Poveži se s nama

Politika

SDP i GLAS održali “pressicu” na temu grijanja i obećavanja

Na konferenciji za novinare na Trgu Stjepana Radića predsjednici velikogoričkog SDP-a i GLAS-a govorili su o obećanjima svojih političkih konkurenata

Objavljeno

Velikogorički SDP i GLAS održali su konferenciju za medije, kako ističu, “zbog činjenice da prije svakih izbora, pa tako i ovih, imamo poplavu predizbornih obećanja, dozvoljenih i legitimnih, no u našem gradu posebno problematičnih, jer se gotovo uvijek pokazuju kao lažna.”

Prvi je govorio predsjednik SDP-a Ozren Robić.

– Prije nekoliko dana aktualni v.d. gradonačelnika imao je sastanak s direktorom HEP Toplinarstva. Na tom sastanku su se slikali, objavili to, pa je v.d. gradonačelnika obećao da će riješiti sve probleme Goričana koji su priključeni na toplane. No postavlja se pitanja treba li tome vjerovati. Prije četiri godine, također pred izbore, bivši gradonačelnik Barišić isto tako pozivao na rješavanje problema, slikao se… U to vrijeme gospodin Ačkar bio je njegov zamjenik i dugogodišnji suradnik. Čak štoviše, u siječnju 2017. mediji su prenijeli priopćenje koje je tadašnji i sadašnji predsjednik HDZ-a gospodin Ačkar poslao, a u kojem ističe, citiram: ‘Odlukom SDP-ove Vlade Zorana Milanovića izglasan je zakon koji Goričanima donosi visoke račune. Taj zakon je gradovima, pa tako i Velikoj Gorici, oduzeo pravo odlučivanja o cijeni grijanja, prepustivši građane samovolji HEP Toplinarstva. Od nove vlade se očekuje da što žurnije vrati gradovima pravo da odlučuju o odobravanju promjene cijene toplinske energije.’ To je izjava iz 2017. godine – podsjetio je Robić i nastavio:

– Kao što znamo, po pitanju promjene tog zakona saborski zastupnici Barišić i Ačkar nisu napravili apsolutno ništa. Štoviše, danas se ugovor s HEP Toplinarstvom nudi kao najkvalitetnije rješenje, a činjenica je jedino da se u 12 godina po pitanju grijanja sve ostalo isto. Svih 12 godina građani Velike Gorice plaćaju najskuplje grijanje u okruženju, 12 godina u Velikoj Gorici na vlasti je HDZ, 12 godina kandidati HDZ-a za gradonačelnika i njegove zamjenike nude i ponovno nude građanima rješenje problema. Svih tih 12 godina priča se da se radi o kompleksnom problemu kojeg treba rješavati sustavno i dugoročno, ali nije li 12 godina bilo dovoljno? I dalje nema niti roka niti procjene troškova, koliko bi građani trebali plaćati grijanje kad bi se to riješilo.

Istaknuo je Robić i kako “nije politički korektno mjesec dana prije izbora potpisivati ugovor kojom se i novoizabrana vlast obvezuje da će ga poštovati”, te dodao kako ovo nisu jedina obećanja koja nisu ispunjena. Spomenuo je suvremeni medicinski centar s rodilištem, centar Gorice bez automobila, program poticajne stanogradnje, solarni grad, rekreacijske centre Čiče i Ježevo, tramvajsku liniju Velika Gorica – Zagreb…

– Kaže stara izreka da se najviše laže prije izbora i poslije lova, ali HDZ-ova obećanja nadilaze sve mudrosti narodnih izreka. Građani su im bitni samo prije izbora, nakon toga ih se više ne sjete, bitni su oni, njihovi prijatelji i kumovi, njihovi interesi. I onda se postavlja pitanje treba li vjerovati HDZ-ovim obećanjima? Naravno da ne! Sve ovo su obećavali, nisu ispunili, pa ostaje još jedna stara narodna – obećanje, ludom radovanje! – zaključio je Robić.

Na njegovo izlaganje nadovezala se Stela Dragica Svračak.

– Mogu za početak najaviti da ćemo uskoro izaći s prijedlogom za grijanje u Velikoj Gorici, za drukčiji model nego što je bio do sad. Rješenje tog pitanja važna je i bitna tema koju treba riješiti u najkraćem mogućem roku. Apsurdno je da v.d. gradonačelnika Ačkar, koji je zajedno s bivšim gradonačelnikom Barišićem bio na vlasti u ovom gradu, nije napravio ništa. Čak se nije ni usudio ograditi se od situacije u kojoj se našao gradonačelnik. Imao je za to priliku, a nije ništa učinio. Ako nisu 12 godina riješili grijanje, zaista je pitanje zašto im sad vjerovati da to nije puko obećavanje i naslikavanje – istaknula je Svračak i nastavila:

– Osim ovog o grijanju, imamo još obećanja koja nisu izvršena i koja su aktualna ovih dana, baš prije izbora. Jedno od tih obećanja je i izgradnja doma za starije i nemoćne, koje je prije četiri godine obećano, a nije napravljeno. Štoviše, zemlja na kojoj je to predviđeno upravo je prodana. Pitanje je gdje, kada i u kojem roku ćemo dobiti taj dom. Obećali su i priključak na odvodnju, odnosno novi pročiščivač, a umjesto toga smo dobili veliku aferu, na nivou Hrvatske, a ne samo grada i županije. Priključak i dalje nemamo, ali imamo besramno obećanje da će se nešto po tom pitanju napraviti. Čak i kad imaju nešto isplanirano i omogućeno, kad imaju i sredstva, ništa se ne napravi. Jedna od takvih situacija je i isplata uskrsnica umirovljenicima, što je oporba stalno poticala, isticala da su sredstva osigurana. Dogodilo se baš pred izbore, pa tu uskrsnicu možemo nazvati i izbornica, odnosno kupovanje glasova.

Na kraju je zaključila:

– Nismo protiv toga da se u ovom gradu napravi bilo što što će našim građanima biti važno za bolji i lagodniji život u ovom gradu, mi smo za to da se ovdje želi doseliti svatko i ovdje ostati zauvijek. Nismo za ovu aktualnu situaciju, za obećavanje koje samo to i ostaje, mi smo za izvršavanje obećanja. Tu smo da podsjetimo građane Velike Gorice na neispunjena obećanja, da shvate da ni od ovih novih obećanja neće biti ništa.

Politika

Gorički SDP: Vrijeme je da se počne raditi ono što se obećavalo!

Velikogorički SDP održao je konferenciju za novinare na kojoj su teme bile konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, pročistač, ZET…

Objavljeno

on

Dva dana nakon što je konstituirano Gradsko vijeće, iz velikogoričkog SDP-a odlučili su se obratiti javnosti na konferenciji za novinare. Upravo je sjednica Vijeća bila i tema njihova obraćanja.

Jedan od dva potpredsjednika Gradskog vijeća u ovom će mandatu biti predsjednik gradske organizacije SDP-a Ozren Robić.

– Zahvalan sam i počašćen ukazanom prilikom da budem potpredsjednik Gradskog vijeća, i mogu reći samo da ću biti glas svih građana, kako bi nam svima bilo bolje nego do sad. Cijeli život živim u Velikoj Gorici ovo je zaista velika čast, ali s druge strane osjećam i veliku obavezu, budući da se radi o mandatu u kojem će se donositi vrlo značajne odluke, koje će imati utjecaj na život Velikogoričana na puno duži period – rekao je Robić.

Ivo Jelušić, drugoplasirani u utrci za gradonačelnika, upozorio je kako je vrijeme da se počne raditi.

– Nadam se i vjerujem da će novi gradonačelnik raditi ono što je obećavao tijekom kampanje, da će realizirati sve o čemu je govorio tijekom kampanje. Ja ću sigurno raditi ono što sam govorio kao kandidat u kampanji, nadam se da će i on – kazao je Ivo Jelušić, drugoplasirani u prvom krugu izbora za gradonačelnika, koji je i ovoga puta otvorio temu pročistača, o kojoj je često govorio u kampanji.

– Postojeći pročistač je zastario, potkapacitiran i ekološki zaostao, zato se mora napraviti novi. Pročistač je bio najveća afera prošle godine u Hrvatskoj. Vladajući su upropastili natječaj i financijski značajnu investiciju, te ukoliko ga ne završe, postoji realna opasnost da ti novci propadnu. Nadalje, petnaest tisuća priključaka postat će bespredmetni, ukoliko se priključe, a otpadna voda nema kuda. Rješenje nije spajanje na zagrebački pročistač! Ovaj problem mora se riješiti, kao i cijeli projekt Aglomeracije. Tražimo od gradonačelnika da najkasnije do sljedeće sjednice Vijeća dostavi javnosti i vijećnicima informaciju o stanju ovog problema, ali i načinu rješenja. Zato je i biran, da riješava probleme. Ako ne zna kako, spremni smo mu i pomoći – poručio je Jelušić.

Dotaknuli su se SDP-ovci i ovih dana “vruće” teme ZET-a, koji ima nerealne i neprihvatljive zahtjeve za Grad.

– Do sada su vlast u Zagrebu i našem gradu obnašale sestrinske stranke, a sporni ugovor istekao je prije nešto više od godinu i pol dana. Problem se opet pojavljuje kao bumerang, jer nije riješen prije izbora. Prijedlog ove ponude nije uputila Tomaševićeva vlast, već prethodna, vlast s kojom su surađivali. Sami su sebi uputili loš prijedlog, eto kako vladaju HDZ i MB 365! Molimo gradonačelnika da se očituje na ovo što smo rekli i neka pobije ove tvrdnje koje smo izrekli – istaknuo je Jelušić.

Nastavi čitati

HOTNEWS

FOTO: Darko Bekić novoizabrani je predsjednik Gradskog vijeća Velike Gorice

Za potpredsjednike vijeća izabrani su Zvonimir Lovrić i Ozren Robić…

Objavljeno

on

Konstituirano je novo Gradsko vijeće Grada Velika Gorica. S obzirom da koalicija HDZ – Stjepan Kožić NL – BM 365 – Stranka umirovljenika – HSLS nije imala većinu potrebnu za vijeće dogovorena je programska suradnja s Domovinskih pokretom.

Da će svoju dužnosti obnašati u službi svih građana i na dobrobit Grad prisegnuli su: Darko Bekić, Grdenić Mihael, Duvnjak Stipo, Filipović Zlata, Zobec Vedran, Targuš Anri, Lukšić Tomislav, Amšel Zelenika Tajana, Odrčić Juraj, Mrakovčić Dalibor, Dijanežević Milivoj, Kuliš Marjana, Jelušić Ivo, Žugaj Brankica, Beus Richemberg Goran, Robić Ozren, Zdelar Marijo, Horvačić Igor, Šimunić Damir, Bekavac Ivan, Slojšek Damir, Maslać Lucijan, Rak Karmen, Lovrić Zoran, Lovrić Zvonimir, Hrvačić Krunoslav i Kompes Gordan.

A zbog nespojivih dužnosti mandate u mirovanje stavili su gradonačelnik Krešimir Ačkar, Ivan Rak, Jurica Mihalj, Zvonko Kunić i Lana Krunić te će ih u vijeću zamijeniti Darko Bekić, Mihael Grdenić, Stipo Duvnjak, Zlata Filipović te Vedran Zobec.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za predsjednika vijeća izabran je Darko Bekić (HDZ), no neposredno prije izbora samog predsjednika povela se rasprava. Prvi se za riječ javio SDP-ov Ivo Jelušić.

– Nekoliko dana prije konstituirajuće sjednice održao se konzultativni sastanak predstavnika političkih stranaka zastupljenih u gradskom vijeću da se dogovori način konstituiranja vijeća i izbor predsjednika vijeća. To je dobra praksa koju pohvaljujem. Danas ne dajemo podršku HDZ-u niti bilo kome iz većine već dajemo podršku volji građana koja je odredila da je većina ta koja je te ćemo u tom smislu dati podršku izbora predsjednika vijeća, istaknuo je Jelušić.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik MOST-a Ivan Bekavac rekao je kako klub MOST-a, HSP-a i Neovisnih za Hrvatsku neće glasati za prijedlog izbora predsjednika već će ostati suzdržan.

– Zakon o lokalnoj samoupravi predviđa da parlamentarna većina izglasa predloženoga što će naravno, parlamentarna većina imati priliku, ali MOST ne pripada toj većini. Osim toga, birači MOST-a dali su nam povjerenje boriti se za interese građana i smatramo da interes građana nije izabrati Darka Bekića. Biti ćemo suzdržani pri ovom izboru, a podršku ćemo dati izboru potpredsjednika iz redova oporbe, kazao je Bekavac.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Za riječ se javio i Zvonimir Lovrić iz redova Domovinskog pokreta koji je naglasio kako su izbori prošli i potrebno je sjesti skupa i skupiti glave u zajedničkom poslu te kako bi im glavni zadatak i cilj morao biti napredak grada i okolice.

Goran Beus Richemberg dotaknuo se izlaznosti na ovogodišnje izbore.

