Poveži se s nama

Vijesti

Mještani Lijevih Štefanki i Lukinić Brda napokon opet dobili javni prijevoz

Prvi autobus počinje voziti u ponedjeljak u 4 sata

Objavljeno

Nakon što su mještani Lijevih Štefanki i Lukinić Brda 31. prosinca ostali bez javnog prijevoza, Općina Pokupsko objavila je danas kako je izabran novi prijevoznik putnika na liniji mikroprijevoza u tim naseljima, a s radom počinje u ponedjeljak, 20. siječnja, u 4 sata.

– U postupku nabave od pristiglih ponuda odabrana je ekonomski najpovoljnija prema propisanim kriterijima, tako da će uslugu prijevoza u 2020. godini vršiti prijevoznik Slavonija Bus d.o.o. iz Velike Kopanice – javili su iz Općine Pokupsko.

Za putnike će se prijevoz na liniji Lijevi Štefanki – Lukinić Brdo odvijati pod istim uvjetima kao i prošle godine.

Vijesti

Od sutra nova zatvaranja, poznati gorički ugostitelj govori da ovako nije bilo ni za vrijeme rata, te je upitno hoće li opet otvoriti

Za financijsku pomoć države kaže kako to nije pomoć, i samo želi raditi kao i svi.

Objavljeno

on

Još uvijek postoje zaostatci od proljeća kada je u državi bio prvi lockdown, a za mnoge djelatnosti od sutra kreće novi. Najbrojniji među onima koji ponovno zatvaraju su ugostitelji, i mnogi već sada razmišljaju da više nikad ne nastave sa svojom djelatnošću.

-Doprinose od prvog zatvaranja sam podmirio, ali ostali su troškovi hladnog pogona. Imam za otplatiti još jednu ratu, a opet mi ne daju raditi. Da bih pregurao prvo zatvaranje dignuo sam kredit od 24 tisuće kuna i razmijenio svoju ušteđevinu koju sam stvarao trideset godina. – govori jedan poznati gorički ugostitelj.

Kako kaže, razmišlja da drugi put više ni ne otvori, ali ističe za radnike će se boriti do posljednje kapi krvi da ih obeštete.

-Pitao sam mogu li prodavati kave za van, ali to je nemoguće jer nisam u programu barova, da bih to radio, morao bih imati i hranu, a ovo je caffe bar, ne restoran. Za vrijeme rata nije bilo ovako, u to vrijeme se radilo punom parom, ljudi su imali novca, kafić je uvijek bio pun. A ovo sad je strašno. Ovdje nije riječ samo o mojem lokalu, još jedan u gradu drži i moj brat, pa zamislite koji su to gubitci za obitelj. A ono što daje država – to nije pomoć!

Jedan je od, u ovim okolnostima, možemo reći sretnika jer je u vlastitom prostoru, pa ne mora brinuti kako platiti najam kad je zatvoreno, a uz to jedan je od onih koje ćete često naći kako radi sam, nosi gajbe, kuha kave, i tu je za svoje goste i djelatnike. I sada nakon trideset godina doživljava da mu posao koji stvara i radi cijeli život zabranjuju drugi puta u istoj godini. Kako sam kaže, malo je reći da je razočaran.

– Znate zašto sam razočaran? Zato što ne znam što ću sa sobom, što ću s ljudima. Što da radim sad nakon trideset godina u ovom poslu?- pita se ovaj ugostitelj, samo jedan od mnogih koji rade još samo danas do 22 sata, a što će biti dalje, vrijeme će pokazati.

 

Nastavi čitati

Kultura

Knjižnica Galženica slavi 40 godina! Pripremaju izložbu, a vani je i novi foto natječaj

Fotografije knjige treba poslati do kraja godine

Objavljeno

on

Oni koji duže žive u Velikog Gorici sjećaju se gradnje nove zgrade Doma kulture i otvorenja 1980. godine, u sklopu koje je otvorena i nova podružnica tadašnje knjižnice i čitaonice – koja se zvala Kulturno-informacijski centar, a djelovala je u sklopu Narodnog sveučilišta “Juraj Kokot”. Oni koji su se kasnije doselili isto tako dobro znaju da je ovaj prostor uvijek bio rezerviran za teme iz kulture i umjetnosti.

– Mali fond knjiga u Područnoj knjižnici vremenom je uvelike narastao te danas broji oko 50 tisuća svezaka. Osim redovne djelatnosti koja uključuje korištenje svih usluga koje knjižnica nudi svakodnevno, u Područnoj knjižnici Galženica tijekom 40 godina djelovanja odvijali su se i brojni kulturni programi: promocije knjiga, prigodne izložbe u izlogu, likovni natječaj za učenike osnovnih škola velikogoričkog područja, nekoliko stručnih skupova, predstavljanja privatnih knjižnica naših sugrađana, sastanci Čitateljskog kluba, radionice za osnovnoškolce, predavanja … – podsjećaju iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Obljetničku godinu knjižnica će obilježiti radno, uz retrospektivnu izložbu i foto natječaj na temu Draga knjiga.

Kako bi osvojili jednogodišnje članstvo u Gradskoj knjižnici, sudionici foto natječaja trebaju fotografirati knjigu u bilo kojem ambijentu te ju do 31. prosinca poslati na e-mail galzenica@knjiznica-vg.hr. Žiri će pregledati fotografije i dodijeliti nagradu, a izložba najboljih fotografija bit će postavljena u izlogu Knjižnice Galženica.

Nastavi čitati

Crna kronika

Ukrala ženi novčanik u busu, policija ju brzo otkrila

Novčanik još nije pronađen

Objavljeno

on

Policija je jučer zaprimila prijavu o krađi novčanika u autobusu ZET-a koja se dogodila u srijedu. Vrlo brzo, policija je krađu i riješila, te su objasnili kako je žena prišla oštećenoj koja je na leđima imala ruksak te iz njega ukrala novčanik s dokumentima i novcem.

– Krađu je počinila ženska osoba s područja Velike Gorice. Novčanik za sada još nije pronađen, tako da se kriminalističko istraživanje nastavlja kako bi pronašli novčanik – kažu iz policije.

Nastavi čitati

Reporter 398 - 22.10.2020.

Facebook

Izdvojeno