turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

HOTNEWS

Aktualac Gradskog vijeća: Ceste, biciklističke staze, javni prijevoz, stipendije i još niz otvorenih tema

U planu su dodatni bazeni i sunčalište u gradu, gradnja Interpretacijskog centra u Andautoniji, te pješačko-biciklistička staza do Male Bune. Do proljeća bi trebala biti gotova pješačko-biciklistička staza uz Vukovinsko jezero, koja bi trebala izlaziti u samom Starom Čiču.

Objavljeno

na

I na današnjem Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća bilo je prilično dinamično, a otvoren je čitav niz tema – od uvijek aktualne Aglomeracije, stanja cesta i kritičnih raskrižja, projekata biciklistički staza, lokalnog javnog prijevoza, a moglo se čuti i najave za neke nove projekte.

Serijal vijećničkih pitanja otvorio je Igor Horvačić upitom o rokovima završetka asfaltiranja cesti i nogostupa u Buševcu, Ogulincu i Lukavcu. Obzirom na nedovršenost kolnika vijećnik napominje kako ljudi hodaju po državnoj cesti, a rokovi završetka su najavljeni do 10.studenog. Gradonačelnik Krešimir Ačkar ističe kako je upoznat s problematikom, te očekuje da direktor Vodoopskrbe pojasni situaciju.

– Što se tiče nogostupa, vrlo su bitni zbog sigurnosti, to treba biti i biciklistička staza. Sigurno ćemo to riješiti iduće godine – najavio je gradonačelnik.

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Vedrana Zobeca zanimalo je što se poduzima po pitanju stipendija i u kojoj je fazi Poduzetnički inkubator.

– Možemo s ponosom reći bez obzira na ovo vrijeme inflacije i krize nismo smanjivali stipendije. Imat ćemo od iduće godine 20 studentskih i 30 učeničkih, za deficitarna zanimanja ćemo povećati na 50 stipendija, a za to ćemo osigurati milijun kuna. Rok za završetak Poduzetničkog inkubatora, koji je većinom financiran iz EU fondova je 12 mjeseci – odgovorio je gradonačelnik.

Ozrena Robića zanimalo je što je s garancijama radova na projektu Aglomeracije, te što će biti  s javnim gradskim prijevozom, obzirom da ugovor sa ZET-om ističe krajem godine.

–   Dvije godine nakon preuzimanja radova imamo vremena za popravak. Nema šanse da preuzmemo radove ako neće biti u redu. Neke ulice su možda prerano asfaltirane, nisam te struke. Postoji niz objektivnih okolnosti, ali neke stvari nisu dobre. Nekvalitetne stvari rješavaju izvođači o vlastitom trošku – rekao je gradonačelnik.

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Po pitanju gradskog prijevoza, pročelnik Dubravko Katulić kaže kako u suradnji s Prometnim fakultetom pripremaju dokumentaciju, te se očekuje da će se idućeg tjedna raspisati javna nabava za lokalni prijevoz.

Zvonko Kunić pitao je što je sa sporazumima s kineskim investitorima koji su najavljivali izgradnju novog stadiona, na što je gradonačelnik obećao pismeni odgovor, obzirom da o navedenim dogovorima nije imao previše saznanja.

Informacije i izvještaji o trošenju proračunskih sredstava trebali bi uskoro, vjerojatno do kraja godine biti javno dostupni na mrežnim stranicama Grada, odgovor je na pitanje Damira Slojšeka, kojeg je zanimalo i kada će se riješiti problematična raskrižja na lokacijama Ivana Pavla II, kod Sisačke i u zoni Meridijana 16.

– Radi se o državnim cestama, pa smo učestalo Hrvatskim cestama ukazivali na tu problematiku. Oni su napravili projekt. Skretanje prema ZTC-u će biti dozvoljeno samo iz smjera Siska, a kod Meridijana 16 izrađen je projekt semaforskog uređaja, rekli su da će to možda biti već ove godine. Nadam se da će to biti tako – otkrio je pročelnik Dubravko Katulić.

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Stipo Duvnjak otvorio je temu novih natječaja europskih fondova.

– Grad se prijavio na natječaje vezano za obnovu dječjih vrtića u Kolarevoj i Kurilovcu, vrijednosti preko 13,6 milijuna kuna, a tu bi dobili još 336 mjesta za djecu. Trenutno su u priprema još tri prijave, vezano uz turističku djelatnost – Interpretacijski centar i popratni sadržaji arheološkog parka Andautonija, VG bazen i biciklistička staza. U planu je olimpijski i dječji bazen, te sunčalište. Pješačko-biciklistička staza išla bi do groblja u Kušancu i onda biciklistička do Male Bune – najavio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Po pitanju izvedenih radova na Majerovoj ulici, pročelnik Katulić je izvijestio kako stručne službe provode nadzor, te će se prije plaćanja i preuzimanja sve provjeriti.

Vijećnici su doznali i kako se još čeka odluka po pitanju gradnje pročistača. Direktor VG Vodoopskrbe, Krunosla Višić, podsjetio je kako je Državna komisija za provedbu postupaka nabave donijela odluku o poništenju odabira izvođača i vratila postupak na ponovni pregled i ocjenu ponuda.

– Stručno povjerenstvo još provodi provjere obzirom na kompleksnost dokumenata, a taj je postupak tajni. Sastavljaju zapisnik i nakon toga ćemo imati odluku – pojasnio je.

FOTO: sjednica Gradskog vijeća, Aktualni sat/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

U ime velikogoričkih atletičara, Zvonimir Lovrić, je ukazao na probleme s kojima se suočavaju, pa je na prijedlog gradonačelnika odlučen zajednički obilazak, te daljnji dogovor kako bi se našlo zajedničko rješenje.

Ivan Bekavac ukazao je na navodno problematični natječaj za uređenje igrališta u Rakarju, na što je gradonačelnik pozvao da se sve sumnjive postupke prijavi nadležnim institucijama.

Pročelnica Gordana Mikulčić Krnjaja odgovarajući na pitanje vijećnika Anrija Targuša najavila je kako će nakon što Urbanistički zavod izradi prijedlog prostornog plana isti biti upućen u javnu raspravu. Za kraj aktualca gradonačelnik je rekao kako su dva projekta biciklističkih staza u procesu ishođenja lokacijskih i građevinskih dozvola.

– Dugo se rješavaju imovinsko-pravni odnosi na lokacijama prema Maloj Buni i prema Čiču. Do proljeća bi trebala biti gotova pješačko-biciklistička staza uz Vukovinsko jezero, koja bi trebala izlaziti u samom Starom Čiču. To su 90 posto EU i državna sredstva. To je projekt tri jezera, jedan novi turistički sadržaj, a rok je do kraja mandata – najavio je.

HOTNEWS

Sutra stiže sveti Nikola, a ne propustite i izložbu jaslica i mađioničara Jozu Bozu

Srednjoškolci se večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru.

Objavljeno

na

Prvi adventski tjedan u Velikoj Gorici donosi nam niz zabavnih, glazbenih, edukativnih i kreativnih događanja. Sav program odvija se u Parku Plemenite općine turopoljske na pozornici u kupoli, Božićnom selu i uredu Bake Božićnjak.

Danas od 16 sati čeka vas DJ Party uz popularne božićne i svjetske hitove, a u 17 sati na pozornicu će stati mališani iz Dječjeg vrtića Ciciban i Didi te izvesti svoj prigodan program. Srednjoškolci se pak, večeras od 19:30 sati mogu pridružiti Play station turniru u organizaciji Geek cluba, a odvijat će se u uredu Bake Božićnjak.

Uz klizalište tu je i program Božićnog sela, sa svojim programom vilenjačkih radionica, igraonice, a pisat će se i pisma Djedu Božićnjaku od 16 do 20 sati. U 18:30 sati teta pričalica ispričat će nam zanimljivu priču.

Sutra će biti poseban dan. Stiže nam sveti Nikola. Program će početi već u 16 sati uz DJ party, a pola sata nakon nastupit će Velikogoričke mažoretkinje. Učenici Osnovne škole Eugena Kvaternika zajedno sa svojim roditeljima i prijateljima pripremili su jednu posebnu izložbu ručno rađenih jaslica i božićnih sela. Program počinje već u 17 sati.

Prije dolaska svetog Nikole u 18:30 sati, najmlađe će zabaviti Jozo Bozo s mađioničarskom predstavom.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Jednake mogućnosti za sve: Novo kombi vozilo za sugrađane s invaliditetom, a rješava se i problem neadekvatne rampe kod policije

A gradonačelnik Ačkar naglasio je i kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan.

Objavljeno

na

Objavio/la

Sve do subote u Velikoj Gorici provode se programi u sklopu akcije “Volim život”, kojom se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom u našem gradu. Tako je danas u Pučkom otvorenom učilištu održan susret osoba s invaliditetom i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom na kojem se razgovaralo o aktualnim problemima i provedenim mjerama iz Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom Grada Velika Gorica.

– Hvala svima koji nesebično dajete sebe te svojim djelovanjem, unatoč otežanim životnim okolnostima i invaliditetu, dajete svijetli primjer, optimizam i budućnost svima onima kojima je teško te budite vjeru i nadu koja može proizaći samo iz toploga srca i plemenitih osoba koje vi definitivno jeste – poručio im je gradonačelnik Ačkar te istaknuo kako je iduće godine u planu donošenje Strategije izjednačavanja prava i mogućnosti osoba s invaliditetom.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od problema koje je mučio je naše sugrađane s invaliditetom je bio pristup goričkoj policijskoj postaji i neadekvatno postavljena rampa.

– Imamo od ministra obećanje da će se krenuti u javnu nabavu i da će se taj dio ubrzo riješiti – rekao je gradonačelnik.

A članove Udruge Suncokret uskoro će odahnuti, dugogodišnji problem oko prostora ubrzo će biti riješen.

– Malo smo zakasnili s prostorom, ali dogovor je konačno postignut. Imali smo malih zapreka, no to smo riješili i prostor kada bude adaptiran s tim danom će se ući u njega – dodao je Ačkar i naglasio još kako je od nedavno dječji vrtić za djecu s invaliditetom besplatan, a povećan je i broj zaposlenih osoba s invaliditetom u gradskoj upravi, javnim ustanovama i poduzećima.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Još jedna dobra vijest je i nabavka novog kombi vozila u suradnji s Društvom Crvenog križa Velika Gorica.

– Uskoro ćemo nabaviti treće takvo vozilo. Odradili smo javnu nabavu i vozilo bi trebalo stići u siječnju iduće godine. Cijena mu je oko 70 tisuća eura, a mora još ići na doradu kako bi se prilagodilo osobama s invaliditetom. Nadamo se da će u ožujku biti u pogonu – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa.

Neka od postavljenih pitanja gradonačelniku bila su i obnova Centra za odgoj i obrazovanje u Zagrebačkoj, uvođenje božićnica i uskrsnica osobama s invaliditetom, a istaknut je i problem pronalaska asistenta osobama s teškoćama.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

A u Galeriji Trumbetaš prisutni su imali priliku razgledati izložbu radova članova Udruge Suncokret koju su nazvali ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’. Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević. Izložbu možete pogledati do 6. prosinca.

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

04.12.2023. – Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

VIDEO Novi odron na Jakuševcu, ima ozlijeđenih

Do aktiviranja klizišta došlo je jutros oko 6:40 sati.

Objavljeno

na

Ponovno novi odron smeća na odlagalištu otpada u Jakuševcu. Kako piše dnevnik.hr, do odrona je došlo jutros oko 6:40 sati, a pri čemu su dvije osobe ozlijeđene te im je pomoć pružena u KBC-u Rebro, navode.

Podsjetimo, prvi puta klizište se aktiviralo sredinom studenog i to na zapadnom dijelu odlagalištu. Građani javljaju kako se neopisiv smrad širi cijelim južnim Zagrebom.

U tijeku je policijski očevid, a zatvorena je i Sajmišna cesta od Mičevca do Jakuševca.

Naslovna fotografija: FB Inicijativa za Jakuševec

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vozio pijan i u suprotnom smjeru Zagrebačkom ulicom

Imao je 2,66 promila alkohola u krvi.

Objavljeno

na

U nedjelju 3. prosinca oko 22:25 sati, gorička policija zaustavila je muškarca koji se vozio u suprotnom smjeru i pod utjecajem alkohola.

– Muškarac starosti 53 godine upravljao je osobnim automobilom krećući se kolnikom Ul. Rudolfa Fizira IV u Velikoj Gorici. Prilikom nadzora utvrđeno da je upravljao vozilom krečući se u suprotnom smjeru. Na raskrižju sa Zagrebačkom ulicom ušao je u raskrižje na znak upaljenog crvenog svjetla na semaforu za svoj smjer  – istaknuli su iz policije i dodali kako je muškarac imao 2,66 promila alkohola u krvi.

Isti je uhićen, zadržan do otrežnjenja, te će danas uz Optužni prijedlog biti prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Donja Lomnica: 42-godišnji muškarac kažnjen s više od tisuću eura, evo zašto

Dobio je pravomoćnu presudu

Objavljeno

na

Gorička policija pojačanom kontrolom vozača za vikend, zabilježila je ukupno 30 prometnih prekršaja. Ovoga puta ispisala je brojne kazne, a čak pet vozača je uhićeno. Jedan od vikend rekordera bio je 42-godišnjak. 

– U subotu 2. prosinca u 00,45 sati, prilikom nadzora zaustavljen je muškarac koji se vozo Odranskom ulicom u mjestu Donja Lomnica. 42-godišnjak je pritom odbio alkotestiranje, narušavao je javni red i mir te je vrijeđao i omalovažavao policijske službenike – govore iz policije.

Muškarac je uhićen, zadržan je do otrežnjenja  te je istog dan uz Optužni prijedlog prepraćen na Općinski sud – prekršajni odjel u Velikoj Gorici. Pravomoćnom presudom proglašen je krivim te je kažnjen s 500 eura novače kazne po prometu i 700 eura kazne za narušavanje javnog reda i mira.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno