Povežite se s nama

Priroda

Nakon osvježenja, sutra opet vruće, ali od utorka bez opasnosti od toplinskog vala

Vrhunac toplinskog vala je za nama, kažu prognostičari, pa nas očekuju ipak podnošljivije temperature zraka. Danas još mogući pljuskovi, a od utorka Velika Gorica i okolica u zoni bez ekstremnih vrućina.

Objavljeno

na

Ekstremno visoke temperature zraka i toplinski val koji je cijelu Hrvatsku stavio pod crveni alarm Državnog hidrometeorološkog zavoda, od danas bi trebale biti iza nas, kažu prognostičari.

Toplinski val koji je svoj vrhunac doživio ove subote i cijelu Hrvatsku stavio pod crveni alarm, oslabjet će idućih dana, a Velika Gorica i okolica od utorka bi trebala biti u zoni bez opasnosti od toplinskog vala, koji može utjecati na zdravlje građana.

– Danas će ujutro biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje s prolaznom kišom ili pljuskom. Poslijepodne djelomično ili pretežno sunčano, većinom suho i manje vruće. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura između 30 i 33°C.

Sutra će biti pretežno sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočnih i južnih smjerova. Jutarnja temperatura od 15 do 19°C, a najviša dnevna između 33 i 36°C – kaže nam prognostičar Kristijan Božarov.

 

Foto: Pokupsko/Kupališna sezona na rijeci Kupi/David Jolić/cityportal.hr

Priroda

Kada padne prvi snijeg… Prve pahulje ove zime stižu nam u nedjelju?

Prve snježne pahulje, prema najavama, past će u drugom dijelu nedjelje, a nešto više bi ih trebalo biti u srijedu navečer i četvrtak ujutro…

Objavljeno

na

Posljednjih nekoliko godina snijeg polako postaje neka vrsta egzotike u našim krajevima, pogotovo ako govorimo o nešto obilnijoj količni bijelog pokrivača, o snjegovima kakve pamtimo iz djetinjstva, dovoljnima za višednevno sanjkanje na goričkim brdašcima… U tom se stilu nastavlja i ove kasne jeseni, jer prošao je već i Sv. Nikola, pošteno smo zagazili u prosinac, a prvom snijegu ni traga ni glasa. No to bi se već ovih dana, kažu prognoze, moglo promijeniti…

Pred nama je, naime, vikend ispunjen kišom, koja će početi padati u petak, pa nastaviti kroz subotu, a onda i nedjelju. A onda će, predviđaju prognostičari, tamo negdje u poslijepodnevnim satima nedjelje, kad temperatura padne prilično blizu nule, konačno doći i prvi ovogodišnji snijeg. Ponovno se tu neće raditi o obilnom snijegu, teško će ga biti skupiti dovoljno za izraditi snjegovića, čak i manjih gabarita, ali barem će se oni najmlađi na trenutak razveseliti.

Prema prognozama, bit će to tanki snježni pokrivač, koji se neće predugo zadržavati na tlu, a u prvom dijelu sljedećeg tjedna takvih pojava više neće biti. Oborine bi trebale prestati, pa prve sljedeće pahuljice na prognostičkim kartama pronalazimo tek u večernjim satima srijede, pa onda i u četvrtak, kad će temperature biti oko nule i u svom dnevnom maksimalcu.

Prava zima definitivno stiže, a koliko će u svemu tome biti snijega, hoće li biti sanjkanja ili ćemo ostati na scenama iz prethodnih godina, ostaje da vidimo…

Nastavite čitati

HOTNEWS

Šumoborci Turovci zasadit će još tisuću sadnica hrasta lužnjaka

U sklopu projekta ‘Prijatelj šume’ tristitinjak goričkih učenika proći će i radionice koje provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta ‘Tur’.

Objavljeno

na

Objavio/la

Turopoljska udruga skauta „Tur“ i ove godine provodi projekt Prijatelj šume, kroz koji će uz potporu Zagrebačke županije provesti edukacije, a potom i akcije pošumljavanja za učenike srednjih škola s područja županije. Kroz ovaj projekt turopoljski skauti planiraju sa suradnicima na projektu zasaditi još tisuću sadnica hrasta lužnjaka u šumama na području Zagrebačke županije.

Učenici se kroz edukaciju upoznaju s uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, opasnostima koje čine društvu i ekonomiji, te opće korisnim funkcijama šuma.

– Projekt Šumoborci Turovci ove godine provode uz podršku i potporu Grada Velike Gorice te u partnerstvu s čak osam osnovnih škola na području grada, te s Hrvatskim šumama, Upravom šuma Zagreb. Edukaciju bi kroz interaktivne radionice po školama trebalo proći oko tri stotine učenika – ističe Alen Konjević, predsjednik ‘Tur’-a.

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Šumoborci će postati učenici koji će nakon edukativnog dijela projekta, odnosno radionica koje u školama provode stručni predstavnici Hrvatskih šuma, Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica i Turopoljske udruge skauta „Tur“, do kraja godine sudjelovati i u dvije aktivnosti sadnje mladica hrasta lužnjaka na velikogoričkom području.

– Prošle godine su mali Šumoborci kroz projekt Prijatelj šume, uz potporu Zagrebačke županije u Turopoljskom lugu zasadili više od dvije tisuće sadnica. Ove je godine u planu zasaditi isto toliko samo volonterskom aktivnošću osnovnoškolaca. Aktivnosti sadnje u Turopoljskom lugu planiramo provesti 7. prosinca, ukoliko nam to vremenske prilike dozvole – najavljuje Konjević.

FOTO: projekt Šumobprci, edukacija u školi/ Turopoljska udruga skauta „Tur“

Projekt Šumoborci dio je velike nacionalne kampanje Saveza izviđača Hrvatske pod nazivom CO2mpensating by planting, a koja za cilj ima nadoknadu proizvedenih emisija ugljičnog dioksida i neutralizaciju vlastitog ugljičnog otiska putem sadnje stabala.

 

 

Nastavite čitati

Priroda

Lovcima iz Vukovine gradska sredstva za edukaciju članova i uređenje infrastrukture

Lovci svake godine obnavljaju lovište i lovno gospodarski fond kao i objekte kojima se lovci služe da bi lovačko društvo bilo funkcionalno.

Objavljeno

na

Ljudi često smatraju da se lovci bave samo odstrelom divljači, no stvar je ipak malo drugačija. Što to znači biti lovac i tko može postati lovac, upoznao nas je tajnik Lovačkog društva “Srndać” iz Vukovine.

– Ako ste spremni za odlazak u prirodu, imate poštovanje prema životinjama te ako ste spremni izdvojiti znatno vrijeme za održavanje lovno tehničkih i lovno gospodarskih objekata tada bi mogli imati predispozicije da budete lovac – govori nam Gučić te dodaje da svaki pravi lovac prije svega mora poštovati životinje.

Foto: Lovačko društvo “Srndać” Vukovine

– Osim toga, da bi bio pravi lovac morate biti strpljivi i vješti, uživati u povezivanju s prirodom te na taj način doprinijeti održavanju zdrave populacije divljači u lovištu. Ako se mislite baviti lovom samo radi odstrela divljači tada razmislite da se bavite nečim drugim – naglašava Gučić.

Lovci svake godine obnavljaju lovište i lovno gospodarski fond kao i objekte kojima se lovci služe da bi lovačko društvo bilo funkcionalno te ispunjavalo zadane uvjete. U tome im već godinama pomaže Grad Velika Gorica koji financira lovačke udruge koje se prijave na javni natječaj za potpore lovstvu te je i u 2022. godini Grad dodijelio Lovačkom društvu „Srndać“ Vukovina 6 tisuća kn za projekt „Edukacija članova putem stručnog osposobljavanja te povećanje kvalitete infrastrukture u lovištu i lovačkom domu“.

– Zahvaljujemo gradonačelniku Ačkaru na razumijevanju i Gradu što dugi niz godina pomaže Lovačkom društvu „Srndać“ Vukovina te se veselimo i daljnjoj suradnji uz lovački pozdrav „Dobra kob!” – poručio je Grčić.

Nastavite čitati

Moja županija

Broj rodinih gnijezda se smanjuje, a evo koliko ih ima u našem gradu

Isplaćene naknade za gnijezda bijele rode.

Objavljeno

na

Vlasnicima objekata koji imaju gnijezdo rode na krovovima svojih kuća ili gospodarskih objekata isplaćena je naknada u iznosu od 700 kuna po gnijezdu bijele rode. Već 13 godina Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije projektom „Zaštita i očuvanje bijele rode” isplaćuju naknadu zbog sanacije šteta na krovovima. A time se ujedno doprinosi očuvanju prostora i biološke raznolikosti. Tako se štite rode, a istovremeno se stvaraju i uvjeti za razvoj ekološkog turizma u ruralnim područjima.

Naknada se isplaćuje za popravak i zamjenu krovišta zbog šteta koju gnijezda čine svojom težinom. Rode svake godine nadograđuju svoja gnijezda, a isto gnijezdo može se koristiti desetljećima pa čak i preko 100 godina, tako da gnijezda dostižu impresivnu težinu. Najveća zabilježena gnijezda mogu biti visoka i široka preko 2 metra te doseći masu od čak 1000, kg zbog čega dolazi do oštećenja krovišta. Stoga krovovi na kojima se nalazi gnijezdo bijele rode imaju kraći vijek trajanja. Od početka projekta isplaćeno je oko 700 tisuća kuna za popravak krovišta.

Gnijezda rode

– Unatoč naknadi koja se isplaćuje, u zadnjih 10 godina evidentan je pad broja gnijezda na objektima i povećanje broja gnijezda na stupovima električne mreže. Glavni razlozi su rušenje gnijezda uslijed vremenskih nepogoda, premještanje gnijezda uslijed promjene krovišta, urušavanje starih kuća i štagljeva – ističu iz Javne ustanove Zeleni prsten.

Ove godine na području Zagrebačke županije zabilježeno je 267 gnijezda bijele rode od čega 31 gnijezdo na obiteljskim kućama i gospodarskim objektima, a 236 na stupovima. Gradovi s najvećim brojem gnijezda su Vrbovec (56) i Ivanić Grad (28). Kada su u pitanju općine tu prednjači su Dubrava (30), Pisarovina i Klinča Sela s 29 gnijezda. Sela s najvećim brojem gnijezda su Donja Kupčina (23), Donja Zdenčina (19) i Brčevec (16). Velika Gorica spada u zlatnu sredinu, a na području našeg grada ima 12 rodinih gnijezda.

Nastavite čitati

Moja županija

Edukativno rekreativna staza “Upoznajmo šumu” – najljepša učionica na otvorenom

Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza.

Objavljeno

na

U park šumi Stažnik otvorena je edukativno rekreativna staza „Upoznajmo šumu“ u dužini 350 metara, kružnog oblika sa šetnicom koja je izdignuta od razine tla pola metra radi lakšeg kretanja. Svrha staze je promicanje i korištenje rekreativnih, zdravstvenih i turističkih funkcija šume te prirodnih ljepota krajobraza. Staza predstavlja malu školu u prirodi – poučnim tablama i učionicom na otvorenom nastoji se dati prikaz šumskog bogatstva.

– Ljepota Park šume Stražnik primijećena je davne 1970. godine kada je zaštićena. Park šume Stražnik zajedno s park šumom Tepec-Palačnik čini prepoznatljivu vizuru Samobora. Sunčani Stražnik mješovita je šuma koja se sastoji od smreke i pitomoga kestena te u manjoj mjeri bukve, hrasta kitnjaka. Posebnost ovog područja je crni bor, crnogorično stablo iz porodice borovki. Šetnja borovom šumom olakšava disanje osobama koje imaju problema s dišnim organima tako da vjerujemo da će ovo postati novo omiljeno šetalište Samoboraca, a i Zagrepčana koji su oduvijek voljeli dolaziti u samoborski kraj. Ipak su šume „pluća“ našeg planeta! – poručila je Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Staza uređena sredstvima dobivenim iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Ukupna vrijednost projekta je 830 tisuće kuna od čega je 80% financirano sredstvima Europske unije.

– Stanovnici i posjetitelji Zagrebačke županije postali su bogatiji za novo mjesto za uživanje u prirodi i rekreaciji. Nema sumnje da će ovo mjesto, pogotovo u dane vikenda vrvjeti izletnicima. Posebno treba pohvaliti edukativan karakter šetnice, posebno za školarce. Nema sumnje ovdje će biti najljepša učionica na otvorenom – rekao je prilikom otvorenja zamjenik župana Ervin Kolarec.

Djeca osnovne škole Samobor imala su priliku „otvoriti“ učionicu na otvorenom radionicom „Jesen u mom kraju“, a njihovi osmjesi su najbolja pozivnica da dođete i uživate u edukativnoj stazi „Upoznajmo šumu“.

 

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno