Povežite se s nama

Politika

MOST traži hitnu obnovu zgrade Centra za odgoj i obrazovanje djece Velika Gorica

Objavljeno

na

Predstavnici MOST-a održali su jutros konferenciju za medije ispred zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Velika Gorica u Zagrebačkoj ulici 90, koja je oštećena u petrinjskom potresu 2020.godine. Dok se čeka obnova zgrade, djelatnost se obavlja na dvije lokacije, jedna je u Kolodvorskoj 68, a od prošle godine i na lokaciji kod bivše Zračne luke, u zgradi pokraj Zrakoplovne škole, u Ulici Rudolfa Fizira 6. I dok se zgrada Centra koja čeka obnovu, nalazi u neposrednoj blizini središta Velike Gorice, trenutna zamjenska lokacija je od centra grada udaljena nekoliko kilometara. MOST-ovci su za ovu problematiku prozvali resornog ministra Marina Piletića, te gradske čelnike.

– Njihova najvažnija institucija još od potresa nije u funkciji. Nalazimo se u gotovo nevjerojatnoj situaciji gdje će ta djeca iz svoje ustanove u 2024.godini biti razmještena duže nego za vrijeme Drugog svjetskog rata. Ta djeca od kojih brojna imaju senzorne poteškoće nalaze se ni 200 metara od hangara u kojem se popravljaju avioni. Možete zamisliti koliko im ta buka stvara stresa. Sve zato što ministar Piletić do danas nije našao važnim da se ovaj Centar obnovi i stavi u funkciju. Nije to jedini problem djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja. Ta djeca su sad i doslovno, ne samo simbolički, gurnuta na marginu društva. Ako nemate auto možete tamo samo javnim autobusom, a brojnoj toj djeci zbog njihovih poteškoća to predstavlja preveliki stres. Oni zaslužuju biti u centru svakog društva, pa tako i u centru Velike Gorice, upravo naš odnos prema najranjivijim skupinama govori o stupnju razvijenosti društva. Ako se još ne mogu naći sredstva za hitnu obnovu Centra, neka se nađe adekvatniji prostor za privremeni smještaj te djece. Nedopustivo je i to je šamar u lice svim građanima Velike Gorice za koje vjerujem da su dovoljno socijalno osjetljivi da se njihova najranjivija društvena skupina nalazi na marginama grada i da se ta djeca svakodnevno izlažu njima neprihvatljivoj buci. Prvenstveno se ovo tiče resornog ministra Piletića, ne može se dogoditi za ovako veliki grad nema njegov odgovor na ovaj veliki problem. Istoga, ministre Piletić, vi ste na potezu – poručila je saborska zastupnica MOST-a, Marija Selak Raspudić.

Foto: MOST, konferencija za medije ispred Centra za odgoj i obrazovanje V.Gorica/G.Kiš,Cityportal.hr

– Teško možemo zamisliti što ta djeca sada proživljavaju, ja živim tri kilometra dalje od Zračne luke i itekako se čuje buka aviona. No mene brine i zanima me zašto naši predstavnici u Saboru ne postavljaju ta pitanja? U našem gradu živi oko tisuću djece s poteškoćama u razvoju, a još nemamo ni projektnu dokumentaciju za obnovu ove zgrade. Možda nije dobro pripremljen natječaj? Na prvi natječaj se nitko nije javio, sad je išao drugi. Već smo u četvrtoj godini nakon potresa nemamo nikakve naznake kad bi se djeca mogla vratiti u svoj Centar? Ako za djecu s poteškoćama nema novaca, pa za koga onda ima? Stoga nas zanima što je konkretno poduzela ravnateljica Centra gospođa Barišić, što je konkretno poduzeo gradonačelnik Ačkar, iako je ministarstvo nadležno, ali što su oni poduzeli da bi Centar bio na raspolaganju djeci kao što je već više od 80 godina? – javno je upitala Nada Finderle, članica Mosta iz Velike Gorice.

Ivan Bekavac, gradski vijećnik i voditelj Savjeta za zdravstvo MOST-a, istaknuo je i kako osim problematike socijalne skrbi stanovnike Velike Gorice muči i problem dostupnosti zdravstvene zaštite u javnom zdravstvenom sektoru.

Ministar Beroš po tom pitanju ne čini ništa, no zna dodjeljivati poslove medicinskih postupaka privatnicima u zdravstvu. Neophodno je i važno sačuvati javne zdravstvene sektore, a ovakvim postupcima dio zdravstvenih radnika će preći u privatni sektor, stoga pitamo je li idući korak rasprodaja bolnica koje će ako se ovako nastavi ostati bez djeltnika i neće moći funkcionirati? – rekao je na konferenciji za medije.

Na konferenciju za medije reagirao je i gorički HDZ.

– Bivši neuspješni MOST-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac otkrio je ovih dana da u Velikoj Gorici postoji Centar za odgoj i obrazovanje. Ne bi ga Bekavac ni sada otkrio da se ne približavaju parlamentarni izbori, pa se sjetio da centar i njegove štićenike iskoristi u predizbornoj kampanji. Kao što ni dok je bio pomoćnik ministra zdravstva nije uspio otkriti da u Velikoj Gorici postoji Dom zdravlja, pa tako baš ništa kao doministar nije učinio da podigne razinu zdravstva u Velikoj Gorici – priopćili su iz HDZ-a Velika Gorica.

Foto: Centar za odgoj i obrazovanje V.Gorica/G.Kiš,

 

Politika

HDZ bira vodstvo stranke: Glasa se i u Velikoj Gorici

U tijeku su unutarstranački izbori.

Objavljeno

na

Hrvatska demokratska zajednica danas bira najuže vodstvo stranke. Bira se predsjednik, zamjenik predsjednik i potpredsjednici. Na izbore su izašli i gorički članovi ove stranke.

– Na našem biračkom mjestu u Velikoj Gorici, u stranačkim prostorijama Zagrebačka 73 od ranog jutra velike su gužve i pozivamo sve da obave svoju stranačku dužnost i podrže našeg aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića i njegov tim. Birališta su otvorena od 8 do 19 sati – poručili su iz goričkog HDZ-a.

Foto: FB HDZ Velika Gorica

Inače, članice i članovi mogu glasati na 569 biračkih mjesta diljem Hrvatske: u općinskim i gradskim organizacijama HDZ-a te u organizacijama HDZ-a gradskih četvrti Grada Zagreba. Članstvo HDZ-a izvan Hrvatske moći će ostvariti svoje biračko pravo na 12 biračkih mjesta. Članice i članovi koji će na dan izbora boraviti izvan mjesta svog prebivališta moći će glasati na biračkim mjestima u GO HDZ-a u gradovima sjedištima županija i u Gradu Zagrebu.

Foto: FB HDZ Velika Gorica

– Nakon niza izazova koji su iza nas, odlučili smo nastaviti s pobjedničkim timom – koji zajedno, skladno i kvalitetno djeluje u vođenju HDZ-a. Hrvatska je danas bolja zemlja nego prije 8 godina. Građani su to potvrdili na izborima za EU parlament, gdje smo osvojili polovicu svih mandata, a prije svega na izborima za Hrvatski sabor – rekli su iz HDZ-a te dodali kako i u iduće četiri godine, uz potporu članstva, žele pokazati kako snažna, konsolidirana, jedinstvena i moderna stranka može pridonositi razvoju Hrvatske na svim područjima.

Nastavite čitati

Politika

Aktualni sat: ‘Dnevna bolnica trebala bi biti odmah preko puta kampa HNS-a’

Na Aktualnom satu Gradskog vijeća govorilo se i o domu za starije, izgradnji javnog WC-a, nadstrešnica na autobusnim stanicama, Aglomeraciji i pročistaču…

Objavljeno

na

Ljetna sjednica Gradskog vijeća počela je, kao i uvijek, Aktualnim satom, kojeg je otvorio vijećnik Vedran Zobec. Zanimao ga je projekt “za kojim naš grad žudi već godinama”, odnosno što se događa s izgradnjom dnevne bolnice.

– Bolnica bi trebala biti izgrađena na Aveniji Ivana Pavla II, preko puta lokacije na kojoj će se uskoro početi graditi nacionalni kamp HNS-a. Sva istraživanja javnog mnijenja unazad više od deset godina pokazala su da je medicinska skrb apsolutni prioritet u našem gradu. Dom zdravlja i Hitna služba pod ingerencijom su Županije, ali u programu Vlade pronašla se i ta naša dnevna bolnica, koja bi trebala biti izgrađena u sljedeće četiri godine. Održan je i sastanak u Ministarstvu zdravstva, osnovana je i radna skupina, u kojoj su i predstavnici Grada. Morat ćemo na zemljištu koje se proteže na 50.000 kvadrata mijenjati i urbanističke i prostorne planove, a struka će razviti koncept u kojem bi smjeru trebao ići cijeli projekt, s obzirom na sve potrebe naših građana, da mogu i ovdje obaviti ono zbog čega su dosad morali ići u Zagreb – odgovorio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Ivo Jelušić iz SDP-a progovorio je o lokalnim medijima i pitao koliko koji medij dobiva gradskih sredstava, kao i hoće li gradonačelnik kažnjavati one koje ne objavljuju priopćenja iz političkih stranaka. SDP-ovo priopćenje, kaže, objavila su samo dva medija.

– Mediji su i privatnom vlasništvu i mislim da nema nikakvog smisla da se gradonačelnik petlja u uredničku politiku bilo kojeg od njih. Morat ćete to sami ispitati i istražiti. Svi mediji koji su financirani od Grada dostupni su na stranicama Grada, to je javno dostupna informacija – odgovorio je gradonačelnik, kojem je Jelušić predložio i da se financijski izvještaji gradskih trgovačkih društava objavljuju na službenim stranicama.

– Tu su svi predsjednici naših trgovačkih društava i prihvaćam vaš prijedlog, možemo na sljedeću sjednicu Vijeća staviti vrlo transparentno izvješće o njihovu radu. Uvijek ćemo prihvatiti ovakvo dobre i konstruktivne prijedloge – kazao je Ačkar.

Vijećnica Ivana Belošević pitala je jesu li sva djeca upisana u vrtiće i kad možemo očekivati početak radova na Centru za starije.

– Upisi u vrtiće i ove su godine prošli bez ikakvih poteškoća. Svako dijete koje ima uvjete upisano je u vrtić. Podsjetit ću i na uvjete, koji kažu da roditelji i dijete moraju imati prebivalište u Velikoj Gorici, da oba roditelja moraju biti zaposlena i da dijete 31. kolovoza ima navršenih godinu dana. U planu upisa bila su slobodna 503 mjesta, ali manjim reorganizacijama upisan je više od 520 djece. Moram istaknuti i da su u tijeku prijave za tri nova vrtića; Velikogoričanka će imati šest odgojnih skupina, Dubranec jednu, a Gradići tri. Od pedagoške godine 2024/25. ukupno će biti upisano oko 700 djece – rekla je pročelnica Lana Krunić Lukinić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

– U ovim trenucima u tijeku je izrada izvješća o javnom savjetovanju, što bi trebalo biti gotovo krajem kolovoza, nakon čega slijedi natječaj za izvođača radova, a početak izgrade Centra za starije osobe možemo očekivati već do kraja ove godine – na drugo pitanje odgovorio je zamjenik gradonačelnika Neven Karas.

Damir Slojšek iz MOST-a progovorio je o problemu s vodom koji se nedavno pojavio u Kurilovcu, a u svemu tome susreo se s jednim problemom.

– Jedan dio hidranata u Ulici Ivan Gorana Kovačića kod kućnog broja 10 nije puštao vodu, nije radio. Zanima me je li provjerena ispravnost hidranata i koliko se često oni provjeravaju – pitao je Slojšek.

– Hidranti se na području grada i po svim naseljima redovno se popravljaju i održavaju, u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom. Na godišnjoj razini pregledavaju se svi hidranti koji se ne koriste – odgovorio je direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić.

Zanimalo je Slojšeka i što je s natječajem oko pročistača otpadnih voda, koji je premašio predviđene financijske okvire i moraju se tražiti nova rješenja.

– Imam podatak da između deset i 15 Aglomeracija po Hrvatskoj ima sličan problem i očekujem da ćemo u što skorije vrijeme dobiti suglasnost resornog Ministarstva za dodatnim sufinanciranjem, nakon kojega bismo mogli donijeti odluku – odgovorio je Višić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Vijećnik Zvonko Kunić pohvalio je novi besplatni lokalni prijevoz, posebno činjenicu da je njegova Velika Mlaka konačno izravno povezana s Velikom Goricom, ali i pitao:

– S obzirom na to su autobusne stanice obilježene samo žutim slovima, hoće li biti izgrađene kućice kao zaštita od lošeg vremena, ne samo u Mlaki, nego i svugdje gdje postoji takva potreba?

– I vi i predsjednik Uprave VG Komunalca, koji dolazite iz Velike Mlake, mogli ste se uvjeriti u benefite novog lokalnog prijevoza, koji nije besplatan, jer financira ga u stopostotnom iznosu Grad – istaknuo je gradonačelnik pa pojasnio što se tu sve događalo.

– ZET je inzistirao da prekine svoj lokalni prijevoz, morali smo uvesti novu varijantu, što je dobro, jer ZET nije mogao ispuniti potrebe građana. Nije normalno da svih ovih desetljeća, otkad grad postoji, Velika Gorica nije spojena s Mičevcem, kao ni da ljudi iz Mlake moraju hodati dva kilometra do stanice. Nije normalno da nismo imali poveznicu sa željeznicom, koja nas za 15-ak minuta dovodi u sam centar Zagreba… Da ne govorim o novim linijama, primjerice onoj prema Meridianu 16, gdje je zaposleno oko 1500 ljudi, mahom naših sugrađana, koji također nisu imali javni prijevoz.

Promjene su i dalje moguće.

– Želim pozvati sve one koji imaju prijedlog za promjene u linijama ili voznom redu da se jave u sljedećih 60 dana s kritikama i primjedbama. Kad imaš svoj prijenos, benefit je što možeš i na taj način reagirati. Napravit ćemo još dva dodatna perona, kako bismo olakšali polaske iz još nekih naselja, a nadstrešnice za stanice su u postupku javne nabave.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Ivan Bekavac iz MOST-a govorio je o mogućnostima organiziranog stanovanja osoba s invaliditetom, kakvo postoji u nekim drugim gradovima, i to uz novac iz EU fondova.

– Volja apsolutno postoji, kao i želja, smatram da je to dobra ideja i da bi se trebali potruditi da dođemo do zajedničkog cilja i da iskoristimo europska sredstva kako bi organizirano stanovanje zaživjelo na dobrobit svih naših sugrađana u potrebi – rekao je Ačkar,

Bekavca je zanimalo i što će se događati s cijenom grijanja za stanare višestambenih zgrada priključenih na HEP Toplinarsto.

– Apsolutno sve zgrade koje su energetski obnovljene u Velikoj Gorici a griju se na taj sustav doživjele su preporod što se tiče računa koji su znatno manji, ušteda je znatno veća. Još tri zgrade idu u energetsku obnovu, što će još smanjiti troškove građanima. S HEP Toplinarstvom intenzivnorazgovaramo o promjeni kotlovnica i dotrajale infrastrukture, što utječe na cijenu skupog grijanja s kojim se već dugi niz godina borimo – odgovorio je gradonačelnik.

Stipu Duvnjaka iz vladajuće garniture zanimalo je koji su sve zeleni projekti aktualni, pri čemu je zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji “Od izvora do mora”, u kojoj se Velika Gorica pozicionirala na visoko drugo mjesto.

– Moram pohvaliti KUD Čiče za sudjelovanje u ne samo toj nego i u mnogim drugim akcijama, svi članovi zaslužuju velike pohvale – rekao je gradonačelnik i okrenuo se ozelenjivanju grada.

– U protekle dvije godine na našem području posađeno je više od tisuću sadnica stabala, a dobit ćemo i novih 1100 sadnica, što će u značajnoj mjeri ozeleniti naš grad. Kad imate toliko novih sadnica i stabala, oni se moraju održavati i zalijevati, o čemu brinu naši dobrovoljni vatrogasci, što je posebno važno u ovim vrućim danima. Veseli nas i posađeni urbani voćnjak, koji će za nekoliko godina donositi i plodove koji će biti javno dobro i svatko će ih moći ubrati. Svakako ćemo nastaviti sa ozelenjavanjem grada i svih površina – rekao je Ačkar.

Ozren Robić

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

SDP-ov vijećnik Ozren Robić pitao je hoće li se graditi javni WC-i u našem gradu.

– Na novom autobusnom terminalu, koji treba biti izgrađen na autobusnom kolodvoru, koji je već trebao biti u vidljivoj fazi izgradnje, bit će i javni WC. Nažalost, to se zbog niza loših okolnosti dosad još nije dogodilo, budući da je tijekom procesa preminuo statičar, razbolio se projektant… U svakom slučaju, javni WC je u planu – kazao je gradonačelnik.

Uz sve ostale teme, pričalo se i o radovima na našim cestama i ulicama.

– Radimo Ulicu kneza Porina, to je u završnoj fazi, početkom kolovoza trebalo bi biti potpuno završeno. Radi se i na ulazu u Šćitarjevo, sljedeći tjedan počinjemo s asfaltiranjem pješačkim staza, a tu su i određene sanacije od radova na Aglomeraciji. Pješačku stazu radimo u Šiljakovini, trebala bi biti gotova do jeseni. Mogu najaviti i radove u Gradićima i Donjoj Lomnici, očekujemo zaključivanje ugovora i početak radova, pri čemu će se mijenjati i cjevovodna mreža. Kroz mjesec dana bi radovi trebali početi. Za Jelačićevu su otvorene ponude i očekujemo da će kroz tjedan ili dva biti donesena odluka, isto kao i ulica Augusta Šenoe. Uskoro ćemo raspisati i natječaj za Ulicu Bratstvo 1, o kojoj već dugo pričamo. U svim tim ulicama će se morati raditi i vodovod – rekao je resorni pročelnik Dubravko Katulić.

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Krešimir Ačkar

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Foto: Petra Škrinjarić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO/VIDEO Čestitamo Dan državnosti! Donosimo i snimku s prve konstituirajuće sjednice Sabora, 30. svibnja 1990.godine

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas, 34 godine kasnije, s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske. U našim su mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Objavljeno

na

Čestitamo vam Dan državnosti, državni praznik koji obilježavamo u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog hrvatskog parlamenta, Sabora, predstavničkog tijela građanki i građana i nositelja zakonodavne vlasti naše države, 30. svibnja 1990. godine.

Izabrani zastupnici tada su na konstituiranju novoga Sabora Socijalističke Republike Hrvatske, kojem su nazočili i brojni gosti iz domovinske i iseljene Hrvatske i predstavnici vjerskih zajednica, izabrali za predsjednika Sabora Žarka Domljana, za potpredsjednike Ivicu Percana, Stjepana Sulimanca i Vladimira Šeksa, podsjećaju sa mrežnih stranica Hrvatskog sabora.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Wikipedia

Za predsjednika Izvršnog vijeća Sabora izabran je Stjepan Mesić, a za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske Franjo Tuđman.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Tuđman je u tom prvom govoru pred novoizabranim zastupnicima naglasio kako ‘konstituiranje prvog višestranačkog Sabora predstavlja prvi korak na povratku hrvatskoga naroda i njegove države europskoj civilizacijskoj, političkoj, kulturnoj i gospodarskoj tradiciji’, podsjećaju arhivski zapisi.

Foto: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/Tudjman.hr

Hrvatski branitelji, ali i brojni civili koji su na oltar Domovine položili svoje živote, omogućili su svima nama, građankama i građanima Republike Hrvatske, da danas s ponosom slavimo Dan državnosti Republike Hrvatske.

U našim ste mislima i molitvama – dok nam živo srce bije!

Koliko se diljem svijeta cijeni naša zemlja, ali i velika žrtva koju su podnijeli svi patrioti kojima ostaje naša vječna zahvala i duboko poštovanje, ali i svi prognanici i svi oni koji su ostali bez svojih najmilijih, pokazao je i Google, najpopularnija Internet tražilica, koji je na svoju početnu stranicu stavio čestitku za jedna od najvećih nacionalnih praznika Lijepe naše!

screnshot Google

 

 

Video: Digital VHS Archive/YouTube

Naslovna fotografija: Konstituirajuća sjednica Sabora, 30. svibnja, 1990. godine/ Neda Orsolić/ arhiva Matica hrvatska

Nastavite čitati

HOTNEWS

Izbori za EU parlament: HDZ predstavio kandidate u Velikoj Gorici

Domaćin Ačkar u ugodnoj atmosferi s premijerom podsjetio na važnost zastupanja hrvatskih interesa u EU.

Objavljeno

na

Objavio/la

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem u Hotelu Garden Hill u Velikoj Gorici predstavila je svoje kandidate za izbor u Europski parlament. Ciljevi zacrtani u programu pod nazivom „Hrvatska snažna i važna“ naglašavaju ciljano jačanje gospodarstva kao ključne stavke od interesa svih građana. – Danas je u Hrvatskoj zaposleno milijun i 720 tisuća ljudi, a broj nezaposlenih manji je od 89 tisuća, što znači da na 20 zaposlenih ide jedan nezaposleni, što je najoptimističniji omjer do sada. Prosječna plaća u dva dosadašnja mandata u porastu je za 577 eura. – istaknuo je premijer i nositelj liste za EU parlament.

Foto: Redakcija Cityportala

Na HDZ-ovoj listi broj 5 za EU parlament je 12 kandidata, a interese Hrvatske u Europskoj uniji u novom mandatu žele zastupati potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Ressler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarka Marijana Petir.

Foto: Redakcija Cityportala

Gradonačelnik Velike Gorice Krešimir Ačkar, kao domaćin predstavljanja, naglasio je važnost odaziva na EU izbore, kao i na parlamentarne ali i lokalne izbore za godinu dana. Ujedno je podsjetio prisutne da je premijer uz građane bio kada im je bilo najteže, prilikom velikih poplava prije 12 godina, a prošle godine osigurao je više od 10 milijuna eura za nasipe.

Dubravka Šuica podsjetila je da je na prijedlog premijera Andreja Plenkovića i uz potporu Ursule von der Leyen demografija dobila vlastiti resor u Europskoj komisiji, a čast da ga vodi pripala je upravo Hrvatskoj. Program i viziju HDZ-ovih kandidata došao je podržati Željko Turk, predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije i gradonačelnik Zaprešića, koji je u svojem obraćanju istaknuo činjenicu da je uz pomoć Vlade u Zagrebačku županiju uloženo više od milijardu eura za brojne projekte.

Foto: Redakcija Cityportala

Podsjećamo da će se na europskim izborima 2024. izabrati 720 zastupnika, od čega će njih 12 biti iz Hrvatske. Europski izbori se u Hrvatskoj održavaju 9. lipnja.

Nastavite čitati

Politika

Sjednica Gradskog vijeća: Otvara se nova gospodarska zona Kušanec Istok

Na Dnevnom redu 16. sjednice Gradskoj vijeća našlo se 14 točaka, među kojima i nekoliko izvješća

Objavljeno

na

Nakon što su odradili Aktualni sat, velikogorički gradski vijećnici okrenuli su se Dnevnom redu 16. sjednice Vijeća, na kojem se našlo 14 točaka. Za početak, svečanu prisegu položila je nova vijećnica Valentina Dorotić, koja dolazi iz redova MOST-a, a u toj ulozi je zamijenila Karmen Rak, koji je stavila mandat u mirovanje iz osobnih razloga.

Među nekoliko izvješća koja su podnesena, posebnu pozornost privuklo je Izvješće o radu gradonačelnika za drugu polovicu prošle godine, koje je podnio, naravno, gradonačelnik Krešimir Ačkar.

– Velika Gorica ubrzano raste, doseljava se sve više stanovnika, u toj kategoriji smo prvi u Hrvatskoj, a mi se možemo pohvaliti da isplaćujemo najveće usksnice i božićnice našim najugroženijim sugrađanima. Uskoro ćemo imati doma za starije, sva naša djeca upisana su u vrtiće, a ističemo se i po sigurnosti života u gradu. Ukupno gledajući, Velika Gorica postaje jedan od najpoželjnijih gradova za život. Nikad u povijesti nije bilo toliko ulaganja, kako od strane Grada, tako i od strane Vlade RH i EU fondova, što smo iskoristili za dovođenje u naš grad projekata kao što su Centar za starije, Interpretacijski centar Muzeja Turopolja, kamp HNS-a, zeleni projekti, povećanje plaća… – nabrajao je gradonačelnik.

Vijećnik SDP-a Ivo Jelušić replicirao je primjedbom kako “čestita gradonačelniku na saborskome mandatu, ali se i nada da će u punom kapacitetu raditi za grad, bez obzira na ulogu saborskog zastupnika”. MOST-ov Damir Slojšek poželio je više ulaganja u sportsku infrastrukturu i prometnu sigurnost, kao i konkretnije izvještaje o kaznama za odlaganje otpada i o urbanističkim planovima, a stigle su i kritike kako “u izvješću stoje i stvari koje još nisu realizirane”.

Na glasovanje je išao i izvještaj o izvršenju proračuna za 2024. godinu, pri čemu je pročelnica Žaneta Štefančić istaknula kako je ostvareno 88,6 posto prihoda iz godišnjeg plana, a da su rashodi na razini 93,6 posto, što znači da je proračunska godina završena s manjkom od 372.406 eura.

– S prijenosom iz prethodnih godina, to čini ukupan manjak od sedam milijuna eura. Uz to, od 2020. do 2023. ugovoreno je 24,7 milijuna eura sredstava iz EU fondova, od čega je do kraja prošle godine uplaćeno 11 milijuna – dodala je pročelnica.

Nakon što je prihvaćen godišnji izvještaj, prihvaćena su izvješća o radu VG Čistoće i Savjeta mladih, a donesena je i odluka o osnivanju nove gospodarske zone Kušanec-istok, veličine 51,62 hektara, i to jednoglasno.

Bez ijednoga glasa protiv prihvaćena je i odluka o osnivanju Dana hrvatskih branitelja Grada Velike Gorice, koji će se obilježavati 10. svibnja, a bit će postavljena i bista Jadranku Cumbaju u parku koji nosi njegovo ime.

Kako je počeo aktualni sat, temom Aglomeracije, tako je i završila ova sjednica Vijeća. Direktor VG Vodoopskrbe Krunoslav Višić istaknuo je kako je financijska realizacija projekta na cjelinama A1, A2 i A3 do 30. travnja nešto više od 62 milijuna eura, a u razdoblju pred nama u planu je obavljanje tehničkih pregleda za završene dijelove sustava kako bi se mogla izdati uporabna dozvola.

Nastavite čitati

Reporter 438 - 20.06.2024.

Facebook

Izdvojeno