Povežite se s nama

Vijesti

Gorički SDP o Aglomeraciji: ‘U gotovo tisuću dana nije napravljeno ništa oko pročistača, osim što je cijena s početnih 100 milijuna kuna narasla na skoro 21,5 milijuna eura’

‘Usporedbe radi, izgradnja Pelješkog mosta je trajala 1277 dana. Gradska uprava i nositelj natječaja VG Vodoopskrba nije bila u stanju odraditi ništa u gotovo tisuću dana, osim prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima i dva raspisana i propala natječaja’, rekla je, među ostalim, Ivana Mlinar, v.d. predsjednice Gradskog odbora SDP-a Velika Gorica.

Objavljeno

na

Nakon što im na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća ponovo nije prihvaćen prijedlog da gradonačelnik, kao jedini član Skupštine gradske VG Vodoopskrbe, podnese izvještaj o Aglomeraciji VG i projektu gradnje pročistača otpadnih voda, vijećnici oporbenih strana odbili su sudjelovanje u raspravi o izvješću o aktualnom stanju projekta Aglomeracije, te najavili kako će drugačije komunicirati ovu temu u javnosti. Stoga su gorički SDP-ovci održali konferenciju za medije na lokaciji goričkog pročistača otpadnih voda.

– Točno prije 920 dana na istom smo mjestu imali konferenciju za medije i nažalost u tom se periodu vezano za pročistač nije dogodilo apsolutno ništa. Usporedbe radi, izgradnja Pelješkog mosta je trajala 1277 dana. Gradska uprava i nositelj natječaja VG Vodoopskrba nije bila u stanju odraditi ništa u gotovo tisuću dana, osim prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima i dva raspisana i propala natječaja. Na sjednicama Gradskog vijeća kao oporba nismo htjeli sudjelovati u raspravama, jer smo inzistirali da gradonačelnik podnese izvješće kao prvu točku dnevnog reda sjednice, a ne informacija direktora VG Vodoopskrbe na kraju sjednice, međutim nikada se to nije uvažilo, a znamo i zašto. Vjerujem da ni gradonačelnik nije sretan zbog stanja kakvo ima danas, te zašto na Gradskom vijeću ne želi govoriti o temi Aglomeracije i pročistača, osim kad nužno mora, a to je zato što se nije realiziralo apsolutno ništa, osim što je cijena s početnih 100 milijuna kuna narasla na gotovo 21,5 milijuna eura – rekla je Ivana Mlinar, v.d. predsjednice GO SDP Velika Gorica.

Foto: Gradski odbor SDP Velika Gorica održao konferenciju za medije ispred pročistača otpadnih voda/ G.Kiš, ciytportal.hr

Predsjednik Kluba SDP-a u Gradskom vijeću podsjetio je pak kako je i prije dvije i pol godine govorio kako se zbog nedovoljnog kapaciteta šire neugodni mirisi iz smjera pročistača.

– Tada sam rekao kako se zbog zastarjele tehnologije i nedovoljnog kapaciteta odavde širi neugodan miris, što će reći – smrdi. Tada sam rekao da ne smrdi samo zbog postrojenja, nego zbog načina HDZ-ovog upravljanja gradom i sad to definitivno mogu potvrditi. Da se drugačije upravljalo Gradom, da je pročistač napravljen, a trebao je biti još do kraja prošle godine ili sredine ove, više ne bi smrdjelo, ali smrdi i dalje. A smrdi jer se tako upravlja, jer se investicija nije realizirala i dvije i pol godine od tada mrdnuli se nismo. Ne da nema pročistača, još nema ni gotovog natječaja niti izabranog izvođača radova. U međuvremenu je gradonačelnik koji je to započeo pod optužnicom zbog poslova koje je dogovarao oko pročistača, sjedi u Saboru i drži većinu HDZ-u. Oni koji su nastavili voditi grad nakon njega nisu napravili ništa. Iduće dvije i pol godine pročistača definitivno nema, a do tada će i dalje smrdjeti, nepročišćene vode će odlaziti u prirodu, a o novim priključcima koji trebaju biti spojeni još nitko ne zna ništa. Ljudima su razrovane ceste, ali priključaka nema, smrdi, a tako će biti sve dok se na ovaj način bude upravljalo Goricom – rekao je Ivo Jelušić.

Foto: Pročistač otpadnih voda V.Gorica pušten je u rad 1973.godine/G.Kiš, cityportal.hr

Tajnik goričkog SDP-a govorio je i o stanju kolnika i nogostupa izvedenih u sklopu projekta Aglomeracija VG.

– Moramo konstatirati kako su svi do sada izvedeni radovi, nećemo reći 100 posto, ali velikim dijelom su napravljeni jako loše. Svjedoci smo da novo asfaltirane ceste ponovo propadaju, nogostupi nisu vraćeni u prvobitno stanje, šahtovi u dvorištima nisu završeni, konstantno popravljamo iste stvari. Pročistač čekamo, obećali su i priključke, fizički je nemoguće da se pet tisuća priključaka napravi u idućih 90 dana, a i dalje se vozimo po rupama – rekao je Branimir Mikšić.

Potpredsjednik Gradskog vijeća iz redova oporbe smatra kako je na djelu i manipulacija informacijama.

– Kroz cijeli ovaj proces smo dobrim dijelom i mi i građani izvrgnuti manipulacijama. Podsjećam kako je tijekom predizborne kampanje gradonačelnik govorio i kako se razmišlja o priključenju na Zagrebački pročistač otpadnih voda (ZOV), jer kako je to rješenje financijski najisplativije i  tehnološki najkvalitetnije. Da je tome tako, pa valjda bi pri samom osmišljavanju projekta to bilo predviđeno kao opcija? Podsjećam i kako je prošle godine u ovo vrijeme direktor VG Vodoopskrbe govorio kako će radovi na Aglomeraciji biti završeni do kraja te 2022.godine. Idemo već prema kraju 2023., a nema završetka radova. Također na sjednici Gradskog vijeća u svibnju je direktor najavio kako će natječaj biti raspisan u lipnju, a evo svjedoci smo da još nije. Hoće li ovaj projekt biti završen? Naravno da hoće. Tu se otvaraju druga pitanja – je li projekt kvalitetno vođen, jesu li građani obmanjivani? Što se tiče kvalitete radova svjedoci smo ogromnih problema na terenu, brojni građani imaju prigovore. To nam budi sumnju i u to kakva će biti kvaliteta radova u nastavku projekta, kad god bio završen. Koliki će financijski iznos u konačnici biti ne znamo, jer ni izvođač radova još nije izabran. U međuvremenu je prošlo vrijeme, cijene su otišle gore, inflacija, a projektom upravlja Grad, jer je gradonačelnik Skupština tvrtke koja je nositelj projekta, jedini član. Što se tiče rokova, bilo je rečeno kako se financiranje pročistača prebacuje na iduće financijsko razdoblje, do 2027.godine, uz napomenu direktora kako će pročistač biti završen i ranije. No, kada pogledamo rokove to je opet manipulacija, jer dok se izabere izvođač, ako uopće prođe natječaj, rok je 36 mjeseci za radove, ništa od priče da će biti završeno prije krajnjeg roka, to su činjenice – rekoa je Ozren Robić, SDP-ov potpredsjednik Gradskog vijeća.

Foto: Gradski odbor SDP Velika Gorica održao konferenciju za medije ispred pročistača otpadnih voda/ G.Kiš, ciytportal.hr

Crna kronika

Novaki Šćitarjevski: Uz prijetnju oružjem oteli auto 30-godišnjakinji!

Sinoć je na mjestu događaja obavljen očevid, a jutros je uhićen 25-godišnji državljanin Republike Srbije.

Objavljeno

na

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je o razbojništvu koje se dogodilo u ponedjeljak na području Velike Gorice.

– Jučer, 4. ožujka oko 21.30 sati u Velikoj Gorici, u Ulici Novaki Šćitarjevski nepoznati su počinitelji uz prijetnju vatrenim oružjem počinili razbojništvo nad 30-godišnjakinjom kojom prilikom su od nje otuđili osobni automobil marke Ford Focus u vlasništvu 42-godišnjakinje. Vozilo je naknadno pronađeno u mjestu Rakarje. Na mjestu događaja obavljen je očevid dok je idućeg dana ujutro 25-godišnji državljanin Republike Srbije uhićen. Ozlijeđenih osoba nije bilo. Visina materijalne štete iznosi nekoliko tisuća eura. U tijeku je kriminalističko istraživanje – izvijestila je Policijska uprava zagrebačka.

Nastavite čitati

Vijesti

Europski tjedan logopedije u Veliku Goricu donosi panel raspravu na temu ranog komunikacijskog razvoja

Panel je sutra u 13 sati u Pučkom otvorenom učilištu.

Objavljeno

na

U sklopu Europskog dana logopedije, u goričkom Pučkom otvorenom učilištu sutra će biti održana besplatna panel rasprava koja je usmjerena na rani komunikacijski razvoj i znakove odstupanja. Gosti panel rasprave su profesorica Maja Cepanec iz Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, psihologinja Maja Detelić iz Dječjeg vrtića Lojtrica te poznata gorička pedijatrica Ružica Vasari Talanga.

Inače, cilj Europskog dana logopedije je podizanje svijesti šire javnosti o važnosti multiresorne i multidisciplinarne suradnje kao i važnost suradnje s neformalnim pružateljima skrbi. Inače, tema ovogodišnjeg Europskog dan logopedije je ‘Suradnja s drugim stručnjacima, roditeljima i skrbnicima u prepoznavanju komunikacijskih teškoća’.

Početak panela je u 13 sati.

Događanja organizira Hrvatsko logopedsko društvo Podružnica grada Zagreba i Zagrebačke županije u suorganizaciji s Domom zdravlja Zagrebačke županije,
ispostava Velika Gorica te pokroviteljstvom Grada Velike Gorice

Ilustracija: Pexels/Pavel Danilyuk

 

Nastavite čitati

Moja županija

Prekinuta Županijska skupština zbog nepostojanja kvoruma

Članovi SDP-a, MOST-a, FOKUS-a te nezavisni članovi napustili su Sjednicu.

Objavljeno

na

Zbog nepostojanja kvoruma, jučer je prekinuta 13. sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije, a nastavak iste zakazan je za 2. travnja 2024. godine. Do prekida Sjednice došlo je nakon što su članovi SDP-a, MOST-a, FOKUS-a te nezavisni članovi napustili Sjednicu.

Sjednici Skupštine prethodila je sjednica Odbora za izbor i imenovanja Županijske skupštine Zagrebačke županije na kojoj je donesen Zaključak o utvrđivanju činjenice podnošenja ostavke na dužnost predsjednice Županijske skupštine Zagrebačke županije Martine Glasnović.

Na početku Sjednice prisege su položili članovi Županijske skupštine Zagrebačke županije Petra Škrobot (FOKUS) i Ljubodrag Poljak (MOST).

Nastavite čitati

Sport

Strava i užas u Ulici Pjesnika: Rudeš ipak može nekoga pobijediti…

Nogometaši Gorice izgubili su 2-1 na gostovanju kod Rudeša, koji je tako u 25. kolu došao do prve pobjede ove sezone. Goričani, s druge strane, nastavljaju svoj očajan niz, a sve govori da će to dobiti i svoje konkretne posljedice…

Objavljeno

na

Objavio/la

Nekakvih dvadesetak minuta prije nego što će lopta krenuti sa centra, na zaslonu mobitela zasvjetlila je poruka.

“Što misliš, je li došlo vrijeme da Rudeš nekoga pobjedi?”

Dobar prijatelj, ujedno i prijatelj HNK Gorice, često i na svome mjestu na tribinama Gradskog stadiona, prepoznao je priliku.

“Koeficijent je pet, sve nešto razmišljam da stavim soma eura…”, glasio je nastavak, ali odgovor s druge strane, subjektivan i navijački, odgovorio ga je od toga nauma.

Nije stavio “soma eura” na jedinicu u Kranjčevićevoj. Stavio je nešto malo manje od toga. I požalio. Jer, nažalost po Goricu i nasreću po njega, osjećaj ga nije prevario. Rudeš, momčad koja u prethodna 24 pokušaja nije uspjela baš nikoga pobijediti u najvišem rangu hrvatskog nogometa, momčad koja je izgubila 20 od te 24 utakmice, ipak može nekoga i pobijediti…

– Bila je ovo jako bitna utakmica za nas. Nažalost, završila je kako je završila i… To je tako. Nogomet jako često piše takve priče – govorio je trener Gorice Dinko Jeličić, s izrazom lica koji je odavao dojam izgubljenog čovjeka.

Gorica je imala problema od samog početka, tražila se u tom otvaranju utakmice, pa u 26. minuti primila i gol. Rudešu se to ne događa često, ali zabili su domaćini s bijele točke, precizan je bio Ante Ćorić. Vratili su se Goričani u 39. minuti preko Tima Matavža, jedinog igrača Gorice koji zabija golove u 2024. godini, jer sva tri postignuta do sad njegovo su djelo, pa se nakon svega na odmor otišlo s remijem.

Silno su Goričani željeli to promijeniti već od prve sekunde nastavka, napadali su, prijetili, pokušavali na sve moguće načine, ali nije bilo ključa za bravu koja je otvarala obranu posljednje momčadi lige. Kako je ponestajalo vremena, ponestajalo je i nade da će Gorica uspjeti doći do drugoga gola, a onda se, u jednom trenutku, sve potpuno preokrenulo.

Igrala se 94. minuta kad je Rudeš, do tog trenutak napadački potpuno bezopasan u drugom dijelu, izašao u protunapad. Na pravome mjestu, s pravom reakcijom, našao se 19-godišnji Rijad Mašala i odmah je bilo jasno da će se dogoditi nešto što se ove sezone još nije dogodilo. Igrači Rudeša burno su proslavili ovu pobjedu, a igrači Gorice… Taj govor tijela teško je dočarati. Možda bi najbliži opis bio “beznađe”…

– Imali smo malo slabiji ulazak u utakmicu, adaptacija na teren trajala je negdje do 30. minute. Nakon toga smo se malo stabilizirali, brzo i izjednačili, a nakon toga je slijedila naša dominacija. Rudeš se tu orijentirao na kontre, jedna od njih im je prošla u 94. minuti i dogodio se poraz koji još više produbljuje ovu našu situaciju – pokušavao je trener Jeličić analizirati događaje u što manje riječi.

Gorica je imala 18 udaraca, Rudeš osam, ali domaćin je zabio jedan gol više i došao do prve pobjede… Foto: Josip Regović/PIXSELL

A onda je rekao i ovo…

–  Borimo se s puno stvari koje nas ne opterećuju, da sad ne ulazim u detalje, i nikako da se stabiliziramo. Posljedica svega toga su i rezultati, koji su, nažalost po nas, takvi kakvi jesu.

Bez ulaženja u detalje, čini se da bi ovo lako mogla biti i posljednja press konferencija Dinka Jeličića u ulozi trener Gorice. Dugo je imao potpuno povjerenje, apsolutno podršku, ali sad je bilanca stigla do već devetog poraza u posljednjih 11 utakmica, a to je ipak previše. Pogotovo u situaciji kad je deveti poraz stigao od Rudeša, pogotovo u situaciji kad je sljedeći na redu ogled s Hajdukom na svom terenu.

Teško je i zamisliti što bi se to trebalo dogoditi da se Gorica odjedanput trgne iz ove nogometne strave i užasa, a sve govori da je to teško zamisliti i samom Dinku Jeličiću.

– Treba prespavati, sutra sjesti, vidjeti gdje smo i što smo, pa nakon toga razmišljati o Hajduku… – odgovorio je Jeličić na pitanje o sljedećem protivniku.

I, zapravo, puno toga rekao.

Nastavite čitati

Vijesti

Za dva dana snimanja TV reklame zaradi više od tisuću eura, evo detalja!

Prijave su do srijede, 6.ožujka.

Objavljeno

na

U najboljim si godinama, fit i lijepih crta lica? Možda si baš ti osoba koja će biti izabrana za jednu od glavnih ili sporednih uloga u jednoj TV reklami, a pritom možeš zaraditi i više nego li pristojan honorar, i to za dva dana posla! Produkcija i casting agencija Serena Pro u potrazi je za statistima za potrebe snimanja TV reklame, a rok je srijeda, 6.ožujka.

Za glavnu mušku ulogu traže ‘vrhunski građenu osobu, koja mora imati lijepe ili zanimljive crte lica i karizmu’, u dobi između 27 i 35 godina. Za glavnu žensku ulogu, traže ‘karizmatičnu i lijepu osobu, manekenski tip obavezno. Osoba mora biti prirodna, bez filera ili bilo kakvih dodataka na licu. U dobi između 27 i 35 godina’, navode iz ove casting agencije. Tu je i sporedna uloga djevojke glavnog lika, koja bi trebala biti u dobi od 24 do 30 godina, te ‘iznimno zgodna djevojka za kojom bi se svatko okrenuo’, uz napomenu kako će u reklami morati grliti glavnog glumca i s njim ležati u krevetu. Za svaku od ove tri uloge nudi se honorar od 1176 eura neto.

Za sporedne uloge ‘muškaraca iz SPA centra’, traže se mladići od 22 do 30 godina, uz opis ‘ovdje tražimo muškarce koji izgledaju kao da su izašli iz reklame za parfeme, odlično građeni (teretana), crte lica ne moraju nužno biti klasično lijepe, ali moraju biti markantni’, a oni koji budu odabrani zaradit će honorar od 500 eura neto.

Reklama se snima u Zagrebu, između 10. i 15. ožujka, glavne uloge snimanju dva dana, a zainteresirani se mogu javiti na e-mail: [email protected], uz ove podatke: ime i prezime, grad iz kojeg dolazite, koliko imate godina, navesti za koju ulogu se prijavljujete, broj telefona, te dvije fotografije (lice i stas).

– Molimo vas da nam ne šaljete fotografije sa sunčanim naočalama, šeširima, one na kojima ste sa cijelim razredom i slične – preporučuju iz agencije.

Sretno svima!

Naslovnica i fotografije u članku: Ilustrativne/ Produkcija i casting agencija Serena Pro, FB

Nastavite čitati

Reporter 434 - 29.02.2024.

Facebook

Izdvojeno