Povežite se s nama

HOTNEWS

Radnikovci su uspjeli – stiže spomenik kultnom mjestu goričkog sporta i druženja

‘Ako sve bude išlo po planu, svečano otvorenje spomenika u čast Sportskom društvu Radnik i svemu što je ono značilo za društveni i sportski život grada, bit će 17.lipnja’, otkrio nam je Ivan Mikulčić ispred inicijative ‘Prijatelji NK Radnik’. Otkrio nam je i zašto će lopta na spomeniku biti crne, a ne bijele boje, te koju simboliku nose granitne ploče ovog autorskog djela kipara Mladena Mikulina.

Objavljeno

na

Sedam godina vjernosti jednoj ideji konačno je dovelo i do cilja – ovih su dana postavljeni temelji spomeniku Sportskom društvu Radnik, koji će biti smješten u Tuđmanovom parku, na mjestu starog igrališta NK Radnika, gdje je punih 40 godina djelovao čitav niz sportskih klubova i koji je bio svojevrsna žila kucavica grada.

Prije pet godina, bili smo na jednom od druženja veterana NK Radnik 1945 -2009., bivših članova klupske uprave i prijatelja kluba, kad je Ivan Mišerić Pevi, dugogodišnji predsjednik tog legendarnog goričkog kluba, podsjetio na svoju ideju o podizanju spomen obilježja umirovljenom klubu.

– Jako me to raduje i ekipa koja sve to vodi ima moju punu podršku. Ideja o tom spomeniku se rodila na susretu starih Radnikovaca prije sedam godina, kontaktirali smo tad i našeg akademskog kipara Mladena Mikulina, napravio je idejno rješenje, spremio sam i tekst, trebao se potpisati ugovor s gradom, no sve je malo stalo. Ja sam se povukao iz projekta zbog svojih godina, ali sve podržavam – rekao nam je Ivan Mišerić Pevi.

Lokacija spomenika nametala se sama po sebi – Park dr. Franje Tuđmana, gdje je punih 40 godina bilo Radnikovo igralište.

– Od 1947. do 1987. godine to je bio centar goričkog sporta, pa i šire, druženja, svega. Tu su bili klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica, nogometni, kuglački, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaški. I onda je došla Univerzijada i po urbanističkim planovima stadion i prateći prostori izmješteni su na novu lokaciju, a naš klub je s trećinom također sudjelovao i u financiranju izgradnje novog stadiona – prisjeća se legenda goričkog sporta, ujedno i autor monografije NK Radnik 1945.-2009., koju je napisao u suradnji s Aleksandrom Sašom Božićem.

No, ljubav prema ovom nekadašnjem goričkom klubu nosi se u brojnim srcima, pa je od početne ideje sav posao i projekt oko realizacije postavljanja spomenika krenuo dalje pod vodstvom Ivana Mikulčića, koji je i sam 16 godina igrao u Radniku. Kako bi se ishodovale sve potrebne dozvole okupili su se bivši igrači, treneri i simpatizeri, te se i službeno registrirali kao grupa građana pod imenom ‘Prijatelji NK Radnik’, priča nam Mikulčić.

FOTO: Ivan Mikulčić, voditelj projekta i postavljanja spomenika SD Radnik/G.Kiš, cityportal.hr

Put od početne ideje do postavljanja temelja spomen-obilježju bio je poduži, jer trebalo je mijenjati projektnu dokumentaciju nekoliko puta, kao i lokaciju, no projekt je na kraju zadovoljio sve zahtjeve nadležnih gradskih tijela. Pojavili su se odmah novi izazovi, oni financijske prirode.

– Izradu projektne dokumentacije donirala je tvrtka KOTA GPN iz Velike Gorice, a temelje je donirao VG Komunalac. Gradsko vijeće je jednoglasno prihvatilo naš zahtjev, no upravo su na toj sjednici izglasali i novi proračun, pa smo s tim prijedlogom zakasnili. Odlučili smo se na drugačiji oblik financiranja – priča nam.

Obzirom da je Radnik bio klub širokih masa, građana, obrtnika, firmi, i ‘Prijatelji NK Radnik’ krenuli su u tom smjeru.

– Odluči smo da ćemo ići u širini i dati priliku svima koji su voljeli klub da sudjeluju i podrže ovaj projekt, i moram reći i bez objave u javnosti, ovo što smo u osobnim kontaktima ostvarili, odaziv je fantastičan. I ovom prilikom pozivam sve koji se žele uključiti da pomognu podizanju spomenika stožernom sportskom društvu koje je djelovalo uz Kolarevu ulicu, da očuvamo svojoj djeci i unucima dio tradicije od zaborava  – ističe Mikulčić.

FOTO: spomenik SD Radnik financira se privatnim sredstvima, a odaziv donatora je odličan/G.Kiš, cityportal.hr

Jer upravo su se na toj lokaciji nekad događale sve glavne manifestacije u gradu. U tom smislu je i tekst koji će se, uz grb društva, naći na spomeniku: ‘Na ovim prostorima od 1947. do 1987. godine uspješno su djelovali klubovi Sportskog društva Radnik Velika Gorica: kuglački, nogometni, šahovski, rukometni, stolnoteniski i košarkaški; nositelji sportskog i društvenog života Velike Gorice’.

FOTO: Spomenik SD Radnik, idejno rješenje izradio ak.kipar Mladen Mikulin/G.Kiš, cityportal.hr

Autor spomenika je naš akademski kipar Mladen Mikulin, za kojeg voditelj projekta kaže kako je, kao Radnikovac, jako dobro razumio i osjetio cijelu priču. Spomenik će biti jednostavan i efektan, a prema procjeni umjetnika prekrasno će se uklopiti u lokaciju, bit će na suncu i svjetlu cijeli dan. Tu su i elementi simbolike.

– Spomen obilježje ima horizontalnu ploču koja je zapravo simbol igrališta i na njoj je nogometna lopta u realnim dimenzijama, promjera 35 centimetara. Vertikalna ploča simbolizira objekte koji su tu bili i na njoj će biti grb i tekst. Sve se radi iz granita, takozvane afričke crvene boje, a lopta će biti crne boje, jer u cijeloj Hrvatskoj nije bilo granita bijele boje – otkrio nam je Mikulčić. .

A spomenik sportskom društvu, ali i mjestu koje je u to vrijeme bilo pokretačka snaga Velike Gorice, mogli bismo već idućeg mjeseca i vidjeti u punom sjaju.

– Ako sve bude išlo po planu, a zasad ide, svečano otvorenje spomenika u čast Sportskom društvu Radnik i svemu što je ono značilo za društveni i sportski život grada, bit će oko završetka školske godine, u subotu, 17. lipnja. Želimo da i grad u tome sudjeluje u tom programu, zamolit ćemo i gradonačelnika da bude jedan od govornika, jer je i sam Radnikovac – završno kaže voditelj projekta, Ivan Mikulčić.

FOTO: Ivan Mikulčić na temeljima gdje bi u lipnju trebao biti postavljen spomenik SD Radnik/G.Kiš, cityportal.hr

HOTNEWS

Evo kako će sutra voziti ZET na relaciji Zagreb – Velika Gorica

Zbog CRO Race utrke od 8 do 17 sati vozit će nekim obilaznim pravcima.

Objavljeno

na

Zbog održavanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race, u nedjelju, 1. listopada, od 8 do 17 sati, primjenjivat će se posebna regulacija prometa od raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice preko Mosta slobode do raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik, u oba smjera.

Tako će autobusna linija 268 (Glavni kolodvor Velika Gorica) od 8 do 13:30 sati voziti sljedećom trasom:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Slavonska avenija – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – i dalje trasama prema obavijesti zbog radova na dijelu Avenije Većeslava Holjevca. Do dolaska na redovnu trasu autobusi se neće zaustavljati na usputnim stajalištima.

A od 13.30 do 17 sati linija 268 će prometovati:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Jadranski most – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – PODBREŽJE / VELIKA GORICA – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Marina Držića – Ulica grada Vukovara – Glavni kolodvor

Na izmijenjenom dijelu trase koristiti će se samo stajalište Islandska u Ulici SR Njemačke i Središće na Aveniji Dubrovnik u smjeru istoka, dok će od 8 do 17 sati biti ukinuto stajalište Lisinski u smjeru juga.

Od 13.30 sati dodatno se neće moći koristiti obostrana stajališta N.S. knjižnica i Bundek, stajališta Građevinska škola, Lisinski i Muzej suvremene umjetnosti u smjeru sjevera, te stajališta koja su izvan funkcije zbog radova na Aveniji Većeslava Holjevca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički prvašići učili kako se ponašati u prometu dok putuju u školu

Akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina.

Objavljeno

na

Djelatnici Autokluba Velika Gorica i ove su godine posjetili goričke osnovne škole i educirali prvašiće o sigurnosti i pravilima ponašanja u prometu. Riječ je o prometno edukativnoj akciji ‘Sigurno u školu s HAK-om’ koju Hrvatski autoklub već više od 50 godina organizira s udruženim autoklubovima.

Foto: AK Velika Gorica

Akcija se provodi na nacionalnoj razini naporedno prije početka i u prvim tjednima nove školske godine. Cilj je senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez početkom nove školske godine jer se u prometu pojavljuje veći broj djece odnosno ‘novih sudionika u prometu’. Oni se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, a koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

– Učenicima su saznali kako se ponašati u prometu dok putuju u školu te su dobili informacije o najsigurnijem načinu prelaženja ceste gdje najveću ulogu imaju zebra i semafor pri čemu su zajedno ponovili njegove boje i što one znače. Edukacija se dotakla i pitanja o prijevoznim sredstvima. Učenici su komentirali kako u školu dolaze automobilom kojim upravljaju roditelji ili biciklom – rekli su iz OŠ Nikole Hribara.

Foto: AK Velika Gorica

To je ujedno bila prilika da djelatnici HAK-a upozore učenike na neka bitna pravila.

– Upozorili su učenike da njihovi roditelji dok voze automobil ne smiju koristiti mobitel i uvijek trebaju biti vezani sigurnosnim pojasom. Dok oni koji idu biciklom u školu naučili su kako se treba voziti po nogostupu, a ne po cesti i obavezno nositi kacigu – dodali su iz Hribara.

Inače, akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina te je educirano oko 600 učenika prvih razreda. Po završetku predavanja mališani su dobili i prigodne poklone.

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Nesreća na ‘bregima’: Motociklom sletio s ceste

U nesreći je teško stradala 51-godišnja putnica.

Objavljeno

na

Jučer prije podne dogodila se prometna nesreća na ‘bregima’ u kojoj je teško ozlijeđena 51-godišnjakinja, izvijestili su jutros iz Policijske uprave zagrebačke. Nesreća se dogodila oko 9:55 sati na cesti između Peršinovca i Dubranca.

– Motociklom britanskih tablica 48-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja osobinama i stanju ceste, prešao je motociklom na meki teren i potom je u izgubio ravnotežu te zajedno s 51-godišnjom putnicom pao na tlo – objasnili su iz policije okolnosti zbog koje je došlo do nesreće.

Putnica je teško ozlijeđena, a liječnička pomoć pružena joj je u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Useljenje u Interpretacijski centar Muzeja Turopolja do kraja godine

Radovi se privode kraju.

Objavljeno

na

Radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja privode se kraju! Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun i 300 tisuća eura, a od kojih je milijun i 100 tisuća eura europska sredstva. Centa se prostire na površini od oko 600 metara kvadratnih i imat će tri etaže. Bit će to dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Interpretacijski centar bit će od velikog značaja za muzejsku djelatnost u Velikoj Gorici i Turopolju, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknuli su iz Muzeja Turopolja.

– U zgradi će se nalaziti potpuno opremljeni muzejski depo u koji će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Uredski prostori također će se preseliti iz stare zgrade Muzeja u novi Interpretacijski centar. Preseljenje će se realizirati do kraja godine. Čeka nas puno posla, iznimno smo uzbuđeni i jedva čekamo! – kažu iz Muzeja Turopolja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Foto: FB Muzej Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Pao’ maloljetnički dvojac: Lažnim pištoljem pljačkali kiosk u Svačićevoj i Mlin i pekar

Počinili ukupno osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Objavljeno

na

Policija je pritvorila dvojicu maloljetnika koji su počinili osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Naime, djelatnici Policijske postaje Velika Gorica dovršili su kriminalističko istraživanje te utvrdili kako je jedan maloljetnik sam počinio šest kaznenih djela, a dok je u druga dva kaznena imao pomagača.

– Sumnja se da je jedan od osumnjičenih, od lipnja pa do rujna 2023. godine, na području Velike Gorice u tri navrata replikom Air soft pištolja prijetio zaposlenicama kioska u Ulici kralja Petra Svačića i ukrao novac – rekli su iz policije.

U istom je razdoblju, sumnja se, također Air soft pištoljem opljačkao trgovinu u Ulici Jurja Dobrile i na Trgu Stjepana Radića. Ukupna materijalna šteta iznosi 3346 eura.

A u kolovozu je maloljetni dvojac, također upotrebom Air soft pištolja, opljačkao dvije trgovine u Novom Zagrebu.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – izvijestili su iz goričke policije.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno