Povežite se s nama

Priroda

Gorički izviđači na Dan planeta Zemlje čistit će divlje deponije

Čistit će se područje uz cestu pored Vukovinskog jezera, a akcija počinje u 10 sati…

Objavljeno

na

Kaj vas nije sram akcija čišćenja otpada 8

Članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ imat će aktivnu subotu. Dvjema aktivnostima obilježit će Dan planeta Zemlje i proslaviti Jurjevo.

– Ekološku komponentu svog izviđačkog djelovanja iskazat ćemo uključivanjem u Rezoluciju Zemlja, koju je inicirao Večernji list, a u suradnji s Gradom Velika Gorica i Savezom izviđača Hrvatske, u našem će gradu rezultirati velikom akcijom čišćenja divljih deponija. Izviđači iz Zagreba i Velike Gorice te djelatnici više društveno odgovornih tvrtki čistit će područje uz cestu pored Vukovinskog jezera – istaknuli su iz „Tur“-a.

Akcija čišćenja počinje u 10 sati službenim otvaranjem na prostoru Zagrebačkog ribolovnog društva, a predviđeno vrijeme trajanja je do 13 sati. U slučaju jake kiše aktivnost se prekida, a mjesto okupljanja i lokaciju čišćenja možete vidjeti ovdje.

Osim u akciji čišćenja, Turopoljski će skauti sudjelovati na paljenju Jurjevskog krijesa u Parku dr. Franje Tuđmana od 19 sati.

– Pozivamo sve članove i roditelje da nam se pridruže kako bismo ih obilježili radno i svečano, društveno odgovorno i poštujući narodnu tradiciju našeg kraja – pozvali su Turopoljski skauti.

 

 

Udruge

U nedjelju na goričkom moru završnica velike eko – akcije, svi ste pozvani!

Projekt Od izvora do mora završava se akcijom čišćenja jezera Čiče, na lokaciji malog jezera Ježevo, a početak je u 10 sati.

Objavljeno

na

Objavio/la

jezero Jezevo Cice

U nedjelju, 26. lipnja, s početkom u 10 sati, kreće još jedna akcija čišćenja oko jezera Novo Čiče / Malo jezero (jezero Ježevo), čime se završava ovogodišnje izdanje projekta Od izvora do mora.

Projekt Od izvora do mora, koji promiče brigu za okoliš i podizanje svijesti o važnosti smanjenja otpada, zaštitu i čišćenje područja uz rijeke, jezera i obale mora, svojim će dolaskom podržati Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice, Aleksandra Todorović, rukovoditeljica odnosa sa zajednicom i kupcima za poslovnu jedinicu Adria u Coca-Coli HBC Adria, Denis Validžić, direktor Regije Zagreb za Super Konzume i Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista.

Akcije čišćenja se organiziraju u suradnji s lokalnim udrugama diljem Hrvatske, a domaćini u nedjelju su Športsko ribolovna udruga Odra Velika Gorica, Kulturno umjetničko društvo Čiče Novo Čiče i Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Čiče.

Coca-Cola HBC Hrvatska je 2018. godine pokrenula projekt Od izvora do mora kojim promiče akcije čišćenja područja uz hrvatske vode – rijeke, jezera i obalu Jadranskoga mora – od ambalažnoga otpada te potiče na njegovo primjereno odlaganje i čuvanje vodnoga bogatstva.

Nastavite čitati

Najave

Danas i sutra: DHMZ izdao upozorenja zbog očekivanog grmljavinskog nevremena

Za danas je izdano žuto upozorenje, a za sutra i narančasto koje označuje – opasno vrijeme, doznajemo iz DHMZ-a.

Objavljeno

na

Objavio/la

oluja

Zbog izraženih pljuskova i grmljavinskog nevremena koje se očekuje na zagrebačkom i osječkom području, Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas žuto, a za sutra narančasto upozorenje.

Za danas, 5. svibnja izdano je žuto upozorenje (potencijalno opasno vrijeme) za zagrebačko područje, zbog mjestimice mogućih izraženih pljuskova s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima. Na području Osječko – baranjske županije također su mjestimice mogući pljuskovi s grmljavinom, osobito u sjevernijim područjima regije (Podravina, Baranja).

Loše vremenske prilike očekuju se i sutra, u ponedjeljak 6.lipnja, pa je DHMZ izdao narančasto upozorenje (opasno vrijeme)  za obje regije. Mogući su lokalno izraženi pljuskovi s grmljavinom, ponegdje i grmljavinsko nevrijeme.

– Zbog najave jačih grmljavinskih nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu, budite na oprezu i zaštitite se od munja. Moguća su oštećenja na imovini i na drveću, kao i lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Također su mogući prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu – poručuju iz Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a.

 

Nastavite čitati

Obrazovanje

Na ‘Tuđmancu’ osvanule nesvakidašnje skulpture

Objavljeno

na

Objavio/la

zaba

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša, danas su u parku dr. Franje Tuđmana postavljene skulpture izrađene od otpada, a na temu ‘Zaštićene životinje Hrvatske’.

guster

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

koralj

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

Projekt je rezultat suradnje Grada Velike Gorice, VG Komunalca i obrazovnih ustanova, a skulpture su izradili mladi umjetnici iz goričkih osnovnih škola, vrtića i gimnazije.

leptir

Foto: skulpture od otpada/VG komunalac

Nastavite čitati

Vijesti

U 7 goričkih višestambenih zgrada pratit će se potrošnja energije, toplinska ugodnost i kvaliteta zraka

Projektom će se pratiti potrošnja energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine…

Objavljeno

na

IMG 8422e5960840d24ada5a463786fadd40 V

Građevinski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu provodi projekt „Consumer engagement in building renovation and renewable energy cooperatives for grassroot climate action (CONGREGATE)“ koji se financira iz programa European Climate Initiative (“EUKI”) 2020, od strane German Federal Ministry for the Environment, Nature Conservation and Nuclear Safety (BMU).

