Povežite se s nama

HOTNEWS

Hrabri i požrtvovni: Vatrogasci iz Novog Čiča proslavili ponosnih 130 godina rada i povijesti

Brinu o sigurnosti svojih mještana, daju doprinos društvenoj i lokalnoj zajednici, pokretači su brojnih aktivnosti…

Objavljeno

na

Prvi su na liniji obrane ne samo od požara već i od poplava, ali i ostalih prirodnih katastrofa koje nas zadese. Brinu o sigurnosti svojih mještana, daju doprinos društvenoj i lokalnoj zajednici, pokretači su brojnih aktivnosti, a ponosno su se svoje povijesti i začetaka prisjetili jučer na svečanoj sjednici povodom obilježavanja 130. godina rada i djelovanja. Oni su dobrovoljni vatrogasci iz Novog Čiča!

Vatrogasna ideja u Novom Čiču počela se razvijati i njegovati usporedno s napretkom tvorničkih, prometnih i gospodarskih prilika u samom mjestu. Već i prije osnutka sadašnjeg DVD u Novom Čiču postoji tvorničko Dobrovoljno vatrogasno društvo. Ono je imalo svojeg glavnog podupiratelja Jakoba Wolkenfelda koji je tada počeo intenzivno raditi na organiziranju tvorničkog poduzeća i zakupništva, kasnije trgovačke tvrtke Mayer & Wolkendfeld u Novom Čiču – kažu nam iz DVD-a Novo Čiče te dodaju kako je zapravo temeljita i potpuna organizacija vatrogastva u Novom Čiču provedena 1893. godine.

Foto: FB Vatrogasci dvd Novo Čiče/

U početku su se zvali Općinsko dobrovoljno vatrogasno društvo, a za prvog predsjednika je izabran mjesni velečasni Ljudevit Knežić. Na njegovu su inicijativu dobili i prvi vatrogasni barjak, a s godinama kako se društvo razvijalo uvidjela se potreba pa su krenuli u proširenje Vatrogasnog doma.

– Tada je društvo dobilo financijsku pomoć cijele župe s građevnim materijalom, a uz požrtvovan rad samih članova dom je kroz tri mjeseca potpuno uređen. Velika prekretnica je bila svakako 1950. godina kada je krenula gradnja vatrogasnog tornja, a po prvi puta električna sirena na tornju je zasvirala 2. svibnja 1955. godine kada je postepeno uvedena elektrifikacija u mjestu – dodaju iz DVD-a.

Zahvaljujući vatrogascima, poznat je i podatak da je Novo Čiče 1963. godine po prvi puta dobilo asfalt pa je tada asfaltirano parkiralište ispred doma.

– Bilo je tu još mnogo važnih događaja i prekretnica u društvu. Velik dio članova 1991. godine uključio se u obranu domovine, pa je naš dom bio privremeni dom prognanika, a kombijem se prevozila humanitarna pomoć. Pet godina kasnije u selo je pao vojni avion MIG-21, a vatrogasci iz Čiča sudjelovali su u gašenju požara – prisjećaju se iz DVD-a Novo Čiče.

Foto: FB Vatrogasci dvd Novo Čiče/

U novije doba, događaji koji su obilježili ovo vatrogasno društvo su poplava 2010. godine kada su sudjelovali u obrani poplavljene Ribnice, Donjeg Podotočja i Čičke Poljane. Najteža godina za sve pa tako i za njih bila je 2020. Potresi i pandemija, ostavile su traga. Zbog potresa ostali su bez svog vatrogasnog doma, a isti je zbog statike i neupotrebljivosti srušen 2021. godine. Bio je to pomalo tužan i nostalgičan dan za sve mještane jer je dom imao veoma važnu ulogu u društvenom životu. Prije samog rušenja u zidu doma pronašli su uzidane i pohranjene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima o začecima vatrogastva u Novom Čiču.

Danas, ovo dobrovoljno vatrogasno društvo broji 102 člana, od čega je 59 aktivnih članova, 19 vatrogasne mladeži i 24 vatrogasna pomlatka. Novi vatrogasni dom je u izgradnji, a vjerujemo i kako će ubrzo postati novo okupljalište mještana i udruga koje djeluju.

Obilazak radova na izgradnji vatrogasnih domova u Buševcu i Novom Čiču – foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr/Arhiva

– Moramo spomenuti kako imamo vrijedan pomladak koji će nastaviti tradiciju vatrogastva u Novom Čiču. Naši vatrogasci stalno se školuju kako bi bili što spremniji za intervencije. Neke od naših aktivnosti koje provodimo unazad nekoliko godina su čuvanje pješačkih prijelaza kod osnovnih škola početkom nove školske godine, tu je i pokazna vježba za naše školarce, a sudjelujemo i na svim eko akcijama u našem naselju – ponosno će vatrogasci iz Novog Čiča.

Foto: FB Vatrogasci dvd Novo Čiče/Akcija čišćenja ambrozije

– Drago nam je da kroz povijest nastanka našeg društva vidimo širu sliku o razvoju mjesta. Kako je ono izgledalo prije stotinu godina, što se sve događalo te koliko je naše društvo tada značilo. Više od tisuću aktivnih članova prošlo je kroz društvo, a koji su tako iskazali jedan human čin – pomaganje bližnjem u nevolji – zaključuju čički vatrogasci.

Foto: FB Vatrogasci dvd Novo Čiče

HOTNEWS

Dvodnevna akcija policije: Kažnjavat će se i vozači i pješaci

Sutra i u srijedu građani će biti pod povećalom u sklopu preventivno-represivne akcije „Zaštita pješaka“.

Objavljeno

na

Objavio/la

Gorička policija provest će još jednu preventivnu akciju u prometu, usmjerenu prvenstveno na zaštitu pješaka kao najranjiviju skupinu u prometu. Budno oko čuvara reda, građane će promatrati sutra i u srijedu na cijelom području Policijske uprave zagrebačke.

Preventivno-represivna akcija „Zaštita pješaka“ bit će usmjerena na prekršaje vozača stoga ih iz policije pozivaju da prilagode brzinu kretanja i propuštaju pješake na obilježenim pješačkim prijelazima.

– Ujedno, na oprezu trebaju biti i pješaci, a kako ne bi bili kažnjeni cestu trebaju prelaziti na za to obilježenim mjestima i poštivati zeleno svjetlo na semaforu – ističu iz policije.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Zaletio se u ogradu u Rakarskoj ulici, pa mu izmjereno 1,47 promila alkohola u krvi

Prometna nesreća dogodila se u subotu oko 20 sati, a 57-godišnjak je lakše ozlijeđen.

Objavljeno

na

Ukupno 23 prometnih prekršaja zabilježila je policija u vikend akciji provedenoj na goričkim cestama. Najveću koncentraciju alkohola imao je 57-godišnjak koji se u Rakarskoj ulici zaletio u ogradu obiteljske kuće.

– U subotu 23. rujna u 20:10 sati, 57 godišnji muškarac vozeći se Rakarskom ulicom sletio je s ceste i naletio je na betonski kolni ulaz i dvorišnu ogradu kod kućnog broja 106. Očevidom je utvrđeno da je imao 1,47 promila alkohola u krvi te je lakše ozlijeđen – istaknuli su iz policije i dodali kako će protiv muškarca biti podnesen Prekršajni nalog.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Vandal iz Šiljakovine: Policija uhvatila 29-godišnjaka koji je uništio grobove

Osoba je sa šireg područja Velike Gorice.

Objavljeno

na

Gorička policija utvrdila je počinitelja vandalizma koje se dogodilo u noći sa 6. na 7. rujna na groblju u Šiljakovini.

– Ovaj tjedan provedeno je kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom za kojeg je utvrđeno da je uništio nekoliko grobova u Šiljakovini. Riječ je o muškoj osobi sa šireg područja Velike Gorice, koji je iz nepoznatih razloga došao na ideju da razbije nadgrobne spomenike te pobaca i polomi križeve – rekli su iz goričke policije i dodali kako će protiv njega će biti podneseno posebno izvješće kao nadopuna kaznene prijave nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Iz Lukavca i Velike Gorice ukradeni skuteri, jedan je pronađen

Krađe su se dogodile početkom tjedna.

Objavljeno

na

Početkom tjedna u Lukavcu i Velikoj Gorici ukradeni su mopedi. Prva krađa bila je tijekom noći 18. rujna oko 23 sata.

– Iz obiteljske kuće u Lukavcu nepoznati počinitelj ukrao je crveni moped marke Piaggio u vlasništvu 51-godišnjaka, a procijenjena šteta je 1 200 eura – istaknuli su iz policije te dodali kako je iste noći ukraden i skuter u Kolodvorskoj ulici.

– Riječ je o skuteru marke Peugeot, također 51-godišnjeg vlasnika. No, tog istoga dana oko podneva, brat oštećenog pronašao je ukradeni motor ispod pješačkog podvožnjaka prema Gradićima – dodali su iz policije i rekli kako je šteta bila procijenjena na 1 100 eura.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Kiša poremetila planove sportašima, odgođeno sportsko selo u Tuđmancu

Program će biti 1. listopada od 11 do 17 sati u Parku dr. Franje Tuđmana.

Objavljeno

na

Objavio/la

Vremenska prognoza najavljena za vikend, odgodila je većinu manifestacija koje su se trebale za vikend održati u našem gradu. Tako je za 1. listopada odgođen Nacionalni dan – sportsko selo gdje će Velikogoričani imati priliku upoznati se s različitim sportovima i oblicima tjelesne aktivnosti koje će u Parku dr. Franje Tuđmana predstaviti 35 sportskih udruga koje djeluju u Velikoj Gorici.

Kako organizatori ističu, program ostaje isti, samo se mijenja datum.

Program će se u odvijati od 11 do 17 sati, a uz članice Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice predstavit će se i članovi Sportsko rekreacijskog saveza i Para sportskog saveza.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno