Povežite se s nama

HOTNEWS

Još je zima, a ‘napada’ proljetni umor: Dobro je ustati čim se probudiš!

Radi se o sindromu uzrokovanom smanjenjem imunološke obrambene snage organizma – slijedi nekoliko savjeta kako ga prebroditi i nesmetano uživati u godišnjem dobu kojeg svi željno iščekujemo

Objavljeno

na

Nakon hladnih i tmurnih zimskih mjeseci konačno nam je granulo sunce. Umjesto da se tome veselimo i fizički i psihički bolje osjećamo, istovremeno s toplijim i sunčanim vremenom većina ljudi počinje osjećati simptome kao što su umor, manjak koncentracije i povećana potrebu za snom, uključujući i veću potrebu za dnevnim snom. Riječ je o sindromu proljetnog umora.

Ovaj sindrom posljedica je prije svega nedostatka vitamina C i minerala poput željeza u organizmu, a također i povećanih potreba za prilagodbom organizma na nove vremenske (ne)prilike. Dugo zimsko razdoblje često je povezano s jednoličnom prehranom, koja dovodi do smanjenja ili potpunog iscrpljenja zaliha prijekopotrebnih vitamina i minerala za naš organizam. Prvi korak kojim sami pomažemo u izlasku iz ovog neugodnog stanja je promjena prehrambenih navika. Većom potrošnjom namirnica koje sadrže velike količine vitamina C i željeza doprinijet ćemo bržem svladavanju simptoma proljetnog umora. Ne smije se zanemariti ni važnost unosa tekućine. Većina stručnjaka preporučuje dnevni unos od najmanje 1,5 litre vode, čime će se uz reguliranje probave smanjiti i osjećaj umora.

Vrlo je važno provoditi tzv. higijenu sna. Potrebno je otići na spavanje ranije nego obično, a ujutro, nakon buđenja odmah ustati. Umor i klonulost će biti povećani ako dan ne počnemo aktivno odmah nakon buđenja, kao i ukoliko počnemo prakticirati popodnevno drijemanje.

Ukoliko ste se prepoznali u uvodnom dijelu, slijedi još nekoliko korisnih savjeta za hvatanje u koštac s proljetnim umorom:

  • Boja proljeća je šareno – obogatite svoj jelovnik svim bojama s goričke tržnice
  • Ne zaboravite na žitarice poput ječma i mahunarke poput leće koje su odlične za pročišćavanje organizma
  • Na tržnici potražite mladi luk i hren, te mladi češnjak – snažne neprijatelje viroza i prehlada
  • Svakodnevno doručkujte jer će vam kvalitetan doručak dati energiju potrebnu za obavljanje dnevnih obaveza
  • Jedite lagano i malo, ali često
  • Povrće pripremajte što kraće kako bi vrijedne tvari ostale očuvane
  • Tople povrtne juhe su pravi način za podizanje energije, a pomoći će i sokovi od svježeg voća i povrća
  • Krećite se što više i dišite duboko

Na goričkoj tržnici toliko je veselja i šarenila, oku primamljivog, a ujedno i jako zdravog. Šetnjom do ovog živopisnog mjesta punog veselja i nasmijanih prodavača, spojit ćete ugodno s korisnim. Ne samo da ćete napuniti svoje šoping košarice zdravim ‘špecerajem’, već ćete se na putu do tržnice i lakše razbuditi!

HOTNEWS

FOTO Županijski vatrogasci studeni iskoristili za osposobljavanje i školovanje

Prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije, stoga županijski vatrogasci moraju biti spremni na sve.

Objavljeno

na

Objavio/la

Županijski vatrogasci studeni su posvetili učenju i osposobljavanju. Iako se vatrogastvo često percipira kroz gašenje požara, prema statistici oko 70 posto intervencija čine brojne tehničke intervencije kao što su prometne nesreće, spašavanje iz ruševina, intervencije s opasnima tvarima ili spašavana s visina i dubina. Upravo kako bi vatrogasci bili spremni na sve i pomogli stanovništvu u nevolji, svakodnevno prolaze obuke, uvježbavaju različite scenarije te se školuju.

Tako je nedavno održano osposobljavanje županijskih vatrogasaca za 12 pripadnika iz šest Vatrogasnih zajecica, od kojih su Velika Gorica, Dugo Selo, Vrbovec, Samobor, Zaprešić i Jastrebarsko. Na lokaciji Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica vatrogasci su prolazili obuku za Spašavanje iz dubina i visina 2. stupanj. Osposobljavanje je provodio Marijo Paluh, inače pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za kontinent.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Ujedno na ovom osposobljavanju g. Josip Vađić polaže za instruktora za spašavanje iz dubina i visina. Osposobljavanje je organizirala županijska Vatrogasna zajednica s Državnom vatrogasnom školom.

A od 4. do 8. studenog u prostorijama DVD Sveti Ivan Zelina održano je osposobljavanje Vođenje i zapovijedanje na vatrogasnim intervencijama 2. razine.

– Predavanja je održao Tihomir Varga. Osposobljavanju je pristupilo 11 vatrogasca iz: VZG Sveti Ivan Zelina, VZG Vrbovec, VZG Jastrebarsko, JVP Nova Gradiška, JVP Grada Daruvara, JVP Grubišno Polje. Hvala Vatrogasnoj zajedici Grada Sveti Ivan Zelina i DVD Sveti Ivan Zelina na dobroj organizaciji – istaknuli su iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Županijski vatrogasci također su odradili četverodnevno osposobljavanje za ‘Požare otvorenih prostora’ prema francuskom modelu. Domaćin je bio DVD Samobor gdje je i održana obuka za 23 vatrogaca iz Vatrogasne zajednice Samobor, Zagrebačke županije te samog dobrovoljnog vatrogasnog društva, a priključili su im se i vatrogasci iz DVD-a Komiža s Visa i susjedi iz PGD-a Obrežje.

Osposobljavanje je otvorio Fabien Fieschi, veleposlanik Francuske Republike u Republici Hrvatskoj koji je tom prilikom naglasio koliko je velika suradnja hitnih službi Republike Francuske i Republike Hrvatske a započela je gotovo od same suverenosti Hrvatske te se sustavno nastavlja i nadograđuje a ovo osposobljavanje je samo jedna suradnja u nizu između naših republika.

Predsjednik DVD Samobor Tomislav Gregorić se zahvalio veleposlaniku i svim djelatnicima veleposlanstva na pruženoj prilici za organizaciju navedenog osposobljavanja.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Podršku i uspjeh u radu poželjeli su pomoćnik za operativno rukovođenje Županijskog vatrogasnog zapovjednika Zagrebačke Županije  Željko Barun, zapovjednik VZG Samobor Mladen Žitković i Predsjednik VZG Samobor Zdenko Jednar.

Osposobljavanje su provodili vatrogasci Francois Querrou i Jean-Francois Nardini, djelatnici vojne vatrogasne postrojbe Francuske vojske na Korzici, jedne od tri takve ustrojene jedinice u Francuskoj, a trenutno se ustrojava četvrta takva postrojba na jugo-zapadu Francuske.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

U četiri dana koliko traje osposobljavanje nadamo se stjecanju novih znanja i razmjeni iskustva što smo već prvi dan dobrim dijelom uradili. Slijede vježbe na otvorenom prostoru koje će zasigurno biti najznačajniji dio ovog osposobljava.

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

Foto: Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije

*Tekst je dio programskog sadržaja ‘Moja županija’ nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorička poduzeća na meti lopova, provaljeno u Velikoj Kosnici i Novom Čiču

Ukraden alat, električni mopedi i kablovi.

Objavljeno

na

Iste večeri provljeno je u prostore poduzeća na području Velike Gorice. Provale su bile između 19. i 20. studenoga. Jedna je bila u Velikoj Kosnici, gdje je nepoznati počinitelj provalio u prostore poduzeća koje se nalazi u Zagrebačkoj ulici. Ukrao je električne mopede i alat. U tijeku je kriminalističko istraživanje te za sada visina materijalne štete nije utvrđena.

Nedaleko Kosnice, provaljeno je u prostor poduzeća u Novom Čiču. Ukradeni su naponski kablovi, a šteta je više tisuća eura.

Podsjetimo i kako je nedavno provaljeno na gradilište u poslovnoj zoni Meridian 16 gdje su ukradeni elektro materijali i kablovi. Oštetili su tvrtku za više desetaka tisuća eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Domaćin Ivan osvojio je 37 bodova za svoju večeru: „Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova.

Objavljeno

na

Treći dan turopoljskog tjedna ‘Večere za 5’ kuhao je Ivan, koji je Leu, Branku, Zvonka i Karla ugostio u Velikoj Gorici. Kao i prethodni ovotjedni domaćini, Branka i Karlo, Ivan je osvojio 37 bodova. Lea i Karlo dali su mu po deset bodova, Zvonko devet zbog previše papra u glavnom jelu, a Branka osam jer joj je glavno jelo bilo preljuto, a desert nedovoljno sladak.

Pripremu je započeo predjelom nazvanim ‘Primorske lađice’. Domaćin je sam napravio tijesto od kojih je napravio košarice i napunio ih smjesom tune i povrća.

„Tuna na neki njegov turopoljski način“, komentirao je Zvonko očekivanja od predjela.

„Meni Ivan djeluje baš spretno u kuhinji i vjerujem da je u kuhinji svoj na svome“, rekao je Karlo.

Slijedila je priprema glavnog jela ‘Paprena svinja’ – medaljoni lungića uvaljani u izmrvljenu pistaciju s umakom od zelenog i bijelog papra i pire krumpirom.

Preostalo je pripremiti ‘Desert iz kutije za jaja’.

„Sunce mu njegovo, ne znam što reći na ovo“, izjavio je Zvonko kad je vidio naziv deserta.

Naime, kreativni Ivan iskoristio je kutiju za jaja kao kalup u koji je stavio lisnato tijesto s kompotom od jabuke, jagodama i mliječnom čokoladom.

Foto: RTL

Gosti su se okupili za stolom i nazdravili još jednoj večeri koju će provesti zajedno.

„Ivan mi se nije činio kao da ima tremu, činio mi se uzbuđen i možda malo umoran“, rekla je Branka.

Predjelo ‘Primorske lađice’ oduševilo je goste.

„Izgleda vrhunski, lijepo aranžirano“, rekao je Karlo, a slično je komentirala i Lea: „Jednostavno, decentno, ništa pretjerano, a lijepo.“

„Okus predjela je bio savršen“, zaključila je Branka.

Glavno jelo se nije svima jednako svidjelo.

„Odradio je to čovjek vrhunski, izgledalo je kao da smo u restoranu. Sve je bilo super, nemam nikakvih zamjerki“, zadovoljan je bio Karlo, dok su ostali komentirali kako je umak bio pretjerano papren.

„To su bile ozbiljne količine papra na mesu koji je žario i palio. Da nije bilo gemišta, mislim da bismo se zapalili“, izjavio je u svom stilu Zvonko.

„Pire je bio savršen, baš po mom guštu. Meso mi je bilo fino samo što ne volim ljuto, ali to je do mene, Ivan je napravio kako misli da treba biti“, rekla je Lea.

Foto: RTL

Uz ‘Desert iz kutije za jaja’ domaćin je gostima poslužio i sorbet od naranče. Desert se uglavnom svidio gostima, iako je Branka komentirala kako joj nedostaje šećera.

Nakon večere, domaćin je svojim gostima podijelio male bombonijere i maslinovo ulje iz maslinika svoje majke, a zatim je ekipi zasvirala i zapjevala klapa, što se gostima posebno svidjelo!

Troje ovotjednih domaćina izjednačeni su po broju bodova, a hoće li sutra Lea preuzeti vodstvo – ne propustite večeras na RTL-u u novoj epizodi ‘Večere za 5’ od 17.50! Epizoda je dostupna na platformi Voyo 24 sata prije prikazivanja na televiziji.

Nastavite čitati

HOTNEWS

VG Legacy opet u akciji! Bebama u ‘Kući ljubavi’ novi krevetići ‘pod bor’

Cilj je opremanje spavaonice u domu za djecu bez roditeljske skrbi.

Objavljeno

na

Polako ulazimo u prosinac, mjesec obasjan svjetlima blagdanske čarolije, radosti, zajedništa i nade. No, mjesec je to solidarnosti i pomaganja drugima.

A kako bi bebe iz ‘Kuće ljubavi’, doma za djecu bez roditeljske skrbi dočekale Božić u novim krevetićima, VG Legacy kreće u akciju i poziva sve ljude dobre volje da im se priključe kako bi mališanima koji su njihovi dugogodišnji štićenici uljepšali snove.

– Želimo za 18 beba nabaviti nove krevetiće. Za opremanje spavaonice trebamo osam krevetića s podizanjem jedne strane čija je cijena 260 eura te tri medicinska povišena krevetića za novorođenčad koji iznosi 960 eura po krevetiću. Hvala svima kolji se uključe, doniraju, sheraju…Molimo vas da ih u mislima čvrsto zagrilte i da osjete da nisu sami. Ljubav je nepobjedivo čudo – proučili su iz VG Legacya.

Svoju donaciju možete uplatiti na račun humanitarne udruge VG LEGACY :

HR9124840081135191457
Opis plaćanja: Snivaj sanjaj

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Prometna nesreća kod Leggiera, naoružajte se strpljenjem

Stvaraju se gužve na tom potezu.

Objavljeno

na

U Ulici Matice hrvatske, kod Leggiera iza 14 sati dogodila se prometna nesreća u kojoj su sudjelovala dva osobna automobila, javlja nam čitateljica. Policija trenutno obavlja očevid, a s obzirom da je riječ o važnoj gradskoj prometnici stvaraju se gužve.

S obzirom na kišovito vrijeme, mokre i skliske kolnike budite oprezni i naoružajte se strpljenjem.

Foto:Čitateljica

Foto:Čitateljica

Nastavite čitati

Reporter 442 - 24.10.2024.

Facebook

Izdvojeno

Sva prava pridržana © 2022 e-Radio d.o.o.