Povežite se s nama

HOTNEWS

Sportska biografija: Josip Mučnjak

Objavljeno

na

Sportom se počeo baviti daleke 1970 godine, igrajući košarku u KK Radnik. Zatim je počeo igrati nogomet u juniorima NK Udarnik. Po završetku mogućnosti igranja u juniorima igra za seniorsku momčad NK Udarnik. Udarnik postaje njegov matični klub iz kojega je sve dalje proizlazilo. Nakon odsluženja vojnog roka još nekoliko utakmica za seniore i dalje se pronalazi u trenerskom pozivu. 1979 godine preuzima svoju prvu momčad za treniranje. Bili su to pioniri NK Udarnik.

 

Anegdota prve utakmice. „Prva moja utakmica odigrana je Rudešu. Putovalo se autobusom i pješice. Dolaskom u Rudeš, mladi i nadobudan trener izjavljuje tek u Rudešu, tko nije registriran nemože igrati. I krene pola momčadi van iz svlačionice. Kako se momčad pionira do tada tako rekuć sama vodila, tadašnji kapetan momčadi izjavi, onda nebumo ni mi igrali i krenu i oni van……polako idemo iz početka…danas igramo kako igramo a u idućem tjednu ćemo izvršiti registracije i srediti dokumentaciju.“

 

1 Laureati 2014

 

Pionire vodi tri godine, i najponosniji je na generaciju 1970 godište gdje na školskom igralištu za vrijeme školskog prvenstva gospodin Čubrić iz Radnika i Mučnjak traže talente. Tada je bio uspješniji i cijelu momčad koja je osvojila školsko prvenstvo dovodi u Udarnik.
Paralelno sa treniranjem pionira prolazi prvi tečaj za trenere kandidate 1979 koji je bio organiziran u Vukovini, pod vodstvom instruktora ZNS g. Ilije Lončarevića. Završetkom tečaja za trenere kandidate upisuje tečaj za trenere nogometa pri Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu pod vodstvom gospodina Petra Bujevića. Završetkom tečaja stiče svjedodžbu trenera nogometa koja je sa dodatnim doškolavanjima pri akademiji HNS u rangu licence UEFA – A trenera.

 

Nakon pionira u razdoblju 1982 – 1984, trenira momčad juniora NK Udarnik. Kako je u to vrijeme bila odredba da se predsjednik kluba mjenja svake godine u četverogodišnjem mandatu, tako je i MUčnjak bio predsjednik kluba i trener.
I kako to obično biva kad nisi u mogućnosti naći trenera za seniorsku momčad okrečeš se svojim kadrovima. I tako te 1985 godine preuzima seniorsku momčad NK Udarnik. Jedna super kvalitetna momčad kojoj sastav mnogi mogu nabrojiti i danas: Deraković, Mađarević, Mirković, Paviša, Jančić, Đumlija, Ivančić, Salopek, Barbarić, Kuten i Ivanković. Sa tom generacijom i svojim startom u treniranju seniora osvaja prvo mjesto u tadašnjoj ZNZ i Udarnik se vraća u trećeligaško natjecanja. Sa seniorima je bio u prekidima do 1987 godine, kada preuzima prve formirane kadete NK Radnik. I dan-danas zahvljuje se g. Mišeriću na ukazanom povjerenju. 1989 bio je koordinator škole NK Radnik, da bi 1990 ponovo preuzeo NK Udarnik. Paralelno vodi i NK BUNU, i ta tri mjeseca su bila priča za sebe.

 

foto: arhiva Josip Mućnjak

foto: arhiva Josip Mućnjak

I tada kreće priča po Turopolju. Jednu polusezonu trenira NK Polet Buševec, no odlaskom g. Bobesića sa predsjednikove funkcije, odlazi i Mučnjak. Tada je Nenad Črnko bio tajnik (čini mu se), bila je to 1989. godina u kojoj je nakon odlaska Mućnjaka Črnko preuzeo mjesto predsjednika Poleta, a Mućnjak se vratio u školu NK Radnik. Zatim počinje prijateljstvo sa NK Turopoljac – Kuće, NK Dinamo – Hidrel – Novo Čiće, Mraclin. Zajedničko sa ova sva tri kluba je da za sobom ostavlja prijateljstvo i poštovanje koje je i danas opipljivo.
2000 godine ponovo preuzima školu mladeži NK Udarnik. Rezultat rada škole je i početak ŽRK Udarnik. Naime dok su trenirali u dvorani Hribar u školi su pod kontrolom rukometa gospođa Olga Vađon i gospodin Igor Panadić imali 100-tinjak djevojčica uključeno u školu rukometa. Na Mučnjakov prijedlog da se formira ŽRK Udarnik, to je i ostvareno.
U periodu 2000 do 2006 Mučnjak je malo trener, malo tajnik, malo sportski direktor, da bi paralelno postao i predsjednik ŽRK Udarnik.

 

2008.godine preuzima NK Udarnik na funkciji direktora kluba, te tri godine provodi u sanaciji kluba i povratka na pozitivnu financijsku bilancu. Dvije godine 2011 i 2012 briše iz sportske biografije zbog obitelji, te se uključujem u sport 2013 godine na molbu gospodina Panadića da preuzme funkciju predsjednika ŽRK Udranik. I tako do danas još uvijek predsjednik ŽRK Udarnik, da bi opet paralelno 2014 u veljači preuzeo i školu nogometa NK Udarnik. Josip Mučnjak, hvala Ti za šport /što drugo napisati/!
Između ovih redaka provlači se članstvo u sportskim organizacijama Nogometnog središta Velika Gorica, Zajednici športskih udruga grada Velike Gorice, Nogometnog središta zagrebačke županije, te Odbora nogometnih trenera.

 

IME I PREZIME: Josip Mučnjak
DATUM/MJESTO ROĐENJA: 11.11.1955, SENJ
VISINA/TEŽINA: 180/100
BRAČNO STANJE: Udovac
ZVANJE: Elektroničar – tehničar
KLUB: NK Udarnik, ŽRK Udarnik
ŠPORTSKI UZOR: Edson Arantes do Nascimento
ŠPORT BROJ 1, 2, 3: Nogomet, rukomet, košarka
ŠPORTAŠ/ŠPORTAŠICA – TUZEMNI: Dražen Petrović / Janica Kostelić
ŠPORTAŠ/ŠPORTAŠICA – INOZEMNIĆ: Lionel Messi / ?
OMILJENI ŠPORTSKI KLUB: Manchester United
FILM: Gladijator
GLUMAC/GLUMICA: Robert Redford / Julia Roberts
PJEVAČ/PJEVAČICA: Oliver Dragojević / Josipa Lisac
GRUPA: The Beatles, The Rolling Stones,
PJESMA: Never been to Spain / Three dog night; House of the rising sun / Animals
JELO/PIĆE: Riba – lešo / vino
KAFIĆ, RESTORAN: VG sport caffe / Didov san
PRIJATELJI: Stjepan Tomašić
ŠPORTSKI PRIJATELJI: Tin Meštrović
IZREKA: Je.. krušnu mrvu. Je’s vala!
ŽIVOTNI MOTO: Uvijek budi čovjek!!!!!!!!!!
PORUKA ZA KRAJ: kako kaže jedna pjesma, sve najbolje na svijetu je besplatno…uživajte u životu.
Ja sam ovakav rođen, a koji je tvoj izgovor.

 

CityTV

VIDEO Spektakularan doček srebrnih odbojkaša u Kravarskom

Najveći je to sportski uspjeh Osnovne škole u Kravarskom do sada.

Objavljeno

na

Bakljadom i pjesmom, roditelji, prijatelji i mještani Kravarskog svečano su ispred osnovne škole dočekali svoje učenike odbojkaše, a koji su se s Državnog prvenstva osnovnih škola u odbojci u Poreču vratili sa srebrnom medaljom. Najveći je to sportski školski uspjeh Osnovne škole u Kravarskom do sada.

– Hvala svima na ovom lijepom dočeku, ovako nešto nismo očekivali. Pokazali smo da se kvalitetnim i kontinuiranim radom na satu tjelesne i zdravstvene kulture može zaista puno toga postići. Iako je srebrna, ova medalja za nas je zlatnog sjaja – istaknuo je mentor i profesore Leon Levar koji je vodio pobjedničku ekipu na ovom turniru.

Uz profesora Levara na turniru je bio i Matija Ribić, nekadašnji profesor tjelesne kulture, a koji je utabao put sportskim uspjesima ove male škole.

– Ovi dječaci su uz mene rasli i izrasli u to što jesu danas. Hvala djeci koja su godinama pratili svaku uputu i detalj, koji se nekima činio nebitan, a zapravo je bio ključ za ovo što sada imaju i što im nitko nikada neće moći oduzeti. Dečki nastavite tim putem, a ja ću biti uvijek tu uz vas – naglasio je Ribić.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Folkloraši iz Buševca i Donje Lomnice najbolji na gradskoj smotri

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora. 

Objavljeno

na

Objavio/la

“Šokačka kola Sonte” u izvedbi članova Ogranka Seljačke sloge Buševec pobjednička je koreografija Gradske smotre koreografiranog i izvornog folklora održanoj jučer u dvorani Gorica, a u organizaciji Zajednice kulturno umjetničkih udruga Grada Velike Gorice. Prema odluci stručnog žirija, pobjednička koreografija u izvornom folkloru je “Doželnica – zahvala za ovogodišnju žetvu” u izvedbi KUD-a Nova zora iz Donje Lomnice.

Na ovogodišnjoj smotri predstavilo se 12 goričkih folklornih društava, a koji su izveli ukupno 15 točaka u izvornom i koreografiranom folkloru. Plesnu izvedbu i koreografsku obradu izričaja, glazbenu izvedbu i obradu kao i likovnu sastavnicu izvedbi, ocjenjivali su Tvrtko Zebec, Tomislav Habulin i Katarina Bušić.

– Bilo je impresivno kao i svake godine, a čini mi se kako je ovaj put bilo sve s još više energije i dobrog raspoloženja. Vidjeli smo neke nove koreografije, ali i neke stare, no  vidi se kako su svi zajedno u to uložili jako puno truda. I zato je uvijek je teško odabrati najbolje – komentirao je nakon programa Tvrtko Zebec.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Katarina Bušić istaknula je kako su na ovogodišnjoj smotri grupe prikazale svoju iznimnu kvalitetu.

– Bila je to večer u kojoj smo ipak vidjeli nešto više koreografiranih izvedbi što je pomalo čudno za Turopolje. Osobno bi ipak voljela vidjeti malo više koreografija izvornih društava. Izvorne točke bile su uglavnom zavičajne, to se nekako uvijek dobro izvodi, a nošnje standardno dobro odjevene. Sitnice su presudile u izboru najboljih – rekla je Bušić.

26.03.2023. – Velika Gorica – Gradska smotra koreografiranog i izvornog folklora – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Drugo mjesto u koreografiranom folkloru pripalo je FA Šiljakovini s koreografijom “Prelijepo je u našeme kraju” pjesmama i plesovima Korduna dok su treći folkloraši iz Velike Mlake s pjesmama i plesovima Baranje “Tako, tako Adame”. Na četvrtom mjestu je KUD Nova zora s pjesmama i plesovima Međimurja “Komu majka beli kolač pečeš”, a peto mjesto pripalo je Folklornom ansamblu Turopolje s pjesmama i plesovima Vukomeričkih gorica.

Kada je u pitaju izvorni folklor, na drugom mjestu su folkoraši iz Veleševca s koreografijom “I ja jesam posavačko dete”, a za treće mjesto otplesali su folkloraši iz Šiljakovine s prikazima žetve u Vukomeričkim goricama “Zlatno nam pole široko”. S crticama iz života mještana, prema odluci prosudbenog povjerenstva, KUD Gradići su na četvrtom mjestu.

Oni najbolji bit će predstavnici Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

 

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Vidrica, Cvjetko, Iskra, Gofi i ekipa pozivaju u oazu za konje i ljude u Bukevju

U Konjičkom centru Miklin svoje vještine usavršava i konjica Turopoljskog banderija, koja će svoju promociju imati na Jurjevo.

Objavljeno

na

Objavio/la

Na samo dvadesetak minuta vožnje od Velike Gorice u predivnoj prirodi turopoljske Posavine, smjestila se prava oaza za sve koji su željni predaha od poslovne gužve i gradskog asfalta, Konjički centar Miklin u Bukevju. Ili kako nam je jedna od naših sugovornica rekla – ‘Ovdje je najbolja psihofizička terapija!’.

Cvjetko, Iskra, Django, Vidrica, Roza, Gofi od milja zvani Deda, ukupno više od dvadesetak konja raznih pasmina, dočekat će vas na ovom ranču raspoloženi za druženje, a neki od njih su posebno darežljivi i s konjskim poljupcima u što smo se i osobno uvjerili. A na ranču u Bukevju očekuje vas prijateljska atmosfera, vrsni trener i poznavatelj konja, vlasnik Ivan Miklin Gliba i čak 85 kilometara jahaćih staza, kako za početnike tako i za iskusne jahače.

Foto: KC Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Nakon gotovo tri desetljeća natjecanja u galopskom i kasačkom sportu u Hrvatskoj i inozemstvu, gdje je postizao vrhunske rezultate, a kako se još od svoje 11 godine svakodnevno bavi konjima ideja o ovakvom centru došla je prirodno.

Foto: Ivan Miklin Gliba i sin Toni, KC Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

 

Od 2008.godine u Bukevju marljivo razvija svoj konjički centar sa suprugom Petrom i petogodišnjim sinom Tonijem.

– Iz te ljubavi i dosadašnjeg iskustva stvorila se ova priča. Počeo sam s dva konja, još širimo kapacitete, a ovdje radimo baš sve – škole jahanja, za početnike, za iskusne, ujahivanje, usluge smještaja za konje, sve što treba. Ovdje je prekrasna priroda, općina Orle je stala iza nas i prepoznala projekt. Blizu smo gradu, ljudi još ne znaju za nas previše, ali nas sve više otkrivaju – rekao nam je Miklin.

Foto: Marija i Gofi, KC Miklin/G.Kiš, cityportal.hr

Marija Hosnik, farmaceutkinja iz Velike Gorice, s konjima se druži već dugi niz godina, godina, a njezin konj Gofi, od milja je nazvan Deda, jer broji čak 23 godine.

– On je pastuh vrlo stabilnog karaktera, divan, savršen za djecu i školice. S konjima se družim već 16 godina i koliko god stignem dolazim ovdje i uživam tu. Ovdje i kao jahač i kao osoba dobijete jedno veliko samopouzdanje i možete rasti u svakom smislu u jednom divnom prijateljstvu s ljudima i konjima – rekla nam je.

Na terenima konjičkog centra trenira i povijesna postrojbe Kravat pukovnija, a njen zapovjednik, Željko Matejčić Mata, ima samo riječi hvale za Ivana, koji je također član te povijesne postrojbe.

-Ivicu poznam od samih početaka Kravat pukovnije, imamo fantastičan i prijateljski i poslovni odnos, na ovom sam ranču sa svojim konjem Djangom šest godina, ovdje je prava radna atmosfera. Zajedno smo projahali kroz općinu Orle dvjestotinjak kilometara, izabrali i mapirali 85 kilometara u deset staza, sad čekamo da se to međunarodno certificira. Ima staza i za početnike i za iskusnije jahače.

Staze idu vode kroz šume,polja, uz rijeke Savu i Odru, prolaze i naseljenim mjestima.Ljudi mogu ovdje doći i uživati u prirodi, pomaziti konje, bez ikakvih obaveza, malo upoznati ovu drugu dimenziju-  poručuje.

Foto: Željko Matejčić Mata i Ivan Miklin Gliba, KC Miklin/G.Kiš, cityportal.hr

Tu se trenira i konjica Turopoljskog banderija koja će svoju promociju imati na Jurjevo.

– Oduševio sam se tom idejom Jurja Odrčića da  Turopoljski banderij ima i konjicu, krenuli smo u siječnju s momcima trenirati, još par sati ‘brušenja’ i očekujem da će tih šest jahača pokazati svoje vještine u parku dr.Franje Tuđmana – otkriva nam.

A na ovom ranču nisu bitne ni godine, ni iskustvo, kažu u centru, jer među ekipom ima kikića od pet godina, pa sve do onih koji su se u ‘zlatnim godinama’ odlučili na malo bolje upoznavanje s ovim plemenitim životinjama.

Foto: Dorotea i Roza, KC Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

 

Jedna od onih koja svaki slobodni trenutak provodi na ranču je i Dorota Pilj, pravnica koja se iz Zagreba doselila u Donju Lomnicu.

– Jahanjem se bavim samo rekreativno, a došla sam upravo ovdje, jer je Ivan izuzetno prijateljski raspoložen i sjajan trener. Tu se okupljaju ljudi koji vole druženje, konje, prirodu, neki imaju svoje konje, neki nemaju, ne jašu svi, neki se dođu samo podružiti i popiti kavu. Vlasnik je zbilja otvoren, može se probati jahati, sve se može dogovoriti. Od nedavno imam i svog konja, to je moja Roza, ona je rehabilitirani trkaći konj.

Boravak u ovoj prirodi i druženje s konjima ovdje..to je prava terapije psihička i fizička, dovoljno mi je da samo tu dođem, taj zrak, ne moram ni jahati, samo malo pobjeći od tih kompjutora, uživati,  to je sasvim drugi svijet, divan odmak od posla i svega – otkriva nam Dorotea.

Foto: Konjički centar Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Konjički centar Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Konjički centar Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Konjički centar Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Foto: Konjički centar Miklin, Bukevje/G.Kiš, cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Prvo mjesto za djecu iz FA Šiljakovine na dječjoj smotri folkora

Evo i ostalih rezultata…

Objavljeno

na

Djeca iz Folklornog ansambla Šiljakovina s koreografijom “Devojčica kolo vodi” – pjesme i plesovi Turopolja, osvojila su prvo mjesto na Gradskoj smotri dječjeg folklora. Prema selektoru Goranu Kneževiću, koji je pomno pratio sve dječje izvedbe na prošlotjenoj smotri, a na kojoj je sudjelovalo 14 društava s 21 skupinom, odnosno izvedbom.

– Ovakav koncert je kulturološki, umjetnički i scenski vrijedan jer smo vidjeli ljepotu, znanje, umješnost, razigranost i radost. To je univerzalna vrijednost. Dječje stvaralaštvo i postignuća nisu, dječja – manje vrijedna ili samo za djecu i roditelje, već svojom kvalitetom staju uz bok „odraslima“i vjerujem da ću dočekati trenutak kad će to biti shvaćeno i društveno prihvaćeno – istaknuo je u svom izvješću, selektor Knežević.

Drugo mjesto na ovoj smotri pripalo je djeci iz KUD-a Kravarsko s koreografijom “Ajde doma dekle mile” – pjesme i plesovi Podravine, a djeca iz OSS Buševec s koreografijom “Prvo leto služim”, igrama, pjesmama i plesovima iz Međimurja bila su treća. Četvrta su bila djeca iz KUD-a Ščitarjevo s pjesmama i plesovima iz Moslavine “Stara stupa stalno lupa”, a peta su djeca iz KUD-a Čiče s koreografijom “Zginula je pikuša”.

Čestitamo svima na uspjehu i sretno na predstavljanju Velike Gorice na Županijskoj smotri folklora.

Naslovna foto: FB FA Šiljakovina

Nastavite čitati

HOTNEWS

Ne zaboravite, noćas spavamo sat vremena kraće

Počinje ljetno računanje vremena.

Objavljeno

na

Objavio/la

Posljednji je vikend u ožujku, a sutra i službeno završava zimsko računanje vremena. Stoga ćemo noćas kazaljku sata u 2 sata ujutro pomaknuti za jedan sat unaprijed, odnosno na 3 sata. Iako ćemo spavati sat vremena manje, uživat ćemo u dužim danima koji su pred nama, a koje nam donosi ljetno računanje vremena.

Iz HEP-a podsjećaju građane kako se s ljetnim računanjem vremena mijenjaju i razdoblja dnevnih tarifa za obračun električne energije. Tako će se struja od sutra obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Vozači se upozoravaju iako počinje ljetno računanje vremena, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, do 31. ožujka moraju preko dana imati upaljena dnevna ili kratka svjetla na automobilima. No, vozači mopeda i motocikala dužni su tijekom cijele godine danju imati upaljena kratka svjetla na vozilu.

 

Nastavite čitati

Reporter 423 - 23.02.2023.

Facebook

Izdvojeno