turisticka-zajednica-velika-gorica

Povežite se s nama

Vijesti

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

U zidu pronađene boce s povijesnom dokumentacijom….

Objavljeno

na

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

U nedavnim potresima, posebno nakon onog razornog na Banovini, stradao je i Vatrogasni dom u Novom Čiču. Stručnjaci su odlučili da su zgrada i visok toranj za rušenje. Ovih dana krenulo se s demontažom, a autora ovih redaka uhvatila je snažna nostalgija kad je to vidio.

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču – foto: Mato Paviša/Cityportal.hr

Za mještane Novog Čiča ali i okolnih naselja Jagodnog, Ribnice, Lazine Čičke, Podotočja pa i dijela Čičke Poljane, Vatrogasni dom imao je veoma važnu ulogu u društvenom životu, posebno za one starije, a domicilne. Koliko je tu samo održano ranije čuvenih vatrogasnih zabava, koliko je tu ljubavi rođeno, koliko je održanih sjednica Skupština svih postojećih udruga, koliko održanih svadbenih veselica ili tužnih karmina, političkih skupova, bilo je tu i sjedište civilne zaštite za vrijeme Domovinskog rata, u Vatrogasni dom su tada bili smješteni i prvi prognanici..

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču – foto: Mato Paviša/Cityportal.hr

I sad je stiglo vrijeme da se taj naš dom sruši. Tužno ali takav je život, sve je prolazno. Obavili smo kratak razgovor s predsjednikom Vatrogasnog društva Zvjezdanom Čurla.

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču – foto: Mato Paviša/Cityportal.hr

– DVD Novo Čiče osnovano je 1893. godine, a dom je započet s gradnjom 1899., kasnije je još dograđivan. Prije rušenja, na sigurno smo spremili zatečenu, a vrlo vrijednu dokumentaciju staru i više od stoljeća. Zanimljivo, u zidu smo pronašli uzidane i pohranjene zapečaćene boce s vrijednim dokumentima o začecima vatrogastva u Novom Čiču, ali i mnogo šire.

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču – foto: Mato Paviša/Cityportal.hr

– Mora se naglasiti da su vatrogasci i članstvo oduvijek bili veoma cijenjeni i poštivani, a kroz naše društvo prodefilirali su mnogi ugledni mještani čak i poneki iz Zagreba (Bauer). U ovom trenutku nije moguće sve otkriti, možda u bližoj budućnosti to napravi monografija – kazao je Zvjezdan.

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču

Krenula demontaža i rušenje vatrogasnog doma u Novom Čiču – foto: Mato Paviša/Cityportal.hr

A kakvi su planovi za prostor nakon rušenja doma i tornja te okolnim parkom?  – Još nije odlučeno. Kombiniramo s Mjesnim odborom i predsjednikom Čedomirom Tomašićem i dopredsjednikom Nikolom Šimcem što bi bilo najbolje i najkorisnije za naše mjesto i mještane Novog Čiča. Novi vatrogasni dom gradi se uz obližnju prometnicu koja vodi prema Lazinama, odmah iza stare škole – zaključio je Zvjezdan.

Vijesti

Pogledajte kako izgleda kreativa s posebnim dodirom: Članovi Udruge Suncokret pripremili su izložbu

U našem gradu od 2. do 9. prosinca organiziran je program ‘Volim život’ kojim se obilježava Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Objavljeno

na

Članovi velikogoričke Udruge osoba s invaliditetom Suncokret pripremili su izložbu radova ‘Kreativa s posebnim dodirom – to smo mi’, koja će biti postavljena u Galeriji Trumbetaš povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Velikoj Gorici.

Radovi su nastali na radionicama koje su namijenjene članovima Udruge, njihovim roditeljima i skrbnicima kao i svim drugim članovima koji se žele uključiti u rad. Bit će tako izložene slike Eleonore i Ivice, skulpture Krešimira Habljaka i kreativni radovi Štefice Dianežević, a bit će radova i ostalih članova.

Otvorenje je u ponedjeljak 4. prosinca u 11 sati, a u Galeriji Trumbetaš bit će do 6. prosinca.

 

Foto: FB Udruga osoba s invaliditetom Suncokret Velika Gorica

Nastavite čitati

Vijesti

FOTO Mladi gorički SDP-ovci obilježili Svjetski dan borbe proti AIDS-a

Mladim Velikogoričanima podijelili prezervative te informativne i edukativne letke.

Objavljeno

na

Forum mladih SDP-a Velike Gorice akcijom je obilježio Svjetski dan borbe protiv AIDS-a kojeg obilježavamo 1. prosinca.

Tom prilikom forumaši su mladim Velikogoričanima podijelili prezervative te informativne i edukativne letke s najbitnijim informacijama o problematici ove opasne i smrtonosne bolesti.

– Mlade treba upozoriti i osvijestiti o HIV virusu koji se najčešće prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, ali i potaknuti na pravovremena testiranja kako bi se maksimalno zaštili te spriječili njezino širenje. Želja je nas forumaša potaknuti mlade da budu odgovorni prema sebi i svojem tijelu, jer o njemu isključivo odlučuju sami! – ističe predsjednica Foruma Anamaria Orečić te ističe kako im je žao što se u ovo obilježvanje nije uključio i gorički Savjet mladih. 

Mladima su se u podjeli edukativnog materijala pridružili Ivana Mlinar i Branimir Mikšić, predsjednica i tajnik Gradske organizacije SDP-a Velika Gorica.

 

Nastavite čitati

HOTNEWS

Veliko otvorenje Adventa u Gorici: Paljenje lampica, adventske svijeće i koncert Gelato Sisters

Evo i programa…

Objavljeno

na

Prvi adventski vikend je pred nama. Božićne lampice i ukrasi već svijetle na ulicama grada, a večeras nas očekuje otvorenje mnogima naljepše manifestacije ‘Advent u Gorici’. No, prije velikog uzbudljivog otvorenja u 18 sati, kada će gradonačelnik Krešimir Ačkar i službeno upaliti blagdansku rasvjetu u Parku Plemenite općine turopljske te kada će prvi na led stati umjetnici na klizaljkama, čeka vas zanimljvi program od jutra.

U uredu Bake Božićnjak do 17 sati čekaju vas gorički vrijedni mali obrtnici, OPG-ovci, društva žena sa svojom uvijek zanimljivom ponudom na subotnjem izdanju ‘Peteka na Gorice’. Uz to tu je i Školski božićni sajam u sklopu kojeg će Učenička zadruga Eugen sugrađanima ponuditi zanimljive blagdanske rukotvorine sve do 14 sati. Pripremljen je i foto kutak gdje se možete fotografirati.

Otvara se i Obrtnički adventski sajam gdje ćete imati prilike pronaći savršene poklone i domaće proizvode za blagdanski stol. U Božićnom selu od 16 sati, vilenjaci čekaju mališane s radionicama, pričama i zabavom.

Prvu adventsku svijeću zapalit ćemo u 17 sati na Trgu Stjepana Radića, prije samog službenog otvorenja manifestacije. U 20 sati uz vesele božićne hitove zagrijat će vas Gelato Sisters.

No, ne brinite. Nećete ostati niti žedni niti gladni. Na ugostiteljskom trgu možete isprobati specijalitete možete u kućicama Cheese ‘n’ go, Meat4Meet, Slavonska kuća, Kod Dore, Mini Cabaῆa.

Sutra, uz Obrtnički adventski sajam, na program je u 17:30 koncert Puhačkog orkestra DVD-a Velika Gorica, a nakon njih u adventskoj kupoli nastupit će FA Turopolje. Zabavno i glazbeno putovanje nastavlja se koncertom Mungos blues i Mungos mladi od 19:30 sati.

Foto: Josip Škof

Nastavite čitati

HOTNEWS

Blagdansko druženje uz paljenje svijeće nade u goričkoj okolici

U Donjoj Lomnici, Turopolju i Vukovini…

Objavljeno

na

Pred nama je vrijeme došašća u kojem se pripremamo za dolazak Božića, a u nedjelju 3. prosinca upalit ćemo i prvu adventsku svijeću koja simbolizira nadu i vjeru. U Velikoj Gorici paljenje prve adventske svijeće bit će večeras na Trgu Stjepana Radića od 17 sati.

A to će u svojoj zajednici učiniti i mještani brojnih goričkih naselja. Večeras će svoju svijeću zapaliti u Donjoj Lomnici od 17:30 sati. Pozivaju sve mještane i prijatelje da svojim dolaskom svi zajedno uđu u blagdansko rasploženje.

Tradicionalno, svijeću će u nedjelju zapaliti u 18 sati i u Turopolju u Parku Turopoljskih branitelja. Na druženje, dječju radionicu, čaj, kuhano vino i kolače pozivaju iz Društva žena Turopolje.

Sve ljude dobre volje pozivaju i mještani Vukovine koji će uz pjesmu i molitvu adventsku svijeću zapaliti kod križnog dreva u Vukovini. Tom prilikom, svojom pjesmom ovog blagdasnko druženje uljepšat će vokalna grupa iz KUD-a Dučec iz Mraclina, zatim ženski vokalni sastav iz KUD-a Slavuj iz Bukevja, HPD Kučani i župni zbor Svete Cecilije iz Vukovine. Druženja će biti svaku nedjelju od 18:30 sati, osim na Badnjak kada će biti u jutranjim satima od 8:30 sati.

–  Za zajednički stol i druženje možete donijeti plodove svojeg rada i Božjeg dara; kolače, peciva, kobasice, likere, rakije, vina i sve drugo što možete i želite dijeliti. Vidimo se na molitvi, pjesmi i druženju – pozivaju iz Vukovine.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Zajedno za Andrejevo putovanje! VG Legacy pokrenuo novu humanitrna akciju

Kako bi Andreju omogućili što lakše kretanje prikupljaju se donacije za kupnju rabljenog vozila s bočnim kliznim vratima i ugradnju rampe za invalidska putovanja.

Objavljeno

na

Objavio/la

Andrej je mladić koji je sretan u svom posebnom svijetu. Druželjubiv je dečko koji obožava putovanja, vožnju, šum mora, prirodu….no, Andrej od rođenja ima Downov sindrom, ali i teška fizička i mentalna oštećenja zbog epileptičnih napada syndrome West.

Kako bi Andreju omogućili lakše kretanje, VG Legacy je odlučio pokrenuti humanitarnu akciju ‘Andrejevo putovanje’ za kupnju rabljenog vozila s bočnim kliznim vratima i ugradnju rampe za invalidska putovanja.

– Skromna, kakva je, mama Anita nikada o tome nije pričala ili tražila pomoć, nego je svom djetetu stvorila predivan, siguran svijet u kojem on može nesmetano živjeti. Dok je Andrej bio manji, nošenje i ulazak u automobil nisu bili toliki problem, ali sada je to jako teško pa su odlasci kod doktora, a posebno izlasci u prirodu, koje Andrej toliko voli, postali pravi izazov – ističu iz goričke udruge iz koje su dobili ponudu za auto u iznosu od 14.900 eura te za rampu od 8.100 eura.

Ova obitelj susrela se i s drugim nedaćama. Prije sedam godina Andrej je ostao bez tate, dok je mami Aniti prije godinu dana otkriven karcinom.

Akcija je registrirana u Uredu Zagrebačke županije na ime Andrejeve mame, Anite Skrbin. I vi se možete uključiti i pomoći ovoj obitelji donacijom putem QR koda ili na račun HR6023400093511188659. U opis plaćanja upišite Andrejevo putovanje.

– Sada je na nama da zajedničkim snagama pokušamo pomoći Andreju da se njegove pustolovine nastave, da njegov poseban svijet bude ispunjen putovanjima i srećom – poručili su iz Legacya.

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno