Povežite se s nama

HOTNEWS

Interpretacijski centar Muzeja Turopolja bit će završen 1.prosinca

Investicija je vrijedna 9,7 milijuna kuna, a u centru će biti muzejski depo, multifunkcionalna prezentacijska dvorana, prostori za radionice čuvanja turopoljske baštine, knjižnica, vanjski prostor za dodatna događanja..

Objavljeno

na

Na adresi Šetalište Franje Lučića 15, već bi početkom prosinca trebao bi biti završen Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, najavljeno je na početnoj konferenciji predstavljanja projekta, koji će na 600 kvadrata i tri etaže biti dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našega kraja.

– Radovi su u punom jeku, najteži i najopsežniji radovi su obavljeni. Investicija je vrijedna 9,7 milijuna  kuna, od kojih čak 8,3 milijuna kuna iz europskih fondova. Očekivani završetak radova je 1.prosinca ove godine. Dodatna vrijednost ovog centra je, kako će osim eksponata, ovdje biti provedba programa  čuvanja materijalne i nematerijalne baštine kroz razne radionice, do toga da se sačuva tradicionalna drvna arhitektura i baština našeg hrasta – rekao je gradonačelnik Krešimir Ačkar prigodom predstavljanja projekta ‘Izgradnja interpretacijskog centra Muzeja Turopolja’.

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

A kako je novi centar zamišljen? U opisu projekta se navodi kako će se novi objekt prostirati na tri etaže (podrum, prizemlje i prvi kat) bruto povrsine 695,11 četvornih metara. Objekt ce doprinijeti energetskoj učinkovitosti kroz koristenje LED rasvjete, te dizalice topline, koja je predvidena za hlađenje, ali može i grijati u prijelaznim vremenskim razdobljima. Isto tako, izgradit će se pristup za osobe s invaliditetom (dizalo) kao doprinos promicanju jednakih mogućnosti.

Za podrumsku etažu nabavit će se specializirana oprema za čuvanje i pohranu kulturne baštine-fundusa (muzejski depo), obzirom kako Muzej Turopolja trenutno pohranjuje kulturnu baštinu na četiri neadekvatne lokacije na području grada Velike Gorice. U prizemlju će se urediti multifunkcionalna dvorana, koja će se naknadno opremiti digitalnom tehnologijom, putem koje će se prezentirati kulturna materijalna i nematerijalna baština i na taj nacin pribliziti široj javnosti.

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Uz prezentacijsku dvoranu, u prizemlju će se urediti i opremiti prostorija u kojoj će se održavati radionice kojima će poticati očuvanje kulturne baštine, najviše kroz učenje raznih tehnika rada (tehnike štikanja, pletenja, građenje drvenih kuća i slično) koje obilježavaju turopoliski kraj. Na etaži prvog kata uredit će se prostori za potrebe djelatnika Muzeja Turopolja (uredi i čajna kuhinja), te za širu javnost (knjižnica). Isto tako, uredit će se okoliš objekta, te na taj način kreirati potencijalni prostor za ljetna događanja ili slično.

Uklanjanjem postojećeg objekta, te izgradnjom novog objekta, Interpretacijskog centra Muzeja Turopolja, revitalizirat ce se brownfield lokacije u samome središtu grada. Daljnjim uređenjem stvorit će se dugoročno rješenje za deponiranje dijela muzejskog fundusa, kreirat će se prostor za prezentaciju nematerijalne kulturne baštine uz pomoć digitalnih medija, te će se stvoriti prostor za učenje starih turopoljskih tehnika rada. Na koncu, stvorit će se administrativni uvieti za djelatnike Muzeia Turopolia i na taj nacin omogućiti prosirenje izložbenog prostora u samome muzeju, koje koriste zaposlenici.

Foto: Obilazak radova, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja/Petra Škrinjarić, cityportal.hr

Projekt je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem programa OP Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

HOTNEWS

Vandal iz Šiljakovine: Policija uhvatila 29-godišnjaka koji je uništio grobove

Osoba je sa šireg područja Velike Gorice.

Objavljeno

na

Gorička policija utvrdila je počinitelja vandalizma koje se dogodilo u noći sa 6. na 7. rujna na groblju u Šiljakovini.

– Ovaj tjedan provedeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom za kojeg je utvrđeno da je uništio nekoliko grobova u Šiljakovini. Riječ je o muškoj osobi sa šireg područja Velike Gorice, koji je iz nepoznatih razloga došao na ideju da razbije nadgrobne spomenike te pobaca i polomi križeve – rekli su iz goričke policije i dodali kako će protiv njega će biti podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Lukavca i Velike Gorice ukradeni skuteri, jedan je pronađen

Krađe su se dogodile početkom tjedna.

Objavljeno

na

Početkom tjedna u Lukavcu i Velikoj Gorici ukradeni su mopedi. Prva krađa bila je tijekom noći 18. rujna oko 23 sata.

– Iz obiteljske kuće u Lukavcu nepoznati počinitelj ukrao je crveni moped marke Piaggio u vlasništvu 51-godišnjaka, a procijenjena šteta je 1 200 eura – istaknuli su iz policije te dodali kako je iste noći ukraden i skuter u Kolodvorskoj ulici.

– Riječ je o skuteru marke Peugeot, također 51-godišnjeg vlasnika. No, tog istoga dana oko podneva, brat oštećenog pronašao je ukradeni motor ispod pješačkog podvožnjaka prema Gradićima – dodali su iz policije i rekli kako je šteta bila procijenjena na 1 100 eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kiša poremetila planove sportašima, odgođeno sportsko selo u Tuđmancu

Program će biti 1. listopada od 11 do 17 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vremenska prognoza najavljena za vikend, odgodila je većinu manifestacija koje su se trebale za vikend održati u našem gradu. Tako je za 1. listopada odgođen Nacionalni dan – sportsko selo gdje će Velikogoričani imati priliku upoznati se s različitim sportovima i oblicima tjelesne aktivnosti koje će u Parku dr. Franje Tuđmana predstaviti 35 sportskih udruga koje djeluju u Velikoj Gorici.

Kako organizatori ističu, program ostaje isti, samo se mijenja datum.

Program će se u odvijati od 11 do 17 sati, a uz članice Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice predstavit će se i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Marija Hubak u Velikoj Gorici pokreće Babysteps program za roditelje

Riječ je o programu poticanja ranog razvoja beba i djece kroz senzomotoričke radionice.

Objavljeno

na

Otkada je prvi put postala majka, naša sugrađanka Marija Hubak, počela se zanimati za razvoj beba i djece. Krenula je čitati i educirati se, a kako bi produbila svoje znanje upisala je mentorski program u Senzogym Akademiji pod nazivom #spretnodijete. Tu se rodila ideja o kupnji BABYSTEPS franšize kako bi istu takvu podršku i pomoć trudnicama i roditeljima pružila u Velikoj Gorici. A od 3. listopada, zainteresirani roditelji moći će joj se pridružiti u prostoru u Gradićima na adresi Kijevska 23.

– Riječ je o programu poticanja ranog razvoja beba i djece kroz senzomotoričke radionice. Jedini je koncept poticanja ranog razvoja kroz fizio i radnoterapijske postavke u cijeloj Republici Hrvatskoj. Osmislila ga je Ivana Štedul koja je diplomirani fizioterapeut, radni terapeut i stručnjakinja za rani razvoj. Majka je četvero djece, trudna s petim, od kojih je dvoje rođeno s neurorizikom – priča nam Marija te dodaje kako se ovakav pristup djeci brzo proširio i sada je taj isti program prošlo već 23 tisuće beba i djece.

Kroz program senzomotoričkih radionica potiče se razvoj beba od najranije dobi poput mijenjanja pelena, nošenja, igranja, oblačenja, kupanja, hranjenja koristeći postavke babyhandlinga i stimulaciju svih sedam osjetila. Radi se u grupama do maksimalno četvero djece, a vodi ih fizioterapeutkinja Sara koja dodatno prolazi edukaciju za provođenje programa.

– Pridružiti se mogu sve trudnice i roditelji beba i djece od 0-3 godine. Za bebe od 0-12 mjeseci kroz tromjesečni, mjesečni grupni program ili individualno, a djeca od 1-3 godine kroz mjesečni program ili individualno. Vježbe traju 45 minuta jednom tjedno, dok sve trudnice mogu doći na babyhandling sat kako bi bile spremne pravilno rukovati svojom bebom od njenog rođenja – ističe Hubak, inače majka troje djece.

– Kako sam kao novopečena majka imala bezbroj pitanja poput “razvija li se moja beba kako treba?”, “kako da joj pomognem da se posjedne?”, “smije li tako puzati?”, htjela sam da i Velika Gorica ima mjesto gdje roditelji mogu dobiti odgovore na sva ta pitanja, ali i puno više od toga. Kroz program se stvara prava mala zajednica roditelja koji prolaze iste situacije, imaju ista pitanja te si međusobno daju podršku i razumijevanje – dodaje Marija.

Prijaviti se možete na mail ba[email protected]., a svoje mjesto na otvorenju osigurajte prijavom na waiting listu na navedeni mail. Sve informacije možete vidjeti i na Instagram profilu @babysteps.velikagorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Narednih mjesec dana ZET prema Glavnom kolodvoru vozi djelomično izmijenjeno

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje za promet Avenije Većeslava Holjevca, na dijelu od Nežićeve ulice do ulaza u naselje Podbrežje.

Objavljeno

na

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje za promet Avenije Većeslava Holjevca, na dijelu od Nežićeve ulice do ulaza u naselje Podbrežje, autobusne linije 268 (Glavni kolodvor – Velika Gorica), 310 (Glavni kolodvor – Petrovina), 311 (Glavni kolodvor – Cerovski Vrh), 313 (Glavni kolodvor – Vukomerić) i 330 (Glavni kolodvor – Velika Gorica) će od sutra prometovati djelomično izmijenjenim trasama.

U oba smjera vozit će s Glavnog kolodvora – redovnim trasama do raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Islandske ulice – (lijevo) Islandska ulica – (desno) Ulica Savezne Republike Njemačke – u nastavku redovnim trasama prema svojim odredištima.

Autobusna linija 268 privremeno neće koristiti stajalište Građevinska škola u smjeru juga i obostrana stajališta Podbrežje, Otok – Nežićeva, Otok i Oreškovićeva.

Na izmijenjenom dijelu trase linija 268 neće koristiti usputna stajališta osim autobusnog stajališta Građevinska škola na Islandskoj ulici u smjeru istoka, i obostranog autobusnog stajališta Oreškovićeva u Ulici Savezne Republike Njemačke.

Spomenute autobusne linije, djelomično izmijenjenom trasom vozit će od sutra 8:30 sati do očekivanog završetka radova 21. listopada.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno