Povežite se s nama

HOTNEWS

Međunarodna konferencija 16. Dani kriznog upravljanja na Veleučilištu Velika Gorica

‘Zadnjih godina je sve više kriznih situacija, a ova konferencija pokazuje put kojim trebamo ići kao zemlja’, poručio je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Objavljeno

na

Nakon nekoliko pandemijskih godina, međunarodna znanstveno-stručna konferencija Dani kriznog upravljanja, DKU2023, po 16. put se održava u organizaciji Veleučilišta Velika Gorica, od 22. do 28. svibnja. Konferencija okuplja vodeće stručnjake i znanstvenike iz ovog područja na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Cilj manifestacije je osigurati platformu za razmjenu novih ideja i spoznaja važnih za kontinuirana poboljšanja sustava kriznog upravljanja. Svaka država ima za cilj uspostaviti sveobuhvatni nacionalni koncept sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti s ciljem razvoja sigurnosnih politika koje će na nacionalnoj razini jamčiti građanima visoku razinu sigurnosti.

– Zadnjih godina je sve više kriznih situacija, a ova konferencija pokazuje put kojim trebamo ići kao zemlja. Krizno upravljanje postaje sve bitnije, a tome smo svjedočili  tijekom pandemije COVID-a 19, koja je u potpunosti promijenila naš dotadašnji način života. Tu je također bilo ključno upravo krizno upravljanje i koordinacija provođenja svih mjera ne samo na lokalnoj, već i na globalnoj razini – istaknuo je prilikom otvorenja konferencije Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Foto: Ministar Davor Božinović otvorio 16.Dane kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Struka i znanost imaju ključnu ulogu, te je ministar čestitao vodstvu velikogoričkog Veleučilišta na dosadašnjih 1700 inženjera i oko 300 magistara kriznog upravljanja.

– S jedne strane treba razvijati sve naše operativne snage, a s druge strane konzultirati i ulagati u struku i znanje. Ta sinergija nam je već omogućila da prošle godine donesemo Strategiju upravljanja rizicima od katastrofa za razdoblje do 2030.godine, za što je osigurano milijardu i 800 milijuna eura većinom iz EU, to su i načini i prioriteti kako ulagati u infrastrukturne radove, poboljšanje tehnoloških rješenja, ali, naglasio bih, i u edukaciju stanovništva. Ovo je put kojim moramo ići. Poplave su se smirile prije par dana, sad slijedi stručna analiza. Sustav, i kad nisu akutne krizne situacije, radi na unapređenju, jer su prevencija i proaktivnost ključ zaštite i obrane od svih izazova s kojima se susrećemo sve češće, koji su sve dulji i jačeg intenziteta – zaključno je poručio ministar Božinović.

Tijekom godina s ove je međunarodne konferencije 1929 autora sudjelovalo u pisanju 1520 stručnih radova, što je također veliki doprinos u razvoju i poboljšanju sigurnosne situacije, istaknuo je dekan VVG, Ivan Toth. Zamjenik gradonačelnika, Neven Karas, u pozdravnom je govoru, među ostalim istaknuo kako je i kvaliteta studija koju nudi VVG jedan od razloga zbog kojih je Velika Gorica jedan od najpoželjnijih gradova za život.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Na konferenciji se također moglo čuti kako su upravo u ova globalno izazovna vremena stručne konferencije od posebne važnosti.

– Uzmimo samo prošli tjedan kad smo imali poplave, pa prije toga pandemija, potresi, migranstka kriza, požari, sve to je postala naša stvarnost koja zahtjeva pravovremenu reakciju, a koja će svakako biti kvalitetnija ako je tu planiranje, educiranje, prevencija, te koordinacija svih službi od lokalnih do međunarodnih. Stoga je važno kontinuirano povezivati stručnjake, operativce i razmjenjivati iskustva, na ovakvim stručnim skupovima, poput hvale vrijedne konferencije velikogoričkog Veleučilišta. Naše operativne snage su najveća snaga Zagrebačke županije, vatrogasci, civilna zaštita, crveni križ, udruga za obuku potražnih pasa, HGSS, mi smo upravo ove godine u proračunu za civilnu zaštitu osigurali preko 600 tisuća eura. S ponosom ističem kako Zagrebačka županija ima preko 19 tisuća vatrogasaca i 258 DVD-ova. Također smo uspješno s partnerima proveli EU projekt COMMAND d, vrijedan 450 tisuća eura, te raspolažemo IT platformama putem kojih se glavnom stožeru pruža potpora u situacijama pripravnosti za katastrofe  – istaknuo je zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

U nastavku ove međunarodne konferencije, DKU 2023, okupljeni će obraditi brojne teme, među ostalim, zaštita od požara, međunarodni aspekti kriznog menadžmenta, bio sigurnost i održivi razvoj i druge. Studenti Veleučilišta Velika Gorica sudjelovat će i u kampu kriznog menadžmenta, koji će biti održan u Jastrebarskom.

Foto: 16.Dani kriznog upravljanja, međ.konferencija VVG/G.Kiš, cityportal.hr

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom.

HOTNEWS

Vegora zove: Naučite trikove uspješnog oglašavanja na Facebooku i Instragramu na besplatnoj radionici

Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ održat će se 14. lipnja, a vodit će ju Krešimir Koružnjak, stručnjak za digitalni marketing s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Za sve koji planiraju ili su već počeli s marketingom i komunikacijom na digitalnim platformama, gradska razvojna agencija Vegora organizira besplatnu radionicu ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’, koju će voditi Krešimir Koružnjak, stručnjak je za digitalni marketing  s višegodišnjim iskustvom u vođenju online marketinških kampanja.

– Radionica ‘Oglašavanje na društvenim mrežama’ nužna je za poduzetnike koji žele doseći svoju ciljnu skupinu na društvenim mrežama s obzirom na veću količinu sadržaja koji im je kao korisnicima upućen. U sklopu ove radionice fokusirat ćemo se na društvene mreže Facebook i Instagram, te tips & tricks njihova korištenja prilikom kreiranja oglasnih kampanja. Važan dio strategije kreiranja je poznavanje svog krajnjeg klijenta, te prema tome izraditi i prilagoditi komunikaciju, kako bi iste potaknule na angažman. Isto tako je važno prilagoditi strategiju s obzirom na kontinuirane promjene u trendovima koji se čini sve brže mijenjaju. Vaši su klijenti sigurno na društvenim mrežama, ali se u mnoštvu ponuda trebaju istaknuti i povezati s vama važnim potencijalnim klijentima – najavljuju iz Vegora-e.

Radionica će biti održana 14. lipnja u vijećnici Pučkog otvorenog učilišta s početkom u 10 sati, a prijaviti se možete  OVDJE.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Policija sutra provodi pojačani nadzor motociklista, mopedista i biciklista

Prometni policajci na prometnicama će motriti od 8 do 20 sati.

Objavljeno

na

Prometna policija sutra 7. lipnja, na područj do u Policijske uprave zagrebačke, provest će preventivno-represivnu akciju „Nadzora vozača motocikala, mopeda, bicikala i osobnih prijevoznih sredstava “ 8 od 20 sati.

– Cilj akcije je povećanje razine sigurnosti u prometu i sprječavanje najtežih prometnih prekršaja, a posebna pozornost obratit će se na prekršaje nepropisne brzine motocikala, nekorištenja zaštitne kacige vozača i putnika na motociklima i mopedima, istek važenja prometne dozvole, neregistrirana vozila, upravljanja prije stjecanja prava na vožnju. Osim toga, pozornost će biti i na povratnicima-recidivistima u cestovnom prometu – ističu iz policije.

Za vrijeme akcije, policija će mjeriti i razinu buke.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Humanitarki prikupljeno gotovo 10.000 eura za teško bolesnog Nou iz Kuča, njegova se mama zahvalila emotivnom porukom

Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti svakodnevicu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka iz Kuča.  

Objavljeno

na

Objavio/la

Ovogodišnje, deveto po redu, izdanje Humanitarke, popularnog malonogometnog turnira, bilo je posvećeno teško bolesnom dvogodišnjaku iz Kuča, Noi Kokanoviću. Kroz izravne donacije i prodaju prigodnih majica prikupljen je rekordan iznos, gotovo 10.000 eura, koji će itekako pomoći teško bolesnom dječaku, koji od rođenja živi sa sedam dijagnoza i svaka mu je pomoć dobrodošla, kako bi nastavio s individualnim terapijama. Svima koji su u tome sudjelovali emotivnom porukom se zahvalila Noina mama.
– Koliko emocija i koliko ponosa osjećamo ne možemo riječima opisati. Goričani moji za Nou je prikupljen rekordan iznos Humanitarke, zakucali ste tu 9.po redu, naši junaci. Hvala  apsolutno svima koji su na bilo koji način sudjelovali. Zamislite što bi vam sve Noa rekao da može.
I koliko vi vas sve grlio da zna što ste za njega napravili.  Volonteri, organizatori, nogometne ekipe, posjetitelji, Buvljakuše, animatori za dječicu, donatori, apsolutno svima redom hvala, omogućili ste Noi potrebna pomagala i terapije.  Ovo je san.. SINE, ti si dobio bitku za život boreći se poput tigra, više puta, a mama će se za tebe istom snagom boriti da skupiš za terapije i da prohodaš. Vjeruj mi. Goričani Humanitarka vi ste čudo od ljudi. Voli vas sve vaš Noa – Na Facebook stranici ‘Noa i borba s dijagnozama’, možete pratiti borbu i napredak ovog hrabrog dvogodišnjaka, a tamo ćete naći i podatke za donacije.

Foto: Noa Kokanović, teško bolesni dječak iz Kuča/FB Noa i borba s dijagnozama

– Kao i svaka Humanitarka do sada, nakon odmora te nakon što su se slegli dojmovi s ponosom možemo objaviti da smo za Nou skupili do sada rekordni iznos. Iako smo nekako i slutili da bi ova deveta godina mogla biti “jaka” još da nas napokon malo i vremenske prilike poštede kišnih perioda gdje smo se i sami počeli u šali pitati “jel’ znamo mi sve ovo kad je i suho vrijeme?”. Ma znamo, itekako znamo. Za malenog Nou Kokanovića zahvaljujući svima Vama prikupili smo rekordnih 9.949,54 eura! ( 74.965 kn ) Da ne nabrajamo svakoga ponaosob, HVALA SVIMA koji ste podržali, učestvovali ili na bilo koji način pomogli prikupiti ovaj iznos za Nou, svih Vas koji nas podržavate sve ove godine, na kraju priče svi možemo ali i moramo biti ponosni. Patetiku ostavljamo iza sebe i nema potrebe ponavljati uvijek iste stvari, ali Goričanke i Goričani najbolji ste kad treba i to dokazujete iz godine u godinu. Hvala Vam! Mi možemo samo obećati jubilarnu 10. Humanitarku u svibnju 2024. i da, biti će top! – objavili su organizatori na FB stranici Goričani Humanitarka.
Naslovna fotografija: FB Goričani Humanitarka

Nastavite čitati

HOTNEWS

Nakon dugih 20 godina u župi Navještenja slavi se mlada misa. Zaredio se Velikogoričanin Matej Zakanj

Mladić je pošao ujakovim stopama.

Objavljeno

na

Nakon 20 godina, u župi Navještenja Blažene Djevice Marije, slavit će se mlada misa. Naime, Velikogoričan Matej Zakanj, 27. svibnja primio je red prezbiterata po rukama zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše i postao svećenik u službi Kristovoj. Ono što sada slijedi je njegova prva – mlada misa koja će biti već ove nedjelje, javljaju iz župe Navještenja.

– Posljednji puta mlada misa je u župi Navještenja slavljena pred dvadeset godina i mladomisnik je tada bio Matejev ujak vlč. Duje Kurtović. Ovo je važan događaj za život naše župe Navještenja, čitavog grada Velike Gorice i našeg Turopoljskog kraja – ističe velečasni Ivan Norbert Koprivec.

Uoči mlade mise, u župi Navještenja, pripremat će se trodnevnicom. Prvu misu, na svetkovinu Tijelova u 11 sati, predslavit će velečasni Luka Brešić iz župe Blaženog Alojzija Stepinca.

U petak 9. svibnja, u 18:30 sati, svetu misu predslavit će Matejev ujak, Duje Kurtović, inače župnik župe Svetog Franje Ksaverskog u Karlovcu. Treća misa, je u subotu 10. lipsnja u 19:30 sati, a služit će ju velečasni Ivan Vučak, inače rodom iz Vukovine, a trenutno je župnik župe Presvetog Trojstva u Krašiću.

Mladomisnik vlč. Matej Zakanj svoju će mladu misu služiti u nedjelju 11. lipnja u 10 sati u župnoj crkvi Navještenja, a na njoj će propovijedati vicekancelar pri Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu, Dario Kral.

Slavlje će u nedjelju započeti roditeljskim blagoslovom ispred obiteljske kuće u 9 sati

– Inače, Matej je sin Željka i Zore, rođene Kurtović. Još kao dječak Matej je radosno ministrirao kod oltara i pomagao svećenicima, a kasnije se pridružio zboru mladih „Navještenje“ i vokalistima svetog Josipa, koji djeluju u župi Navještenja – ističe velečasni Koprivec te poziva sve Velikogoričane da se odazovu na ovo euharistijsko slavlje u što većem broju i time podrže Mateja na početku njegovog svećeničkog života.

Naslovna foto: Zgrebačka nadbiskupija/Snježana Kirinić Grubić

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Uhvaćen serijski pljačkaš ljekarni, zaposlenicima prijetio nožem i skalpelom

Muškarac je u razbojničkom pohodu u deset ljekarni počinio materijalnu šteta u iznosi oko 7390 eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

Zagrebačka policija izvijestila je o dovršetku krim-obrade nad 36-godišnjim muškarcem koji je u zadnja tri mjeseca počinio deset kaznenih djela razbojništva u ljekarnama diljem Zagreba.

– Muškarac je od 21. ožujka do 29. svibnja u ljekarnama na području Črnomerca, Dubrave, Maksimira, Medveščaka i Trešnjevke, tijekom popodnevnih i večernjih sati, sumnja se, dolazio do ljekarni u kojima bi najčešće zaposlenicima zaprijetio nožem, u jednom slučaju zaprijetio je skalpelom i u jednom slučaju verbalno, nakon čega bi od zaposlenika zatražio da mu predaju novac, što su oni iz straha dijelom i činili dok u nekoliko slučajeva nakon upućenih im prijetnji bi sam otuđio novac. Odmah potom osumnjičeni bi pobjegao iz ljekarni – izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Materijalna šteta nastala počinjenjem ovih kaznenih djela iznosi oko 7390 eura.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici su posebno izvješće dostavili Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok su 36-godišnjaka predali pritvorskom nadzorniku.

Nastavite čitati

Reporter 426 - 25.05.2023.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.