Poveži se s nama

Vijesti

Sadnjom stabala započeli projekt života: Kurilovečka šetnica pratit će staro korito potoka Lomnice i donijeti nove sadržaje

Kako će Šetnica pratiti tok starog korita Lomnice u jednom se dijelu planira napraviti i imitacija dijela potoka preko kojeg bi se postavio drveni most kao spomen na bivšu Lomnicu koja je dijelila Kurilovec na dva dijela.

Objavljeno

Inicijativa Sučije Kurilovec Plemenite općine turopoljske da sadnjom stabala pošume staro korito potoka Lomnice u svom naselju od „pruge” do Udarnika, potaknula je revitalizaciju projekta Kurilovečke šetnice koja bi ovom naselju pružila novi sadržaj od rekreativnog, kulturnog, povijesnog i sportskog značaja. Izrađeno je idejno rješenje projekta, a mještani su jučer s riječi na djela prešli sadnjom stabala i tako započeli ovu kurilovečku priču.

-Kaže jedna izreka da je najbolje vrijeme za posaditi drvo bilo prije 20 godina, a da je drugo najbolje vrijeme danas. E pa mi želimo za 20 godina okrenuti se prema ovom današnjem danu i u hladovini ovih stabala reći su kako smo napravili jedan dobar posao – istaknuo je za početak župan Plemenite općine Turopoljske Juraj Odrčić. Na inicijativu Plemenite općine Turopoljske – Sučije Kurilovec u toj je gradskoj četvrti jučer započela sadnja stabala s ciljem pošumljavanja starog korita potoka Lomnice. Projekt je to koji bi ovom dijelu našeg grada donio prijeko potrebno zelenilo, hladovinu, a samim time i stvorio preduvjete da se ovdje uredi dodatan sadržaj za mještane i sugrađane – Kurilovečka šetnica. Projekt pošumljavanja starog korita Lomnice POT je prijavio na pet natječaja, a jučerašnjim aktivnostima jedan odobreni su već završili. Tako je jučer zasađeno prvih 15 stabala u Kurilovcu, a kako su upravo primili vijest da su im odobrena sredstva po još jednom natječaju, uz donatore i sponzore, novu sadnju većeg broja stabala najavljuju već za jesen.

-U proteklih nekoliko mjeseci od strane grada je posađeno na samom početku „Šetnice“ desetak stabala, zatim kraj spomenika kurilovečkim braniteljima posađeno je 15 hrastova, mi ćemo ovdje dodati 15 stabala, i na jesen očekujemo još jednu veću sadnju kad ćemo saditi hrastove kojih ćemo imati puno više komada. Zbilja je prepoznat projekt i od mještana koji imaju ovdje firme i koji su donatori i očekivali smo pet do deset godina saditi to drveće, ali sada vjerujem da ćemo puno brže-kazao je župan Odrčić dodavši da projekt prate „Urbani šumari“ koji su postojeću vegetaciju upisali u digitalni registar te pripremili plan sadnje.

Na njihovu inicijativu sadnje stabala nadovezala se Gradska četvrt Kurilovec projektom Kurilovečka šetnica. Prema riječima mještana radi se o jednoj staroj ideji koja do današnjih dana nije naišla na plodno tlo, no ostvari li se, za starosjedioce Kurilovca, bit će to projekt života.

-Prva ideja za takav projekt postojala je već 2003.godine i prva skica za projekt od tada postoji, međutim tada to nije bilo vrijeme da se razmišlja o tome, dok nije došla ideja o sadnji stabala nakon koje je obnovljen taj projekt i u roku od tri mjeseca je napravljena prva urbanistička studija koja nas sve silno veseli. Posebno za mene koji sam odrastao i rođen na Lomnici i koje se sjećam, deset metara dalje od nje sam odrastao, za mene je ovo projekt života! – kazao je mještanin Zdenko Sovina.

-Kurilovečka šetnica prije svega podiže ovu gradsku četvrt na jednu višu razinu. Grad se zadnjih godina ubrzano širi, ali fali nam zelenih površina i parkova čemu bi ova Šetnica svakako doprinijela jer bi cijeli ovaj dio koji ide prema južnoj obilaznici i koji će se daleko više izgrađivati dobiti jednu novu sliku i jednu oazu u kojoj će naši sumještani moći provesti svoje vrijeme. A Šetnica i spaja gornji i donji dio Kurilovca, takozvani Gorenec i Dolenec, gotovo 1,5 km od Sportskog centra sve do „škarpe“ odnosno mjesta gdje palimo jurjevski krijes – kazao je ispred Vijeća gradske četvrti Kurilovec Mihael Grdenić.

-Osim rekreativnog dijela šetnica bi trebala sadržavati povijesno informativni sadržaj gdje bi se na pojedinim dijelovima izdvojila mjesta koja bi bila svojevrsni info pultevi, objašnjava Grdenić.

Jedna od ideja je preuređenje dviju starih drvenih kuća, nekadašnjih kurija kurilovečkih autohtonih obitelji, koje bi se koristile kao mali muzeji s izloženim starim predmetima, slika ili maketa kroz koji bi posjetitelji bolje upoznali ovaj kraj.

-U idejnom rješenju projekta je potvrđeno da se u jednom dijelu starog korita ponovo napravi imitacija potoka preko kojeg bi išao most kao spomen na bivšu Lomnicu oko koje se razvijao Kurilovec. Niti u jednom dijelu projekta nema betonizacije, radi se sve s prirodnim materijalima. Naravno da je sportski centar izdvojen i to je nešto drugo jer to koristi cijeli grad, a ovaj dio je ideja da se bude što prirodnije-istaknuo je Grdenić.

Projekt je podržao Grad Velika Gorica pa se iz Gradske četvrti Kurilovec nadaju da će samo šetnica zaživjeti za dvije godine, a nastavno na pješačku stazu i predviđeni sadržaji.

-S obzirom na to da se sve ubrzano odvija i tek je nekoliko mjeseci prošlo otkako smo izvukli sami projekt iz ladice, neki rok za koji smatramo da bi ona mogla zaživjeti je dvije godine. Projekt je prepoznao i Grad Velika Gorica, prijavljen je na razvojne projekte Ministarstvu graditeljstva RH i vidimo da naš angažman dobiva podršku kojoj smo se nadali – kazao je Grdenić.

-Pozivamo mještane da se svojim prijedlozima uključe, postavili smo tri jumbo plakata u gradskoj četvrti Kurilovec na kojima je naznačena i e-mail adresa na koju građani mogu dati svoje prijedloge ili se putem tog maila informirati o stanju našeg projekta – rekao je Grdenić.

Mještane Kurilovca jučer je prilikom sadnje posjetio i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar istaknuvši kako se radi o hvalevrijednom projektu te da će Grad Velika Gorica za takve i slične projekte u bilo kojem mjestu uvijek imati sluha.

 

Kultura

Hrvatska volontira: U Kravarskom će se oslikati zid OŠ Slavka Kolara

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić…

Objavljeno

on

Osnovna škola Slavka Kolara u Kravarskom dobit će novo ruho. Jedan zid uskoro će krasiti novi mural istoimenog književnika po kojem škola nosi ime. Riječ je o volonterskoj akciji oslikavanja zida koja se organizira povodom tjedna „Hrvatska volontira“.

Spomenimo i kako se akcija provodi u sklopu projekta Pokrenimo KOK!, a volonteri se imaju priliku pridružiti zajedničkom uljepšavanju škole već u četvrtak 30.rujna od 9 sati kada akcija zapravo i kreće.

Rad lokalnih volontera koji će sudjelovati u izradi zidnog murala mentorirat će poznati umjetnik iz Duge Rese, Leonard Lesić, a predviđeno trajanje akcije je do 2.listopada. Volonteri će raditi svaki dan od 9 do 18 sati, što će na kraju iznositi ukupno 270 volonterskih sati. Prijave su u tijeku.

Nastavi čitati

Kultura

Gradski zbor Franjo pl.Lučić uveličat će misno slavlje u Rimu povodom svetkovine Sv.Jeronima

Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature…

Objavljeno

on

Gradski zbor Franjo pl.Lučić, posljednjih se tjedana intenzivno priprema za jedan poseban i značajan način. Naime, Hrvatska rimska zajednica proslavit će u četvrtak svetkovinu sv. Jeronima, nebeskog zaštitnika Papinskog hrvatskog zavoda i Hrvatske crkve sv. Jeronima.

Liturgijsko slavlje u crkvi sv. Jeronima u Rimu predvodit će mons. Tomislav Đukez, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, službenik u Državnom tajništvu Svete Stolice, a pjevanje na misnom slavlju animirat će upravo gorički Gradski zbor.

– Sretni smo što smo napokon započeli s probama, a osobito nas veseli što ćemo nakon duge pauze imati priliku nastupiti u Rimu, u predivnoj crkvi Sv.Jeronima, u kojoj ćemo obogatiti misno slavlje velebnim djelima hrvatske zborske baštine – Istaknula je Lidia Capković Martinek, predsjednica i solistica gradskog zbora Franjo pl.Lučić.

– Ovim ćemo nastupom obogatiti liturgijsku svečanost, ali ujedno predstaviti i Grad Veliku Goricu. Program je pomno biran, predstavit će se bogata hrvatska zborska baština i izvesti neka od kapitalnih djela hrvatske zborske literature, poput Offertoriuma Cum invocarem za solo sopran, zbor i orgulje, Vatroslava Lisinskog, Svrši stopi moje, Krste Odaka te djela Franje pl.Lučića, Rulolfa Matza i Jakova Gotovca. Sjajan je to uvod u novu zborsku sezonu i priprema za proslavu 25. obljetnice osnutka koju će gradski zbor obilježiti iduće godine – kažu iz zbora.

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Uložit će 50 milijuna kuna i oživjeti cijeli jedan dio Velike Gorice!

Zagrebačka tvrtka Modepack, koja se bavi proizvodnjom ambalaže, zbog povećanja opsega posla gradi novi pogon u Velikoj Gorici! U Ulici Fausta Vrančića niknut će tvornica s parkom, a to je – tek početak…

Objavljeno

on

Generalno gledajući, iza nas je u gospodarskom smislu izuzetno teško razdoblje, jer pandemija koja traje i dalje puno je toga zaustavila ili barem u velikoj mjeri usporila. Pojedinačno gledajući, međutim, priča ponekad zna biti i bitno drukčija. Kao, primjerice, u slučaju zagrebačke tvrtke Modepack, koja će vrlo brzo postati – velikogorička tvrtka!

Riječ je o tvrtki koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetne ambalaže za logistički prijevoz robe, a naglaskom na e-trgovinu i kurirske dostave te sigurnosno pakiranje za novac i dragocjenosti. U tom poslu Modepack je jedan od globalnih lidera, izvoze na 32 tržišta po cijelom svijetu, a više od 90 posto poslovanja odlazi na izvoz. Među klijentima su im Amazon, H&M, Vans, Adidas, DHL, DPD, Loomis, brojne europske financijske institucije kao, burza dijamanata u Antwerpenu…

Zbog svih ograničenja koje je donijela pandemija Modepacku je posao u tom razdoblju doslovno eksplodirao. Povećao se do te razine da je pala odluka o gradnji novog prostora, a odabir je pao na Veliku Goricu, o čemu smo već pisali.