U Hrvatskoj projekt prati i analizira kako trenutni programi energetske obnove utječu na energetsku i financijsku uštedu stanovnika, kao i na njihovo ponašanje i stavove.

Projektom CONGREGATE obuhvatit će se praćenje potrošnje energije višestambenih zgrada u energetski obnovljenim i neobnovljenim zgradama u periodu od jedne godine. Uz praćenje potrošnje energije u svakoj zgradi na primjeru jednog stana pratit će se i toplinska ugodnost, kao i kvaliteta zraka. Preduvjet je da je potencijalna zgrada spojena na sustav daljinskog grijanja, tj. da ima toplinsku podstanicu u kojoj se nalazi mjerenje potrošnje energije.

amCharts 5

U Velikoj Gorici projekt se provodi u 7 višestambenih zgrada u suradnji s predstavnicima suvlasnika predmetnih stambenih zgrada, upraviteljem zgrade – Gradskim stambenim gospodarstvo Velika Gorica te Gradom Velikom Goricom.

Mjerenja toplinske ugodnosti i kvalitete zraka u stambenom prostoru mogu se razlikovati zbog različitih dobnih skupina i broja ukućana, različitih navika u dijelu provjetravanja prostora te različitog vremena boravka ukućana u prostoru (primjerice: zaposleni ili umirovljeni).

Rezultati studije informirati će buduće nacionalne kampanje za građanski angažman u programima energetske obnove zgrada.

Trajanje projekta je do 31. ožujka 2023. godine, a rezultati istraživanja će po završetku projekta biti dostupni svim zainteresiranim predstavnicima suvlasnika kao i upravitelja zgrada.

Nastavite čitati

Vijesti

Vukovinski učenici i djelatnici Ministarstva poljoprivrede obogatili školski voćnjak novim stablima

Cilj nam je potaknuti djecu da njeguju prirodu, da više sade i na taj način održavaju okoliš…

Objavljeno

na

Sadnja vocaka u dvoristu Osnovne skole Vukovina 1

Djelatnici Ministarstva poljoprivrede jutros su posjetili učenike Osnovne škole Vukovina kako bi obogatili školski voćnjak novim stablima, ali i učili o ekološkoj osviještenosti.

– Jako nam je drago što ćemo proširiti već postojeći voćnjak s desetak novih voćaka. Drago nam je da je nakon par godina on urodio plodom, a učenici koji su članovi Učeničke zadruge prošle su godine napravili prvi pekmez. Želja nam je proširiti to i na naše područne škole pa smo tako lani zasadili nekoliko stabala u Područnoj školi Buševec. Cilj nam je potaknuti djecu da njeguju prirodu, da više sade i na taj način održavaju okoliš – rekao nam je ravnatelj škole Damir Bedić.

Sadnja vocaka u dvoristu OS Vukovina

Foto: OŠ Vukovina

Profesori i učenici zajednički rade na projektima uređivanja okoliša škole, sadnje eko voćnjaka, a od 2018.godine surađuju sa Zelenom mrežom aktivističkih grupa (ZMAG).

– S obzirom da sam sudjelovao na tim njihovim seminarima, a prva tema je bila uređivanje okoliša škole. Tu smo mapirali okoliš škole i tražili smo pogodna mjesta za sadnju drveća i voćaka. Upravo s prvim dobivenim sredstvima posadili smo voćnjak – prepričava nam vjeroučitelj Antun Greganić, inače eko povjerenik za OŠ Vukovina.

Sadnja vocaka u dvoristu Osnovne skole Vukovina 2

Foto: OŠ Vukovina

Drugi dio seminara bio je usmjeren na osposobljavanje učenika za ekoaktivizam , odnosno uočavanje ekoloških problema u svojoj zajednici i njihovo rješavanje uz grupni rad. Povjerenik Greganić, nada se kako će se uskoro kao škola uključiti i u projekt REGREEN.

Spomenimo i kako je u školi nedavno osnovana Učenička zadruga „Daroviti i marljivi“ koja ubire plodove svog voćnjaka i pretvara ih u proizvode.

– Naša školska dunja urodila je plodom pa smo od toga zajedno kuhali pekmez. Uspjeli smo napraviti deset teglica i to je bilo neopisivo slatko, a jeli smo ga na našim izvannastavnim aktivnostima. Uključili smo se u brojne aktivnosti i surađujemo s lokalnom udrugom „Vukovina u srcu“ – istaknula je Ljiljana Lozančić, učiteljica tehničke kulture koja je inače i voditeljica sekcije „Vukovinski kreativci“.

Sadnja vocaka u dvoristu Osnovne skole Vukovina 3

Foto: OŠ Vukovina

No, ovi vrijedni i marljivi učenici imaju i svoju humanitarnu stranu, a prihode od prodaje svojih proizvoda na sajmovima usmjerili su na liječenje za malu Kiaru, kao i obiteljima izbjeglim iz Ukrajine.

Nastavite čitati

Reporter 416 - 30.06.2022.

Facebook

Izdvojeno