– Ne zaboravite, 60 % ljudi nije izašlo na ove izbore jer ne vjeruje niti vama niti nama, pred nama je veliki posao, uvjeriti ih da to što radimo, radimo punoga srca i sa smislom, zdravim razumom, a veći teret na dokazivanju toga je na vama koji potpisujete odluke većine i podržavajući ih. I ne ljutite se na oporbu kad nije za Proračun, jer ona ne bi bila oporba kada bi bila za. To je razdjelnica između pozicije i opozicije, kaže Beus Richemberg te je poručio vladajućima da pripreme Proračun da on bude stvarni odraz stanja i potreba ovoga grada.

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon što je izglasano s 22 za i 4 suzdržanih vijećnika, novoizabrani predsjednik Bekić obratio se vijećnicima.

– Zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju i veselim se narednom mandatu koji je pred nama. Nadam se da ćemo međusobno zajedno surađivati jer čekaju nas izazovna vremena, dinamična i suvremena. Tu ćemo mi kao gradsko vijeće morati dati i više i bolje nego do sada, a posebno mi je drago što u ovom sazivu kao članovi vijeća izabrani su i svi kandidati za gradonačelnika na posljednjim izborima. U duhu međusobne tolerancije i poštovanja u svim našim raspravama kojih će sigurno biti u dobrom, kritičnom i konstruktivnom tonu predlažem da nastavimo rad ovog vijeća – zaključio je Bekić.

Za potpredsjednike su izabrani Zvonimir Lovrić (Domovinski pokret) i Ozren Robić (SDP).

17.06.2021. – Velika Gorica – Konstituirano je Gradsko vijeće Grada Velika Gorica – foto:Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnicima je na dobivenom mandatu za Gradsko vijeće na kraju čestitao gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Nadam se konstruktivnom i kvalitetnom radu za naš grad u ovom mandatu. Bit ćemo otvoreni za sve dobre prijedloge bez obzira iz kojih redova došli te se nadam da ćemo uvesti demokratske standarde kojima ćemo se ponositi i kojima ćemo uistinu zajedno služiti svim našim građanima bez obzira kome su dali povjerenje, ali i probuditi i povjerenje kod onih koji nisu imali potrebe ove lokalne izbore izaći na birališta, zaključio je Ačkar i najavio novu sjednicu Gradskog vijeća za srpanj na kojoj će se naći rebalans proračuna.

Nastavi čitati

Politika

Stjepan Kožić župan i u šestome mandatu, Ervin Kolarec njegov zamjenik

Mjesec dana prije nego što će se navršiti 20 godina od njegova dolaska na mjesto župana Zagrebačke županije, Stjepan Kožić dobio je i šesti mandat, tijekom kojeg će mu pomagati i Velikogoričanin Kolarec

Objavljeno

on

Bio je favorit i nakon prvoga kruga, u kojem je također dobio najviše glasova, a tu ulogu Stjepan Kožić potvrdio je i u drugom krugu izbora za župana Zagrebačke županije. Kožić je dobio 41.865 glasova birača, a njegov protukandidat, SDP-ov Mihael Zmajlović, ostao je na gotovo šest tisuća glasova manje, ukupno 35.967. Gledano u postocima, starom/novom županu otišlo je 53,8 posto glasova, dok je Zmajlović ostao na 46,2 posto.

Prvi put župan je Kožić postao u lipnju 2001. godine, a punih 20 godina poslije nastavlja niz, jer ovo mu je već šesti uzastopni mandat. Ovoga puta Stjepan Kožić je u utrku za župana išao uz potporu HDZ-a, BM365, HSU-a, HSLS-a i HNS-a, a jedan od dvojice zamjenika bit će mu Velikogoričanin Ervin Kolarec, posljednjih 12 godina zamjenik gradonačelnika u svome gradu.

– Želim zahvaliti svima koji su izašli na izbore, a posebno hvala svima koji su svoje povjerenje dali županu Kožiću, kolegi Tomljenoviću i meni. Vaše povjerenje naša je obveza i odgovornost i to ćemo svojim radom nastojati i opravdati. Drage moje Velikogoričanke i Velikogoričani, vama od srca hvala na ovakvoj podršci svih dosadašnjih godina kao i na ovoj danas. Kako sam i rekao u kampanji, bit ću vaša snaga u Zagrebačkoj županiji – rekao je Kolarec.

Nije Kožiću planove o pobjedi pomrsila ni vrlo slaba izlaznost birača, budući da je svega 29,19 posto stanovnika Zagrebačke županije izašlo na ove izbore. Gledajući samo Veliku Goricu, u kojoj je na izbore izašlo mizernih 18,57 posto birača, Kožića je biralo 6212 ljudi, a Zmajlovića njih 3776.

Nastavi čitati

Reporter 405 - 17.06.2021.

Facebook

Izdvojeno