Povežite se s nama

HOTNEWS

Treća sreća: Novi natječaj za pročistač otpadnih voda ide polovicom lipnja

Projekt Aglomeracije bit će završen u roku, do 30.lipnja, izvijestio je direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, na 11. sjednici Gradskog vijeća.

Objavljeno

na

Izvješćem direktora VG Vodoopskrbe, Krunoslava Višića, o aktualnom stanju EU projekta „Sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracija Velika Gorica“, završila je 11. sjednica Gradskog vijeća. No, oporba je inzistirala da se gradonačelnik, kao jedini član Skupštine trgovačkog društva koji je nositelj projekta, izjasni o kako su naveli, katastrofalnom stanju većine prometnica obuhvaćenih aglomeracijom.

– Moram se složiti s dijelovima nezadovoljstva koje ste iskazali, a i nije prvi puta da to činim. Možda ste zaboravili kako sam u samom startu, kad ste predlagali da govorim o ovoj točki na Gradskom vijeću, izišao za govornicu i javno rekao ono što ću ponoviti, postoje dijelovi u kojima još nismo sigurni kako će funkcionirati, ne možemo odokativnom metodom govoriti o promjerima cijevi i slično. No, kad je u pitanju asfaltiranje, ono što sam inzistirao kao Skupština, želim to sad i javno naglasiti, svi mjesni odbori su bili na sastanku s  Upravom VG Vodoopskrbe gdje su stavili točke koje nisu dobro odrađene. Neki dijelovi su prepuni tih točaka. I ne bježimo od toga. Jako puno osobno nailazim na problematiku lošeg asfaltiranja, koje niti želim, niti planiram braniti – rekao je gradonačelnik Ačkar.

Foto: Krunoslav Višić, direktor VG Vodoopskrbe podnosi izvješće o aktualnom stanju projekta Aglomeracije na 11. sjednici Gradskog vijeća/G.Kiš, cityportal.hr

Ponovio je kako je garancija na izvedene radove pet godina, te kako gradska vlast ‘nije zažmirila na probleme s terena’.

– Moramo svi zajedno biti korektni i reći kako smo krenuli vrlo, vrlo intenzivno osuđivati, ukazivati, komunicirati i inzistirati da se poslovi preuzimaju tek kad sve bude napravljeno sukladno struci. Od toga nećemo odustati, apsolutno nećemo pristati na loše izvedene radove i drago mi je da smo po tom pitanju jedinstveni – poručio je gradonačelnik.

Direktor VG Vodoopskrbe, Krunoslav Višić, nakon toga je izvijestio kako su zadnjih mjesec dana učestale kiše usporile asfaltiranje prometnica i uklanjanje nedostataka, no kaže kako će radovi biti završeni u roku, do 30.lipnja.

– Meni je bilo bitno da po pitanju same izgradnje kanalizacije sve bude gotovo i spremno, da se može pristupiti rekonstrukciji i dogradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za koji ćemo sad provesti postupak nabave. I duboko se nadam da ćemo konačno odabrati izvođača radova, da se i to završi. I sukladno tome, kao što je rekao gradonačelnik, moramo biti svjesni da postoje petogodišnje garancije nakon primopredaje radova, odnosno nakon izdanih uporabnih dozvola – rekao nam je.

Uporabne dozvole za svaku građevinsku dozvolu po cijeloj aglomeraciji se izdaju na način da nakon što se obavi tehnički pregled, nadzorni inženjeri daju svoje završno izvješće, izvođači radova svoj izvještaj o izvedenim radovima i nakon toga, ako nema nikakvih nedostataka, javnopravna tijela izdaju uporabne dozvole.

– Nakon toga, kad objekt krene u uporabu i ako bude dolazilo do propadanja asfalta, sukladno tim garancijama, sanaciju obavlja, i to o svom trošku, izvođač radova, a ne o trošku građana kako su danas prezentirali pojedini vijećnici na sjednici – rekao je direktor Višić.

Što se tiče novog, trećeg po redu, natječaja za izvođača radova pročistača otpadnih voda, njegova se objava u elektronskom oglasniku Javne nabave očekuje polovicom mjeseca lipnja.

 

HOTNEWS

Evo kako će sutra voziti ZET na relaciji Zagreb – Velika Gorica

Zbog CRO Race utrke od 8 do 17 sati vozit će nekim obilaznim pravcima.

Objavljeno

na

Zbog održavanja međunarodne biciklističke utrke CRO Race, u nedjelju, 1. listopada, od 8 do 17 sati, primjenjivat će se posebna regulacija prometa od raskrižja Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice preko Mosta slobode do raskrižja Avenije Većeslava Holjevca i Avenije Dubrovnik, u oba smjera.

Tako će autobusna linija 268 (Glavni kolodvor Velika Gorica) od 8 do 13:30 sati voziti sljedećom trasom:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Slavonska avenija – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – i dalje trasama prema obavijesti zbog radova na dijelu Avenije Većeslava Holjevca. Do dolaska na redovnu trasu autobusi se neće zaustavljati na usputnim stajalištima.

A od 13.30 do 17 sati linija 268 će prometovati:

Glavni kolodvor – Ulica grada Vukovara – Savska cesta – Jadranski most – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Islandska ulica – Ulica SR Njemačke – PODBREŽJE / VELIKA GORICA – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Marina Držića – Ulica grada Vukovara – Glavni kolodvor

Na izmijenjenom dijelu trase koristiti će se samo stajalište Islandska u Ulici SR Njemačke i Središće na Aveniji Dubrovnik u smjeru istoka, dok će od 8 do 17 sati biti ukinuto stajalište Lisinski u smjeru juga.

Od 13.30 sati dodatno se neće moći koristiti obostrana stajališta N.S. knjižnica i Bundek, stajališta Građevinska škola, Lisinski i Muzej suvremene umjetnosti u smjeru sjevera, te stajališta koja su izvan funkcije zbog radova na Aveniji Većeslava Holjevca.

Nastavite čitati

HOTNEWS

Gorički prvašići učili kako se ponašati u prometu dok putuju u školu

Akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina.

Objavljeno

na

Djelatnici Autokluba Velika Gorica i ove su godine posjetili goričke osnovne škole i educirali prvašiće o sigurnosti i pravilima ponašanja u prometu. Riječ je o prometno edukativnoj akciji ‘Sigurno u školu s HAK-om’ koju Hrvatski autoklub već više od 50 godina organizira s udruženim autoklubovima.

Foto: AK Velika Gorica

Akcija se provodi na nacionalnoj razini naporedno prije početka i u prvim tjednima nove školske godine. Cilj je senzibilizirati i upozoriti javnost, a osobito vozače, na povećani oprez početkom nove školske godine jer se u prometu pojavljuje veći broj djece odnosno ‘novih sudionika u prometu’. Oni se po prvi puta pojavljuju kao samostalni sudionici prometnih zbivanja, a koja su za njih novost i predstavljaju potencijalnu opasnost.

– Učenicima su saznali kako se ponašati u prometu dok putuju u školu te su dobili informacije o najsigurnijem načinu prelaženja ceste gdje najveću ulogu imaju zebra i semafor pri čemu su zajedno ponovili njegove boje i što one znače. Edukacija se dotakla i pitanja o prijevoznim sredstvima. Učenici su komentirali kako u školu dolaze automobilom kojim upravljaju roditelji ili biciklom – rekli su iz OŠ Nikole Hribara.

Foto: AK Velika Gorica

To je ujedno bila prilika da djelatnici HAK-a upozore učenike na neka bitna pravila.

– Upozorili su učenike da njihovi roditelji dok voze automobil ne smiju koristiti mobitel i uvijek trebaju biti vezani sigurnosnim pojasom. Dok oni koji idu biciklom u školu naučili su kako se treba voziti po nogostupu, a ne po cesti i obavezno nositi kacigu – dodali su iz Hribara.

Inače, akcijom su obuhvaćene 24 škole na području grada Velike Gorice i susjednih općina te je educirano oko 600 učenika prvih razreda. Po završetku predavanja mališani su dobili i prigodne poklone.

 

 

Nastavite čitati

Crna kronika

Nesreća na ‘bregima’: Motociklom sletio s ceste

U nesreći je teško stradala 51-godišnja putnica.

Objavljeno

na

Jučer prije podne dogodila se prometna nesreća na ‘bregima’ u kojoj je teško ozlijeđena 51-godišnjakinja, izvijestili su jutros iz Policijske uprave zagrebačke. Nesreća se dogodila oko 9:55 sati na cesti između Peršinovca i Dubranca.

– Motociklom britanskih tablica 48-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja osobinama i stanju ceste, prešao je motociklom na meki teren i potom je u izgubio ravnotežu te zajedno s 51-godišnjom putnicom pao na tlo – objasnili su iz policije okolnosti zbog koje je došlo do nesreće.

Putnica je teško ozlijeđena, a liječnička pomoć pružena joj je u Kliničkom bolničkom centru Sestre Milosrdnice.

Nastavite čitati

HOTNEWS

FOTO Useljenje u Interpretacijski centar Muzeja Turopolja do kraja godine

Radovi se privode kraju.

Objavljeno

na

Radovi na Interpretacijskom centru Muzeja Turopolja privode se kraju! Riječ je o investiciji vrijednoj oko milijun i 300 tisuća eura, a od kojih je milijun i 100 tisuća eura europska sredstva. Centa se prostire na površini od oko 600 metara kvadratnih i imat će tri etaže. Bit će to dom svih vrijednih muzejskih eksponata, ali i mjesto njegovanja materijalne i nematerijalne baštine našeg kraja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Interpretacijski centar bit će od velikog značaja za muzejsku djelatnost u Velikoj Gorici i Turopolju, ali i za cijelu Hrvatsku, istaknuli su iz Muzeja Turopolja.

– U zgradi će se nalaziti potpuno opremljeni muzejski depo u koji će se pohraniti bogata građa Muzeja Turopolja, a bit će tu i multifunkcionalna dvorana te prostor za pedagošku i andragošku djelatnost muzeja. Uredski prostori također će se preseliti iz stare zgrade Muzeja u novi Interpretacijski centar. Preseljenje će se realizirati do kraja godine. Čeka nas puno posla, iznimno smo uzbuđeni i jedva čekamo! – kažu iz Muzeja Turopolja.

Foto: FB Muzej Turopolja

Foto: FB Muzej Turopolja

Nastavite čitati

HOTNEWS

‘Pao’ maloljetnički dvojac: Lažnim pištoljem pljačkali kiosk u Svačićevoj i Mlin i pekar

Počinili ukupno osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Objavljeno

na

Policija je pritvorila dvojicu maloljetnika koji su počinili osam razbojništva na području Velike Gorice i Novog Zagreba.

Naime, djelatnici Policijske postaje Velika Gorica dovršili su kriminalističko istraživanje te utvrdili kako je jedan maloljetnik sam počinio šest kaznenih djela, a dok je u druga dva kaznena imao pomagača.

– Sumnja se da je jedan od osumnjičenih, od lipnja pa do rujna 2023. godine, na području Velike Gorice u tri navrata replikom Air soft pištolja prijetio zaposlenicama kioska u Ulici kralja Petra Svačića i ukrao novac – rekli su iz policije.

U istom je razdoblju, sumnja se, također Air soft pištoljem opljačkao trgovinu u Ulici Jurja Dobrile i na Trgu Stjepana Radića. Ukupna materijalna šteta iznosi 3346 eura.

A u kolovozu je maloljetni dvojac, također upotrebom Air soft pištolja, opljačkao dvije trgovine u Novom Zagrebu.

– Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičene osobe predane su pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu – izvijestili su iz goričke policije.

Nastavite čitati

Reporter 430 - 21.09.2023.

Facebook

Izdvojeno