Povežite se s nama

HOTNEWS

Ovisnosti u vezama i kako se nositi s njima

Imate li vi neku naviku? Priznajete li da je vaša navika opasnost?

Objavljeno

na

Razmišljala sam o ovoj temi predugo i nisam sigurna da li joj je uopće mjesto u „vrućim temama“, ali nakon razgovora s nekim meni važnim ljudima, ipak je pala odluka da napišem koju „pametnu“.

Svi mi manje-više znamo što su ovisnosti. Kad govorimo o njima na pamet nam padaju ovisnosti o drogama, alkoholu, cigaretama, kocki, sexu, kupovini… Da, to su loše ovisnosti, pa čak i ova ovisnost o sexu nije dobra jer, budimo realni, ničega previše nije dobro. Zar ne?

I tako kroz razgovor s ljudima došli smo do zaključka da postoji još nešto što razara veze i brakove, a da to ne možemo nazvati ovisnošću. Riječ je o navikama.

Da, definitivno nećemo pisati o ovisnostima jer oni povlače negativnu konotaciju, a to nam nakon produženog vikenda ne treba. Sama činjenica da su neki od nas 4 dana bili slobodni provesti ih kako nam odgovara, dovoljna je da uspori užurbani povratak u okrutnu realnost ljudskih odnosa, koja nije uvijek tako lijepa ni ugodna.

Foto: pexels-kampus-production

Ajmo, priča. Tako ću vam najlakše objasniti o čemu govorimo.

Dakle, zamislite bračni par srednjih godina. Ona stalno negdje juri i žuri, hendla 3 djece, radi od kuće i misli da je to baš super fora jer nema vremena putovati do ureda i nazad, a ne kuži da bi joj to putovanje zapravo napravilo kontrolu u životu. Kako to mislim? Pa eto iz vlastitog iskustva. Kad sam radila od kuće, Zoom sastanci su se održavali u svim glupim i „van radnog vremena“ terminima i ja bi čekala pred mobitelom ili glupim laptopom da sastanak počne. Kuća bi bila uredna, ručak skuhan i sva ta robovanja koje si same namećemo, bila su odrađena, ali po cijenu čega? Po cijenu mog vremena. A od kad sam opet u uredu, na raspolaganju za posao u sam u stvarnom radonom vremenu od 8-16 sati i teško da ćete me nakon 16 sati čuti da pričam o poslu, jer posao ostavljam ispred vrata doma. Jer to tako mora biti.

Foto: pexels-william-fortunato

I tako naša, nazovimo ju Iva, juri bezglavo po kući misleći da ima sve pod kontrolom, dok zapravo nema.

Ima ona muža. O da. Zvat ćemo ga Boris. Boris radi u firmi od 9-17 sati, dođe doma s novinama pod pazuhom, pojede ručak koji je ona u pauzama bezglave jurnjave po kući napravila, ponekad prigovori, a rijetko pohvali i ode leći. Jer, to mu je navika. Malo odmoriti poslije posla i ručka. Bravo Boris, i ja bi tako. Ali, kriva je Iva, jer ga nije naučila drugačije. I sad, rekao bi čovjek, Boris kad digne dupe s kauča, oko kojeg nije smjelo biti dječje galame jer „tata je umoran i treba mu odmor“, pomoći će Ivi, pitat će ju što treba ili će po nekom ranije dogovorenom rasporedu znati da je njegovo vrijeme da razvozi klince na treninge i bez pitanja bi to trebao obaviti. Ali, ne. Ne treba naš Boris to, jer Iva će. Naime, ona radi od kuće, čoha se po cijeli dan i može naša Iva to bez problema, jer ona tako kaže. A tko je Boris da kaže Ivi da ona nešto ne može? Boris je pametan i odluči ne smetati. I sad naš Boris ima neke opcije kako ne bi smetao svojoj drago Ivi u bezglavoj jurnjavi životom. Može uključiti TV i bjesomučno upiti neku super važnu utakmicu neke ŽNJ lige koja je napeta dečkima s kojima se družili ili recimo prožvakati neku novu seriju na Netflixu ili recimo raspaliti gaming turnir u nekoj od poznatih igrica. E, to bi lijeni Boris napravio. Ovaj naš je aktivan i on voli nogomet i nema tu ništa loše, neka voli. I sad budući da Ive nema jer juri s klincima po treninzima, u nabavi je namirnica, plaća račune u pošti i možda, samo možda sjedne s frendicom na brzopoteznu kavu dok čeka klince da odrade obaveze, naš Boris oformi ekipu isto takvih Borisa koji nemaju obaveza kod kuće i dečki fino sebi iznajme teren i krenu druženja. Prvo, nogač jednom tjedno, pa ubrzo to bude dvaput i triput…Kužite kamo idem s ovime?

