Povežite se s nama

HOTNEWS

Izlasci nakon 45 – na što pak to liči?

Jeste li više tip za čagicu u nekom zamračenom klubu ili za mirnija druženja u najužem krugu ljudi?

Objavljeno

na

Kao što sam najavila prošlu srijedu, danas ćemo malo pretresti temu o kojoj sam mislila da neću nikada pisati. Naime, kad sam se udala i postala majka, moj fokus se s izlazaka pretvorio na dom i obitelj. Izlasci po noćim klubovima, plesnjacima i slično, postali su dio prošlosti. Osobno ih se nisam baš nešto rado prisjećala s obzirom na to da mi je buka oduvijek smetala. Zanimljivo, danas stojim na startu auto utrke uz auto koji toliko buči da bi bubnjići eksplodirali bez pitanja, ali ta buka mi ne smeta. Baš sam krivo posložena.

I tako kroz godine boravka u kući, odgajanje djeteta i uvođenje novih aktivnosti u život, moj društveni život se sveo na dječje rođendane, eventualno praćenje sportskih aktivnosti djeteta i tu i tamo ako sam bila baš raspoložena rođendansko druženje s nekom od prijateljica.

Foto: pexels-matilda-wormwood

Evo i sad dok to pišem ljutim se sama na sebe. Zašto? Pa halo, gdje sam ja u toj priči? Kako se moj društveni život sveo na sve to? A pazite dodatnog veselja, i kod kuće isto imam veselo društvo. Daska za peglanje i njezina partnerica pegla savile su mi kičmu nebrojeno puta, spužvica za pranje sanitarija udružila se sa starom četkicom za zube koja je poslušno čistila fuge ne bi li sve bilo blistavo i čisto. Ali to nije sve, u Ikeu se nije išlo po namještaj ili neki set ludih čaša za vino, a ne. U Ikeu se išlo po posuđe za nakuhavanje jela koja baš lijepo izgledaju dok se kuhaju u toj tavici ili rajngli. Ma daj me nemoj, molim te. Koja pacijentica. Jeste se možda prepoznale? Jeste, je l’ da…ne čudim se. To je taj prokleti odgoj koji me stalno bode u oči, a ne mogu ga iskorijeniti ni u svom ponašanju.

Foto: pexels-artem-podrez

I onda tako jedno jutro shvatiš da te kuća više ne treba, da je dijete odraslo, a muž…e to je već druga priča. U toj spoznaji zbrojiš sate koje si propustila da bi ugodila sebi na najmanji mogući način i digneš dupe i odeš u tu Ikeu da si kupiš makar mirisne svjećice, onaj pufasti jastuk koji si gledala zadnji put, iako znaš da nemaš od njega ništa osim obaveze pranja, ali baš si ga hoćeš kupiti pa nek’ planeta stane. Što te briga. I tako krene priča. Prvo si kupiš neku sitnicu za dušu, ne zato što ti treba, nego jer hoćeš udovoljiti sebi. Onda počneš listati po mobitelu ne bi li pronašla kontakt osobe s kojom ne pričaš o dječjim rođendanima i svim gore spomenutim mama aktivnostima, i kad ju napokon nađeš, zahvalna Bogu, Svemiru, Bwani ili nekom četvrtom pojmu, shvatiš da je ta osoba isto u toj fazi. Juhuhuhu!

Foto: pexels-gaurav-gupta

Ok, neke od nas su se u međuvremenu i razvele pa eto kreću u potragu za novim partnerom. Takvi izlasci su mi posebno zabavni. Okupi se par njih, u najboljim godinama, namontirane kao nikad i spremne na sve. Cougar žene – zovu ih. Osobno uvijek sam ih rado vidjela u društvu jer ta energija koju one prenose iskonska je snaga žene. Žene imaju jaču energiju od muškaraca jer, ne zaboravimo, mnogi ratovi su se zbog žena vodili, i iza svakog uspješni muškarca stoji žena (koja vrti očima) koja mu čuva leđa. Da, da malo samohvale nije na odmet kad nas vi muški tako rijetko njom obasipate. Strah, pretpostavljam.

No dobro, vratimo se izlascima.

Unazad nekog vremena, igrom prilika i ja sam pokušala biti aktivnija na tom području.

Ono što mene osobno zabavi, a ne mora zabaviti svakog od vas u mojim godinama jesu druženja kao:

– Kava sa frendicom poslije posla

– Odlazak na izložbu, u kazalište ili u kino

– SPA popodne sa prijateljicom u malom kozmetičkom salonu u kojem vlada lokalna ženska mafija

– Šetnja outletom bez kreditnih kartica (čisti mazohizam)

– Koncert u klubu koji nije zadimljen i gdje ima mjesta za čagicu (ako me glazba ponese)

– I zadnji, ali ipak nekako najdraži: Okupljanje kod nekog doma uz neku klopicu, čašu dobrog vina i eventualno igranje neke društene igre ili kviza

Foto: pexels-cottonbro

Da, da, ostarjelo se. Ja sam ostarjela i nije mi to problem. Ja svoje godine i interese balansiram jer je napokon došlo vrijeme da imam za njih.

Ono što sam prijetila da postoje mjesta/noćni klubovi u gradu gdje se okuplja ekipa 45+. Na žalost, ono što sam isto primijetila jest da je to uglavnom ista ekipa. Govorimo o možda 50-ak ljudi koje veže isti interes, recimo glazba, koji se svi poznaju vjerojatno još iz vremena mladosti, Kulušića, Saloona, Besta, Stotke, Srca ili Amazone. I to je super. Ugodno me razveselilo kad sam na jednom od tih mjesta susrela „čagera stoljeća“. To je čovjek koji je nekad kad sam ja hodala po diskotekama čagao isti poznati korak koji čaga i danas i uči sve oko sebe kako da se dobro zabave. Ne znam mu ime, ali ako netko zna, zahvalite mu i u moje ime.

Foto: pexels-rodnae-productions

I tako, dakle izlasci nakon 45 mogu biti aktivni uz čagicu u nekom zamračenom klubu jer je možda to ono što vam treba, ali u mom slučaju, ipak, to je puno mirnija atmosfera. Rekla bi moja sestra da sam „fina guzica“. Pa jesam i to je u redu. Svako neka provodi svoje vrijeme kako mu paše.

I ne zaboravite, jedan život u ovom tijelu imate – iskoristite ga da ugodite sebi i da putem ne povrijedite nekoga. Danas je poklon, sutra je samo želja. Sjetite se lockdowna i koliko nam je sve bilo nedostupno.

Dakle, kam’ se ide danas poslije posla ili predvečer? Ajde, pohvalite se malo…

Do iduće srijede, nadam se da ćete bar jedan dan poraditi na svom društvenom životu.

Voli vas vaša Nena

HOTNEWS

FOTO Svečanom sjednicom NK Kurilovec proslavio 75 obljetnicu

Objavljeno

na

Objavio/la

U Pučkom otvorenom učilištu Nogometni klub Kurilovec obilježio je 75. godišnjicu postojanja. U nazočnosti političkih i sportskih djelatnika, gradonačelnika Velike Gorice Krešimira Ačkara i dogradonačelnika Nevena Karasa, predsjednika Gradskog vijeća Darka Bekića, dožupana Zagrebačke županije Ervina Kolarca, predsjednika Sportske zajednice županije Vladimira Bregovića, predsjednika ZŠU GVG Gorana Kovačića, dopredsjednika HNS-a i predsjednika NSZŽ i HNK Gorice Nenada Črnka, predsjednika NSVG Željka Mihaja, i savjetnika predsjednika HNS-a, neizostavnog Zorislava Srebrića te članova kluba, sadašnjih i bivših igrača kao i predstavnika velikogoričkih nogometnih klubova svečanost je programski vodio Zdenko Sovina.

Uvodno se nazočnima obratio predsjednik kluba Dražen Vujnović. Priredba je programski bila koncipirana nizovima – filmom o povijesti kluba gdje je prikazan njegov uvod, sredina i kraj dok će premijera filma koji traje sat i 45 minuta biti u kurilovečkoj Gasilani tijekom ovog mjeseca, pjesmama nadasve poznatih Jana te podjelom priznanja i plaketa zaslužnim članovima i sponzorima. S obzirom kako ih ima stotinjak neke će biti uručene prilikom premijere filma.

Od šest kategorija nagrađenih spomenimo neke.

Zlatni pokrovitelji (naročito u razdoblju 1998-2023): Grad Velika Gorica i HNS.

Zaslužni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Franjo Leder, Vinko Ceković, Ivan Krmpotić, Zdenko Sovina, Vlado Stepanić, Dražen Vujnović, Ivica Krmpotić, Juraj Odrčić, Senad Harambašić i Josip Mučnjak.

Počasni članovi kluba (naročito u razdoblju 1998-2023): Nenad Stepanić, Mario Pejak, Stjepan Žugaj, Daniel Gorenc, Filip Gabelica, Ivan Novosel, Marija Tomašić, Milan Šunić, Dinko Livada, Tihomir Pereković, Damir Suša, Željko Radočaj, Robert Krmpotić, Darko Janječić i Ivan Mihalić.

Udarničko srce nagradu za vjernost i odanost klubu od početka igračkih dana, volonterskog rada te članstvom u klubu dužim od 50 godina, dobili su Nikola Radočaj Tremunov, Stjepan Veselić Stilac, Josip Barbarić Jožić, Stjepan Mataković Krsto, Ivan Odrčić i Josip Jančić Babriga.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Ženska večer s modnim potpisom Via Vino festivala u kuriji Modić-Bedeković

Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote.

Objavljeno

na

Objavio/la

Malo pjesme, malo vina, predivno okruženje kurije Modić-Bedeković u Donjoj Lomnici, kao i revija novih modnih komada poznatog hrvatskog dizajnera Zorana Mrvoša, bio je to savršen spoj jedne prave ženske večeri. Festival Via Vino, spojio je vino, modu i povijest.

– Smatramo kako je potrebno istaknuti zaštićena područja, koja su ne samo trag prošlosti nego i edukacija za naše mlade i dati im neku novu ulogu. Ovom modnom revijom pokazujemo da možemo oživjeti prostore koji su pomalo zaboravljeni. No, ovo je prije svega jedna ženska večer kojom želimo reći da mi žene stvaramo neku novu priču i energiju baš kao i sestre Bedeković – istaknula je direktorica TZ Zagrebačke županije Ivana Alilović.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Jedan od zanimljivijih do sada nepoznatih detalja je i taj da je obitelj Bedeković imala u kuriji i vinski podrum, kao i vinograd u Vukomeričkim goricama.

– Cijela priča Via Vina se nastavlja na mjestima koji vole vinsku kulturu, kulturu življenja i kulturu ljepote. Festival ne promiče samo vinski turizam, nego i kulturu ispijanja vina kao i promociju destinacije zaštićenih područja. Ključno je da stvaramo neke nove destinacije i pokazujemo koliko toga je lijepo održivo i kod nas – dodala je direktorica Alilović.

Mrvoš je svoju povratničku trilogiju zaokružio upravo modnom revijom u kuriji Modić-Bedeković koja mu je bila i velika inspiracija, kao i sestre koje su u njoj živjele. Milka i Vilma, svoj su život posvetile umjetnosti, kulturi i obrazovanju, a Zoranova moda postaje bezvremenska i predstavlja simbol ženske snage baš poput legendarnih sestara.

– Samoodrživa moda ne robuje nekakvom trendu, a kod mene je to neka priča koja se uvijek kuha. Uvijek su u fokusu samosvjesne žene i žene s karakterom – istaknuo je Mrvoš.

30.09.2023. – Festival Via Vino u kuriji Modić-Bedeković – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Čarobnu večer upotpunile su članice Ansambla Jane i popularan duo grupe Meritas.

