Povežite se s nama

Moja županija

Nezaboravno ljeto u županiji: Izdvojili smo niz uzbudljivih manifestacija

Od obiteljskih festivala, sportskih natjecanja, glazbenih večeri, pa sve do duhovnih događaja – svatko može pronaći nešto za sebe.

Objavljeno

na

Zagrebačka županija postaje sve popularnija destinacija među turistima iz svih krajeva svijeta, privlačeći posjetitelje svojom raznolikošću i bogatstvom kulturnih, sportskih i zabavnih događanja. Ljeto u ovoj zelenoj oazi, u blizini metropole, sinonim je za pregršt uzbudljivih manifestacija koje ispunjavaju kalendar tijekom srpnja i kolovoza ove godine. Od obiteljskih festivala, sportskih natjecanja, glazbenih večeri, pa sve do duhovnih događaja – svatko može pronaći nešto za sebe.

Turisti iz Europe, Amerike, Azije i Australije prepoznaju šarm i autentičnost Zagrebačke županije. Prema najnovijim podatcima, u Zagrebačkoj županiji je do sada ostvareno 20% više dolazaka i 17% više noćenja turista u odnosu na isto razdoblje 2023. Uz tradicionalnu gostoljubivost lokalnog stanovništva, posjetitelji dolaze kako bi doživjeli krajolik koji oduzima dah, okuse zbog kojih se većina posjetitelja vraća redovito i harmoniju destinacije s ritmom održivosti. Svako mjesto nude svoju autohtonu turističku ponudu, čineći ovu regiju jedinstvenom destinacijom koja svakim posjetom iznova oduševljava.

– Jedinstvena smo boutique turistička destinacija s naglaskom na prirodne ljepote i vrhunska eno-gastronomska iskustva, no, priča tu ne staje, naše turističke manifestacije svake godine su sve bolje, kvalitetnije te privlače mnogobrojne turiste iz cijelog svijeta. Jačamo postojeće. resurse pametno i ulažemo u revitalizaciju tradicije kroz inovativne turističke proizvode – ističe direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Spartan utrka i retro party u Svetoj Nedelji

Za ljubitelje adrenalina, Sveta Nedelja organizira Santa Domenica Spartan Trifecta Weekend 20. i 21. srpnja na jezeru Orešje. Ovaj događaj okuplja ljubitelje adrenalina i sportaše iz cijelog svijeta koji se natječu u izazovnim disciplinama. Na kraju ljeta, 30. kolovoza, održat će se veliki retro 90′ dance party “Domenikana – Ljeto u Svetoj Nedelji, Kad će taj petak?” na Trgu Ante Starčevića, koji će vas vratiti u doba najboljih plesnih hitova.

Sport i gastronomija u Dubravici

Krajem srpnja, 27. u mjesecu, Općina Dubravica postat će centar sportskih i gastronomskih užitaka. Povodom dana Općine Dubravica, organizira se Sportski i gastro dan koji uključuje tradicionalnu biciklijadu i natjecanje u pripremi kotlovine. Ovaj događaj privlači lokalne goste i mnogobrojne turiste koji žele uživati u sportskim aktivnostima na otvorenom, a zatim se opustiti uz domaće specijalitete.

Green Summer i Vojko V u Dugom Selu

Od 5. do 28. srpnja, Dugo Selo će biti domaćin Green Summer festivala u Perivoju grofa Draškovića. Ovaj festival nudi niz koncerata i događanja na otvorenom, a posebno se ističe koncert Vojka V koji će se održati 20. srpnja na platou ispred Pučkog otvorenog učilišta.

Wellbeing Summer i popularni kukurzni labirint u Ivanić-Gradu

Ivanić-Grad je ove godine pripremio bogat program za sve ljubitelje zdravog života i opuštanja. Tijekom srpnja i kolovoza, u SP Zelenjak održavaju se pilates, tai chi, svjesno disanje i zvučne kupke. Wellbeing Summer održat će se tijekom nekoliko datuma u srpnju, ali i kolovozu, tako da vjerujemo kako ćete jedan vikend htjeti odvojiti za opuštanje u prirodi.

Posebno zanimljivo bit će otvorenje Posavskog kukuruznog labirinta “Hrvatica”, 8. kolovoza, koje obećava zabavu za sve okupljene. Inače, ova turistička atrakcija već drugu godinu za redom privlači mnogobrojne posjetitelje, a do sada je dobitnica mnogobrojnih nagrada.

Kazalište i glazba u Samoboru

Samobor će se ovog ljeta pretvoriti u pravu “kulturnu meku”. Od 19. do 31. kolovoza, održava se 13. međunarodna ljetna škola mladih glazbenika – Youngmasters festival, a svi ljubitelji klasične glazbe uživat će u nastupima talentiranih mladih glazbenika iz cijelog svijeta, dok će djeca moći uživati u kazališnim predstavama i radionicama. Pak, manifestacija Ljeto u Samoboru traje sve do 7. srpnja, a nudi mnogobrojne zanimljive sadržaje.

Festival tradicijske hrane u Vrbovcu

Jedan od najzanimljivijih događanja ovog ljeta je 43. Festival tradicijske hrane “Kaj su jeli naši stari”, koji će se održati od 23. do 25. kolovoza u Vrbovcu. Ovaj festival nudi jedinstvenu priliku za kušanje tradicionalnih jela i uživanje u bogatom kulturnom programu, čime oživljava stare običaje i kulinarske tradicije ovog kraja. Krajem srpnja, 27. 7., u Vrbovcu očekuju sve ljubitelje piva na novom izdanju Beerfesta sa sadržajima tijekom cijelog dana.

Wine Summer u Svetom Ivanu Zelini

Za ljubitelje vina i opuštanja, 6. srpnja u 18 sati, Sveti Ivan Zelina nudi poseban doživljaj s manifestacijom Wine Summer ’24. Događanje će se održati u Vinima Puhelek Purek, gdje će posjetitelji imati priliku uživati u vrhunskim lokalnim vinima uz prekrasan krajolik. Ovo je idealna prilika za one koji žele okusiti najbolje od zelinskih vinograda i uživati u toploj ljetnoj večeri.

Festival drvenih kapela Sancta Barbara u Velikoj Gorici

Od 30. lipnja do 7. srpnja, Velika Gorica će ugostiti Festival drvenih kapela Sancta Barbara. Ovaj jedinstveni festival posvećen je očuvanju i promociji drvenih kapela koje predstavljaju značajan dio kulturne baštine ovog kraja.

Europsko natjecanje arborista penjača u Jastrebarskom

Jastrebarsko će od 5. do 7. srpnja biti domaćin Europskog natjecanja arborista penjača, koje će se održati u perivoju dvorca Erdödy. Ova uzbudljiva manifestacija okuplja najbolje penjače i stručnjake koji će demonstrirati svoje vještine i natjecati se u različitim disciplinama. Organizator ovog događaja je Hrvatska udruga za arborikulturu, a posjetitelji će imati priliku saznati više o važnosti očuvanja drveća i zelenih površina.

Izložbe u Krašiću: Tragom svjetlosti i boja i Stepinac – put svetosti

Krašić nudi kulturno bogatstvo za sve ljubitelje umjetnosti i povijesti. U općinskoj vijećnici održava se stalni postav izložbe slika “Tragom svjetlosti i boja”, koja prikazuje radove lokalnih umjetnika. Istovremeno, izložba “Stepinac – put svetosti” pruža uvid u život i djelovanje blaženog Alojzija Stepinca, jednog od najznačajnijih vjerskih figura Republike Hrvatske.

Izložba Monike Meglić i likovne radionice u Zaprešiću

Zaprešić će od 2. do 15. srpnja biti domaćin izložbe Monike Meglić u Vršilnici, Novi dvori. Ova izložba donosi zanimljive umjetničke radove koji reflektiraju suvremene teme i tehnike. Uz to, od 2. do 5. srpnja, također u Vršilnici, održavat će se likovne radionice svakog dana od 10 sati. Ove radionice pružaju priliku sudionicima svih dobnih skupina da istraže svoju kreativnost i uče od iskusnih umjetnika.

– Ovo su samo neki od događaja koji će obilježiti ljeto u Zagrebačkoj županiji. Bez obzira jeste li ljubitelj sporta, glazbe, hrane ili kulture, sigurno ćete pronaći nešto za sebe. Zagrebačka županija nudi bogat program manifestacija koje će privući brojne posjetitelje i mnogima učiniti ovo ljeto nezaboravnim – ističu iz županijske Turističke zajednice.

Moja županija

FOTO Nove sprave i sjenica za mališane u dvorištu vrtića u Pokupskom

Vrijednost ulaganja je oko 29 tisuća eura,

Objavljeno

na

Na radost mališana, dvorište dječjeg vrtića u Pokuskom opremljeno je novim didaktičkim sadržajima i sjednicom pod kojom će se djeca i odgajateljice moći skloniti od sunca i uživati u brojnim aktivnostima. Vrijednost ulaganja je 29.263,75 eura.

Za ovaj projekt ulaganja u objekt dječjeg vrtića, Općina Pokupsko ostvarila je financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.

Foto: Općina Pokupsko

Program podrške poboljšanja materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima osmišljen je kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavlja podršku jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja kroz opremanje fiksnom opremom i uređenje okoliša te uređenje postojećih vanjskih terena.

Ovime se ujedno omogućava djeci raznolikost prostora za igru te pridonosi poboljšanju sigurnosti djece u prostorijama objekta i izvan njega.

Foto: Općina Pokupsko

Općini su tako odobrena sredstva u iznosu od 23.236,20 eura, dok je preostali iznos osigurala sama općina.

Foto: Općina Pokupsko

 

Nastavite čitati

Moja županija

Za sanaciju krovišta i kao zahvalu za očuvanje njihove vrste, rode vam donose 92 eura

Pola sredstava osigurava Fond za zaštitu okoliša, a drugu polovicu Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” vlasnicima objekata s područja Zagrebačke županije na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada od 92 eura. Pola sredstava osigurava Fond za zaštitu okoliša, a drugu polovicu Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Projekt ima za cilj očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata, kao i participaciju dijela troškova popravka krovišta.

– Rode isto gnijezdo mogu koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, a kako ga svake godine nadograđuju, može doseći impresivne dimenzije i masu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000 kilograma zbog čega može doći do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja – ističu iz Javne ustanove te ovom prilikom pozivaju sve koji u svojim dvorištima i krovovima imaju gnijezda bijele rode.

Kako bi ostvarili naknadu vlasnici objekata, koji sudjeluju u projektu, trebaju provjeriti već popunjene podatke u Obrascu koji su dobili na kućnu adresu, po potrebi izmijeniti ili ispuniti podatke koji nedostaju te potpisati.

Popunjeni i vlastoručno potpisani obrazac potrebno je poslati najkasnije do 19. kolovoza na adresu Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

U Hrvatskoj se godišnje utopi 80 osoba, a vrućine mame na kupanje u jezerima

Evo koji su savjeti za odgovorno ljetovanje…

Objavljeno

na

Turistička sezona je počela, Zagrebačka županija bilježi sve veći broj dolazaka domaćih i stranih turista, a tim povodom na jezeru Rakitje organizirana je konferencija za medije s ciljem apeliranja na opasanosti u jezerima i prirodi te općenito na vrućini.

– Apeliramo na sve turiste i naše stanovnike da sa sobom uvijek imaju vodu za piće, stariji i djeca da izbjegavaju boravak na otvorenom u najvrućem dijelu dana, da imaju adekvatnu odjeću i obuću kada idu na planinarenje i boravak u prirodu – rekao je Božidar Čurić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Zagreb, posebno upozorivši da nikad ne ostavljaju djecu i životinje bez nadzora u automobilima.

Temperature su sve više, a brojni građani spas od vrućina pronalaze u šodericama ili umjetnim jezerima, a na području Zagrebačke županije postoji desetak jezera na kojim se ljudi kupaju na vlastitu odgovornost.

Liječnik Dominik Raos iz Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije istaknuo je kako se na godišnjoj razini u Hrvatskoj nesretnim slučajem utopi prosječno 80-ak osoba, a najviše se radi o malenoj djeci, neplivačima, alkoholiziranim osobama i kroničnim bolesnicima.

– Kada se netko utapa mi mislimo da on maše rukama, da zove i viče upomoć, a to je pogrešno. Djeca se utapaju tiho i brzo. Osobe koje boluju od kroničnih bolesti, radi uzimanja redovite terapije lijekova mogu imati smanjene motoričke sposobnosti i teže reagirati u vodi. Ako se u hladnu vodu bacate jako vrući, ne znate dobro plivati ili ne poznajete dno rijeke ili jezera, može vas zahvatiti šok, povući struja ili granje, može doći i do srčanog udara, grčeva mišića i drugih tegoba. Alkohol smanjuje moć razlučivanja i percepciju opasnosti pa su ljudi puno hrabriji i odvažniji u svojim pothvatima, stoga bi kupanje u alkoholiziranom stanju trebalo izbjeći – rekao je Raos dodavši bi, da kada primijetimo da se netko utapa, bilo idealno priskočiti u pomoć, ali da treba paziti i na sebe.

– Utopljenik se uvijek za nešto hvata. Ponekad toliko čvrsto primi spasioca da i njega povuče sa sobom – naglasio je Raos i savjetuje da se utopljenika što prije izvuče iz vode, polegne na bok i – ako ne diše – da prva reanimacija bude s pet upuha u usta i masažom srca.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović istaknula je kako je Zagrebačku županiju do sada ove godine posjetilo 18 posto više turista, ostvarivši 17 posto više noćenja nego lani u isto vrijeme. Istaknula je kako Zagrebačka županija razvija održivi turizam, za što ima i međunarodni certifikat, a dio održivosti svakako je i sigurnost turista i stanovnika.

Kako bi što bolje informirali građane i turiste o odgovornom ponašanju te pravilnim reakcijama u ljetnom razdoblju, Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova izradilo je informativni letak na hrvatskom i engleskom jeziku pod nazivom Odgovorno ljetovanje.

 

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Uređuje se trg ispred zgrade goričkih srednjih škola

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja godine.

Objavljeno

na

Nakon energetske obnove zgrade Srednjih škola u Velikoj Gorici, kao i izgradnje velikog kapitalnog projekta Regionalnog centra kompetentnosti, uređuje se plato ispred zgrade škole. Projekt rekonstrukcije doprinijet će ljepšem i boljem okruženju za goričke srednjoškolce.

– U tijeku su radovi koji obuhvaćaju građevinsko-obrtničke i elektroinstalaterske radove na uređenju školskog trga. Ukupna ugovorena vrijednost investicije iznosi 690 tisuća eura, a u cijelosti je financira Zagrebačka županija, kao osnivač škole – rekli su nam iz županijskog Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje te dodali kako je ugovoreni rok radova 6 mjeseci od uvođenja izvođača u posao.

Radove inače izvodi tvrtka Koledić projekt d.o.o. iz Budinšćine.

Radovi bi trebali biti gotovi do kraja ove godine, a u sljedećoj godini u planu su radovi na hortikulturi i urbanoj opremi.

Foto: Cityportal.hr

Foto: Cityportal.hr

Foto: Cityportal.hr

Foto: Cityportal.hr

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO Vinko Lujić, Irena Gimpelj Gal i Emina Gudelj dobitnici nagrada Rudolf Perešin za 2023. godinu

Objavljeno

na

Objavio/la

Na svečanoj Skupštini Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije održanoj jučer (utorak, 09.07.2024.) u Samoboru, u organizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, dodijeljene su godišnje nagrade Rudolf Perešin za 2023. godinu i predstavljena monografija ‘’20 godina Zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije”.

Vinko Lujić (OŠ Eugena Kvaternika Velika Gorica) dobitnik je nagrade za životno djelo. Irena Gimpelj Gal (OŠ Nikole Hribar Velika Gorica) i Emina Gudelj (OŠ Novo Čiče) dobitnice su godišnje nagrade, koju su dobila još tri nastavnika: Mladen Božić, Dalibor Matija Sabo i Igor Jurišić.

Nakon svečanosti monografija je podijeljena svim uzvanicima.

Galerija fotografija

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno