Povežite se s nama

HOTNEWS

Ovisnosti u vezama i kako se nositi s njima

Imate li vi neku naviku? Priznajete li da je vaša navika opasnost?

Objavljeno

na

ZA ISTAKNUTU FOTKUpexels davide de giovanni 5762444

Razmišljala sam o ovoj temi predugo i nisam sigurna da li joj je uopće mjesto u „vrućim temama“, ali nakon razgovora s nekim meni važnim ljudima, ipak je pala odluka da napišem koju „pametnu“.

Svi mi manje-više znamo što su ovisnosti. Kad govorimo o njima na pamet nam padaju ovisnosti o drogama, alkoholu, cigaretama, kocki, sexu, kupovini… Da, to su loše ovisnosti, pa čak i ova ovisnost o sexu nije dobra jer, budimo realni, ničega previše nije dobro. Zar ne?

I tako kroz razgovor s ljudima došli smo do zaključka da postoji još nešto što razara veze i brakove, a da to ne možemo nazvati ovisnošću. Riječ je o navikama.

Da, definitivno nećemo pisati o ovisnostima jer oni povlače negativnu konotaciju, a to nam nakon produženog vikenda ne treba. Sama činjenica da su neki od nas 4 dana bili slobodni provesti ih kako nam odgovara, dovoljna je da uspori užurbani povratak u okrutnu realnost ljudskih odnosa, koja nije uvijek tako lijepa ni ugodna.

pexels kampus production 8730062

Foto: pexels-kampus-production

Ajmo, priča. Tako ću vam najlakše objasniti o čemu govorimo.

Dakle, zamislite bračni par srednjih godina. Ona stalno negdje juri i žuri, hendla 3 djece, radi od kuće i misli da je to baš super fora jer nema vremena putovati do ureda i nazad, a ne kuži da bi joj to putovanje zapravo napravilo kontrolu u životu. Kako to mislim? Pa eto iz vlastitog iskustva. Kad sam radila od kuće, Zoom sastanci su se održavali u svim glupim i „van radnog vremena“ terminima i ja bi čekala pred mobitelom ili glupim laptopom da sastanak počne. Kuća bi bila uredna, ručak skuhan i sva ta robovanja koje si same namećemo, bila su odrađena, ali po cijenu čega? Po cijenu mog vremena. A od kad sam opet u uredu, na raspolaganju za posao u sam u stvarnom radonom vremenu od 8-16 sati i teško da ćete me nakon 16 sati čuti da pričam o poslu, jer posao ostavljam ispred vrata doma. Jer to tako mora biti.

pexels william fortunato 6392923

Foto: pexels-william-fortunato

I tako naša, nazovimo ju Iva, juri bezglavo po kući misleći da ima sve pod kontrolom, dok zapravo nema.

Ima ona muža. O da. Zvat ćemo ga Boris. Boris radi u firmi od 9-17 sati, dođe doma s novinama pod pazuhom, pojede ručak koji je ona u pauzama bezglave jurnjave po kući napravila, ponekad prigovori, a rijetko pohvali i ode leći. Jer, to mu je navika. Malo odmoriti poslije posla i ručka. Bravo Boris, i ja bi tako. Ali, kriva je Iva, jer ga nije naučila drugačije. I sad, rekao bi čovjek, Boris kad digne dupe s kauča, oko kojeg nije smjelo biti dječje galame jer „tata je umoran i treba mu odmor“, pomoći će Ivi, pitat će ju što treba ili će po nekom ranije dogovorenom rasporedu znati da je njegovo vrijeme da razvozi klince na treninge i bez pitanja bi to trebao obaviti. Ali, ne. Ne treba naš Boris to, jer Iva će. Naime, ona radi od kuće, čoha se po cijeli dan i može naša Iva to bez problema, jer ona tako kaže. A tko je Boris da kaže Ivi da ona nešto ne može? Boris je pametan i odluči ne smetati. I sad naš Boris ima neke opcije kako ne bi smetao svojoj drago Ivi u bezglavoj jurnjavi životom. Može uključiti TV i bjesomučno upiti neku super važnu utakmicu neke ŽNJ lige koja je napeta dečkima s kojima se družili ili recimo prožvakati neku novu seriju na Netflixu ili recimo raspaliti gaming turnir u nekoj od poznatih igrica. E, to bi lijeni Boris napravio. Ovaj naš je aktivan i on voli nogomet i nema tu ništa loše, neka voli. I sad budući da Ive nema jer juri s klincima po treninzima, u nabavi je namirnica, plaća račune u pošti i možda, samo možda sjedne s frendicom na brzopoteznu kavu dok čeka klince da odrade obaveze, naš Boris oformi ekipu isto takvih Borisa koji nemaju obaveza kod kuće i dečki fino sebi iznajme teren i krenu druženja. Prvo, nogač jednom tjedno, pa ubrzo to bude dvaput i triput…Kužite kamo idem s ovime?

pexels jeshootscom 1201996

Foto: pexels-jeshootscom

Nemam ja ništa protiv da se dečki druže i da su fizički aktivni, jer pobogu, zdravlje je na prvom mjestu. Ali, imam puno protiv toga što im to postane navika. A navika se teško riješiti.

I tko je kriv što je Borisu 3-4 puta tjedno nogač (izbivanje od kuće i druženje s obitelji pri čemu se troše i određene količine novaca), postao navika u kojoj uživa?

E, pa dragi moji, kriva je Iva. Nitko drugi. Da samo mi odgajane tako da je muškarac tu ne samo da osigura krov nad glavom, već da sudjeluje u svom procesima koji se odvijaju u domu (ne kući), tada ne bi bilo Borisa s navikama koje s vremenom postaju problem. A da jesu problem ili će tek postati, to je neminovno. Ivi će kad-tad doći iz dupeta u glavu da je Boris tu samo sa žlicom u ustima i daljinskim u rukama i tad će početi ono što mi žene znamo najbolje – njurgati, zanovijetati, prigovarati. Da, da…majstorice smo u tome.

pexels ron lach 8069673

Foto: pexels-ron-lach

Ipak su nas nečemu dobrome naučili u životu, samo što mi to ne razumijemo dok nije prekasno.

Sve što radiš, radiš sebi! – meni je baka to često govorila.

Pametno je zborila i kad je rekla da muški znaju i opeglati i oprati i skuhati, ali pobogu, pa ja to mogu bolje. I gdje smo sad? Razvod do razvoda…

Ima puno navika koje baš zato što zahtijevaju ulaganje vremena baveći se nečime drugim, a ne obitelji, mogu razoriti obitelj.

Da vas čujem…Imate li vi neku? Priznajete li da je vaša navika opasnost?

I za kraj, nije samo Iva kriva. Kriv je i Boris jer je to dozvolio. Muški…

Do iduće srijede, ne zaboravite da je vrijeme nešto što nema cijenu, što ne možemo nikad vratiti i ako ga poklonite pravim ljudima i aktivnostima, bit će pametno utrošeno.

Voli vas vaša Nevena

HOTNEWS

FOTO Mališani će u vrtić u Goričanki useliti u siječnju

Radovi vrijedni 3,8 milijuna kuna trebali bi biti gotovi do sredine siječnja

Objavljeno

na

Objavio/la

Vrtic u VG Goricanki

U VG Goričanki u tijeku su radovi na uređenju prostora za novi dječji vrtić, a jutros ih je obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar sa suradnicima.

– Ovo je prostor koji je prvotno trebao imati drugu svrhu, no s obzirom na deficit kapaciteta odlučili smo ga prenamijeniti u vrtić. Ovdje će od siječnja iduće godine svoje mjesto pronaći oko 60 djece raspoređenih u dvije jasličke skupine i jednu mješovitu dječju skupinu. Na nama je da osiguramo mjesto u vrtiću za svako dijete – naglasio je gradonačelnik Ačkar prilikom obilaska radova te dodao kako je ovo samo nastavak proširenja vrtićkih kapaciteta kako u ruralnim sredinama tako i u samom centru grada.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 4

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Uz prostore za tri odgojne skupine i sanitarne čvorove, bit će tu i soba za izolaciju bolesne djece.

– Radovi čija je vrijednost oko 3,8 milijuna kuna napreduju jako dobro, a vjerujem i da će izvođač poštivati ugovoreni zadani rok koji je sredina siječnja. Jednu četvrtinu iznosa radova financiramo sami, dok ćemo za drugi dio podići kredit. Osim samog unutarnjeg prostora, osigurali smo i 600 metara kvadratnih travnate površine koja gleda na ulicu A. K. Miošića na kojoj će biti smješten dječji park sa spravama. Bit će to u konačnici jedan moderan i kvalitetan vrtić – govori nam direktor VG Goričanke, Tomislav Lukšić koji je pritom zamolio sve djelatnike tvrtke i korisnike usluga na strpljenje dok traju radovi.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 6

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Inače, na području Velike Gorice ima oko 3,5 tisuće djece predškolske dobi, a prema riječima savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijane Matage Tintor, Grad Velika Gorica ima jednu zavidnu razinu uključenosti djece i kvalitetu predškolskog odgoja.

– Prije deset godina obuhvat djece nije dosezao niti 50 posto. Iako se broj novorođene djece iz godine u godinu ne mijenja, ali se promijenila svijest roditelja o potrebi uključivanja djece u predškolski sustav. Tako da ta svijest, novi kapaciteti, raznolikost programa, sve to utječe na to da djeca doista ulaze u predškolski sustav što je izuzetno važno i dobro jer istraživanja pokazuju da ta djeca imaju bolji kognitivna postignuća, bolji nastavak školovanja, to utječe i na razvoj njihovih socijalni vještina, a imaju i bolju emocionalnu zrelost – naglasila je savjetnica za predškolski odgoj, djecu i mlade Arijana Mataga Tintor.

Obilazak vrtica u VG Goricanki 7

09.12.2022. – Obilazak radova na uređenju dječjeg vrtića u VG Goričanki – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Gradonačelnik Ačkar ovom je prilikom podsjetio i na plan izgradnje vrtića u Kurilovcu u Pokupskoj ulici i u samom centru grada u Kolarevoj ulici, kao i vrtić u Dubrancu u sklopu novoizgrađene škole.

Nastavite čitati

CityTV

VIDEO Pitali smo Velikogoričane što očekuju od utakmice Hrvatska – Brazil

Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane za dvoboj koji nas čeka u 16 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Anketa Hrvatska Brazil 2 1

Nakon što je hrvatska nogometna reprezentacija, izvođenjem jedanaesteraca, izbacila reprezentaciju Japana sa Svjetskog prvenstva, slijedi novi okršaj. U utakmici četvrtfinala Hrvatska će na Education City stadionu u Kataru odmjeriti snage s reprezentacijom Brazila. Dvoboj počinje danas u 16 sati. Navijačka groznica vlada na sve strane. Rekviziti su spremni, a glasnice zagrijane. Prošetali smo ulicama našeg grada i pitali Velikogoričane hoće li se Vatreni vratiti kući ili ćemo proći u daljnju fazu natjecanja. U anketi pogledajte što su odgovorili.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Podučavali su i odgojili generacije Goričana, za svoj rad sada su i nagrađeni

Nagrađeno je 34 goričkih profesora, učitelja, nastavnika i školskih djelatnika…

Objavljeno

na

Objavio/la

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije

Oni su nadareni skromnošću, jednostavnošću, čuđenjem i čašću, a odgojili su generacije mladih ljudi izvrsnih osobina. To su učitelji, profesori i nastavnici koji su gotovo cijeli radni vijek proveli u osnovnim i srednjim školama Zagrebačke županije, prenoseći svoje znanje i iskustvo na mlade ljude.

Svi oni, koji su u posljednje tri godine otišli u zasluženu mirovinu, njih ukupno 127, okupilo se danas u goričkom hotelu Garden Hill kako bi ih Županija prigodno nagradila i zahvalila im na radu i trudu.

– Nastavljamo tradiciju da se svim našim nastavnicima koji odu u mirovinu zahvalimo na radu i na svemu onome što su napravili za djecu Zagrebačke županije. Za svakog od njih smo pripremili i simboličan poklon, darovnu karticu u iznosu od 1 500 kuna. Svi znamo koliko je poziv nastavnika važan, koliko je to bitno za djecu i sve nas jer oni su nas izveli u život i pokazali nam pravi put – istaknuo je na zajedničkom druženju zamjenik župana, Damir Tomljenović.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 6

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nakon 44 godine i 9 mjeseci rada kao profesorica tehničke kulture u Osnovnoj škole Eugena Kumičića, Evica Šajgo otišla je u zasluženu mirovinu. Osim toga, Evica je deset godina bila i županijski voditelj učitelja tehničke kulture.

– Radosna sam što sam dočekala kraj radnog vijeka, nisam nesretna i nisam umirovljenik, nego penzioner. Razlika je u tome što mi ne mirujemo već smo i dalje aktivni. Čini mi se da smo sada puno aktivniji nego kada smo radili – rekla nam je Evica te se s ponosom sjeća generacije i generacije učenika koje je podučavala.

– Kada sretnete bivše učenike, lijepo ih je vidjeti i znati da su uspjeli u svom životu. Tako da uvijek imate nekakve svoje hodajuće eksponate. Ponosna sam na sve silne generacije koje su postigle velike uspjehe u tehnici, a neki su čak otišli u diplomaciju, a imamo i sportaše. Svi ti zreli ljudi, uvijek se sjete svojih učitelja, a to nam je jedno zadovoljstvo koje nam nitko ne može oduzeti – ističe Šajgo te poručuje svojim mladim kolegama neka budu strpljivi i ustrajni.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 10

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Među nagrađenima je i 34 goričkih profesora, učitelja i nastavnika, školskih djelatnika, a evo i koji su to:

Iz Gimnazije Velika Gorica to je Vesna Lastrić, a iz OŠ Ščitarjevo Sanja Prodanović i Damir Međeri. Iz OŠ Slavka Kolara u Kravarskom nagrađene su Nevenka Cvitaš i Anka Bašić te knjižničarka Slava Kvitek . Uz njih su još i Marija Bačurin, Danica Išek, Manda Burić i Vesna Mirenić iz Osnovne škole Jurja Habdelića. Šestero učitelja iz Osnovne škole Nikole Hribara također je nagrađeno za rad i entuzijazam, a o su Vera Žilec, Snježana Pavić, Đurđa Oljača, Jasna Gadzić,  Dragica Antolović i stručna suradnica pedagoginja Milka Dobrić. Iz Osnovne škole Velika Mlaka nagrađeni su Ljubica Spajić, Nevenka Šoštarić i Vesna Lokner Kralj, a iz goričke Osnovne škole Eugena Kumičića to su Evica Šajgo, Nevenka Tomec i Zumbulka Beštak Kadić. Nagrađeni iz Ekonomske škole Velika Gorica su Vesna Ban, Tanja Pavlić i Dragica Čolić. Uz njih je nagrađeno i još šest nastavnika i učitelja iz Srednje strukovne škole Velika Gorica, a to su Ivan Đankić, Dragan Bulatović, Ana Orešković, Jagodica Andreić, Ivan Karapandžić i Boris Zgurić. Tu su još i dvije učiteljice iz Osnovne škole Vukovina, Vesna Jurjević i Branka Puškarić te pedagoginja Dušanka Katić.

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 8

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 9

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Prijem ucitelja nastavnika i profesora Zagrebacke zupanije 1

08.12.2022. – Velika Gorica – Prijem učitelja, nastavnika i profesora Zagrebačke županije – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

Uspješnih 30 godina Kuehne+Nagel grupe u Hrvatskoj

Kuehne+Nagel 1992. godine ušao je na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

Objavljeno

na

Objavio/la

Kuehne Nagel

Pored velikih uspjeha koje Kuehne+Nagel bilježi i ove godine u svim područjima svoje djelatnosti diljem svijeta, u Hrvatskoj ima još jedan razlog za zadovoljstvo. Naime, ove je godine Grupa Kuehne+Nagel proslavila trideset godina uspješnog poslovanja u Hrvatskoj te tokom tog zavidnog „radnog staža“ zabilježila brojne uspjehe na hrvatskome i okolnim tržištima u području pružanja cjelovitih logističkih usluga u području cestovne, pomorske i zračne logistike.

Ova obljetnica ima poseban značaj jer je upravo Kuehne+Nagel, 1992. godine, ušao na hrvatsko tržište kao prva inozemna špediterska tvrtka nakon osamostaljenja države.

– Ponosni smo na naših 30 godina, smatramo to velikim uspjehom svih naših zaposlenika, partnera i klijenata zahvaljujući kojima smo tako dugi niz godina sve uspješniji na tržištu. Zajedno gradimo i živimo kulturu tvrtke koja stavlja ljude u središte svega što radi te nas upravo ljudi – radnici, klijenti i partneri, potiču da rastemo, budemo još bolji i da nastavimo razvijati vrhunska logistička rješenja prilagođavajući se pritom svjetskim trendovima iz područja učinkovitog poslovanja, ekologije i održivih rješenja za cjelokupni opskrbni lanac – izjavila je Vlatka Jukić, direktorica Kuehne+Nagel za Hrvatsku.

Kuehne Nagel Zgrada big

Foto: Kuehne & Nagel

Unatoč izazovnim godinama iza nas, prvenstveno uslijed epidemije korona virusa zbog koje je na svjetskoj razini bio uvelike otežan rad logističkih tvrtki, Kuehne+Nagel se može pohvaliti održavanjem i ubrzavanjem momentuma te proaktivnim uključivanjem u opskrbne lance farmaceutika, cjepiva i zaštitne opreme, čime potvrđuje status pouzdanog partnera s poslovnim modelom koji je usredotočen na odgovaranje potrebama klijenata na fleksibilan način, uz osiguravanje visoke kvalitete usluge.

Poslovnih ideja za budućnost unutar Kuehne+Nagel Grupe ne nedostaje te, uz fokus na svoju misiju usmjerenu održivom poslovanju, kontinuirano širi svoj poslovni portfelj i razvija disruptivne inovacije s ciljem daljnjeg rasta i razvoja u novozadanim okvirima nepredvidivih logističkih oscilacija.

– Čitav Kuehne+Nagel Adriatic klaster, a pogotovo Hrvatska odlično su geostrateški pozicionirani te nam je želja takav izniman položaj iskoristiti na najbolji mogući način i oblikovati logističko-distribucijski centar izvrsnosti preko kojega smo već počeli povezivati prekomorske destinacije i zapadnu Europu s Balkanom. Upravo u tome vidimo velike mogućnosti za daljnji razvoj te smo i zbog toga investirali u novo suvremeno skladište koje već danas služi kao poveznica između naših partnera i ostatka svijeta – izjavio je Borut Vrviščar, Generalni direktor Kuehne+Nagel za Adriatic klaster (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina)

Nastavite čitati

Vijesti

Sada je i službeno, Velika Gorica bit će Europski grad sporta 2023. godine

Goričkim predstavnicima priznanje je uručeno jučer u Bruxellesu.

Objavljeno

na

zajednica sportskih udruga grad sporta

Velikoj Gorici jučer je u Bruxellesu i službeno dodijeljen naslov Europskog grada sporta 2023. godine. Predstavnici neprofitne organizacije ACES Europe priznanje su uručili zamjeniku gradonačelnika Nevenu Karasu, predsjedniku Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice Goranu Kovačiću i tajniku zajednice Darku Blažinčiću.

– Ovo priznanje znači mnogo za grad, ali prije svega za sportaše i sportske djelatnike koji su ponajviše zaslužni što je Velika Gorica dobila ovu nagradu – istaknuo je zamjenik Neven Karas.

Prošlo je punih dvije godine od kandidature i pripremanja opsežne dokumentacije koja se sastojala od 14 poglavlja, a koja je obuhvatila cjelokupno stanje sporta i rekreacije u našem gradu, infrastrukturu, financiranje, organizaciju, brojčane pokazatelje u natjecateljskom i rekreativnom sportu i razvojne planove. Kompletnu tehničku pripremu osigurala je Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice.

– Posebno moram zahvaliti Darku Blažinčiću i svi koji su mu pomagali i sudjelovali u pripremi materijala za prijavu, a koje nije bilo jednostavno za pripremiti. Ovo nam je poticaj da nastavimo dalje putem koji smo krenuli kada su u pitanju izdvajanja za sportske udruge kao i izdvajanja za sportsku infrastrukturu koje nikad dovoljno – dodao je Karas i istaknuo kako su u novom proračunu predviđena sredstva za izgradnju montažne dvorane.

Inače, naslov europskog grada sporta dodjeljuje se u nekoliko kategorija, a Gorica pripada onoj srednjih gradova koji imaju od 25.000 do 500.000 stanovnika.

kovacic bazincic karas

 

Nastavite čitati

Reporter 421 - 17.11.2022.

Facebook

Izdvojeno