Foto: pexels-jeshootscom

Nemam ja ništa protiv da se dečki druže i da su fizički aktivni, jer pobogu, zdravlje je na prvom mjestu. Ali, imam puno protiv toga što im to postane navika. A navika se teško riješiti.

I tko je kriv što je Borisu 3-4 puta tjedno nogač (izbivanje od kuće i druženje s obitelji pri čemu se troše i određene količine novaca), postao navika u kojoj uživa?

E, pa dragi moji, kriva je Iva. Nitko drugi. Da samo mi odgajane tako da je muškarac tu ne samo da osigura krov nad glavom, već da sudjeluje u svom procesima koji se odvijaju u domu (ne kući), tada ne bi bilo Borisa s navikama koje s vremenom postaju problem. A da jesu problem ili će tek postati, to je neminovno. Ivi će kad-tad doći iz dupeta u glavu da je Boris tu samo sa žlicom u ustima i daljinskim u rukama i tad će početi ono što mi žene znamo najbolje – njurgati, zanovijetati, prigovarati. Da, da…majstorice smo u tome.

Foto: pexels-ron-lach

Ipak su nas nečemu dobrome naučili u životu, samo što mi to ne razumijemo dok nije prekasno.

Sve što radiš, radiš sebi! – meni je baka to često govorila.

Pametno je zborila i kad je rekla da muški znaju i opeglati i oprati i skuhati, ali pobogu, pa ja to mogu bolje. I gdje smo sad? Razvod do razvoda…

Ima puno navika koje baš zato što zahtijevaju ulaganje vremena baveći se nečime drugim, a ne obitelji, mogu razoriti obitelj.

Da vas čujem…Imate li vi neku? Priznajete li da je vaša navika opasnost?

I za kraj, nije samo Iva kriva. Kriv je i Boris jer je to dozvolio. Muški…

Do iduće srijede, ne zaboravite da je vrijeme nešto što nema cijenu, što ne možemo nikad vratiti i ako ga poklonite pravim ljudima i aktivnostima, bit će pametno utrošeno.

Voli vas vaša Nevena

HOTNEWS

FOTO Svečanom sjednicom NK Kurilovec proslavio 75 obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio/la

U Pučkom otvorenom učilištu Nogometni klub Kurilovec obilježio je 75. godišnjicu postojanja. U nazočnosti političkih i sportskih djelatnika, gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara i dogradonačelnika Nevena Karasa, predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića, dožupana Zagrebačke županije Ervina Kolarca, predsjednika Sportske zajednice županije Vladimira Bregovića, predsjednika ZŠU GVG Gorana Kovačića, dopredsjednika HNS-a i predsjednika NSZŽ i HNK Gorice Nenada Črnka, predsjednika NSVG Željka Mihaja, i savjetnika predsjednika HNS-a, neizostavnog Zorislava Srebrića te članova kluba, sadašnjih i bivših igrača kao i predstavnika velikogoričkih nogometnih klubova svečanost je programski vodio Zdenko Sovina.

Uvodno se nazočnima obratio predsjednik kluba Dražen Vujnović. Priredba je programski bila koncipirana nizovima – filmom o povijesti kluba gdje je prikazan njegov uvod, sredina i kraj dok će premijera filma koji traje sat i 45 minuta biti u kurilovečkoj Gasilani tijekom ovog mjeseca, pjesmama nadasve poznatih Jana te podjelom priznanja i plaketa zaslužnim članovima i sponzorima. S obzirom kako ih ima stotinjak neke će biti uručene prilikom premijere filma.

Od šest kategorija nagrađenih spomenimo neke.

Zlatni pokrovitelji (naročito u razdoblju 1998-2023): Grad Velika Gorica i HNS.

Zaslužni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Franjo Leder, Vinko Ceković, Ivan Krmpotić, Zdenko Sovina, Vlado Stepanić, Dražen Vujnović, Ivica Krmpotić, Juraj Odrčić, Senad Harambašić i Josip Mučnjak.

Počasni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Nenad Stepanić, Mario Pejak, Stjepan Žugaj, Daniel Gorenc, Filip Gabelica, Ivan Novosel, Marija Tomašić, Milan Šunić, Dinko Livada, Tihomir Pereković, Damir Suša, Željko Radočaj, Robert Krmpotić, Darko Janječić i Ivan Mihalić.

Udarničko srce nagradu za vjernost i odanost klubu od početka igračkih dana, volonterskog rada te članstvom u klubu dužim od 50 godina, dobili su Nikola Radočaj Tremunov, Stjepan Veselić Stilac, Josip Barbarić Jožić, Stjepan Mataković Krsto, Ivan Odrčić i Josip Jančić Babriga.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ženska večer s modnim potpisom Via Vino festivala u kuriji Modić-Bedeković

Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote.

Objavljeno

na

Objavio/la

Malo pjesme, malo vina, predivno okruženje kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, kao i revija novih modnih komada poznatog hrvatskog dizajnera Zorana Mrvoša, bio je to savršen spoj jedne prave ženske večeri. Festival Via Vino, spojio je vino, modu i povijest.

– Smatramo kako je potrebno istaknuti zaštićena područja, koja su ne samo trag prošlosti nego i edukacija za naše mlade i dati im neku novu ulogu. Ovom modnom revijom pokazujemo da možemo oživjeti prostore koji su pomalo zaboravljeni. No, ovo je prije svega jedna ženska večer kojom želimo reći da mi žene stvaramo neku novu priču i energiju baš kao i sestre Bedeković – istaknula je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od zanimljivijih do sada nepoznatih detalja je i taj da je obitelj Bedeković imala u kuriji i vinski podrum, kao i vinograd u Vukomeričkim goricama.

– Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote. Festival ne promiče samo vinski turizam, nego i kulturu ispijanja vina kao i promociju destinacije zaštićenih područja. Ključno je da stvaramo neke nove destinacije i pokazujemo koliko toga je lijepo održivo i kod nas – dodala je direktorica Alilović.

Mrvoš je svoju povratničku trilogiju zaokružio upravo modnom revijom u kuriji Modić-Bedeković koja mu je bila i velika inspiracija, kao i sestre koje su u njoj živjele. Milka i Vilma, svoj su život posvetile umjetnosti, kulturi i obrazovanju, a Zoranova moda postaje bezvremenska i predstavlja simbol ženske snage baš poput legendarnih sestara.

– Samoodrživa moda ne robuje nekakvom trendu, a kod mene je to neka priča koja se uvijek kuha. Uvijek su u fokusu samosvjesne žene i žene s karakterom – istaknuo je Mrvoš.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čarobnu večer upotpunile su članice Ansambla Jane i popularan duo grupe Meritas.

Festival Via Vino se nastavlja ovog petka u Vinariji Puhelek-Purek gdje vas čeka Kraljevski vinski party uz DJ-a Jurki, dok će posljednje ovogodišnje izdanje biti 14. listopada u vinariji Dobra berba.

Galerija fotografija:

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za tri dana počinje Oglede festival u Velikoj Gorici

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi okupit će umjetnike koji djeluju u području performansa, vizualnih umjetnosti, kazališnog klauna i neverbalnog teatara.

Objavljeno

na

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi „Oglede“ u četvrtak, 5.listopada počinje u Velikoj Gorici. Festival otvara performans Siniše Labrovića i Ismaile Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“ koji tematizira pitanje jezika i razumijevanja, ali u širem kontekstu- i dolaska migranata i stranaca u Hrvatsku.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti. A odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, jest simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Festival će potrajati do subote, 7. listopada, na lokacijama Trga kralja Tomislava, a ponudit će prijepodnevni i popodnevni program. Program festivala u petak započinje Nikolina Majdak performansom „Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta“, dok će festival zatvoriti splitski umjetnik Gildo Bavčević“ akcijom, odnosno intervencijom u javnom prostoru „Unutarnja kontrola“.

Festival prati i interaktivna instalacija „Boli me kuća“ AMV Kolektiva izložena u prostoru Chop Old Housa na festivalskoj ruti, te „Spomenik odrastanju“ rad Mateja Vukovića, vizualnog umjetnika, izložen u Parku Plemenite općine Turopoljske, a svoj će rad predstaviti i umjetnici izvođači: Mia Štark, Adrijana Brčić, Paulina Vukoja, Zoolektiv, Teatar Cirkus Punkt i Triko Cirkus Teatar (KFS Propuh)

„Oglede“ je dio Dana EU baštine Ministarstva kulture i medija RH, u organizaciji velikogoričkih nezavisnih umjetnika (Plartforma, Teatar Studio 9, Štoos Teatar, Trećeprostor) i Galerije Galženica (POUVG) uz potporu Zaklade Zamah i financijsku podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice, Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički kralj roštilja Davor Šušković u sklopu Gastro Turopolja naučit će vas kako postati bolji roštilj majstor

Uz Brisket, kralju svih komada mesa prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova. Sve to moći ćete i kušati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Po prvi puta Gastro Turopolja imat će i edukativnu stranu. Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu.

U dvosatnoj radionici predstavit će jelo koji im je donijelo nevjerojatno 6. mjesto na KCBS BBQ natjecanju u Sloveniji. Riječ je o kralju svih komada mesa, neponovljivom i fantastičnom Brisketu, a uz njega, prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova.

– Broj ljudi na radionici je ograničen do 25 osoba, kako bi radionica mogla biti interaktivna i kako bi svatko moga dobiti i čuti informaciju o svemu što ih zanima. Mi na našim radionicama pričamo apsolutno sve. Od paljenja roštilja, održavanja, metodama pečenja, indirektno i direktno dimljenje, zatim o samom mesu, ali i na koji se način koji komad priprema. Drago nam je da ćemo održati ovakvu radionicu na domaćem terenu – naglasio je Šušković.

Na meniju radionice koja će biti u petak 13. listopada od 17 do 19 sati, naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja.

Sve će se odvijati u Turističkoj zajednici Velika Gorica, a cijena masterclassa po osobi je 45 eura, a prijaviti se možete ovdje. U cijenu je uključena sva hrana i piće.

Naslovna fotografija: BBQHotYard

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Europski tjedan sporta: Gorički sportaši građanima pokazali da je vježbanje zdravo i korisno

Velika Gorica je domaćin ovogodišnjeg sportskog sela, a u Tuđmancu se okupilo oko 35 goričkih sportskih udruga. U večernjim satima građane čeka vježbanje pod zvijezdama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica domaćin je ovogodišnjeg sportskog sela povodom manifestacije Europski tjedan sporta. Od jutra u Parku dr. Franje Tuđmana vlada sportski duh i zajedništvo. Na jednom mjestu okupljeni su gotovo svi gorički sportovi, odnosno 35 sportskih udruga koje djeluju pri Zajednici sportskih udruga Grada Velike Gorice, a tu su i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza. Otvorenju manifestacije nazočio je i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je sjajna prigoda da pokažete što je vaša svakodnevica. Brojka od 20 tisuća aktivnih sportaša u cijeloj Zagrebačkoj županiji, ali i velik broj sportaša u jednom od najvećih gradova u Hrvatskoj, govori da se vodi računa o tjelesnoj kulturi, vrijednostima koje daje sam sport i kvaliteti življenja – naglasio je premijer Plenković.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Europska komisija započela je ovakve aktivnosti kako bi potaknula građane na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je u ovih devet godina u sklopu manifestacije uključeno više od 250 tisuća građana.

Budite aktivni, vježbajte jer vježbati se može bilo kada i u bilo koje doba godine – poručila je ministrica.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Tuđmancu se igrao nogomet, košarka, rukomet, plesalo se, mogle su se vidjeti i borilačke vještine. Sve to prezentirali su oni najmlađi članovi goričkih sportskih klubova.

– Sportaši su najveći, najbolji i najkvalitetniji promotori Zagrebačke županije i Velike Gorice zahvaljujući svojim postignućima na svim razinama. Ulaganje u sport je izuzetno bitno, pokazuje to i Vlada koja danas izdvaja 80 milijuna eura na razini godine. Isto tako i sama županija brine o svojim sportašima, a važno je ulagati i u samu infrastrukturu kako bi se što više građana bavilo sportom, prije svega djeca i mladi – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Sport će vas uvijek naučiti kroz život kako podnositi pobjedu i poraz, timskom radu i nemojte nikada odustati – proučio je na kraju sportašima, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Sunčanu jesensku nedjelju možete završiti aktivno, jer u večernjim satima očekuje vas program noćnog vježbanja #BeActive Night.

Građani će imati priliku isprobati 6 različitih fitness disciplina vođeni poznatim fitness trenerima, ali i vježbati na mini trampolinima, plesati zajedno s našim plesačima te za kraj sudjelovati u zajedničkoj plesnoj koreografiji uz poznate hitove. Program počinje u 19 sati.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno