Povežite se s nama

HOTNEWS

Moderan turopoljski suvenir: Poculica i podgutnica kao privjesci narukvice

Turisti i posjetitelji manifestacije “Prosinac u Gorici” narukvice će moći kupiti u Muzeju Turopolja…

Objavljeno

na

Zagrebačka županija, odnosno Velika Gorica od danas ima svoj suvenir. Riječ je o narukvicama s privjescima poznatih turopoljskih tradicijskih motiva – podgutnice i poculice. Njihova promocija održana je danas u Centru za posjetitelje Velika Gorica. Rezultat je to suradnje Turističke zajednice Zagrebačke županije i privatnog sektora, hrvatske tvrtke Borboleta.

– Nastojimo promišljati tijekom godine kako naše turiste, ali i lokalno stanovništvo iznenaditi nečim novim. U lipnju smo razmišljali koje poklone svima prikazati kao najbolje za naš božićni ugođaj. Odlučili smo se spojiti tradiciju i kulturu na moderan način, a Borboleta je bio jedan logičan izbor. Željeli smo uklopiti hrvatsku tvrtku, promociju hrvatske tradicije i destinacije našeg kraja kako bi postao jedan svjetski brand – istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

17.12.2021. – Velika Gorica – Promocija suvenira Turopolje kroz predmete sjećanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Ova danas prezentacija govori kako Turopolje i Velika Gorica želi tu podgutnicu na jedan moderan način prezentirati svakom modernom čovjeku ne tražeći od njega da uđe u potpunosti u povijest nego već da se vratimo u prošla vremena i prisjetimo otkuda potječe kravata. Nedavno je podgutnica, uz Rimca, bila izložena na izložbi u Dubaiju i mnogim elitnim destinacijama što nam u konačnici i je cilj – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

17.12.2021. – Velika Gorica – Promocija suvenira Turopolje kroz predmete sjećanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Suvenir putnika uvodi u lokalnu tradiciju i baštinu te ga emotivno veže i podsjeća na posebnost doživljenog, odašilje brojne poruke o ljepoti destinacije, legendama, načinu života domaće zajednice, ali prije svega kupnjom suvenira putnik participira u plemenitom cilju lokalne zajednice.

– Suradnja nam je bitna zato što Turistička zajednica Zagrebačke županije je prepoznala naš rad. Napravili smo suvenir koji povezuje tradiciju i moderno tako da se uz turiste, uključi i lokalno stanovništvo te da se educiraju mladi o hrvatskoj tradiciji i kulturnoj baštini – istaknula je Sanda Šeparović iz Borbolete.

17.12.2021. – Velika Gorica – Promocija suvenira Turopolje kroz predmete sjećanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Poculica i podgutnica bile su logičan izbor privjesaka. Na povijest i značenje podgutnice podsjetio je župan Plemenite opčine turopoljske Juraj pl. Odrčić.

– Znamo da su naši vojnici Turopoljski banderiji, morao je čuvati našu hrvatsku granicu, ali i ratovati za kralja. Turopoljski banderij nalazimo na ratištima sve od Rumunjske do Pariza, mi vjerujemo da su napi Turopoljci došli do predgrađa Pariza gdje su njihove podgutnice prepoznate kao modni detalj u to doba. Od tada pa nadalje se krenula razvijati priča o kravati. Podgutnica je zapravo zalog ljubavi između žene/djevojke i vojnika, kao podsjetnik na turopoljski dom, obitelj i ljubav koja ga čeka, ali i da sačuva živu glavu i da se sretno vrati kući – ispričao je Odrčić.

17.12.2021. – Velika Gorica – Promocija suvenira Turopolje kroz predmete sjećanja – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Narukvice s turopoljskim motivima možete kupiti u Borboleta dućanima ili za vrijeme manifestacije Prosinac u Gorici u Muzeju Turopolja.

HOTNEWS

FOTO Na državnoj cesti prema Zračnoj luci posječeno osam stabala

Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla…

Objavljeno

na

Vozeći se državnom cestom D430 prema Zračnoj luci, možemo ugledati nesvakidašnji prizor. Koliko može biti velika ljudska glupost ili jednostavno neodgovornost, pokazuje čak osam otpiljenih stabala stupastog graba. Dok većina smatra da nam nedostaje zelenila, drugi besramno sijeku mlada stabla. Budimo dobri gospodari naše prirode i okoliša, ne uništavajmo i cijenimo ono što imamo.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija za vikend opet pojačano kontrolira

U akciji će se kontrolirati alkohol, droge i brzina, ali i ostali prometni prekršaji…

Objavljeno

na

Tijekom vikenda, od 20. svibnja do 23. svibnja na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcije „Alkohol i droge“ i „Brzina“, najavili su iz zagrebačke policije, a sve s ciljem povećanja sigurnosti na cestama.

– Alkotestirat će se svi zaustavljeni vozači te će se sankcionirati prekršaji nekorištenja sigurnosnog pojasa vozača i svih putnika u vozilima te nepropisnog prijevoza djece te ostalih prometnih prekršaja kao što su nepropisno kretanje kolnikom, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropisno pretjecanje, prekršaji vozača prema pješacima, nepropisna uporaba mobitela u vožnji i drugi prekršaji koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća – upozoravaju iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Sutra ćemo doznati rezultate istraživanja što Velikogoričani misle o stanju zelenila

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati…

Objavljeno

na

Kako kombinacija kreativnosti i zelenila može poboljšati kvalitetu života u Velikoj Gorici te što Velikogoričani misle o stanju zelenila u svom gradu doznat ćemo sutra kada će se u Vijećnici Pučkog otvorenog učilišta održati javno predstavljanje trenutnih aktivnosti koje se odvijaju u sklopu projekta, ali i predstavit će se dosadašnji rezultati petogodišnjeg projekta Regreen koji Grad Velika Gorica provodi zajedno sa Zelenom energetskom zadrugom i 20 partnera na 2 kontinenta diljem svijeta.

– Na javnom predstavljanju Regreen projekta predstavit ćemo kakve prilike on donosi Velikoj Gorici, dok će nas inozemni partneri inspirirati rješenjima baziranim na prirodi koja koriste u svojim gradovima. Nakon prezentacija održat će se “show room” u sklopu koje će svi zainteresirani imati priliku raspraviti izložene teme s govornicima. Ovom prilikom ujedno će se predstaviti rezultati istraživanja Grada o stavovima građana o stanju zelenila u Velikoj Gorici – istaknuli su iz Grada.

Neka od rješenja razvijenih u sklopu Regreena koja ćemo predstaviti uključuju karte za “zeleno” urbano planiranje Floormaps, City explorer – alat za modeliranje ekosustava u gradovima koji optimizira primjenu rješenja temeljenih na prirodi i Greenopolis – edukativnu platforma za predškolsku i razrednu nastavu, koja senzibilizira djecu za klimatske promjene i rješenja bazirana na prirodi.

Pozivaju se svi zainteresirani da se za sudjelovanje na ovom događanje prijave na LINKU. Izlaganja će biti na engleskom jeziku, a broj mjesta je ograničen.

Ovo događanje namijenjeno je “zelenim” poduzećima, akademskoj zajednici, predstavnicima jedinica lokalne samouprave i drugih javnih ustanova, organizacijama civilnog društva, medijima i svima zainteresiranima građanima za održivi razvoj gradova.

Javno predstavljanje počinje sutra u 9 sati.

Nastavite čitati

Kultura

Napišite najbolji i originalni scenarij na turopoljskom dijalektu i osvojite 8 tisuća kuna

Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta….

Objavljeno

na

Grad Velika Gorica i nositelji kulturnog dobra turopoljskog dijalekta Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica, KUD Mičevec, KUD Velika Mlaka, KUD Nova zora, OSS Buševec, Etno udruga Kurilovec, Plemenita opčina turopoljska objavljuju Natječaj za najbolji i originalni scenarij.

– Natječaj za najbolji i originalni scenarij objavljuje se u okviru projekta „Učimo turopoljski dijalekt“. Cilj projekta je očuvati i promovirati turopoljski dijalekt koji je od 2017. godine rješenjem Ministarstva kulture i medija dobio status kulturnog dobra. Na natječaj se mogu prijaviti dramaturzi, sve osobe sa završenom Akademijom dramske umjetnosti te svi oni koji su vješti u pisanju i koji imaju dobru ideju, bez obzira na uzrast – istaknuli su iz Grada.

Najbolji scenarij ostvarit će financijsku nagradu u iznosu od 8.000,00kn neto te će se objaviti u časopisu Škrijna turopolska koju izdaje Ogranak Matice hrvatske Velika Gorica. Film će se prema nagrađenom scenariju snimiti samo ako potpuno zadovolji sve postavljene kriterije potrebne za realizaciju projekta.

Svoju prijavu uz raspisani scenarij  možete poslati na mail adresu natjecaj.kultura@gorica.hr, a rok za dostavu je 30.rujna. Detalje natječaja pronađite ovdje. 

 

 

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Zalog zlata sve je popularniji zbog ove 3 prednosti

Osim što ga možete prodati, svoj zlatni nakit možete i založiti. Evo kako…

Objavljeno

na

Objavio/la

Brojni se građani u Hrvatskoj, pa i velik broj Goričana, nerijetko zapita kako bi se u kratko vrijeme moglo doći do novca potrebnog za podmirenje nekih novonastalih izdataka. Mora se platiti nenadani kućanski popravak, servis automobila, maturalno putovanje ili pohađanje auto-škole svom djetetu. A ponekad i više takvih sličnih troškova istovremeno…

Postoji više različitih scenarija brzog dolaska do gotovine. Od onih legalnih, neki su skupi, neki komplicirani, a neki mogu narušiti prijateljstva…Jedan od najjednostavnijih načina kako to možete učiniti je iskoristiti vrijednost zlata odnosno vašeg zlatnog nakita.

Zlatni predmet poput zlatnog nakita, sata ili zlatnika, možete prodati u otkup zlata. No, ukoliko ga se ne želite trajno odreći, možete ga i založiti. To uz puno povjerenje i maksimalnu sigurnost možete učiniti u Auro Domusu, tvrtki koja je povjerenje velikog broja građana zadobila upravo otkupljujući zlato. Usluga zaloga zlata je i razvijena upravo zbog upita klijenata koji nisu htjeli prodati svoje zlato i trajno ga se odreći, ali su ipak htjeli iskoristiti njegovu vrijednost za privremeno financiranje.

Jedan od razloga zašto je usluga zaloga zlata postala izuzetno popularna jest taj što je sam proces zaloga vrlo jednostavan i brz, a započinje besplatnom procjenom predmeta. Ukoliko se složite s dobivenom ponudom, odmah po potpisu ugovora isplaćuje vam se gotovina što je također velika prednost ove usluge. Od isplaćenog iznosa, uplaćuje se rezervacija predmeta, dok Auro Domus zadržava predmet na osiguranoj pohrani. Po svoj se dragocjeni predmet možete vratiti i otkupiti ga natrag kad god želite. Ovakva fleksibilnost u otplati još je jedna od prednosti zaloga zlata jer možete sami izabrati trajanje zakupa, a nakon prvih 30 dana možete ga i produžiti.

Koristeći sve popularniju opciju zaloga, klijenti mogu doći do prijeko potrebne gotovine za rješavanje financijskih potreba a da pri tom zadrže zlatni predmet u svom vlasništvu. Auro Domus, vodeći hrvatski lanac u otkupu zlata uslugu zaloga zlata pruža u svojih sedamdesetak poslovnica širom zemlje. Goričani je posjećuju na adresi Zagrebačka 15 dok se za sve informacije može nazvati i besplatan broj telefona 0800 73 72 ili poslati upit na info@aurodomus.com.

Nastavite čitati

Reporter 414 - 14.04.2022.

Facebook

Izdvojeno