Već dva i pol desetljeća građevina u Ulici Fausta Vrančića stoji i propada…

U ulici Fausta Vrančića, na lokaciji na kojoj već godinama, napuštena i zaboravljena, stoji betonska građevina koja je najviše korištena za crtanje grafita i svadbena fotografiranja, kroz sljedećih mjesec dana krenut će radovi vrijedni 50 milijuna kuna, koji će ozbiljno promijeniti sliku cijelog jednog dijela našega grada.

– Kako je u našem biznisu ekologija i zelena agenda generalno vrlo važna tema, čak smo se i kod planiranja investicije odlučili primijeniti taj model. Naime, odlučili smo da nećemo ići u greenfield investiciju nego u reciklažu nekog postojećeg objekta. Ubrzo smo pronašli što smo tražili u nedovršenom projektu propale građevinske tvrtke Tempo, koja je u Velikoj Gorici sredinom 1990-ih krenula u gradnju svojeg prodajnog sjedišta, ali je zbog poslovnih poteškoća projekt stao s gradnjom, a tvrtka završila u stečaju – kazao je Jure Širić, vlasnik tvrtke, u razgovoru za Poslovni dnevnik.

Napuštena građevina tako će postati temelj za izgradnju tvornice ambalaže koja definitivno neće izgledati kao klasična tvornica. Više će to nalikovati tehnološkom parku na zemljištu od 32 tisuće kvadrata. Sama zgrada imat će pet i pol tisuća kvadrata, što će otvoriti mogućnost za puno veći rast i razvoj tvrtke.

– Trenutačno radimo na pet proizvodnih linija, a što nam je već sada nedovoljno. U novom pogonu ćemo, uz premještanje postojećih, instalirati i tri nove proizvodne linije, koje će biti jednakog kapaciteta kao i ovih pet zajedno, ali će imati puno veće tehnološke mogućnosti, posebno po pitanju papirnate ambalaže, koja je zbog trendova sve traženija – kaže direktor i vlasnik Širić.

Sve to za sobom vuče i potrebu za radnom snagom, pa će tvrtka i zapošljavati 20-ak ljudi, u drugoj fazi možda i još toliko, što je posebno dobra vijest za Velikogoričane. Međutim, čak i bez tog važnog detalja, dojam je da će ovaj projekt donijeti novu dimenziju zapadnom dijelu grada. Kao što se može vidjeti na projekcijama, tvornicu će okruživati lijep park s košarkaškim igralištem, klupicama za predah… Kako doznajemo, ograde oko svega toga neće biti, pa ćemo zapravo dobiti novi gradski park.

Dobit ćemo i novu cestu, jer u planu je i izgradnja prometnice koja bi spajala Ulicu Andrije Kačića Miošića i Ulicu Fausta Vrančića, koja bi prolazila neposredno uz prostor novog pogona/tvornice/parka. I neće se to dogoditi samo zbog Modepacka i njihova pogona, nego i zato što je još jedna tvrtka najavila gradnju na zemljištu odmah do ovoga, a planovi postoje i za izgradnju stambenih zgrada!

Na zemljištu koje se naslanja na Modepackovo, na strani prema Ulici Andrije Kačića Miošića, u godinama pred nama, naime, gradit će se čak dvije velike stambene zgrade, s velikim brojem stanova, pa možemo reći da je skori početak gradnje Modepackove tvornice samo prva faza u “oživljavanju” dijela grada u kojem se dosad i nije previše toga događalo.

I sve to, pazite sad, trebalo bi biti gotovo već do lipnja! Nema čekanja, kreće se raditi odmah, uz pomoć 7,5 milijuna kuna iz europskih fondova, što i ne čudi osobito, budući da je riječ o tvrtki koja nema vremena za gubljenje. Prošle godine imali su prihode od 50 milijuna kuna, ove godine to će biti na 60 milijuna, a do 2025. planiraju doći do 150 milijuna…

Što drugo reći nego – dobro nam došli u Veliku Goricu!

Nastavi čitati

Reporter 408 - 23.09.2021.

Facebook

Izdvojeno