Povežite se s nama

Vijesti

Proračun zasad bilježi manjak od 1,32 milijuna eura, oporbeni vijećnici bojkotirali raspravu o Aglomeraciji

Iako je prijedlog da park kod igrališta u Šenoinoj ponese ime heroja Domovinskog rata, Jadranka Cumbaja Pilota, jednoglasno prihvaćen, predlagatelji, ali i čitavo Gradsko vijeće primilo je oštru kritiku. Donosimo detalje.

Objavljeno

na

Iako 13. po redu, sjednica Gradskog vijeća, protekla je bez većih trzavica ili rasprava. Štoviše, oporbeni vijećnici SDP-a i MOST-a, iz protesta su odbili sudjelovanje u raspravi o informacijama provedbe projekta Aglomeracije VG. Ipak, bilo je u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta danas i povišenih tonova i to prilikom prijedloga imenovanja gradskog parka imenom Jadranka Cumbaja, heroja Domovinskog rata, kada je oštru kritiku predlagateljima uputio vijećnik Goran Beus Richembergh. No, idemo redom.

Nakon Aktualnog sata, o čemu smo ranije izvijestili, gorički su gradski vijećnici prošli kroz 12 točaka dnevnog reda u, više-manje, revijalnom tonu. Pred vijećnicima se našao polugodišnji Izvještaj o izvršenju gradskog proračuna, koji je zaključen manjkom prihoda u iznosu 1,32 milijuna eura.

Foto: Pročelnica Upravnog odjela za financije Žaneta Štefančić/G.Kiš, Cityportal.hr

Brojke kažu slijedeće – u razdoblju od 1.1. do 30.6. ove godine ostvareni su ukupni prihodi i primici Proračuna u iznosu od 40.215.268,19 eura ili 43,18 posto godišnjeg plana, a ukupni rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu od 41.540.476,93 eura ili 44,53 posto od godišnjeg plana. Shodno tome, u prvih šest mjeseci ostvaren je manjak prihoda i primitaka u iznosu 1, 32 milijuna eura, koji sa manjkom iz prethodnih godina od 6, 6 milijuna eura, čini ukupan manjak prihoda i primitaka u iznosu 7,9 milijuna eura.

 

Izvještaj je prihvaćen većinom glasova vladajućih vijećnika HDZ-a, dok je protiv bilo šest oporbenih.

Jednoglasno su prihvaćeni programi bitni za čišći okoliš našega grada, Program poticanja proizvodnje i korištenja biogoriva i obnovljive energije u prijevozu Grada do 2025.godine, Program zaštite zraka Grada do 2026.godine, te Odluka o ublažavanju klimatskih promjena, prilagodbi klimatskim promjenama i zaštiti ozonskog sloja također do 2026.godine. Bez rasprave i također bez glasa protiv prihvaćen je i prijedlog kojim će se napušteni psi s područja Općine Orle zbrinjavati u velikogoričkom gradskom skloništu za životinje.

26.09.2023. – 13. sjednica Gradskog vijeća Grada Velike Gorice – foto: Petra Škrinjarić/ Cityportal.hr

Iako je i prijedlog o imenovanju gradskog parka kod igrališta u Šenoinoj ulici Parkom Jadranka Cumbaja, heroja Domovinskog rata, jednoglasno prihvaćen, gradski vijećnik Goran Beus Richembergh je predlagateljima, ali i čitavom Gradskom vijeću uputio oštru kritiku.

–  Imenovanje ulica i parkova važno je identitetsko pitanje, koje govori i o kolektivnoj memoriji određenog grada. Kada to radite, radite to iz poštovanja prema određenoj osobi, njegovom liku i djelu. Tko je Jadranko Cumbaj? Možete li vi iz ijednoga materijala koji vam je dostavljen za ovu sjednicu doznati tu osnovnu informaciju? Kako vas nije sram? Ja vas ozbiljno pitam kako vas nije sram predlagati da se park nazove njegovim imenom, a da se niste udostojili reći jednu jedinu rečenicu o tom čovjeku? Jer on sigurno to zaslužuje! Pa dajte se udostojite, izađite za govornicu i recite zbog njega, njegovih prijatelja, obitelji, svih koji ga se sjećaju. To vrijeđa našu sposobnost da čuvamo istinu i memoriju o ljudima koji su nas zadužili – poručio je.

Lokacija Parka Jadranka Cumbaja, heroja Domovinskog rata

I već možemo reći tradicionalno na sjednici Gradskog vijeća doznali smo i aktualne informacija o EU projektu Aglomeracije Velika Gorica, koje je iznio direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Fizička realizacija projekta Izvođača radova na aglomeraciji Velika Gorica, završno sa datumom
31.08.  je 99 posto. Radovi na izgradnji novih gravitacijskih i tlačnih kolektora su završeni u svim naseljima. Izvođačima radova je ostalo još za završiti crpne stanice, sanacije prema prijavljenim nedostacima na asfaltiranim prometnicama u pojedinim naseljima, te radove na sanaciji već prije izgrađenih dijelova sustava odvodnje. Konkretno vrši se zamjena revizijskih okana i dijela kanalizacijskih kolektora u naseljima Kuče, Buševec i Ogulinec – izvijestio je.

Foto: Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe/G.Kiš, cityportal.hr

Također je najavio niz tehničkih pregleda koji su obavljeni i onih koji tek slijede, te napomenuo kako već za dva dana,  28.rujna, završava prethodno savjetovanje nužno za objavu novog natječaja za izvođača radova na pročistaču.

– Ja se nadam kako ćemo konačno izabrati izvođača radova i započeti s radovima na uređenju pročistača otpadnih voda – zaključio je direktor Višić.

Tradicionalna rasprava na ovu temu ipak je izostala s ove sjednice, jer oporbeni zastupnici SDP-a i MOST-a, istu su odlučili ignorirati, te pojasnili razloge.

– Tražili smo Izvještaj, a ne Informaciju o projektu, tražili smo pomicanje sa zadnje na prvu točku dnevnog reda, ni to nije prihvaćeno. Informacije su šture, ispod razine ne samo ovog, nego bilo kojeg Vijeća. Mi ćemo o ovom projektu pokušati govoriti na drugi način- rekao je Ivo Jelušić u ime Kluba SDP-a.

– Izražavam nezadovoljstvo ovime šro smo čuli, nadali smo se da će izvjestitelj ozbiljno shvatiti svoju ulogu i na primjeren način prikazati što nas očekuje u narednom razdoblju, jer je financijsko opterećenje ogromno, nastavno na sve prethodne prigovore ni naši vijećnici neće sudjelovati u raspravi – rekao je u ime Kluba MOST-a Ivan Bekavac.

Bez daljnje rasprave ili replike ovime je i zaključena prva jesenja sjednica Gradskog vijeća Velike Gorice.

Crna kronika

Novaki Šćitarjevski: Uz prijetnju oružjem oteli auto 30-godišnjakinji!

Sinoć je na mjestu događaja obavljen očevid, a jutros je uhićen 25-godišnji državljanin Republike Srbije.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o razbojništvu koje se dogodilo u ponedjeljak na području Velike Gorice.

– Jučer, 4. ožujka oko 21.30 sati u Velikoj Gorici, u Ulici Novaki Šćitarjevski nepoznati su počinitelji uz prijetnju vatrenim oružjem počinili razbojništvo nad 30-godišnjakinjom kojom prilikom su od nje otuđili osobni automobil marke Ford Focus u vlasništvu 42-godišnjakinje. Vozilo je naknadno pronađeno u mjestu Rakarje. Na mjestu događaja obavljen je očevid dok je idućeg dana ujutro 25-godišnji državljanin Republike Srbije uhićen. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Visina materijalne štete iznosi nekoliko tisuća eura. U tijeku je kriminalističko istraživanje – izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Nastavite čitati

Vijesti

Europski tjedan logopedije u Veliku Goricu donosi panel raspravu na temu ranog komunikacijskog razvoja

Panel je sutra u 13 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

U sklopu Europskog dana logopedije, u goričkom Pučkom otvorenom učilištu sutra će biti održana besplatna panel rasprava koja je usmjerena na rani komunikacijski razvoj i znakove odstupanja. Gosti panel rasprave su profesorica Maja Cepanec iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, psihologinja Maja Detelić iz Dječjeg vrtića Lojtrica te poznata gorička pedijatrica Ružica Vasari Talanga.

Inače, cilj Europskog dana logopedije je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti multiresorne i multidisciplinarne suradnje kao i važnost suradnje s neformalnim pružateljima skrbi. Inače, tema ovogodišnjeg Europskog dan logopedije je ‘Suradnja s drugim stručnjacima, roditeljima i skrbnicima u prepoznavanju komunikacijskih teškoća’.

Početak panela je u 13 sati.

Događanja organizira Hrvatsko logopedsko društvo Podružnica grada Zagreba i Zagrebačke županije u suorganizaciji s Domom zdravlja Zagrebačke županije,
ispostava Velika Gorica te pokroviteljstvom Grada Velike Gorice

Ilustracija: Pexels/Pavel Danilyuk

 

Nastavite čitati

Moja županija

Prekinuta Županijska skupština zbog nepostojanja kvoruma

Članovi SDP-a, MOST-a, FOKUS-a te nezavisni članovi napustili su Sjednicu.

Objavljeno

na

Zbog nepostojanja kvoruma, jučer je prekinuta 13. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, a nastavak iste zakazan je za 2. travnja 2024. godine. Do prekida Sjednice došlo je nakon što su članovi SDP-a, MOST-a, FOKUS-a te nezavisni članovi napustili Sjednicu.

Sjednici Skupštine prethodila je sjednica Odbora za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zagrebačke županije na kojoj je donesen Zaključak o utvrđivanju činjenice podnošenja ostavke na dužnost predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije Martine Glasnović.

Na početku Sjednice prisege su položili članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije Petra Škrobot (FOKUS) i Ljubodrag Poljak (MOST).

Nastavite čitati

Sport

Strava i užas u Ulici Pjesnika: Rudeš ipak može nekoga pobijediti…

Nogometaši Gorice izgubili su 2-1 na gostovanju kod Rudeša, koji je tako u 25. kolu došao do prve pobjede ove sezone. Goričani, s druge strane, nastavljaju svoj očajan niz, a sve govori da će to dobiti i svoje konkretne posljedice…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nekakvih dvadesetak minuta prije nego što će lopta krenuti sa centra, na zaslonu mobitela zasvjetlila je poruka.

“Što misliš, je li došlo vrijeme da Rudeš nekoga pobjedi?”

Dobar prijatelj, ujedno i prijatelj HNK Gorice, često i na svome mjestu na tribinama Gradskog stadiona, prepoznao je priliku.

“Koeficijent je pet, sve nešto razmišljam da stavim soma eura…”, glasio je nastavak, ali odgovor s druge strane, subjektivan i navijački, odgovorio ga je od toga nauma.

Nije stavio “soma eura” na jedinicu u Kranjčevićevoj. Stavio je nešto malo manje od toga. I požalio. Jer, nažalost po Goricu i nasreću po njega, osjećaj ga nije prevario. Rudeš, momčad koja u prethodna 24 pokušaja nije uspjela baš nikoga pobijediti u najvišem rangu hrvatskog nogometa, momčad koja je izgubila 20 od te 24 utakmice, ipak može nekoga i pobijediti…

– Bila je ovo jako bitna utakmica za nas. Nažalost, završila je kako je završila i… To je tako. Nogomet jako često piše takve priče – govorio je trener Gorice Dinko Jeličić, s izrazom lica koji je odavao dojam izgubljenog čovjeka.

Gorica je imala problema od samog početka, tražila se u tom otvaranju utakmice, pa u 26. minuti primila i gol. Rudešu se to ne događa često, ali zabili su domaćini s bijele točke, precizan je bio Ante Ćorić. Vratili su se Goričani u 39. minuti preko Tima Matavža, jedinog igrača Gorice koji zabija golove u 2024. godini, jer sva tri postignuta do sad njegovo su djelo, pa se nakon svega na odmor otišlo s remijem.

Silno su Goričani željeli to promijeniti već od prve sekunde nastavka, napadali su, prijetili, pokušavali na sve moguće načine, ali nije bilo ključa za bravu koja je otvarala obranu posljednje momčadi lige. Kako je ponestajalo vremena, ponestajalo je i nade da će Gorica uspjeti doći do drugoga gola, a onda se, u jednom trenutku, sve potpuno preokrenulo.

Igrala se 94. minuta kad je Rudeš, do tog trenutak napadački potpuno bezopasan u drugom dijelu, izašao u protunapad. Na pravome mjestu, s pravom reakcijom, našao se 19-godišnji Rijad Mašala i odmah je bilo jasno da će se dogoditi nešto što se ove sezone još nije dogodilo. Igrači Rudeša burno su proslavili ovu pobjedu, a igrači Gorice… Taj govor tijela teško je dočarati. Možda bi najbliži opis bio “beznađe”…

– Imali smo malo slabiji ulazak u utakmicu, adaptacija na teren trajala je negdje do 30. minute. Nakon toga smo se malo stabilizirali, brzo i izjednačili, a nakon toga je slijedila naša dominacija. Rudeš se tu orijentirao na kontre, jedna od njih im je prošla u 94. minuti i dogodio se poraz koji još više produbljuje ovu našu situaciju – pokušavao je trener Jeličić analizirati događaje u što manje riječi.

Gorica je imala 18 udaraca, Rudeš osam, ali domaćin je zabio jedan gol više i došao do prve pobjede… Foto: Josip Regović/PIXSELL

A onda je rekao i ovo…

–  Borimo se s puno stvari koje nas ne opterećuju, da sad ne ulazim u detalje, i nikako da se stabiliziramo. Posljedica svega toga su i rezultati, koji su, nažalost po nas, takvi kakvi jesu.

Bez ulaženja u detalje, čini se da bi ovo lako mogla biti i posljednja press konferencija Dinka Jeličića u ulozi trener Gorice. Dugo je imao potpuno povjerenje, apsolutno podršku, ali sad je bilanca stigla do već devetog poraza u posljednjih 11 utakmica, a to je ipak previše. Pogotovo u situaciji kad je deveti poraz stigao od Rudeša, pogotovo u situaciji kad je sljedeći na redu ogled s Hajdukom na svom terenu.

Teško je i zamisliti što bi se to trebalo dogoditi da se Gorica odjedanput trgne iz ove nogometne strave i užasa, a sve govori da je to teško zamisliti i samom Dinku Jeličiću.

– Treba prespavati, sutra sjesti, vidjeti gdje smo i što smo, pa nakon toga razmišljati o Hajduku… – odgovorio je Jeličić na pitanje o sljedećem protivniku.

I, zapravo, puno toga rekao.

Nastavite čitati

Vijesti

Za dva dana snimanja TV reklame zaradi više od tisuću eura, evo detalja!

Prijave su do srijede, 6.ožujka.

Objavljeno

na

U najboljim si godinama, fit i lijepih crta lica? Možda si baš ti osoba koja će biti izabrana za jednu od glavnih ili sporednih uloga u jednoj TV reklami, a pritom možeš zaraditi i više nego li pristojan honorar, i to za dva dana posla! Produkcija i casting agencija Serena Pro u potrazi je za statistima za potrebe snimanja TV reklame, a rok je srijeda, 6.ožujka.

Za glavnu mušku ulogu traže ‘vrhunski građenu osobu, koja mora imati lijepe ili zanimljive crte lica i karizmu’, u dobi između 27 i 35 godina. Za glavnu žensku ulogu, traže ‘karizmatičnu i lijepu osobu, manekenski tip obavezno. Osoba mora biti prirodna, bez filera ili bilo kakvih dodataka na licu. U dobi između 27 i 35 godina’, navode iz ove casting agencije. Tu je i sporedna uloga djevojke glavnog lika, koja bi trebala biti u dobi od 24 do 30 godina, te ‘iznimno zgodna djevojka za kojom bi se svatko okrenuo’, uz napomenu kako će u reklami morati grliti glavnog glumca i s njim ležati u krevetu. Za svaku od ove tri uloge nudi se honorar od 1176 eura neto.

Za sporedne uloge ‘muškaraca iz SPA centra’, traže se mladići od 22 do 30 godina, uz opis ‘ovdje tražimo muškarce koji izgledaju kao da su izašli iz reklame za parfeme, odlično građeni (teretana), crte lica ne moraju nužno biti klasično lijepe, ali moraju biti markantni’, a oni koji budu odabrani zaradit će honorar od 500 eura neto.

Reklama se snima u Zagrebu, između 10. i 15. ožujka, glavne uloge snimanju dva dana, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail: [email protected], uz ove podatke: ime i prezime, grad iz kojeg dolazite, koliko imate godina, navesti za koju ulogu se prijavljujete, broj telefona, te dvije fotografije (lice i stas).

– Molimo vas da nam ne šaljete fotografije sa sunčanim naočalama, šeširima, one na kojima ste sa cijelim razredom i slične – preporučuju iz agencije.

Sretno svima!

Naslovnica i fotografije u članku: Ilustrativne/ Produkcija i casting agencija Serena Pro, FB

Nastavite čitati

Reporter 434 - 29.02.2024.

Facebook

Izdvojeno