Poveži se s nama

HOTNEWS

Mladi Goričani: “Koji popis stanovništva? Zašto bi mi netko dolazio u kuću kad se sve može preko interneta?”

Objavljeno

Popis stanovništva, kućanstva i stanova provodi se svakih deset godina. Zbog pandemije, ove godine, umjesto u ožujku, provest će se u rujnu. Od 13. rujna do 26. rujna stanovnici će se popisivati samostalno uz pomoć sustava e-Građani. U drugoj fazi od 27. rujna do 17. listopada popisivači će sakupljati podatke u kućanstvima koja se nisu elektronički “popisala” i osobno provjeravati podatke unesene u sustav e-Građani.

Bivši ravnatelj Državnog zavoda za statistiku Marko Krištof za N1 je komentirao Popis 2021 te istakao njegovu važnost, ali i neinformiranost građana. Naime, kako ističe Krištof, mnogi građani nisu informirani kako se provodi popis, čemu služi te zašto je bitno da se popišemo u mjestu prebivališta.

-Odbijete li sudjelovati u popisu, postoji mogućnost kažnjavanja no nisam siguran na koji način će se ono provoditi – dodao je bivši ravnatelj DZS-a

Naravno, u društvu i dalje postoji skepsa prema popisivačima te samom popisu stanovništva. Iz istog razloga teško je pronaći i popisivače.

Za mišljenje o Popisu 2021 pitali smo i mlade Goričane.

Na pitanje što misle o popisu stanovništva, studenti Anamaria i Ivan u isti glas odgovaraju: – Koji popis? Kad je to?-

22-godišnja studentica Anamaria dodala je i kako nema mišljenje o popisu: – Ne sjećam se da sam ikad sudjelovala, niti da je netko dolazio popisivati. Ne znam puno o tome.

Uputili smo ih u vrijeme i način provedbe ovogodišnjeg popisa stanovništva te da, navodno, u slučaju nesudjelovanja mogu biti i kažnjeni:

-Fizički popis stanovništva je zastario, ne vidim razlog da se to sve ne obavi preko sustava e-Građani. Osim, naravno, što živimo u digitalno nepismenoj naciji. Što se kazni tiče, nemaju smisla. Tko će sudski goniti sve te ljude?…Ma dajte!- ispričao nam je Ivan

Pitali smo ih i kako se drugi ukućani odnose prema popisivačima i cijelom procesu.

– Ma moji se ne zamaraju time, imaju važnijeg posla; posao, vrt, voćnjak…- dodao je Ivan

 

HOTNEWS

Manifestacija Via Kino u Velikoj Gorici odgođena za nedjelju 24.listopada

Program ostaje isti…

Objavljeno

on

Kako ističu iz Turističke zajednice Zagrebačke župnije zbog nepovoljnih vremenskih prilika došlo do promjene termina održavanja manifestacije Via Kino u Velikoj Gorici u Parku dr. Franje Tuđmana. Manifestacija, o kojoj smo pisali ovdje, će se umjesto sutra u subotu, 23. listopada održati u nedjelju , 24. listopada.

Nastavi čitati

HOTNEWS

PROVALE U KOLODVORSKOJ: Ne ostavljajte vrijedne predmete u parkiranom automobilu, čak ni u vlastitom dvorištu!

U gluho doba noći razbio je staklo i ušao u automobile.

Objavljeno

on

Tijekom noći s 20. na 21. listopada nepoznati počinitelj provalio je u dva automobila te otuđio ruksak s novčanikom iz jednog te novčanik iz drugog – izvijestili su iz PP Velika Gorica.

Provalnik je u automobile u Kolodvorskoj ulici ušao razbivši staklo. U jednom otuđenom novčaniku, na sreću, bili su samo dokumenti, dok je u drugom bio i novčani iznos.

Zanimljivo je da to što su vozila bila parkirana u dvorištima obiteljskih kuća nije spriječilo počinitelja da pristupi automobilima i izvrši krađu vrijednih predmeta.

Iz policije upozoravaju da građani ne ostavljaju novčanike, torbe i slične predmete u automobilima preko noći, čak ni u vlastitom dvorištu.

Nastavi čitati

HOTNEWS

Velika Gorica ponijela je titulu najboljeg velikog grada u kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika”

Inače, Velika Gorica konačno je osvojila titulu najboljeg, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu…

Objavljeno

on

Svečanim proglašenjem i podjelom plaketa pobjednicima večeras je Novom Vinodolskom i službeno završen ovogodišnji izbor za Najbolji grad kojega, četvrtu godinu zaredom, gradonačelnik.hr organizira u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

U kategoriji “Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika” ovo veliko priznanje pripalo je upravo Gradu Velika Gorica. Ovo je Velikoj Gorici prvi naslov najboljega, nakon što je protekle tri godine bila u samom finalu. A po čemu je to naš grad poseban da je ušao u veliko finale pročitajte na gradonačelnik.hr.

Nakon proglašenja oglasio se i sam gradonačelnik Krešimir Ačkar koji je istakno kako je ponosan na Goricu. Ponosan na svoj grad.

Velika Gorica najbolji grad

 

Nastavi čitati

Reporter 409 - 21.10.2021.

Facebook

Izdvojeno