Festival Via Vino se nastavlja ovog petka u Vinariji Puhelek-Purek gdje vas čeka Kraljevski vinski party uz DJ-a Jurki, dok će posljednje ovogodišnje izdanje biti 14. listopada u vinariji Dobra berba.

Galerija fotografija:

Tekst je dio programskog sadržaja “Moja županija”, nastao u suradnji sa Zagrebačkom županijom

Nastavite čitati

HOTNEWS

Za tri dana počinje Oglede festival u Velikoj Gorici

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi okupit će umjetnike koji djeluju u području performansa, vizualnih umjetnosti, kazališnog klauna i neverbalnog teatara.

Objavljeno

na

Festival izvedbenih umjetnosti i suvremenih praksi „Oglede“ u četvrtak, 5.listopada počinje u Velikoj Gorici. Festival otvara performans Siniše Labrovića i Ismaile Balde Kouyate „Drago mi je da se razumijemo“ koji tematizira pitanje jezika i razumijevanja, ali u širem kontekstu- i dolaska migranata i stranaca u Hrvatsku.

– Ne samo u Hrvatskoj, nego i u cijeloj EU, pa i cijelom svijetu, jedna od glavnih tema jesu izbjeglice i azilanti. Odnos prema njima izvor je i međudržavnih sporova i sukoba unutar samih država. Postoji izreka da nitko ne čuje toliko loše kao onaj tko ne želi čuti. A odbijanje da nekoga čujemo i vidimo, premda je fizički tu među nama, jest poništenje njegove ljudskosti, jest simboličko ubojstvo – poručio je Labrović uoči performansa.

Festival će potrajati do subote, 7. listopada, na lokacijama Trga kralja Tomislava, a ponudit će prijepodnevni i popodnevni program. Program festivala u petak započinje Nikolina Majdak performansom „Teret nasljeđa je i nasljeđe tereta“, dok će festival zatvoriti splitski umjetnik Gildo Bavčević“ akcijom, odnosno intervencijom u javnom prostoru „Unutarnja kontrola“.

Festival prati i interaktivna instalacija „Boli me kuća“ AMV Kolektiva izložena u prostoru Chop Old Housa na festivalskoj ruti, te „Spomenik odrastanju“ rad Mateja Vukovića, vizualnog umjetnika, izložen u Parku Plemenite općine Turopoljske, a svoj će rad predstaviti i umjetnici izvođači: Mia Štark, Adrijana Brčić, Paulina Vukoja, Zoolektiv, Teatar Cirkus Punkt i Triko Cirkus Teatar (KFS Propuh)

„Oglede“ je dio Dana EU baštine Ministarstva kulture i medija RH, u organizaciji velikogoričkih nezavisnih umjetnika (Plartforma, Teatar Studio 9, Štoos Teatar, Trećeprostor) i Galerije Galženica (POUVG) uz potporu Zaklade Zamah i financijsku podršku Grada Velike Gorice, Turističke zajednice Velike Gorice, Zagrebačke županije i Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički kralj roštilja Davor Šušković u sklopu Gastro Turopolja naučit će vas kako postati bolji roštilj majstor

Uz Brisket, kralju svih komada mesa prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova. Sve to moći ćete i kušati.

Objavljeno

na

Objavio/la

Po prvi puta Gastro Turopolja imat će i edukativnu stranu. Velikogoričanin Davor Šušković poznatiji kao kralj roštilja, iz BBY Hot Yarda održat će BBQ Masterclass u sklopu otvorenja najveće gastro manifestacije u gradu.

U dvosatnoj radionici predstavit će jelo koji im je donijelo nevjerojatno 6. mjesto na KCBS BBQ natjecanju u Sloveniji. Riječ je o kralju svih komada mesa, neponovljivom i fantastičnom Brisketu, a uz njega, prikazat će i pripremu junećih rebara te na kettle roštilju ispeći neke od najboljih svjetskih Steakova.

– Broj ljudi na radionici je ograničen do 25 osoba, kako bi radionica mogla biti interaktivna i kako bi svatko moga dobiti i čuti informaciju o svemu što ih zanima. Mi na našim radionicama pričamo apsolutno sve. Od paljenja roštilja, održavanja, metodama pečenja, indirektno i direktno dimljenje, zatim o samom mesu, ali i na koji se način koji komad priprema. Drago nam je da ćemo održati ovakvu radionicu na domaćem terenu – naglasio je Šušković.

Na meniju radionice koja će biti u petak 13. listopada od 17 do 19 sati, naći će se Wagyu Brisket dimljen 12 sati, zatim Short Ribs, juneća rebra dimljena 7 sati, Txogitxu Ribeye Steakovi i steak iznenađenja.

Sve će se odvijati u Turističkoj zajednici Velika Gorica, a cijena masterclassa po osobi je 45 eura, a prijaviti se možete ovdje. U cijenu je uključena sva hrana i piće.

Naslovna fotografija: BBQHotYard

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Europski tjedan sporta: Gorički sportaši građanima pokazali da je vježbanje zdravo i korisno

Velika Gorica je domaćin ovogodišnjeg sportskog sela, a u Tuđmancu se okupilo oko 35 goričkih sportskih udruga. U večernjim satima građane čeka vježbanje pod zvijezdama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velika Gorica domaćin je ovogodišnjeg sportskog sela povodom manifestacije Europski tjedan sporta. Od jutra u Parku dr. Franje Tuđmana vlada sportski duh i zajedništvo. Na jednom mjestu okupljeni su gotovo svi gorički sportovi, odnosno 35 sportskih udruga koje djeluju pri Zajednici sportskih udruga Grada Velike Gorice, a tu su i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza. Otvorenju manifestacije nazočio je i premijer Andrej Plenković.

– Ovo je sjajna prigoda da pokažete što je vaša svakodnevica. Brojka od 20 tisuća aktivnih sportaša u cijeloj Zagrebačkoj županiji, ali i velik broj sportaša u jednom od najvećih gradova u Hrvatskoj, govori da se vodi računa o tjelesnoj kulturi, vrijednostima koje daje sam sport i kvaliteti življenja – naglasio je premijer Plenković.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Europska komisija započela je ovakve aktivnosti kako bi potaknula građane na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću. Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac istaknula je kako je u ovih devet godina u sklopu manifestacije uključeno više od 250 tisuća građana.

Budite aktivni, vježbajte jer vježbati se može bilo kada i u bilo koje doba godine – poručila je ministrica.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

U Tuđmancu se igrao nogomet, košarka, rukomet, plesalo se, mogle su se vidjeti i borilačke vještine. Sve to prezentirali su oni najmlađi članovi goričkih sportskih klubova.

– Sportaši su najveći, najbolji i najkvalitetniji promotori Zagrebačke županije i Velike Gorice zahvaljujući svojim postignućima na svim razinama. Ulaganje u sport je izuzetno bitno, pokazuje to i Vlada koja danas izdvaja 80 milijuna eura na razini godine. Isto tako i sama županija brine o svojim sportašima, a važno je ulagati i u samu infrastrukturu kako bi se što više građana bavilo sportom, prije svega djeca i mladi – rekao je zamjenik župana Ervin Kolarec.

01.10.2023. – Velika Gorica domaćin završnice Europskog tjedna sporta – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– Sport će vas uvijek naučiti kroz život kako podnositi pobjedu i poraz, timskom radu i nemojte nikada odustati – proučio je na kraju sportašima, gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Sunčanu jesensku nedjelju možete završiti aktivno, jer u večernjim satima očekuje vas program noćnog vježbanja #BeActive Night.

Građani će imati priliku isprobati 6 različitih fitness disciplina vođeni poznatim fitness trenerima, ali i vježbati na mini trampolinima, plesati zajedno s našim plesačima te za kraj sudjelovati u zajedničkoj plesnoj koreografiji uz poznate hitove. Program počinje u 19 sati.

Galerija fotografija:

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno