Povežite se s nama

HOTNEWS

Pamti, pa vrati!

Ova stara narodna uzrečica nije uzalud, jer je zapravo zapisana u genetičkom kodu žene.

Objavljeno

na

pexels cottonbro studio 4098205

Ova stara narodna uzrečica nije uzalud, jer je zapravo zapisana u genetičkom kodu žene.

Zašto? Pa hajde da vas malo podsjetim.

Sjećam se kad sam bila mala pa bi slušala roditelje kako razgovaraju:

Mama: Ovaj film smo gledali.

Tata: Evo je opet. Pa ti si sve filmove gledala!

Mama: Ovaj smo čak i gledali zajedno.

Tata: Pa zapamtio bi valjda da sam ga gledao.

Mama: Sjećaš se kad smo bili kod Olge na kolačima jer joj je sin imao ročkas, a ti si imao onu prokletu košulju koju nikad nisam voljela peglati što tebi nije smetalo da ju često nosiš, pa si komentirao da su joj kolači suhi i da ti je jasno zakaj ju je Josip ostavio jer ni približno ne kuha dobro kao njegova mama, čiji kolači, da si ne lažemo, nisu baš nešto jer svugdje stavlja mast umjesto maslaca? Uzgred, taj dan nam je na parkingu golub zasrao auto pa si ga nemilice baby maramicama čisto da lim ne bi izgorio ispod kakice. I po povratku doma gledali smo taj film na televizoru koji je već tada krepavao, ali ti si bio uvjeren da je riječ od sitnijem kvaru (na televizoru starom 20 godina).

Tata: Sjećam se lima i kakice.

pexels thirdman 5054083

Foto: pexels-thirdman

Naravno, jer samo to je njemu važno. I razumljivo je.

Sigurna sam da ste svi čuli nešto slično u vašem djetinjstvu, ali ako osluhnete pažljivije, isto se dešava i danas. Već smo pisali o načinu na koji žene pamte u kolumni gdje smo zaključili da je uzaludno raspravljati se s nama jer mi pamtimo baš sve. Često glumimo da se ne sjećamo i to uglavnom u slučajevima kad vidimo da bi nas potvrda nekog događaja mogla natjerati da radimo nešto što nam nije baš napeto. Kao recimo..

On: Hoćemo probati onu pozu od preksinoć? Tako mi je pasala.

Ona: Koju pozu? (O ne opet ta dosada, pa i grč je zabavniji od toga..)

On: Ma znaš onu što su nam susjedi opisali. Čuo sam ti po uzdasima da je to baš što ti treba.

Ona: Ne znam o čemu pričaš, ali spremna sam na onu drugu o kojoj dugo maštaš.. (Sjeti se luđakinjo, koja je njemu najbolja a nisi mu dugo priuštila to veselje, jer inače fasovala si!)

Poznato vam je i ovo? Pa na ravno da jest. To je situacija u kojoj su oboje pobjednici.

Međutim, u trenutku kad odnosi postanu napeti, kad su partneri u svađi, tada smo mi žene te koje vladamo situacijom u verbalnom izričaju (ok, nerijetko i mašemo rukama), jer pamtimo sve što ste vi ikad rekli ili napravili. I dobre i loše stvari. Sve je pohranjeno u našoj memoriji i budite sigurni da ćemo to iskoristiti protiv vas prvom prilikom. Način na koji ćemo vam servirati podsjetnik na prošlo doba ovisi isključivo o količini nervoze koju ste proizveli u nama. Ja recimo imam nizak tlak, pa je moj nivo tolerancije izuzetno visok. Ok, duže mi treba da se naljutim, ali kad se naljutim i kad netko probudi demona u meni, onda se prvo nakašljem (pročistim grlo), duboko udahnem, nabacim osmjeh i krenem tihim glasom, tako da me mora jako pažljivo slušati želi li doznati što ga čeka.

pexels juan pablo serrano arenas 951290

Foto: pexels-juan-pablo-serrano-arenas

Istovremeno, kad je žena sretna i zadovoljna, ona svom partneru skida i zvijezde s neba. Tada se otvara ladica s uspjesima svog partnera i podsjeća ga se na sve stvari koje je dobro napravio i kako se ona tada osjećala. Nerijetko preuveličamo naš osjećaj, jer budimo realni, biti ponosna na svog muškarca, divan je osjećaj i dugo se pamti. I mi stvarno volimo te trenutke kad vas možemo pogledati s obožavanjem i reći same sebi: „Dobro si odabrala mila. On je taj.“

Žalosti to što su to rijetki trenuci ili što ih mi možda ne znamo prepoznati na isti način kao i vi. Ma da. Sigurno je to.

Nedavno sam čula kako je dečko u šali prigovori svojoj djevojci kako je stan u kojem ona živi premalen i da se osjeća kao da je u kutiji šibica. Nije to baš konstatacija koju djevojke vole čuti, iako nas veličine ne diraju puno, ali koliko sam čula vratila mu je taj komentar. Kad su proveli noć u tom istom stanu, ona se nakon zabavnog druženja povukla u kut kreveta pa ju on nije mogao zagrliti kad mu je to pasalo. Pitao ju je kamo je pobjegla, a ona je rekla da mu daje prostor da se ne osjeća kao da je u kutiji šibica. Naravno da je razgovor završio smijehom jer su ipak normalni ljudi u pitanju, ali eto, tako naš ženski mozak radi. Vratimo vam lopticu kad ste već zaboravili na nju.

pexels cody portraits 11664053

Foto: pexels-cody-portraits

Šalu na stranu, molila bi tren ozbiljnosti sa zamolbom iz srca.

Pomozite nam da stvaramo lijep zajednički život s vama. Nemojte nas dovoditi u situacije da brusimo jezike i podsjećamo vas baš na svaki zarez koji ste izrekli jer zaista se svega sjećamo. Nemojte se opustiti u trenutku kad nas osvojite. Osvajajte nas svaki dan. Nemojte nam dati povoda da pomislimo na nekog drugog dok smo s vama. Neka nam zajednički trenuci budu nezaboravni. Isto tako, kad se mi uljuljamo u neku sigurnost i imate osjećaj da nam je svejedno ili da smo vas se zasitile, a stalo vam je do nas, započnite razgovor. Izvucite iz nas što nas muči. Reći ćemo vam jer mi bi i na lakat progovorile. Nemojte sve što kažemo shvatiti kao napad, već kao konstruktivnu kritiku. Znam, ponekad smo otrovne u izgovoru, ali to emocija progovara. Bespomoćnost i strah od vaše moguće reakcije, ili prekida zbog nerazumijevanja. A prekidi bole i ostavljaju duboke ožiljke.

Veza je putovanje. Zajedničko.

Svako putovanje ima kraj. Sami birate kakav će taj kraj biti, ali i koliko će putovanje trajati. A mi žene smo tu da vas podsjećamo na svaki biser koji ste napravili, kako bi vas što zabavnije pratile na pravom putu.

Jer iza svakog uspješnog muškarca stoji žena (koja okreće očima, ali je tu).

Do iduće srijede, voli vas vaša N.

HOTNEWS

FOTO Mališani će u vrtić u Goričanki useliti u siječnju

Radovi vrijedni 3,8 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do sredine siječnja

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrtic u VG Goricanki

U VG Goričanki u tijeku su radovi na uređenju prostora za novi dječji vrtić, a jutros ih je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima.

– Ovo je prostor koji je prvotno trebao imati drugu svrhu, no s obzirom na deficit kapaciteta odlučili smo ga prenamijeniti u vrtić. Ovdje će od siječnja iduće godine svoje mjesto pronaći oko 60 djece raspoređenih u dvije jasličke skupine i jednu mješovitu dječju skupinu. Na nama je da osiguramo mjesto u vrtiću za svako dijete – naglasio je gradonačelnik Ačkar prilikom obilaska radova te dodao kako je ovo samo nastavak proširenja vrtićkih kapaciteta kako u ruralnim sredinama tako i u samom centru grada.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 4

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz prostore za tri odgojne skupine i sanitarne čvorove, bit će tu i soba za izolaciju bolesne djece.

– Radovi čija je vrijednost oko 3,8 milijuna kuna napreduju jako dobro, a vjerujem i da će izvođač poštivati ugovoreni zadani rok koji je sredina siječnja. Jednu četvrtinu iznosa radova financiramo sami, dok ćemo za drugi dio podići kredit. Osim samog unutarnjeg prostora, osigurali smo i 600 metara kvadratnih travnate površine koja gleda na ulicu A. K. Miošića na kojoj će biti smješten dječji park sa spravama. Bit će to u konačnici jedan moderan i kvalitetan vrtić – govori nam direktor VG Goričanke, Tomislav Lukšić koji je pritom zamolio sve djelatnike tvrtke i korisnike usluga na strpljenje dok traju radovi.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 6

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, na području Velike Gorice ima oko 3,5 tisuće djece predškolske dobi, a prema riječima savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijane Matage Tintor, Grad Velika Gorica ima jednu zavidnu razinu uključenosti djece i kvalitetu predškolskog odgoja.

– Prije deset godina obuhvat djece nije dosezao niti 50 posto. Iako se broj novorođene djece iz godine u godinu ne mijenja, ali se promijenila svijest roditelja o potrebi uključivanja djece u predškolski sustav. Tako da ta svijest, novi kapaciteti, raznolikost programa, sve to utječe na to da djeca doista ulaze u predškolski sustav što je izuzetno važno i dobro jer istraživanja pokazuju da ta djeca imaju bolji kognitivna postignuća, bolji nastavak školovanja, to utječe i na razvoj njihovih socijalni vještina, a imaju i bolju emocionalnu zrelost – naglasila je savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijana Mataga Tintor.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 7

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar ovom je prilikom podsjetio i na plan izgradnje vrtića u Kurilovcu u Pokupskoj ulici i u samom centru grada u Kolarevoj ulici, kao i vrtić u Dubrancu u sklopu novoizgrađene škole.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Pitali smo Velikogoričane što očekuju od utakmice Hrvatska – Brazil

Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane za dvoboj koji nas čeka u 16 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Anketa Hrvatska Brazil 2 1

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija, izvođenjem jedanaesteraca, izbacila reprezentaciju Japana sa Svjetskog prvenstva, slijedi novi okršaj. U utakmici četvrtfinala Hrvatska će na Education City stadionu u Kataru odmjeriti snage s reprezentacijom Brazila. Dvoboj počinje danas u 16 sati. Navijačka groznica vlada na sve strane. Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane. Prošetali smo ulicama našeg grada i pitali Velikogoričane hoće li se Vatreni vratiti kući ili ćemo proći u daljnju fazu natjecanja. U anketi pogledajte što su odgovorili.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Podučavali su i odgojili generacije Goričana, za svoj rad sada su i nagrađeni

Nagrađeno je 34 goričkih profesora, učitelja, nastavnika i školskih djelatnika…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije

Oni su nadareni skromnošću, jednostavnošću, čuđenjem i čašću, a odgojili su generacije mladih ljudi izvrsnih osobina. To su učitelji, profesori i nastavnici koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, prenoseći svoje znanje i iskustvo na mlade ljude.

Svi oni, koji su u posljednje tri godine otišli u zasluženu mirovinu, njih ukupno 127, okupilo se danas u goričkom hotelu Garden Hill kako bi ih Županija prigodno nagradila i zahvalila im na radu i trudu.

– Nastavljamo tradiciju da se svim našim nastavnicima koji odu u mirovinu zahvalimo na radu i na svemu onome što su napravili za djecu Zagrebačke županije. Za svakog od njih smo pripremili i simboličan poklon, darovnu karticu u iznosu od 1 500 kuna. Svi znamo koliko je poziv nastavnika važan, koliko je to bitno za djecu i sve nas jer oni su nas izveli u život i pokazali nam pravi put – istaknuo je na zajedničkom druženju zamjenik župana, Damir Tomljenović.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 6

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon 44 godine i 9 mjeseci rada kao profesorica tehničke kulture u Osnovnoj škole Eugena Kumičića, Evica Šajgo otišla je u zasluženu mirovinu. Osim toga, Evica je deset godina bila i županijski voditelj učitelja tehničke kulture.

– Radosna sam što sam dočekala kraj radnog vijeka, nisam nesretna i nisam umirovljenik, nego penzioner. Razlika je u tome što mi ne mirujemo već smo i dalje aktivni. Čini mi se da smo sada puno aktivniji nego kada smo radili – rekla nam je Evica te se s ponosom sjeća generacije i generacije učenika koje je podučavala.

– Kada sretnete bivše učenike, lijepo ih je vidjeti i znati da su uspjeli u svom životu. Tako da uvijek imate nekakve svoje hodajuće eksponate. Ponosna sam na sve silne generacije koje su postigle velike uspjehe u tehnici, a neki su čak otišli u diplomaciju, a imamo i sportaše. Svi ti zreli ljudi, uvijek se sjete svojih učitelja, a to nam je jedno zadovoljstvo koje nam nitko ne može oduzeti – ističe Šajgo te poručuje svojim mladim kolegama neka budu strpljivi i ustrajni.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 10

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Među nagrađenima je i 34 goričkih profesora, učitelja i nastavnika, školskih djelatnika, a evo i koji su to:

Iz Gimnazije Velika Gorica to je Vesna Lastrić, a iz OŠ Ščitarjevo Sanja Prodanović i Damir Međeri. Iz OŠ Slavka Kolara u Kravarskom nagrađene su Nevenka Cvitaš i Anka Bašić te knjižničarka Slava Kvitek . Uz njih su još i Marija Bačurin, Danica Išek, Manda Burić i Vesna Mirenić iz Osnovne škole Jurja Habdelića. Šestero učitelja iz Osnovne škole Nikole Hribara također je nagrađeno za rad i entuzijazam, a o su Vera Žilec, Snježana Pavić, Đurđa Oljača, Jasna Gadzić,  Dragica Antolović i stručna suradnica pedagoginja Milka Dobrić. Iz Osnovne škole Velika Mlaka nagrađeni su Ljubica Spajić, Nevenka Šoštarić i Vesna Lokner Kralj, a iz goričke Osnovne škole Eugena Kumičića to su Evica Šajgo, Nevenka Tomec i Zumbulka Beštak Kadić. Nagrađeni iz Ekonomske škole Velika Gorica su Vesna Ban, Tanja Pavlić i Dragica Čolić. Uz njih je nagrađeno i još šest nastavnika i učitelja iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, a to su Ivan Đankić, Dragan Bulatović, Ana Orešković, Jagodica Andreić, Ivan Karapandžić i Boris Zgurić. Tu su još i dvije učiteljice iz Osnovne škole Vukovina, Vesna Jurjević i Branka Puškarić te pedagoginja Dušanka Katić.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 8

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 9

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 1

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uspješnih 30 godina Kuehne+Nagel grupe u Hrvatskoj

Kuehne+Nagel 1992. godine ušao je na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuehne Nagel

Pored velikih uspjeha koje Kuehne+Nagel bilježi i ove godine u svim područjima svoje djelatnosti diljem svijeta, u Hrvatskoj ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Naime, ove je godine Grupa Kuehne+Nagel proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te tokom tog zavidnog „radnog staža“ zabilježila brojne uspjehe na hrvatskome i okolnim tržištima u području pružanja cjelovitih logističkih usluga u području cestovne, pomorske i zračne logistike.

Ova obljetnica ima poseban značaj jer je upravo Kuehne+Nagel, 1992. godine, ušao na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

– Ponosni smo na naših 30 godina, smatramo to velikim uspjehom svih naših zaposlenika, partnera i klijenata zahvaljujući kojima smo tako dugi niz godina sve uspješniji na tržištu. Zajedno gradimo i živimo kulturu tvrtke koja stavlja ljude u središte svega što radi te nas upravo ljudi – radnici, klijenti i partneri, potiču da rastemo, budemo još bolji i da nastavimo razvijati vrhunska logistička rješenja prilagođavajući se pritom svjetskim trendovima iz područja učinkovitog poslovanja, ekologije i održivih rješenja za cjelokupni opskrbni lanac – izjavila je Vlatka Jukić, direktorica Kuehne+Nagel za Hrvatsku.

Kuehne Nagel Zgrada big

Foto: Kuehne & Nagel

Unatoč izazovnim godinama iza nas, prvenstveno uslijed epidemije korona virusa zbog koje je na svjetskoj razini bio uvelike otežan rad logističkih tvrtki, Kuehne+Nagel se može pohvaliti održavanjem i ubrzavanjem momentuma te proaktivnim uključivanjem u opskrbne lance farmaceutika, cjepiva i zaštitne opreme, čime potvrđuje status pouzdanog partnera s poslovnim modelom koji je usredotočen na odgovaranje potrebama klijenata na fleksibilan način, uz osiguravanje visoke kvalitete usluge.

Poslovnih ideja za budućnost unutar Kuehne+Nagel Grupe ne nedostaje te, uz fokus na svoju misiju usmjerenu održivom poslovanju, kontinuirano širi svoj poslovni portfelj i razvija disruptivne inovacije s ciljem daljnjeg rasta i razvoja u novozadanim okvirima nepredvidivih logističkih oscilacija.

– Čitav Kuehne+Nagel Adriatic klaster, a pogotovo Hrvatska odlično su geostrateški pozicionirani te nam je želja takav izniman položaj iskoristiti na najbolji mogući način i oblikovati logističko-distribucijski centar izvrsnosti preko kojega smo već počeli povezivati prekomorske destinacije i zapadnu Europu s Balkanom. Upravo u tome vidimo velike mogućnosti za daljnji razvoj te smo i zbog toga investirali u novo suvremeno skladište koje već danas služi kao poveznica između naših partnera i ostatka svijeta – izjavio je Borut Vrviščar, Generalni direktor Kuehne+Nagel za Adriatic klaster (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina)

Nastavite čitati

Vijesti

Sada je i službeno, Velika Gorica bit će Europski grad sporta 2023. godine

Goričkim predstavnicima priznanje je uručeno jučer u Bruxellesu.

Objavljeno

na

zajednica sportskih udruga grad sporta

Velikoj Gorici jučer je u Bruxellesu i službeno dodijeljen naslov Europskog grada sporta 2023. godine. Predstavnici neprofitne organizacije ACES Europe priznanje su uručili zamjeniku gradonačelnika Nevenu Karasu, predsjedniku Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Goranu Kovačiću i tajniku zajednice Darku Blažinčiću.

– Ovo priznanje znači mnogo za grad, ali prije svega za sportaše i sportske djelatnike koji su ponajviše zaslužni što je Velika Gorica dobila ovu nagradu – istaknuo je zamjenik Neven Karas.

Prošlo je punih dvije godine od kandidature i pripremanja opsežne dokumentacije koja se sastojala od 14 poglavlja, a koja je obuhvatila cjelokupno stanje sporta i rekreacije u našem gradu, infrastrukturu, financiranje, organizaciju, brojčane pokazatelje u natjecateljskom i rekreativnom sportu i razvojne planove. Kompletnu tehničku pripremu osigurala je Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice.

– Posebno moram zahvaliti Darku Blažinčiću i svi koji su mu pomagali i sudjelovali u pripremi materijala za prijavu, a koje nije bilo jednostavno za pripremiti. Ovo nam je poticaj da nastavimo dalje putem koji smo krenuli kada su u pitanju izdvajanja za sportske udruge kao i izdvajanja za sportsku infrastrukturu koje nikad dovoljno – dodao je Karas i istaknuo kako su u novom proračunu predviđena sredstva za izgradnju montažne dvorane.

Inače, naslov europskog grada sporta dodjeljuje se u nekoliko kategorija, a Gorica pripada onoj srednjih gradova koji imaju od 25.000 do 500.000 stanovnika.

kovacic bazincic karas

 

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno