Povežite se s nama

HOTNEWS

Ljubavnice i ljubavnici – zašto su nužni

U trenutku kada se u vezi ili braku pojavi treća osoba, u našim glavama je to obično znak za uzbunu.

Objavljeno

na

Da, da, dobro ste pročitali… nužni su.

Znam da ste već krenuli okretati očima i mislit’ si kako ću opravdati ovaj naslov, ali zapravo, meni je važno da sam privukla vašu pažnju. Pa iako i s ovom temom, jer stvarno vidim važnost treće osobe u braku/vezi. Vi ne?

Ajde da vam ja onda pojasnim svoj kut gledanja, uz napomenu da ovo pišem s upalom pluća pa možda neće biti baš svaka misao razrađena, ali postoji opcija „komentiraj“ pa krenite.

Dakle, u trenutku kada se u vezi/braku pojavi treća osoba, u našim glavama je to obično znak za uzbunu. Potpuno to razumijem jer smo ulaskom u tu vezu pretpostavili da će ta osoba koju smo odabrali biti posljednja u našem životu. Veza ili brak u ovom slučaju jednako su ugroženi pojavom treće osobe. Ponekad u vezi možete izgubiti više nego li u braku, iako nije nužno uvijek tako.

Biti posljednja/posljednji zvuči dobro ako je riječ o nama samima, ali ako razmišljamo tako da će naš partner biti posljednji s kojim ćemo biti intimni, e onda se tu standardi i emocije već mijenjaju. Slažete se?

Postoje partneri koji se rano pronađu i pašu si u intimnim odnosima cijeli život jer su eto imali sreću i kemija je sve prisutna. Na žalost, kod većine se to ipak ne dogodi. Ta kemija se s vremenom potroši i tu krenu problemi o kojima u početku nismo ni razmišljali. One stvari koje nam kod partnera nikad nisu smetale, sad su odjednom velike kao neboder. Zašto? Pa zato što nismo zadovoljeni na način koji nam je potreban. Da, zadovoljeni. To je riječ koja nije lako dohvatljiva svima.

Foto: Pixaby – Lips

Imam prijatelja koji mi tvrdi da bi se razveo od žene u trenutku kad ga ona više ne bi zadovoljavala na način koji njemu odgovara, i ja mu to vjerujem jer znam da mu je seks važan u životu. Barem to stalno napominje. Iako, mogu reći da sam poprilično sigurna da bi njegova žena napravila isto. Oni se dakle ne bi odlučili na treću osobu.

S druge strane poznajem par koji nema intimne odnose već godina, nego su se dogovorili da svako sebi nađe nekog tko mu na tom području paše. Načelno to funkcionira na principu da jedno i drugo imaju maksimalnu slobodu. Zajedno imaju Google kalendar u kojem upisuju obveze i susrete. Međusobno ne dijele detalje oko svojih „veza“ ali zajedno vode kućanstvo, dijele poslove, stvaraju projekte i odgajaju djecu. Ne bi vjerovali koliko ovoga ima, i ja sam ostala u šoku kad sam spoznala da ovo nije ništa čudno. Dakle, ovdje ta neka treća osoba nije smetanja, već dobrodošla, obzirom da su partneri svjesno prihvatili postojanje iste i život ide dalje.

Imamo i opcije gdje partneri osjete da postoji neka treća osoba u braku, ali zbog straha od posljedica ne žele o tome raspravljati, tj. ne žele suočiti onog koji je uveo tu osobu u brak s činjenicom da ista postoji. Kako sam ovo poslovno napisala, strašno. Strah je uglavnom uzrokovan ili materijalnom nestabilnošću, ili niskim samopouzdanjem te nekim umišljenim strahom da ako nas ovaj partner ostavi, ostat ćemo sami do kraja života. Glupost. Nemojte se dati uloviti u tu misao. Ja sam godinama u jednoj vezi bila rob tog straha. I pazite što se dogodilo! Nakon njega došli su drugi zbog koji sam bila sretna da sam bila dovoljno pametna i ostavila ga. Nakon njega su došli bolji, došli su oni koje sam zaslužila. I doći će još bolji jer ja to zaslužujem. Lijepe stvari će vam doći u život tek kad shvatite da ih zaslužujete. Vjerujte mi, znam to iz prve ruke. U ovoj opciji, treća osoba bi mogla biti motivacija da se okrenete sebi i zapitate se što želite za sebe i što zapravo zaslužujete. Mislim da je shvaćanje da treća osoba postoji a partner ju ne želi priznati, dovoljan znak da je red na vas i vaš život, jer on je sebe i svoje potrebe stavio na prvo mjesto. Učinite isto. Imate na to pravo.

Foto: pexels-cottonbro-studio

I da ne bude uvijek muško krivac, ovu zadnju opciju ćemo opisati kao da je žena ta koja vara. Dakle, ta zadnja opcija je najgora, ali opet dešava se i prečesto. Dakle, ona ima nekoga ili više njih, a razlozi su često sljedeći:

– On nema vremena za nju koliko je imao na početku veze.

– Ona se ne osjeća privlačno pokraj njega pa si tu privlačnost mora dokazivati uz druge muškarce (Ovo je tako često momci, molim vas, obratite pažnju na svoje partnerice i udijelite im kompliment i kad mislite da ona zna da vam je lijepa i napeta. Ne budite škrti na riječima.)

– Ona misli da on ima neku drugu pa se osvećuje. Ovo normalna komunikacija može riješiti, ali da…i to smo zaboravili…normalno komunicirat..

– Njezin sex drive je lud. Ušla je u menopauzu i hormoni je šibaju kao nikad, a on ju ne može pratiti, ili još gore, boji se te njezine konstantne napaljenosti. Napominjem, ovu napaljenost ne može smiriti niti jedna igračka koja je dostupna na tržištu. Ovo nije samo fizička potreba, ovo je proces koji traje. Čuli ste za „cougar“ žene? One u najboljim godinama? E to je to doba kad one traže mlađe, jer mlađi mogu više od njezine generacije…

Tu pomoći ima samo ako je on spreman i u mogućnosti pratiti njezin ritam. U slučaju da nije, ona često i odlazi iz braka/veze bez puno objašnjenja, jer menopauza je opaka igračica.

Da vas ne uplašim previše, jer evo i moja radna temperatura je skočila na znakovitih 38,6, ali razmislite si malo prije nego li uvedete treću osobu u život. Probajte razgovarati s partnerom. Možda imate iste želje, a niste ih izrekli. Zamislite kako bi to bilo fantastično…

Do iduće srijede, voli vas vaša Nevena.

CityTV

VIDEO Krojačica Duškica šiva punom parom kako bi kreativci iz Vukovine bili spremni za fašnik

Turopoljski fašnik prilika je da istaknu i pokažu svu svoju originalnost i kreativnost.

Objavljeno

na

Objavio/la

Ulicama našeg grada uskoro će zavladati fašničko veselje. Vrijeme je to u godini kada na kratko predahnemo od svakodnevice, uskočimo u šarene i vesele kostime, a brige ostavimo iza sebe. Nakon dvije godine stanke, ovogodišnje izdanje 114. Turopoljskog fašnika ponovno nam donosi najveseliju, najluđu i najšareniju povorku fašničkih grupa, udruga i pojedinaca. Biti će to prilika za istaknuti i pokazati svu svoju kreativnost, a iskoristit će ju i članovi i članice Udruge Vukovina u srcu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorjelo smeće na Tržnom centru

Policija će danas obaviti očevid.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o požaru smeća koji se dogodio jučer oko 20:20 sati na Trgu kralja Petra Krešimira u Velikoj Gorici.

– Iz zasad neutvrđenog razloga izbio je požar smeća te su izgorjela dva kontejnera i dvije kante. Uslijed djelovanja topline nastale su termičke destrukcije na plastičnom krovištu – rekli su iz policije.

Požar su ugasili vatrogasci, a ozlijeđenih osoba nije bilo. Policija će danas obaviti očevid.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO “Rječnik buševskog govora” kao svojevrsni udžbenik za buduće naraštaje

U Turopolju postoji svega četiri rječnika ovakve vrste.

Objavljeno

na

Objavio/la

Dopovedati, dotepenec, drobec…samo su neke od 4 tisuće riječi koje su zapisane u “Rječniku buševskog govora”, autora Ivana Rožića čija je promocija održana jučer u Domu kulture u Buševcu. Riječ je zapravo o izgovornom rječniku kao dopuna kajkavskom “Rječniku turopoljskog dijalekta”, kapitalnom djelu koje obuhvaća govore Turopolja, a koji se priprema još od 2018. godine.

– Ovaj rječnik uz prijevod kajkavskih riječi i izraza na štokavski govor ima kao glavnu namjenu zabilježiti onakav izgovor kajkavskih riječi kakav je uobičajen na području Buševca. Prilikom izrade poslužio sam se načinom zapisivanja izgovora riječi u engleskom jeziku. Za glasove, za koje u hrvatskom jeziku ne postoje slova, izabrao sam slična prilagođena slova i u uvodu objasnio kako se izgovaraju. Vjerujem da su pravila za izgovor jednostavna – ispričao nam je buševski kreator rječnika, Ivan Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici, Ana Plehinger, koji je ujedno i izdavač ove posebne zbirke buševskih riječi, podsjetila je kako turopoljski dijalekt ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.

– U svrhu daljnjeg proučavanja i zaštite Turopoljskog dijalekta preporučuje se skupljanje rječničkog blaga, a upravo s tim ciljem nastao je i ovaj rječnik. Nakon objave da je turopoljski dijalekt i službeno postao zaštićen, pojavili su se brojni autori, većinom pjesnici, nešto i pisci koji već duže vremena pišu na domaćem kajkavskom govoru. Stoga, možemo reći da naš dijalekt neće izumrijeti, barem dok nositelji zaštite brinu o njemu – rekla je Plehinger.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Kao urednik Rožićeva djela potpisuje se Stjepan Rendulić koji naglašava kako u našem Turopolju postoji svega četiri rječnika, a ovaj je jedan od njih.

– On je posebno vrijedan zbog identiteta Buševca kao mjesta i samih stanovnika, ali i samog Turopolja. On povezuje Turopoljce s Buševcem i obrnuto. Devedeset posto su riječi iste s malim razlikama. Bilo bi lijepo kada bi svako selo imalo tako nešto, kako bi na osnovu tih rječnika  sačuvali kompletan fundus riječi turopoljskog dijalekta  – dodao je Rendulić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Rožića je oduvijek fascinirao njegov turopoljski kraj pa je ta ljubav prema prošlosti, običajima, kulturi i tradiciji urodila i brojnim drugim djelima, poput Rodoslovlja buševskih obitelji, monografije Buševca, Povijest Plemenite opčine turopoljske…

– Za svakoga koga zanimaju turopoljski govori ova je knjiga neizbježni udžbenik. Vjerujem da će rječnik ispuniti svoju svrhu, a to je da za buduće naraštaje sačuva buševski govor kao i da potakne ili olakša eventualno učenje buševskog govora u našem vrtiću i u školi – istaknuo je autor Rožić te otkrio kako radi na nekim novim projektima.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Radim trenutno na monografiji vatrogasnog društva, ali i jednoj velikoj knjizi “Zborniku turopoljskog plemstva” koji bi obuhvatio sve plemiće od 15., 16. stoljeća pa sve do danas. Posla ima hvala Bogu, a ima i vremena – s osmijehom zaključuje Rožić.

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

27.01.2023. – Buševec – Promocija “Rječnika buševskog govora” autora Ivana Rožića – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Gospodarstvo

Počeli radovi u Teslinoj ulici, gradonačelnik Ačkar najavio rješavanje problema poplavljenih ulica

Idućih 70 dana u Ulici Nikole Tesle u potpunosti će se izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa i novi asfalt. Vrijednost radova je 335 tisuća eura.

Objavljeno

na

Objavio/la

U Kurilovcu je danas radno, započela je dugoočekivana rekonstrukcija Ulice Nikole Tesle, koja će za nešto više od dva mjeseca dobiti sasvim novi izgled u dužini 270 metara, ali i riješiti problematiku oborinskih voda. Početku radova nazočio je i velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar, koji se tom prilikom osvrnuo i na učestale probleme s kojima se građani suočavaju zbog lošeg stanja komunalne infrastrukture, pa se bore s poplavljenim ulicama.

– Želim se sugrađanima koji ovdje žive zahvaliti na strpljivosti pogotovo za vrijeme velikih oborina, u okolnostima koje definitivno ne zaslužuje jedan grad i njegovi građani. Takvih žarišnih točaka imamo puno, jer su se gomilale desetljećima i to smo naslijedili u našem mandatu. Rješavamo jednu po jednu situaciju i trudit ćemo se u iduće dvije godine što više toga napraviti – poručio je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

U Teslinoj će se tako u potpunosti izmijeniti vodovodne cijevi, oborinska kanalizacija, izgradit će se dva nogostupa, a ulica će dobiti i novi asfalt. Radove u vrijednosti 335 tisuća eura financiraju Grad i VG Vodoopskrba, izvođač radova je VG Komunalac izvođač radova, a planirani rok završetka je 70 dana.

Istaknuo je kako ova Gradska uprava u svojoj drugoj godini mandata nastavlja s brojnim projektima po pitanju poboljšanja problematike oborniskih voda i komunalne infrastrukture. Također je izrazio nezadovoljstvom projektom Aglomeracije i još jednom naglasio kako Grad neće preuzeti loše izvedene radove. Najavio je i kako će ove godine biti završena kompletna projektna dokumentaciju za obnovu Jelačićeve ulice, gdje bi radovi trebali započeti iduće godine. Projekt biciklističkih i pješačkih staza također ide dalje, ona uz staro jezero Čiče je pred završetkom, a ove godine bi trebali krenuti radovi prema Čiču uz glavnu cestu, dok su za staze prema groblju Kušanec osigurana sredstva.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

– U naseljima Jagodno i Lazina Čička iduće godine će se graditi pješačke staze, tu je i projektna dokumentacija za naselje Bratstvo, sada nalazimo i adekvatna rješenja za oborinske vode i komunalnu infrastrukturu za Chromosovo naselje. Imamo u vidu još niz projekata koje ćemo pokušati riješiti u što kraćem roku – završno je najavio velikogorički gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Foto: Radovi u Ulici Nikole Tesle/Petra Škrinjarić,cityportal

Nastavite čitati

HOTNEWS

Od ponedjeljka ZET prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozi obilazno

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice

Objavljeno

na

Zbog izgradnje kanala i kućnih priključaka te asfaltiranja dijela Velikogoričke ulice u sklopu projekta Aglomeracije, ZET-ove linije 323 i 324 koje voze prema Ribnici i Čičkoj Poljani vozit će od ponedjeljka 30. siječnja do subote 1. travnja obilaznim pravcima.

Za sav promet bit će zatvoren dio Velikogoričke ulice, od kućnog broja 1A do raskrižja Ščitarjevske i Vukovinske ulice.

  • terminal Velika Gorica – Sisačka – Velikogorička – Ulica Seljine brigade – Vukovinska i dalje redovnom trasom
  • Ribnica (Lazina) redovnom trasom do raskrižja Velikogoričke i Vukovinske ulice – Vukovinska – Ulica Seljine brigade – Velikogorička – Sisačka – terminal Velika Gorica

Privremeno se ukida obostrano stajalište Novo Čiče – Jezero u Velikogoričkoj ulici, a uspostavljaju se privremena stajališta u Vukovinskoj ulici kod kućnih brojeva 2 i 1B i u Ulici Seljine brigade kod kućnih brojeva 6, 72 i 75.

Prema kolodvoru u Velikoj Gorici autobusi će koristiti autobusno stajalište Vukovina u Velikogoričkoj ulici.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno