podlogu i dosta energije u atmosferi, pa treba reći kako će uz taj nagli, jaki pad temperature zraka, biti i lokalno jakog grmljavinskog nevremena, s tučom koja može biti većeg promjera, te s olujnim udarima vjetra do 90 km/h. Moguće su i štete, osobito u dijelovima Slavonije.

16.4.2024., Zagreb – Vatrogasci uklanjaju grane s jablana koji je otrgnuo jaki vjetar/ Davorin Višnjić/PIXSELL

Pred kraj dana fronta stiže i na obalu, tako da će i tu biti lokalno izraženih grmljavinskih pljuskova, pa i nevera, visokih valova, tuče i olujnog vjetra. Iza 17 sati na sjevernom će Jadranu zapuhati jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima koja će se kasnije proširiti i na Dalmaciju, te se očekuje pad temperature za 10 – 15° Celzijusa.

U večernjim satima, u najvišem gorju, kiša će prelaziti u susnježicu i snijeg, koji će padati u Gorskom Kotaru i u Lici uz stvaranje snježnog pokrivača od desetak centimetara, a u višim područjima bit će i više snijega – doznajemo od prognostičara DHMZ-a sa stranice Vremenska prognoza by MeteoTeam.

Za područje gotovo čitave Hrvatske izdano je žuto upozorenje za olujni sjeveroistočni vjetar s najjačim udarima do 65 km/h.

 

Screenshot DHMZ

 

Video: Olujni vjetar u V.Gorici/G.K., Cityportal

Naslovna fotografija: Tmurni oblaci iznad Sljemena/Robert Anić/ Pixsell

Nastavite čitati

Sport

Udarnik ispisao povijest, drugi put! Na državnu završnicu opet će dvije selekcije

Drugu godinu zaredom ŽRK Udarnik će imati dvije generacije na državnoj završnici za mlađe kategorije. Generacija 2002. godišta utabala je put, lani je ispisana povijest, a ove godine povijest se ponovila. Selekcije U-13 i U-15 idu u Poreč!

Objavljeno

na

Objavio/la

Znaš to ti ovo njima znači? Svjetsko prvenstvo! Za ove cure nema veće stvari od te državne završnice, nema važnijih utakmica. Igrale su već više puta na jakim turnirima po Hrvatskoj i po inozemstvo, ali ovo je nešto posebno…, priča nam Martina Vugrinović, prva operativka ŽRK Udarnika, presretna i preponosna nakon vikenda za pamćenje.

Nakon vikenda, točnije, u kojem se ponovila povijest. I ispisala nova stranica klupske povijesti, jer drugu godinu zaredom Udarnik će imati dvije svoje selekcije na završnom turniru prvenstva Hrvatske u Poreču! Za jednog drugoligaša, za klub koji funkcionira u uvjetima u kojima funkcionira, s nedostatkom vremena i prostora, ovo je senzacionalan uspjeh. Udarnik će se naći među 20 najboljih klubova u državi u kategoriji U-13 i U-15, a time posao nije i završen.

– Prošle godine, kad smo prvi put u povijesti imali ove dvije generacije na završnici, vratili smo se kući malo “pokisli”. Vjerovali smo da vrijedimo više od 17. i 19. mjesta, ali zbog raznih okolnosti nismo se uspjeli predstaviti u najboljem izdanju. Nadamo se da će ove godine biti drukčije, a kao cilj smo postavili biti među prvih deset u svakoj kategoriji – kaže Vugrinović, koja će ovu mlađu generaciju sama i voditi kao trenerica.

A ovu stariju, koja je svoj dio posla u borbi za završnicu dovršila u subotu, vodi i vodite će Ljiljana Ivaci. Iskusna trenerica, ujedno i izbornica mlade talijanske reprezentacije, morala je sa svojim djevojkama u posljednjem krugu doći do barem dva boda, a u tome je Udarnik uspio već u prvoj utakmici, uvjerljivom pobjedom 23-6 protiv Zaprešića. Poraz od Gospića (20-33) u zadnjoj utakmici nije imao rezultatsku težinu, iza Udarnika ostali su klubovi kao što je Zamet, Rudar Labin, Dugo Selo, Samobor…

– Uspjeli smo na kraju, iako nije bilo nimalo lako ponovno doći do ovoga. Međutim, ovo je skupina cura koje vole trenirati, koje vole rukomet puno više od izlazaka i tih drugih stvari. Puno smo zajedno, puno su u dvorani, budući da imamo četiri do pet treninga tjedno, da igramo tu treću ligu, da ove cure popunjavaju i seniorski kadar… Čak i kad su lakše ozlijeđene, cure su tu, u dvorani, rade ono što mogu u tom trenutku – kaže Ljiljana Ivaci, nekadašnja reprezentativka Jugoslavije, koja ovu generaciju vodi posljednje dvije godine, nakon što su cure prošle kroz ruke Martine Vugrinović i Vesne Miletić.

Talent je tu, ljubav prema rukometu također, ali svjesna je trenerica Ljiljana da tu ima još puno posla, iz dana u dan.

– Ne smijemo zaboraviti da su ovo cure od 15 godina, da su u razvoju, a to znači da još imaju jako puno prostora za napredak u svakom smislu, kako fizičkom, tehničkom i taktičkom, tako i mentalnom. Moramo raditi na tome shvate da je ovo ekipni sport, da nisu same na terenu, da jedna pogreška ništa ne znači. Ali to je tako, stalno moraš tražiti sistem kako im se obratiti da bi bile na maksimumu, nekad je to kroz glazbu koju im pustiš, nekad kroz razgovor, s nekim mekše, s nekim “čvršće”… Ali to su sve vesele i pozitivne cure, lijepo je raditi s njima – kaže trenerica Ivaci, koja će u Poreču imati samo jedan cilj:

– Ne želim pričati o plasmanu, o tome mogu drugi, meni je prvi i zasad jedini cilj da budemo bolji nego prošle godine, kad smo “potonuli”. To je to o čemu pričam, to mentalno stanje… Izgubili smo prvu utakmicu i nakon toga se nisu znale vratiti u svoj ritam, pa smo na kraju gubili i od puno lošijih ekipa. Tako to ide kod njih, ili sve lete, ili sve padaju, ta krivulja stalno ide gore-dolje. Nadam se da će u Poreču ići prema gore.

 

U njezinoj ekipi je i dobar dio cura sa sportskim genima, uključujući i kćer Marte Bočkaj, nekad Kutle, jedne od legendarnih igračica Udarnika, pa onda i kćer Podravkine legende Irine Maljko, kćer našeg premijerligaškoj rukometnog suca Hrvoja Rogića, kćer lokalne niželigaške nogometne ikone Ivice Burića…

Imenom i prezimenom, državnu završnicu u U-15 uzrastu u dresu Udarnika izborile su ove igračice: Lorena Bočkaj, Jana Gojak, Anamaria Kos, Lucija Gulič, Lana Konjar, Matea Vukić, Lana Derbuc, Leonarda Burić, Petra Gudelj, Leona Lilić, Luna Gojak, Lara Bošković, Vasilisa Jakubovskaja, Tena Markov, Ema Rogić, Elena Ćirić, Lana Buhin i Carla Kovačić.

A dan kasnije, u nedjelju, potvrđeno je da će na završnicu i generacija U-13, kojoj je bio potreban samo bod u zadnje dvije utakmice. Unatoč tome, cure su uzele sva četiri. Prvo je dramatično palo Dugo Selo (21-20), čime su sve dvojbe riješene, a zatim je Udarnik bio bolji i od Dugog Sela.

– Bile su to dvije jako teške utakmice, pogotovo ova s Dugim Selom, s kojim uvijek igramo u egalu. Ovoga puta smo uspjele doći do te pobjede, nakon čega je ostalo i dovoljno snage za ogled s Ivanićem. Cure su nakon svega apsolutno zaslužile otići na završnicu, ovo je jedna jako dobra ekipa i vjerujem da ćemo imati što za reći na završnici – optimistična je trenerica Martina Vugrinović, koja je s ovim curama posljednje četiri godine, uz kraću pauzu tijekom ove sezone, kad se posvetila vođenju seniorki.

Ima i u njezinoj ekipi sportskih gena, nasljednica očeva sportaša, počevši od kćerke Matije Černetića, jednog od najboljih igrača koje je gorički rukomet ikad dao, preko kćeri bivšeg nogometaša, danas trenera Saše Sabljaka, sve do kćeri nogometnog trenera Tomislava Novosela, a tu je i mala doza politike, u liku kćeri Damira Slojšeka, predsjednika Mjesnog odbora Kurilovec…

Opet imenom i prezimenom, u ekipi koja će Udarnik predstavljati u kategoriji U-13 nastupale su ove cure: Ema Markov, Petra Sečenj, Iva Markov, Jana Jurkić, Gita Konjar, Ema Jagodić, Ana Vlašić, Gabrijela Černetić, Jana Turković, Paula Polić, Paula Bilić Prcić, Anabela Jug, Luana Bigec Sabljak, Karla Miličević, Lucija Bižić, Lana Novosel, Tena Slojšek i Nives Juratović.

 

Državna završnica za generaciju 2008. godišta igrat će se od 22. do 26. svibnja, dok će generacija 2010. godišta u Poreču biti od 5. do 9. lipnja.

Sretno, cure! I bravo za sve…

Nastavite čitati

Sport

Europa u Lukavcu! Ušminkani Lukavello dom dvije naše reprezentacije

Na lukavečkom Lukavellu, s uređenim svlačionicama, popratnim objektima i terenom, ali i s nedavno izgrađenim tribinama, od 24. do 29. travnja igrat će se turnir U-16 reprezentacija, a od 2. do 7. svibnja seniorskih ženskih reprezentacija

Objavljeno

na

Objavio/la

Kad se ove zime na popisu klubova koji su zatražili licenciju za 2. NL našao i NK Lukavec, netko se možda zapitao misle li Lukavčani doista ozbiljno kad tako otvoreno kreću na jedinstveni treći rang natjecanja. Bodovna situacija, odnosno pozicija na tablici, u tim je trenucima bila takva da je borba za vrhu djelovala kao realnost, pa su u klubu odlučili stvoriti sve preduvjete za eventualni uspjeh, uz slikovito objašnjenje:

– Ne možeš dobiti na lotu ako ne uplatiš listić…

Tako je to objasnio predsjednik Lukavca Goran Guteša, u čijoj se glavi stalno roje nove ideje. I ne samo njegovoj, jer tu je i sportski direktor Tomislav Gligora, kao i ostatak društva iz klupskog vrha, a svi oni zajednički su došli do spoznaje da je pametno krenuti tim putem.

– Naravno da su razlozi za prijavu za licenciju bili i sportski, odnosno usmjereni na potencijalan uspjeh na travnjaku, ali nisu to bili i jedini motivi. Željeli smo da se kroz proces licenciranja Lukavec pojavi na mapi, da se o njemu počne ozbiljnije razmišljati u hrvatskim nogometnim krugovima – objašnjava Guteša danas, nakon što je cijela ta priča donijela i prve benefite.

Tijekom procesa licenciranja na lukavečko nogometno zdanje stigli su i ljudi iz HNS-a zaduženi za procjenu infrastrukture pojedinoga kluba, a ti ljudi su s Lukavella otišli s vrlo pozitivnim impresijama. A kad je tako, bilo je lakše i lobirati kad se otvorila prilika da u Lukavec dođe – reprezentacija Hrvatske!

Neće to, naravno, biti seniorska momčad, ali veliki je uspjeh za Lukavec što će biti domaćin reprezentaciji U-16. Radi se o razvojnom godištu, selekciji koja ne igra natjecateljske utakmice, koja je između dva “službena” godišta, o generaciji koju će voditi izbornik U-17 reprezentacije Marijan Budimir, o klincima među kojima bi moglo biti i budućih velikih nogometnih zvijezda…

Značajna sredstva i velik trud ljudi iz kluba i oko njega uloženi su u lukavečko nogometno zdanje… Foto: NK Lukavec

Hrvatska U-16 na lukavečkom će travnjaku u petak, 26. travnja, u 12.30 sati igrati protiv Švedske, a tri dana poslije, u ponedjeljak od 10.15 sati, protiv vršnjaka iz Finske. Prva međunarodna utakmica na Lukavellu, prije svega toga, bit će ogled mladih Šveđana i Finaca u srijedu, 24. travnja, od 12.30 sati, a sve skupa bit će veliki izazov za domaćina.

– Da, bit će to definitivno izazov, ali ujedno i test naših mogućnosti. I nas same zanima koliko ćemo biti spremni odgovoriti na sve izazove u organizacijskom smislu, ali ja sam uvjeren da ćemo moći to iznijeti. Želimo se pokazati kao dobri organizatori, kao sredina sposobna za ovakve stvari, jer svi mi u Lukavcu vjerujemo da to jesmo – kaže predsjednik Guteša.

Ako neka sitnica i “zašteka” u cijelom procesu, poneki detaljčić, nova prilika za savršenstvo u organizacijskom smislu pojavit će se već nekoliko dana kasnije, budući da početkom svibnja na Lukavello stiže i ženska U-16 reprezentacija, koja će od 2. do 7. svibnja u Lukavcu će igrati turnir na kojem će sudjelovati i Izrael, Grčka te Mađarska.

– U cijelom tom procesu dogovora za U-16 reprezentaciju pojavila se mogućnost domaćinstva i ovog turnira, što smo rado prihvatili. Ljudima iz Saveza bilo je važno da klub domaćin ima adekvatne svlačionice, a mi to definitivno imamo. Imamo četiri nove, uređene svlačionice, a jednu od njih pretvorit ćemo u prostor za masažu. Također, sam teren je saniran i tretiran tijekom zime, čak smo ga i bušili na nekim mjestima… Poduzeli smo sve da bude u što boljem stanju, a trenutačno zaista izgelda jako dobro – pohvalio se predsjednik Guteša.

Trenutačno u Lukavcu traže rješenje dugogodišnjeg problema s pomoćnim igralištem, postoji nekoliko opcija i varijanti, koje su zasad sve na čekanju, pa će se igrači Lukavca u svim tim reprezentativnim danima morati malo prilagođavati. Dobra je okolnost što doma igraju još 20. travnja protiv HAŠK-a, a onda im slijede tri gostovanja, pa prva sljedeća utakmica tek 11. svibnja, četiri dana nakon što nogometašice odigraju posljednju svoju.

Sve se, eto, poklopilo. Europa stiže u Lukavec…

Nastavite čitati

Reporter 436 - 11.04.2024.

Facebook

Izdvojeno