Povežite se s nama

Kultura

Iz radionice Scene Gorica proizašla predstava Šenoa i Slava, priča o sastanku i rastanku

Prva izvedba za građanstvo bit će 15. prosinca u 20 sati u Dvorani Gorica….

Objavljeno

na

Nakon uspješnih dramskih tekstova komičnog karaktera, Gradsko kazalište – Scena „Gorica“ nakon dugo vremena na svoj repertoar postavlja dramski komad. Riječ je o edukativnoj, socijalno i politički angažiranoj dokumentarno-igranoj predstavi o životu Slave i Augusta Šenoe koja će svoju premijeru imati u petak u 20 sati.

– Već neko vrijeme razmišljamo kako da turopoljski kraj uvedemo u Scenu Gorica, a da je povezano na nekoliko nivoa. Ove je godine obilježavanje 140.godišnjice smrti Augusta Šenoe, a koji je umro na sam dan Grada Velika Gorica. Znamo puno o Slavi pl. Ištvanić u koju se Šenoa zaljubio. Njih dvoje su bili 13 godina u braku i imaju pravu, iskrenu ljubavnu priču koja je, vjerujem, inspiracija svim Turopoljcima koji tu priču znaju – ispričala nam je Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, a koja ujedno u predstavi glumi Slavu.

– Moram priznati da otkada smo objavili da radimo ovu predstavu neprestano mi zvoni telefon i ljudi pitaju kada će biti repriza. Sretna sam i ponosna da u trenutku kada sam ja voditeljica Scene Gorica se postavlja i dramski komad – ponosno će Krajcar.

Čast utjeloviti lik turopoljskog zeta pripala je poznatom hrvatskom glumcu Amaru Bukviću.

– Nitko još do sada nije napisao takav tekst o Šenoinom životu. Ne znam kada je netko igrao Šenou tako da mi je to velika čast. Mislim da ćemo u ovom komadu ljudima puno više približiti njegov život, zatim odnos koji je imao sa svojom Slavom te će se vidjeti koliko je zapravo ona njemu pomagala u njegovom radu. Usudio bi se reći da smo uspjeli napraviti jedan „bombon“ od predstave koji ne traje dugo, a daje informacije za koje nitko nije znao – istaknuo je Bukvić.

Predstavu je ova vrijedna ekipa pripremala zadnjih mjesec i pol dana, ali prije nego što su stali na kazališne daske u dvorani Gorica, sve čitačke probe odrađene su online. Za tekst je bila zadužena Lada Kaštelan.

– Prije nego što sam počela pisati bilo je nužno istražiti neke činjenice. Nisam mnogo znala o njegovom privatnom i intimnom životu i priči. Pronašla sam mnogo dokumentarnog materijala koji sam iskoristila te ga rekonstruirala. Bio mi je užitak pronalaziti stvari, a velika pomoć i inspiracija mi je bila kuća Šenoa – kazala je Kaštelan.

– Uvijek kada tako dobijete neku narudžbu teško je zamisliti kako će to na kraju izgledati, ali drago mi je da smo ipak realizirali ovu predstavu usprkos brojnim otkazivanjima zbog covida. Nadam se da će ovako jedna tužna i neobična predstava dugo ostati na ovim daskama. Jedva čekamo prvu publiku – istaknuo je redatelj Paolo Tišljarić.

S obzirom da Šenou još uvijek nisu u potpunosti izbacili iz lektire za srednje škole, Krajcer se nada da će je moći igrati za srednjoškolce. No, ono što ih nakon premijere čeka to su prvenstveno gostovanja po cijeloj Hrvatskoj.

– Ukoliko bude velika zainteresiranost, svakako ćemo staviti još koju izvedbu, ako ne u prosincu onda sigurno u siječnju Na žalost, još uvijek smo ograničeni epidemiološkim mjerama i u dvoranu Gorica može trenutno samo 120 gledatelja. Vjerujem da će Velikogoričane prvenstveno, ali onda i Zagrepčane i okolicu zanimati predstava i da će nam doći u Veliku Goricu pogledati je – zaključila je Krajcar.

Nakon premijere, prvu repriznu izvedbu, Velikogoričani će moći vidjeti 15.prosinca u 20 sati.

Kultura

Vojvoda na Matineji za umirovljenike

Baku i dedu pod ruku i put kina… Film je besplatan za umirovljenike

Objavljeno

na

Na Matineju za umirovljenike dolazi film “Vojvoda” s Jimom Broadbentom, Helen Mirren, Fionnom Whitehead i Matthewom Goodem u glavnim ulogama. Radnja filma smještena je u 1961. kada Kempton Bunton, 60-godišnji taksist, krade Goyin portret Vojvode od Wellingtona iz Nacionalne galerije u Londonu. Kempton nakon toga šalje informaciju o povratu slavne slike pod uvjetom da vlada uloži više u skrb za starije osobe – nakon čega predvodi kampanju s ciljem pružanja usluge besplatne televizije umirovljeničkoj populaciji. Ono što se zatim događa postaje legendom.

Ovu kriminalističku komediju s biografskim elementima umirovljenici mogu pogledati besplatno u petak, 27. siječnja u 11 sati u kinu Gorica.

Nastavite čitati

Kultura

‘Rječnik buševskoga govora’ Ivana Rožića otkriva specifično blago našeg kraja

Autor je na 150 stranica prikupio čak četiri tisuće riječi, a jedan od motiva za objavu ovog specifičnog rječnika našao je u mlađim generacijama.

Objavljeno

na

Objavio/la

Velikogorički Ogranak Matice hrvatske poziva zainteresirane na svečanu promociju ‘Rječnika buševskoga govora’ autora Ivana Rožića ovog petka, 27.siječnja u Domu kulture u Buševcu s početkom u 19 sati. Novi je to korak u afirmaciji naše kajkavštine nastao u želji da narodni govori ne budu ‘pastorčad hrvatske znanosti i kulture’, kako kaže naš istaknuti kajkavolog dr. sc. Mijo Lončarić, a znamo što je jezik značio u prošlosti za hrvatski narod.

Autor ovog specifičnog rječnika, Ivan Rožić, je na 150 stranica prikupio čak četiri tisuće riječi, a jedan od motiva za objavu ovog specifičnog rječnika našao je u mlađim generacijama.

– Ovaj rječnik je, kao što mu i naslov kaže, rječnik buševskoga govora, to je izgovorni rječnik kao dopuna kajkavskom rječniku koji se izrađuje. Naime, kajkavski jezik kao i svi drugi ima svoje podgovore, drugačije je u Buševcu ili Lomnici, imaju svoje karakteristike, pa to treba zabilježiti, jer se sve polako zaboravlja. To je vrsta poddijalekta i treba ga sačuvati za neke buduće govornike. Potaknuo me i rad naše dramske sekcije, gdje smo mladim glumcima trebali približiti taj izgovor – rekao nam je.

Rožić podsjeća i kako je vrlo detaljan prikaz razlika u izgovoru po pojedinim mjestima dao Antun Šoljan u knjizi ‘Turopoljski govori’.

– On je podijelio kajkavske govore Turopolja u tri grupe – istočna mjesta uz rijeku Odru, zapadna su Vukomeričke gorice, te središnja u koju spadaju mjesta od Velike i Male Mlake, do Buševca i Lekenika, to je neka gruba podjela na razlike u govoru. Recimo mraclinski će se reći taška, a mi ćemo reći toška, to su neke razlike.

‘Rječnik buševskoga govora’ u izdanju velikogoričkog Ogranka Matice hrvatske moći će se nabaviti u Domu kulture u Buševcu, a u programu promocije uz autora sudjeluju Ana Plehinger, Stjepan Rendulić, Stjepan Detelić Banski, Ankica Vnučec i Siniša Belošević.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Na Radićevom trgu postavljene skulpture Miroslav Krleža i Golubica

Skulpture su djelo kipara Mladena Mikulina, a postavljene su kao najava njegove izložbe koja će se u Galeriji Galženici otvoriti 27. siječnja. Tom prigodom ćete moći vidjeti i novu posmrtnu masku poznatog glazbenika Jima Morrisona, prije nego završi na krajnjoj destinaciji, na poznatom pariškom groblju Pere Lachaise.

Objavljeno

na

Objavio/la

U sklopu izložbe kipara Mladena Mikulina koja će se u Galeriji Galženici otvoriti 27. siječnja u 19 sati, dvije skulpture postavljene su izvan galerije, na prostor Trga Stjepana Radića. Radi se o skulpturi „Miroslav Krleža“ koja prikazuje književnika kako sjedi, a druga je skulptura „Golubica“, izrađena od nehrđajućeg čelika, doznajemo iz Galerije Galženica.

Ovogodišnja Noć muzeja u Galeriji Galženica bit će posvećena upravo ovom umjetniku, koji je autor više javnih skulptura u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu (Spomenik fra Grgi Martiću (1994.), Hrvatski sokol u Maksimiru (1996.), Čovjek s kolutom (2003.) i Velikoj Gorici (Ptica, na zemlji, 1988.), Stjepan Radić (1999.), Kalvarija (2002.), Franjo Tuđman (2005.), Golubica, spomenik palim braniteljima Velike Gorice (2008.), Franjo pl. Lučić (2009.).

Foto: U sklopu izložbe kipara Mladena Mikulina, na Trgu Stjepana Radića postavljene dvije skulpture – ‘Miroslav Krleža’ i ‘Golubica’/ Galerija Galženica

Izložba će pružiti presjek Mikulinovog opusa, od ranijih radova nastalih u drugoj polovici 1980-ih, pa sve do onih recentnijeg datuma.

– Zanimljivost iz njegove karijere je kako je 1981. godine, prije upisa na Likovnu akademiju, izradio kamenu bistu poznatog glazbenika Jima Morrisona, koja je uz dopuštenje konzervatora bila postavljena na grob slavnog glazbenika u pariškom groblju Pere Lachaise. Skulptura je nakon nekoliko godina ukradena, a Mikulin je za grob izradio novu posmrtnu masku čije postavljanje na grob glazbenika je u završnoj fazi. Prije putovanja posmrtne maske Jima Morrisona u Pariz, biti će izložena na ovoj izložbi u Galeriji Galženica – najavljuje Tea Gudek Šnajdar, voditeljica Galerije Galženica

Svečano otvorenje izložbe Mladena Mikulina biti će u petak, 27. siječnja u 19 sati, a izložbu možete razgledati do 24.ožujka. Ulaz je besplatan.

Foto: U sklopu izložbe kipara Mladena Mikulina, na Trgu Stjepana Radića postavljene dvije skulpture – ‘Miroslav Krleža’ i ‘Golubica’/ Galerija Galženica

Nastavite čitati

HOTNEWS

Muzej Turopolja poziva na jedinstvenu noć uz izložbe, predstavu, radionice i koncert

Službeni dio programa manifestacije Noć muzeja počinje u petak 27.siječnja u 18 sati, a završava u 23 sata.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatsko muzejsko društvo organizira tradicionalnu manifestaciju Noć muzeja, koja će diljem zemlje biti održana ovog petka, 27. siječnja, a u koju se iz godine u godinu uključuje sve više muzeja, arhiva, knjižnica, galerija, obrazovnih institucija, udruga i gradova. Ovogodišnja tema je ‘Muzeji su važni!’.

– U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada, od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca.

Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju moć. Nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja 2022. godine, potvrđuje ovo određenje – odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca – poruka je Hrvatskog muzejskog društva povodom ovogodišnje manifestacije.

Muzej Turopolja pripremio je bogat program. Službeni dio programa manifestacije počinje u 18h, a završava u 23h.

18 – 23h / stalni postav (prvi kat muzeja) i izložba „Svije(s)t baštine“ (prizemlje muzeja)

18 – 19h / predstava „Lektira na oko“ Ane Katulić i Anite Pukanić

19 – 20h / radionica „Dođi, vidi, izumi!“ logopedskog kabineta Jezičak, namijenjena predškolskom uzrastu i djeci razredne nastave

20 – 21h / koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića

21 – 22h / projekcije kratkih filmova i video spotova

22 – 23h / koncert ansambla Jane

Nastavite čitati

Kultura

114.Turopoljski fašnik: Turistička zajednica otkriva novosti i poziva na sudjelovanje

Do 1.veljače možete prijaviti sudjelovanje za Mali fašnik, a do 8.veljače za Veliku fašničku povorku. Za sve dodatne informacije tu su i kontakti: tzvg@tzvg.hr ili telefon 01 6222 378.

Objavljeno

na

Objavio/la

Najduži mjesec u godini, kako se slikovito opisuje siječanj, uskoro će zamijeniti onaj po danima i doista najkraći, a s veljačom nam stiže i fašničko veselje. Iz Turističke zajednice Velike Gorice svakodnevno nam stižu novosti s priprema 114. po redu Turopoljskog fašnika, koji će započeti preuzimanjem ključeva Grada, 3. veljače. Kako bi nam veselje što duže potrajalo, prvog vikenda, 11. veljače, održat će se Dječji fašnik na Tuđmancu, a onaj za odrasle uz željno iščekivanu veliku fašničku povorku stiže nam 18.veljače, a velika završnica uz spaljivanje fašnika bit će 21. veljače.

– U suradnji s Gradom nastojat ćemo da ovogodišnji fašnik bude veseli, razigrani, šareni, bogatog programa, na tragu onih prije korone. Ugostit ćemo susjede iz okolice, a nadamo se i goste iz susjednih država. Pridružit će nam se i djeca iz SOS Dječjeg Lekenik – rekla je direktorica TZ Velike Gorice, Maja Toth.

Zaštitni znak ovogodišnjeg Turopoljskog fašnika bit će sasvim nova slastica – krafnoled.

– To je ideja našeg dizajnera Gorana Štimca. Krafnoled je jedinstveni proizvod koji se može kupiti i naći samo u Velikoj Gorici u vrijeme fašnika.

Kao i svake godine organizatori će nagraditi najkreativnije grupe i pojedince, a prijave su još uvijek otvorene – do 1.veljače možete prijaviti sudjelovanje za Mali fašnik, a do 8.veljače za Veliku fašničku povorku. Za sve dodatne informacije tu su i kontakti: tzvg@tzvg.hr ili telefon 01 6222 378.

Nastavite čitati

Reporter 422 - 22.12.2022.

Facebook

Izdvojeno