Povežite se s nama

Vijesti

Grad i prometni fakultet zovu na akciju: ‘Pješaci, vozači, biciklisti recite što mislite o kvaliteti mobilnosti u Gorici, slušamo iskustva i prijedloge!’

Ističu kako će svaki glas, mišljenje ili prijedlog iz anketnog upitnika doprinijeti donošenju odluka usmjerenih na poboljšanje kvalitete života u Velikoj Gorici.

Objavljeno

na

Fakultet prometnih znanosti u suradnji s gradskom upravom krenuo je u provedbu ankete o mobilnosti na području Grada Velike Gorice, koja je dio projekta za potrebe izrade analize mobilnosti na području našeg grada. Stoga pozivaju sve sudionike u prometu da se odgovorima, ali i stavovima, iskustvima i prijedlozima pridruže ovom istraživanju.

– Vaše sudjelovanje pomoći će nam oblikovati budućnost mobilnosti u Velikoj Gorici. Ovaj anketni upitnik osmišljen je kako bismo bolje razumjeli vaše potrebe i želje u vezi s mobilnošću u gradu, a koncipiran je kako bi obuhvatio tri ključna područja: osnovne informacije o ispitaniku, koje će nam pomoći da bolje razumijemo demografske karakteristike naših sugrađana i sugrađanki te njihove specifične potrebe, navike putovanja je dio istraživanja koji je usmjeren na vaše svakodnevne rutine i oblike kretanja po gradu. Želimo doznati koje prometne opcije preferirate i često koristite, te zadovoljstvo uslugom i prijedlozi poboljšanja mobilnosti u gradu gdje možete izrazite svoje zadovoljstvo trenutnim uslugama mobilnosti u Velikoj Gorici te da podijeliti svoje sugestije za njihovo unaprjeđenje – priopćili su s Fakulteta prometnih znanosti.

Ističu kako će svaki glas, mišljenje ili prijedlog doprinijeti donošenju odluka usmjerenih na poboljšanje kvalitete života u Velikoj Gorici. Anketni upitnik možete pronaći OVDJE, ili koristite QR code kao poveznicu na anketni upitnik.

Foto: Rotor Kolareva ulica/gorica.hr

 

 

Naslovna fotografija: Cityportal.hr

 

HOTNEWS

Poznati termini za besplatno pravno i psihološko savjetovanje u prosincu

Namijenjeno je sugrađanima starije životne dobi.

Objavljeno

na

Velikogoričani starije životne dobi i ovaj mjesec mogu potražiti pravno i psihološko savjetovanje. Ovaj oblik podrške osigurat će stručni tim, pravnica Olivera Ilijaš i psihijatrica Katja Galić Ćaleta. 

Korisnici će na taj način dobiti cjelovite informacije u specifičnim područjima kao što su starenje, suživot sa starijim osobama, zlostavljanje, nasljeđivanje, mirovinska pitanja, narušeni obiteljski odnosi, prevencija specifičnih stanja te informacija o dostupnim uslugama i aktivnostima u zajednici i slična tematika.

Savjetovanja će se u prosincu provesti od 16 do 18 sati i to 5., 7., 19. i 21. prosinca u prostorijama na adresi Trg kralja Tomislava 40, nakon prolaska kroz vežu u prizemlju lijevo.

– Ovim putem pozivamo osobe starije životne dobi s našeg područja da koriste navedenu besplatnu uslugu savjetovanja – pozivaju iz Grada.

Inače, na velikogoričkom području živi oko 9 500 osoba starijih od 65 godina koji se suočavaju s brojnim problemima.

 

Nastavite čitati

Vijesti

Ovog Božića obradujte obitelj u potrebi, uz originalan adventski kalenDAR

Župa blaženog Alojzija Stepinca Velika Gorica i ove godine pokreće humanitarnu akciju “Obitelj za obitelj”

Objavljeno

na

Objavio/la

Župa blaženog Alojzija Stepinca Velika Gorica i ove godine pokreće humanitarnu akciju “Obitelj za obitelj”. Ovo je prilika da razveselite neku od obitelji koje su u potrebi te im uljepšate nadolazeće blagdane kako bi ih dostojno proslavili.

Kako to možete učiniti? Vrlo jednostavno. Iz Župe su kreirali adventski kalenDAR koji će vam biti nit vodilja u vašem prikupljanju namirnica. Svaki dan, sve do 23. prosinca, u kutiju dodajte jedan artikl s popisa, poput brašna, ulja, šećera, tjestenine, čokolade, sapuna, ukrasa za bor…te na kraju ispišite čestitku i dostavite svoj paket obitelji koju želite razveseliti.

– Ako ne znate niti jednu potrebitu obitelj, a želite biti dio ovog darivanja, javite se Mihaeli na broj 098 993 0868 do 10. prosinca te prijavite da ćete imati DAR paket kako bismo mogli vaš dar namijeniti obitelji u potrebi. Zamislite samo koliko obitelj možemo razveseliti ovog Božića – poručili su iz ove goričke župe.

Akcija počinje sutra s 1. prosincem, a evo i popisa namirnica po danima.

Naslovna ilustracija: Pexels/Lil Artsy

Nastavite čitati

Moja županija

FOTO/VIDEO 15 stabala za 15 godina rada JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Javna ustanova Zeleni prsten upravlja sa 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara, te čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije.

Objavljeno

na

Središnja proslava 15. obljetnice Javne ustanove Zeleni prsten održana je u dvorcu Lužnica u Zaprešiću, gdje je u suradnji s Hrvatskim šumama, Upravom šuma podružnicom Zagreb održana akcija ’15 stabala za naših 15 godina’, kojom se želi pridonijeti početku obnove spomenika parkovne arhitekture Parka oko dvorca Lužnica, stradalog u olujnom nevremenu ovoga ljeta. Posađene su one vrste koje su na tom mjestu bile prije nevremena, a to su hrast lužnjak, divlji i pitomi kesten te tulipanovac. Uz svakog stablo postavljena je pločica s QR oznakom koja vodi na mrežne stranice Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, gdje se može saznati više informacija o pojedinoj vrsti.

Tatjana Masten Milek, ravnateljica Javne ustanove, govoreći o prvih 15 godina posebni je naglasak stavila na projekte financirane sredstvima EU i ciljana istraživanja vrsta i staništa važnih za zaštitu prirode čime su dobiveni vrijedni podaci koji su polazna točka za prijavu i dobivanje budućih projekata financiranih iz EU fondova.

– Pojačana unutar sektorska i međusektorska suradnja, kako domaća, tako i međunarodna, te intenzivna promocija zaštićenih područja kroz brojne aktivnosti, omogućili  su nam da se nametnemo kao jedna od boljih ustanova u Hrvatskoj po brizi za zaštitu i promociju zaštićenih područja. Brojnim aktivnostima i projektima postali smo poželjan partner za suradnju kolegama i ustanovama iz sektora zaštite prirode, osobito u području prijave zajedničkih projekata, ali i mnogo šire. Mogu reći da smo time počašćeni i smatram da je to jedan od naših najvećih uspjeha uz naravno projekte koje trenutno provodimo i one koji su iza nas i po kojima smo prepoznatljivi – rekla je ravnateljica.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Ravnatelj Uprave za zaštitu prirode, u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Igor Kreitmeyer, osvrnuo se na period prije 15 godina kad je većina županijskih ustanova započela s radom naglasivši kako je nekadašnji romantičarski posao bavljenja zaštitom prirode prerastao u zahtjevan i predan rad u očuvanju prirodnih resursa. Naglasio je kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja prati rad svih ustanova pa tako i Zelenog prsten te im je uputio pohvale u želji da tako nastave i ubuduće. Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je ova Javna ustanova sa samo šest djelatnika izradila najviše planova upravljanja od svih ustanova u RH.

Ervin Kolarec, zamjenik župana Zagrebačke županije, je naglasio da Zagrebačka županija prati i cijeni rad Javne ustanove, jer sve što se ulaže u Zeleni prsten se deseterostruko vraća.

– Brojna zaštićena područja kojima upravlja Javna ustanova Zeleni prsten, 24 zaštićena područja i 24 Natura područja koja se prostiru na 38 tisuća hektara, koji čine ukupno 12 posto površine Zagrebačke županije su ponos Zagrebačke županije – istaknuo je Kolarec i pozvao sve na zajednički rad na očuvanju prirode za buduće generacije.

Foto: Akcija sadnje 15 stabala za 15 godina JU Zeleni prsten Zg.županije/JUZP

Zoran Mrdak, predsjednik Parkova Dinarida, mreže zaštićenih područja koja okuplja preko 100 zaštićenih područja iz osam zemalja, istaknuo je kako je od svih javnih ustanova u Hrvatskoj, ona Zagrebačke županije najaktivnija.

– Upravljaju s različitim kategorija zaštite i puno zaštićenih područja što je izazovnije nego kad upravljate s jednim područjem. Zeleni prsten ima najveću energiju u suradnji s Dinaridima i sve nove ustanove koje se osnivaju upućujem na Zeleni prsten kako bi im prenijeli svoja znanja i iskustva koja su uz dobro rukovođenje ustanovom preduvjet kvalitetne zaštite prirode – rekao je.

Foto: Ravnateljica Tatjana Masten Milek i Ervin Kolarec, zamj.župana Zg.županije

U sklopu središnje proslave predstavljen je prvi promotivni video o Zaštićenim područjima Zagrebačke županije, te su podijeljene zahvalnice Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Zagrebačkoj županiji, Hrvatskim šumama d.o.o., Ivanu Prepolcu, Turističkoj zajednici Općine Pisarovina, Općini Dubravica, Parkovima Dinarida, Zoološkom vrtu grada Zagreba i tvrtki Camp Zagreb.

Obilježavanje 15 godina Zelenog prstena nastavlja se brojnim događanjima. Tako je danas na rasporedu međunarodni okrugli stol na temu ’14 000 razloga za uzbunu’, koji9 se održava u Samoboru, a u 19 sati u zagrebačkom ZOO vrtu otvara se izložba fotografije leptira ‘Najljepši stanovnici planeta’. Do 4.prosinca u područnoj školi Strmec kraj Svete Nedelje možete razgledati edukativnu multimedijalnu izložbu ‘Divertera’, a idućeg tjedna, u srijedu, 6.prosinca ispred osnovne škole Božjakovina bit će postavljen hotel za kukce.

Foto: Djelatnivi JU Zeleni prstne s ravnateljicom Masten Milek i zamj.župana Zg.županije Ervinom Kolarcem

Foto: Dobitnici zahvalnica JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Nastavite čitati

HOTNEWS

Velikoj Gorici 3 milijuna eura za izgradnju vodoopskrbne mreže u Leknenom i Cerovskom Vrhu

Sredstvima će se rekonstruirati i dio mreže u centru grada.

Objavljeno

na

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uručio je VG Vodoopskrbi ugovor o sufinanciranju izgradnje i rekonstrukcije javne vodoopskrbne mreže na području Velike Gorice vrijedan 3 milijuna kuna.

Naš grad dobivena će sredstva iskoristiti za izgradnju mreže na području Leknenog i Cerovskog Vrha, te rekonstrukciju dijela mreže u centru grada.

Inače, riječ je o sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, a za sufinanciranje 12 projekata ukupne vrijednosti 90 milijuna eura, a koji se odnose na javnu vodoopskrbu i odvodnju dodjeljeno je bespovratno 58 milijuna eura.

– Realizacijom svih ovih projekata desetine tisuća naših sugrađana imat će pristup poboljšanoj vodoopskrbi, izgradit ćemo više od 130 kilometara sustava javne vodoopskrbe te 92 kilometra sustava javne odvodnje – zaključio je ministar Filipović.

Nastavite čitati

Vijesti

Goričko ‘carstvo leda’ ove godine na čak 400 kvadrata, uz novost za male početnike

Povodom svečanog otvorenja, 2. prosinca, i na Dan Grada, 13.prosinca, klizanje će biti besplatno, a svim drugim danima ulaz na klizalište će biti tri eura.

Objavljeno

na

Sitno brojimo do Adventa u Gorici, najčarobnije manifestacije u gradu, kojoj se posebno vesele oni najmlađi. Upravo zato su Grad i Turistička zajednica za njih ove godine uredili najveće ‘carstvo leda’ do sada, pa će svoje klizačke vještine moći pokazati na ukupno 400 ‘kvadrata’ smještenih u Parku Plemenite opčine turopoljske. Tu je i novost za sve mališane koji još trebaju svladati vještinu klizanja na ledu, pa su osigurane i tzv.guralice-držači kako bi prvi koraci bili uz što manje padova.

 

Goričko klizalište otvara se u sklopu svečanosti otvorenja Adventa u Gorici od 18 sati uz kratki show program koji će izvesti artisti na ledu. Klizalište će biti otvoreno radnim danima od 14 do 22 sata, a vikendom od 10 do 22 sata. Tijekom tjedna u jutarnjim satima klizalište će biti rezervirano za školu klizanja.

Povodom svečanog otvorenja, 2. prosinca, i na Dan Grada, 13.prosinca, klizanje će biti besplatno, a svim drugim danima ulaz na klizalište će biti tri eura. Za sve koji nemaju vlastiti par klizaljki moći ćete ih i iznajmiti po cijeni od dva eura.

 

Naslovna fotografija: Arhiva/David Jolić/Cityportal.hr

Nastavite čitati

Reporter 432 - 16.11.2023.

Facebook

Izdvojeno